olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έτοιμος να σκάσει σαν… πυροτέχνημα

Posted by infiltr8or on Μάιος 12, 2018

Η τεράστια έκθεση της χώρας σε δανεισμό σε ξένο νόμισμα και η βουτιά της λίρας δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Ερντογάν. Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας του τραπεζικού τομέα και γιατί ξυπνούν μήνες από την προ κρίσης Ελλάδα.

του Steve Johnson – The Financial Times

Η πρόσφατη συνθηκολόγηση της Αργεντινής μπορεί να έχει βοηθήσει την Τουρκία να μείνει εκτός επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι ο τραπεζικός τομέας της τελευταίας θα μπορούσε τελικά να δώσει τα πλέον δραματικά πυροτεχνήματα.

Όταν μία χώρα έχει φορτωθεί τόσο χρέος σε ξένο νόμισμα, το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει είναι μία «βουτιά» του δικού της νομίσματος. Δυστυχώς, η Τουρκία την έχει δει, με τη λίρα να υποχωρεί 12,6% σε σχέση με το δολάριο, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μία ματιά στις μετρήσεις της χώρας είναι απογοητευτική. Το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας έχει «σκαρφαλώσει» από 33% του ΑΕΠ το 2007 στο 70% σήμερα, μία άνοδος συγκρίσιμη με αυτό που είδαμε στην Ελλάδα πριν την οικονομική κρίση το 2009, λέει ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Renaissansce Capital, επενδυτική τράπεζα με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ). Είναι επίσης στην άλλη άκρη από την Αργεντινή, όπου το ιδιωτικό χρέος μόλις που έχει αυξηθεί στο 16% του ΑΕΠ.

Η Τουρκία είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στον χρηματοοικονομικό τομέα της ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 39 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το IIF ένας κλαδικός σύνδεσμος.

Ο λόγος δανείων προς τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος έχει αυξηθεί στο ρεκόρ του 120%, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει αυξανόμενα βασιστεί στον δανεισμό από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του. Οπότε, όσον αφορά συνολικά το χρέος σε ξένο νόμισμα, η Τουρκία είναι μία κατηγορία από μόνη της, με το νούμερο να χτυπάει το 69,5% του ΑΕΠ πέρυσι (από 39,2% το 2009), άνετα μπροστά από τη δεύτερη στην κατάταξη Πολωνία(53,5%) και την Αργεντινή (51%) μεταξύ των 18 μεγάλων αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) που αναλύθηκαν από το IIF.

Ο Jason Tuvey, οικονομολόγος ΕΜ στην Capital Economics, λέει ότι «έχει φόβους» για τα ρίσκα των τραπεζών της Τουρκίας, με δεδομένο ότι η αύξηση 60% στον δανεισμό σε δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια «μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα στάνταρ στις χορηγήσεις έχουν μειωθεί».

Το χρέος σε ξένο νόμισμα (FX) των τραπεζών, κυρίως σε δολάρια, είναι ίσο με 22,5% του ΑΕΠ, πιο πίσω μόνο από τον τραπεζικό τομέα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και (οριακά) της Νότιας Κορέας, μεταξύ των 21 μεγάλων αναδυόμενων αγορών, στη βάση δεδομένων του IIF. Οι μη οικονομικές εταιρείες έχουν επιπλέον 35,9% του ΑΕΠ χρέη σε ξένο νόμιμσμα (πιο πίσω μόνο από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη), υποχρεώσεις που μπορεί επίσης να καταλήξουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε περίπτωση πτωχεύσεων.

Με μία πρώτη ματιά, η κατάσταση μοιάζει με αυτή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η τρέλα για στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατέρρευσε θεαματικά, καθώς το φράγκο έκανε ράλι, κυρίως λόγω της ιδιότητάς του ως ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για να μην φοβόμαστε επανάληψη αυτής της πανωλεθρίας. Πρώτον, τα τουρκικά νοικοκυριά έχουν μηδενικό χρέος σε ξένο νόμισμα – καθώς αυτός ο δανεισμός για αυτά έχει απαγορευθεί από το 2009.

Δεύτερον, στις τοπικές τράπεζες επιτρέπεται να δίνουν δάνεια FX σε εταιρείες που είτε έχουν έσοδα σε ξένο νόμισμα ή είναι μεγάλες (και εικάζουμε αρκετά έμπειρες στο να καλύπτουν (hedge) την έκθεσή τους), λέει ο κ. Tuvey. Και ενώ τα νοικοκυριά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα για να αντισταθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε αυτό, οι τουρκικές εταιρείες είχαν 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, η πτώση της λίρας δεν φαίνεται να πιέζει τους ισολογισμούς, λέει ο κ. Tuvey, αν και κάποιοι φοβούνται ότι μία αναδιάρθρωση στη Dogus Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, θα μπορούσε να είναι το «καναρίνι στο ορυχείο».

Οι τράπεζες είναι επίσης σε καλή κατάσταση ευρύτερα, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να αυξάνεται 2 μονάδες, στο 16% πέρυσι και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να ενισχύεται 1,3 μονάδες, στο 16,9% των σταθμισμένων με κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, το ποσοστό δανείων, που είναι μη εξυπηρετούμενα, έχει παραμείνει στο περίπου 3% από το 2013, παρότι η λίρα έχει υποχωρήσει από το 1,8 λίρες ανά δολάριο, στο 4,29 λίρες. Αυτό υποδηλώνει ότι το οικονομικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει προσωρινά σοκ, λέει ο Ugras Ulku, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, αν και το νούμερο εξαιρεί τα αναδιαρθρωμένα δάνεια και αυτά που έχουν πουληθεί σε τρίτα μέρη.

