olympia.gr

Για την Μητέρα Γη, την Ελλάδα, την Αλήθεια

Σάλος στην Αγγλία από τις αποκαλύψεις για την στήριξη ισλαμιστών τρομοκρατών!

Posted by infiltr8or on April 6, 2018

Η αποκάλυψη ότι η βρετανική κυβέρνηση πιθανότατα είχε επαφές με την ομάδα των Μαχόμενων Ισλαμιστών της Λιβύης (LIFG) και τις Ταξιαρχίες Μαρτύρων της 17ης Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2011 στη Λιβύη – ομάδες με τις οποίες πολέμησε ο βομβιστής του Μάντσεστερ το 2017 και ο πατέρας του – εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις διασυνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την τρομοκρατία.

Αν ισχύουν οι αποκαλύψεις τότε πρόκειται για μια de facto συμμετοχή της βρετανικής κυβέρνησης στην τρομοκρατική υποδομή που συνιστά απειλή για το βρετανικό κοινό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Alistair Burt είπε στο Κοινοβουλίου στις 3 Απριλίου ότι: «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Λιβύης το 2011 η βρετανική κυβέρνηση ήταν σε επικοινωνία με ένα ευρύ φάσμα Λίβυων αντικαθεστωτικών που μάχονταν εναντίον των δυνάμεων καθεστώτος Καντάφι. Είναι πιθανό ότι αυτή περιλαμβάνει πρώην μέλη της ομάδας των Μαχόμενων Ισλαμιστών της Λιβύης (LIFG) και των Ταξιαρχιών Μαρτύρων της 17ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ευρείας εμπλοκής μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είχε επαφές με αυτές τις ομάδες εκείνη την περίοδο.

Το 2011, η Βρετανία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και ορισμένα αραβικά κράτη, στη διεξαγωγή βομβιστικών επιθέσεων και μίας συγκεκαλυμμένης επιχείρησης για την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Το ψήφισμα όμως των Ηνωμένων Εθνών δεν επέτρεψε την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Λιβυκό έδαφος.

Αντ ‘αυτού, οι ομάδες αντικαθεστωτικών της Λιβύης χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τον πόλεμο της Βρετανίας. Μετά τον βομβαρδισμό του Μάντσεστερ τον περασμένο Μάιο, ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους, αναφέρθηκε ευρέως ότι ο τρομοκράτης Salman Abedi και ο πατέρας του Ramadan είχαν αγωνιστεί με το LIFG το 2011.

Γιατί επετράπη στους Abedis να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τον πόλεμο της Λιβύης;

Σύμφωνα με έρευνα της Middle East Eye, η βρετανική κυβέρνηση εφήρμοσε μια πολιτική “ανοιχτής πόρτας” η οποία επέτρεπε στους εξόριστους της Λιβύης και στους λιβυκής καταγωγής πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ενταχθούν στον πόλεμο του 2011, παρόλο που ορισμένοι ελέγχονταν στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Αυτοί οι αντιφρονούντες ήταν μέλη του LIFG, και οι περισσότεροι ήταν από το Μάντσεστερ, όπως οι Abedi. Ο δημοσιογράφος Peter Oborne αποκάλυψε στη συνέχεια ότι «αναμφισβήτητα ενθαρρύνθηκαν» από την MI6 να ταξιδέψουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν τον Καντάφι. Πράγματι, μετά την ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης, οι μαχητές αυτοί επέτρεψαν στη Βρετανία «χωρίς δισταγμό».

Libyan rebels walk in front of rocket launchers set up on pickup trucks at the western gate of the eastern town of Ajdabiya, on April 13, 2011

Η σύνδεση με το βρετανικό μυστικό κράτος είναι ακόμη πιο βαθιά. Ο Ramadan Abedi πιστεύεται ότι ήταν εξέχον μέλος του LIFG, στο οποίο προσχώρησε το 1994. Αυτό ήταν δύο χρόνια πριν η MI6 ξεκινήσει να υποστηρίζει κρυφά το LIFG σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει τον Καντάφι, μια επιχείρηση που είχε αρχικά αποκαλυφθεί από τον πρώην αξιωματικό της MI5, David Shayler. Την εποχή που η ΜΙ6 έδινε χρήματα για την απόπειρα πραξικοπήματος, ο LIFG ήταν συνεργάτης της al-Qaeda του Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι ηγέτες του LIFG είχαν διάφορες συνδέσεις με το δίκτυο τρομοκρατών του.

Χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων από το Κατάρ

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο Ramadan Abedi πολέμησε στον Λιβυκό πόλεμο με την Ταξιαρχία των Μαρτύρων της 17ης Φεβρουαρίου, ένα παρακλάδι του LIFG. Πολλοί από τους αντιπάλους του Καντάφι, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέονται με το LIFG, εντάχθηκαν σε αυτήν, οντας μια από τις βασικές μονάδες που επεδίωξαν την ανατροπή του Καντάφι.

Οι ομάδες εξοπλίζονταν από το Κατάρ, το οποίο προσέφερε οικονομική στήριξη ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων και ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων. Η Βρετανία ενέκρινε τις προμήθειες όπλων από το Κατάρ στις ομάδες μαχητών και παράλληλα εργάστηκε στενά με αυτές στον πόλεμο. Οι Times δημοσίευσαν τον Ιούνιο του 2011 ότι “η Βρετανία και η Γαλλία χρησιμοποιούν το Κατάρ για να χρηματοδοτήσουν τους Λιβυκούς αντάρτες”.

Αλλά εδώ η ιστορία σχετίζεται επίσης με έναν άλλο τρομοκράτη – τον Ραχίντ Ρεντούαν, μέλος μιας ομάδας που σκότωσε οκτώ άτομα στην επίθεση στη αγορά του Bridge Borough πέρυσι. Ο Redouane πολέμησε επίσης στον πόλεμο της Λιβύης του 2011, σύμφωνα με πληροφορίες για τη μονάδα Liwa al-Ummah, ένα άλλο παρακλάδι του LIFG. Ορισμένα από τα μέλη της Liwa εκπαιδεύτηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του Κατάρ στα δυτικά βουνά της Λιβύης – εκπαίδευση που περιλάμβανε μυστικούς αξιωματικούς “συνδέσμους” του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει οτι ο Redouane ειχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης πιθανό ότι ο Salman και ο Ramadan Abedi επωφελήθηκαν από μια τέτοια στρατιωτική εκπαίδευση ή από τα όπλα που πλημμύρισαν στη Λιβύη τότε. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία.

Πόσα γνώριζαν οι Βρετανοί αξιωματούχοι;

Η κυβέρνηση αρνείται να μιλήσει για τις ομάδες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι Abedi στη Λιβύη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα προς τον υπουργό Εργασίας Lloyd Russell-Moyle, ο υπουργός ασφαλείας Ben Wallace απάντησε στις 3 Απριλίου: «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν σχολιάζει ζητήματα πληροφοριών ούτε για θέματα που αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων ερευνών.» Είναι ενδιαφέρον ότι Ο Wallace το περιέγραψε ως θέμα “νοημοσύνης”. Είναι αυτή η σιωπηρή επίσημη αναγνώριση των δεσμών μεταξύ του Abedis και των υπηρεσιών ασφαλείας;

Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Όταν η Theresa May ήταν Γραμματέας της κυβέρνησης το 2011, γνώριζε ή εξουσιοδότησε την αποστολή Λιβύης που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Λιβύη και ήταν συγκεκριμένα μέρος αυτής της διαδικασίας ο Salman ή ο Ramadan Abedi; Εάν δεν το είχε πράξει, ποιες ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες αναφέρονταν σε αυτήν και στον Υπουργο Εξωτερικών William Hague σχετικά; Μήπως ο LIFG ή η Ταξιαρχία των Μαρτύρων της 17ης Φεβρουαρίου λαμβάνουν άμεση ή έμμεση βρετανική βοήθεια για να πολεμήσουν στη Λιβύη αυτή τη στιγμή; Γιατί επέτρεψε στους Abedis να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μάχες στη Λιβύη χωρίς να ερωτηθεί καμία ερώτηση;

Υπάρχει ένα εξίσου θεμελιώδες ερώτημα: θα προσπαθήσουν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι να αποκαλύψουν περισσότερα από αυτή την ιστορία; Εξάλλου, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις σχετικά με τις συνδέσεις του μυστικού κράτους με την τρομοκρατία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παραιτήσεις υπουργών και κατ’ επέκταση μέχρι και πτώση της κυβέρνησης.

 

infiltr8or

One Response to “Σάλος στην Αγγλία από τις αποκαλύψεις για την στήριξη ισλαμιστών τρομοκρατών!”

  1. olympiada said

    Reblogged στις olympia.gr.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: