Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 έτη- Τι αλλάζει στις εξετάσεις!

C0576E74-5666-4D81-9FE6-2E335F529D11Συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους, διενέργεια εξετάσεων σε ειδικές πίστες, διασυνδεδεμένες κάμερες σε οχήματα και σχολές με το υπουργείο Μεταφορών είναι λίγες μόνο από τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης.

Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν στο τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με την παρουσία ενήλικου οδηγού πάντα, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.

Ο 17χρονος οδηγός θα λαμβάνει βεβαίωση για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων για διάστημα έξι μηνών.

Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.

Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.

Η διαδικασία έκδοσης του διπλώματος θα χωρίζεται σε τρεις φάσεις, τη θεωρητική εξέταση (με τα σήματα οδήγησης όπως γίνεται μέχρι σήμερα) και τη δοκιμασία «προσόντων και συμπεριφοράς», η οποία έχει δύο φάσεις την εξέταση γνώσεων και δεξιοτήτων στην πορεία και δεύτερον το παρκάρισμα και την οπισθογωνία.

Κάθε εκπαιδευτικό όχημα που θα συμμετέχει στις εξετάσεις πρέπει να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εντός του οχήματος θα τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο, που θα εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσυκλετών. Πριν την εξέταση, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση από την οποία θα προκύπτει ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο οδηγό.

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s