Πόσο κοστίζει η διοργάνωση της Eurovision;


Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς, όμως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι το δίχως άλλο μια πολυδάπανη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα τελευταία έξι χρόνια το κόστος για τις διοργανώτριες πόλεις της Eurovision προσεγγίζει το αστρονομικό ποσό των €180 εκατ.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν την Ελένη Φουρέιρα και την Κύπρο ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό, ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για το πού θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η διοργάνωση της Eurovision σε περίπτωση νίκης της Κύπρου, αλλά και για το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες στο τέλος της ημέρας.

Η διοργάνωση στην πόλη Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξένησε το διαγωνισμό το 2012, στοίχισε σχεδόν €55 εκατ. καθώς κατασκευάστηκε ολοκαίνουρια ειδική αίθουσα για την εκδήλωση. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην πόλη ανήλθαν στα €8 εκατ., ενώ δημιουργήθηκαν και 529 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, η διοργάνωση έγινε στο Μάλμε της Σουηδίας και στοίχισε €19,5 εκατ., ενώ τα κέρδη που αποκόμισε η πόλη μέσω τουριστικών δαπανών ανήλθε στα €18 εκατ., καθώς 32.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη.

Το 2014, η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, δαπάνησε €41 εκατ. και έλαβε σχεδόν €15 εκατ. για δαπάνες τουρισμού.

Το 2015 η Βιέννη πλήρωσε €32 εκατ. και έλαβε €25 εκατ. χάρη στην εισροή 32.000 τουριστών.

Το 2016 ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας ορίζει προϋπολογισμό ύψους €12,5 εκατ. για το προνόμιο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση της Eurovision.

Η διοργάνωση του 2017 στο Κίεβο της Ουκρανίας στοίχισε €18,5 εκατ.

Αξίζει τον κόπο;

Αξίζει τον κόπο η διοργάνωση της Eurovision ή μήπως το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα που αποκομίζει η εκάστοτε διοργανώτρια πόλη;

Μια ομάδα οικονομολόγων γράφει: «Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά. Κάθε πόλη υποδοχής έχει δει μια μικρή αύξηση του τουρισμού της και της τοπικής οικονομίας».

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν, ωστόσο σημειώνουν πως με πάνω από 180 εκατ. θεατές παγκοσμίως, η διοργανώτρια πόλη τυγχάνει μιας τέτοιας μεγάλης διεθνούς προβολής που ενδεχομένως στο μέλλον να εκτοξεύσει στα ύψη τα έσοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

[philenews.com]

2 thoughts on “Πόσο κοστίζει η διοργάνωση της Eurovision;”

  1. Στην Ελλάδα ετησίως πόσον στοιχίζει επί του προκειμένου η ετησία συμμετοχή της επί της επιμάχου διοργανώσεως οικονομικώς; Επίσης πόσον στοίχισεν η πρό ετών εν Αθήναις διοργάνωσή της;

    Liked by 1 person

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s