Η σοκαριστική απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νωρίτερα κατά 19 μήνες, στις 24 Ιουνίου, που έχει γίνει δεκτή κυρίως αρνητικά από τις αγορές, μπορεί να είναι επίσης θετική, τουλάχιστον σε οικονομικούς όρους.

Με τις εκλογές εκτός πεδίου, πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει μία πιθανότητα να γίνει λιγότερο νευρικός ο κ. Ερντογάν, όσον αφορά τη στάση του απέναντι σε μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, την οποία η -χτυπημένη από τον πληθωρισμό- χώρα χρειάζεται πάρα πολύ.

Παρόλα αυτά η Τουρκία απέχει πολύ από το να έχει αποφύγει τον κίνδυνο με δεδομένη την μακροπρόθεσμη δομική ανισορροπία μεταξύ εγχώριων αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Ο Hung Tran, εκτελεστικός διευθυντής του IIF, εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο ίσο με 25% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, έτσι ώστε να καλύψει και το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την απόσβεση υπάρχοντος χρέους.

Με φόντο το προκλητικό παγκόσμιο περιβάλλον και την εγχώρια πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να γίνουν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τόσο φθηνά, ώστε να προσελκύσουν αρκετές διεθνείς επενδύσεις.

Πηγή: FT.com, Euro2day.gr

 

infiltr8or

2 Σχόλια to “Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έτοιμος να σκάσει σαν… πυροτέχνημα”

 1. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Γαμίσι τους χρειάζεται και άγριο μάλιστα.
  Τα τουρκάκια αλλέως δεν την «ακούνε» ούτε την παίρνουνε χαμπάρι.
  -Α-χάμπαροι.

  Διάβασα:
  Εικόνες από το νέο προκλητικό σόου των Τούρκων: Προσευχήθηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά….

  Ξέρεις τι σκέπτομαι in8;

  Προσκυνούνε στα τέσσερα την Αγιά Σοφία.
  Την κρατούνε καθαρή,
  Την λιβανίζουν/αρωματίζουν αν όχι κάθε μέρα,
  συχνά- πυκνά,
  είτε αραιά & που.
  Την επισκέπτονται οι ίδιοι είτε άλλοι μουσουλμάνοι από διαφορετικές χώρες.
  Σέβονται τον πλέον μεγαλοπρεπή Ναό της Χριστιανοσύνης με την Ορθοδοξία αντάμα,
  στέκουν άλλοι με δέον κι άλλοι με θαυμασμό.
  Δείχνουνε είναι η αλήθεια σεβασμό,
  άλλο που τώρα τΕΛευταία το παραχέσαν.
  Μιλάω εξ αφορμής της μιάς για την καθεμιά ΑγιαΣοφιά.
  Έτσι;
  Άμα είναι για την κάθε εκκλησία ή το καθένα μοναστήρι να κρατούν την ίδια στάση,
  όπως συμβαίνει με τον Ναόν Των Ναών,
  χαλάλι, λέω.
  Όμως προσοχή.
  Όχι ότι αυτό σημαίνει πως με βρίσκουν σύμφωνο οι ενέργειές τους.
  Κάθε άλλο.
  Χώρους που δεν τους ανήκαν ποτέ πριν παραδοσιακά οικειοποιήθηκαν,
  κατακτώντας με χατζάρι,
  με σφαγές,
  με αίμα, δάκρυ & με τρόμο.
  Βίαιοι, βάρβαροι, απολίτιστοι. υπό καθεστώς συνεχούς διάθεσης περί αρπαγής εδαφών άλλων όλως βιαίως και με τσαμπουκά.

  Καλώς λοιπόν.
  Να την περιποιούνται την Αγιά Σοφιά.
  Να μην την πετροβολούνε και να μην γκρεμίζουνε είναι το θέμα.
  Για τους μεμέτηδες το λέω ιδιαίτερα.
  Έχουν μία μουλωχτή,
  ή μιά μπαμπέσικη,
  έφεση σ΄ αυτό.

  Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ΄ναι.
  Δεν το λέμε μοιρολατρικά.
  Αλλά γιατί;
  Μήπως έτσι δεν συμβαίνει ;
  Είναι η ΕΛπίδα μπας κι αποκτήθηκε λίγη σοφία.
  Το κάρμα έρχεται και ξαναέρχεται,
  γυρνά και ξαναγυρνά στον τόπο του «εγκλήματος»,
  όχι για τιμωρία όπως νομίζει ο κόσμος ο πολύς,
  είτε ίσως,
  φοβάται από άγνοια.
  Έρχεται για να δώσει όχι να πάρει…
  για να μάθει- εκπαιδεύσει- διδάξει.
  Τι άλλο;
  Την εμπειρία.
  +++ Το μάθημα των Αντιθέσεων !

  Αλλά πού….
  Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ενώ τρέχουμε δαιμονισμένα,
  να πάμε πού,
  να φτάσουμε πού;
  Εάν δεν αποκτήσουμε ένα πράγμα δεν πάμε πουθενά τον κώλο μας να χτυπάμε κάτω,
  μέρα- νύχτα.
  Είναι η απόκτηση περισσότερης Σοφίας, πες την ΕΠΙΓΝΩΣΗ.
  Υ.γ. Ξέφυγα έ;

 2. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έτοιμος να σκάσει σαν… πυροτέχνημα….

  Να σκάσει.
  Να κάνει μπαμ και να ΄ναι μέρα μεσημέρι.
  Από το να σκάμε εμείς τρεις την ώρα με την πάρτι τους χίλιες φορές να το πάθουν αυτοί.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.