ΗΠΑ Vs ΕΕ


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ – Ποια η απάντηση της ευρωπαϊκής πλευράς.

Ο κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε:

«Με ανησυχεί αυτή η απόφαση. Η ΕΕ πιστεύει ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτός είναι προστατευτισμός, καθαρός και απλός. Τους τελευταίους μήνες έχουμε συνεργαστεί συνεχώς με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα.

Η πλεονάζουσα ικανότητα παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή αλλά αντιθέτως εξίσου πληγωμένη από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για διαρθρωτικές λύσεις μαζί με τους εταίρους μας. Έχουμε επίσης επισημάνει με συνέπεια τη διαθεσιμότητά μας για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό απειλή.

Στοχεύοντας όσους δεν είναι υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι ΗΠΑ παίζουν στα χέρια εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ τώρα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε μια υπόθεση επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο”.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Cecilia Malmström δήλωσε:

“Σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε ό, τι μπορούσαμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τους τελευταίους μήνες είχα μιλήσει επανειλημμένα με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου. Υποστήριζα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχουν σε μια θετική διατλαντική εμπορική ατζέντα και ότι η ΕΕ πρέπει να εξαιρείται πλήρως, μόνιμα και άνευ όρων από αυτούς τους δασμούς, όπως ζήτησαν και οι ηγέτες της ΕΕ.
Σε όλες αυτές τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευση για να αποκτήσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε δουλειές και σίγουρα όχι ανάμεσα σε μακροχρόνιους εταίρους, φίλους και συμμάχους.
Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Τώρα θα ξεκινήσουμε μια υπόθεση επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ, καθώς αυτά τα αμερικανικά μέτρα αντιβαίνουν σαφώς συμφωνημένους διεθνείς κανόνες. Θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της αγοράς
της ΕΕ από την εκτροπή του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ”.

One thought on “ΗΠΑ Vs ΕΕ”

  1. Λέει η συμμορία των Βρυξελλών

    “Αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε δουλειές και σίγουρα όχι ανάμεσα σε μακροχρόνιους εταίρους, φίλους και συμμάχους.”

    Και ποίος σου είπε ρε χάνο ότι ο βάλτος είναι φίλος και σύμμαχος ;

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s