Ρουκέτες Σταϊνμάγερ κατά όσων δαιμονοποιούν την Ρωσία και τον Πούτιν

Ηχηρή παρέμβαση του κορυφαίου ευρωπαϊστή Γερμανού πολιτικού, για όσους έχουν προσχωρήσει στην αντιρωσική υστερία. Ο έμπειρος Γερμανός Πρόεδρος τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική ειδικά της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνεται ανάλογα με το ποιος συμπαθεί η αντιπαθεί τον Πούτιν, αλλά τι σχέση θέλει η Ευρώπη με την Ρωσία. Την θέλει κοντά της ή απέναντι. Αυτή ακριβώς είναι η γραμμή που έχει χαράξει την Ελλάδα και ακολουθεί πιστά και η παρούσα κυβέρνηση ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις από τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η πόλωση των δυτικών κοινωνιών αποτελεί απειλή για την δημοκρατία», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος τόσο στην Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων. Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αν καταρρεύσει η συμφωνία με το Ιράν.

Ανησυχώ πραγματικά, «όχι μόνο επειδή βλέπω από τον Πρόεδρο (Τραμπ) κάποια ενοχλητικά τουίτς, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση η οποία δεν μας βλέπει ως ένα κομμάτι μιας κοινότητας στην οποία ενεργούμε από κοινού, αλλά βλέπει τον κόσμο ως μια αρένα στην οποία ο καθένας πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσει», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του νωρίτερα απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με αφορμή της συμπλήρωσης του πρώτου έτους της θητείας του και πρόσθεσε ότι η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έκαναν το σωστό» κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον. «Επισήμαναν το ευρωπαϊκό συμφέρον, όχι μόνο στα θέματα πολιτικής εμπορίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν, για την οποία η διαπραγμάτευση διήρκησε 10 χρόνια. Και κάτω από την συμφωνία την υπογραφή του έχει βάλει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος και θυμήθηκε ότι ο κ. Κέρι είχε τότε δηλώσει ότι «με αυτή την υπογραφή μάλλον αποφύγαμε έναν πόλεμο». Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας τι θα μπορούσε να συμβεί, σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και προειδοποίησε ότι «αν η συμφωνία καταρρεύσει, θα ξεκινήσουν νέοι εξοπλισμοί στη Μ. Ανατολή» και η περιοχή, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να αντέξει νέα αναταραχή.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Μόσχας και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε την ανάγκη «να μην προσδιορίζουμε την δική μας εξωτερική πολιτική μόνο με βάση τη σχέση μας με τον σημερινό πρόεδρο» και συμβούλευσε να αποφεύγονται οι υπεραπλουστεύσεις, όπως «ποιος είναι φίλος του Πούτιν και ποιος εχθρός του». Είναι σαφές ότι σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της «περισσότερο απομακρυνόμενη από την Ευρώπη παρά συνεργαζόμενη μαζί της», συνέχισε και πρόσθεσε ότι εξωτερική πολιτική σημαίνει να ψάχνεις και ο ίδιος για δυνατότητες και να μην περιμένεις να κινηθεί ο άλλος. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η σημερινή γερμανική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάνουν ακριβώς αυτό.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, το οποίο απασχολεί σε καθημερινή βάση τον δημόσιο διάλογο, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί η προθυμία για πιο ειλικρινή συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αντισημιτισμού που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στην Γερμανία, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο στον αντισημιτισμό, εκεί όπου εμφανίζεται δημοσίως» και κάλεσε και τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. «Είτε πρόκειται για Εβραίους είτε για μουσουλμάνους είτε για πιστούς ή άπιστους είτε για ανθρώπους που μένουν στην χώρα ήδη εδώ και καιρό ως μετανάστες, όλοι θέλουν να βρουν ένα σπίτι στην Γερμανία – κι αυτό δεν θα είναι δυνατό εάν ο αντισημιτισμός απλωθεί σε αυτή τη χώρα. Στο τέλος ο αντισημιτισμός καταστρέφει το “πατρίδα για όλους”», κατέληξε.

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s