Ο καρκίνος δέρματος, τα σταφύλια και τα ρόδια


Ο καρκίνος δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου. Παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό νέων περιστατικών σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο συμπαγή όγκο. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης νέων μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος που τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική επιδημία.

Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία τα οποία εκτός από τις άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες τους, φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά εναντίον του καρκίνου του δέρματος.

Συστατικά, που περιέχονται μέσα σε φρούτα όπως τα σταφύλια και τα ρόδια, όταν χρησιμοποιούνται τοπικά στο δέρμα είναι δυνατόν να προλαμβάνουν την εκδήλωση του καρκίνου δέρματος.

Το μελάνωμα είναι μια από τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου του δέρματος. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και να επιφέρει το θάνατο.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα του προσώπου. Η δερματική βλάβη που προκαλεί είναι ένα ρηχό έλκος με ανυψωμένα ραβδοειδή άκρα που εξελίσσεται αργά.

Το καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου του δέρματος εξελίσσεται επίσης πολύ αργά και επιφέρει το θάνατο μόνο εάν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση για πολλά χρόνια.

Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Wisconsin χρησιμοποίησαν σε εργαστηριακά πειράματα αποστάγματα από ρόδια για την πρόληψη καρκίνου του δέρματος σε πειραματόζωα.

Συγκεκριμένα έβαλαν στο δέρμα μία ομάδας νεογέννητων ποντικιών, την ουσία TPA η οποία προκαλεί καρκίνο κάτω από τις συνθήκες αυτές. Σε μια δεύτερη ομάδα ποντικών έβαλαν επιπρόσθετα αποστάγματα από ρόδια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη ομάδα (μόνο TPA) μετά από 16 εβδομάδες όλοι οι ποντικοί παρουσίασαν όγκους δέρματος.

Στη δεύτερη ομάδα (TPA και αποστάγματα από ρόδια) μόνο 30% των ποντικών παρουσίασαν ανάλογους όγκους.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ίδιο πανεπιστήμιο υπέβαλε δύο ομάδες πειραματόζωων σε υπεριώδη ακτινοβολία. Η πρώτη ομάδα έλαβε μόνο ακτινοβολία ενώ στη δεύτερη πριν από την ακτινοβολία οι ερευνητές έβαλαν ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι ουσία που περιέχεται μέσα στα σταφύλια και στο κρασί.

Στη συνέχεια μετρήθηκε στους ποντικούς η πρωτεΐνη survivin. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται σε ψηλό βαθμό από τα καρκινικά κύτταρα ενώ στα φυσιολογικά κύτταρα δεν υπάρχει.

Στους ποντικούς που είχε τοποθετηθεί η ρεσβερατρόλη, η παραγωγή της πρωτεΐνης survivin, ήταν χαμηλότερη.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και ιδιαίτερα από τις ακτίνες UVB που είναι οι πλέον επικίνδυνες.

Η καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος είναι η αποφυγή της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Δυστυχώς το πλατύ κοινό δεν πρόκειται να μείνει μακριά από τις παραλίες και έτσι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί.

Για τους λόγους αυτούς οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί για την ανεύρεση τρόπων που να προστατεύουν το δέρμα από τους νοσηρούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να είναι χημικές ουσίες ή η ακτινοβολία του ήλιου.

Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ισχυρότερες από εκείνες του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.

Τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί περιέχουν τη ρεσβερατρόλη η οποία έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα.

Η τοπική χρήση στο δέρμα ουσιών από τα φρούτα αυτά ίσως με τη μορφή σκευασμάτων που θα περιέχουν και αντιηλιακές κρέμες πιθανόν να προσφέρει προφύλαξη εναντίον του καρκίνου δέρματος.

Παράλληλα η κατανάλωση των φρούτων αυτών μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη χημειοπροφύλαξη όχι μόνο για τον καρκίνο δέρματος αλλά και για άλλες μορφές κακοήθων νόσων.

[medlook.net]

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s