olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος: «Ξεκάθαρη η θέση της ΕΕ – Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών-Μελών»

Posted by infiltr8or on March 23, 2018

AΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΣΑΒΒΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

23.3.2018

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, καλή επιτυχία στα καθήκοντα σας. Χαίρομαι γιατί η  επίσκεψή σας στην Αθήνα γίνεται σε μια στιγμή όπου φάνηκε η Αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στα ζητήματα της Κύπρου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, πήρε μια θέση που είναι ξεκάθαρη στο εξής: Και το λέω σε έναν άνθρωπο που έχει και νομική πείρα. Ξεκαθάρισε τι εστί κυριαρχία Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η Κύπρος, ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει την κυριαρχία της και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επομένως, ο,τιδήποτε αφορά το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα προσδιορίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το οποίο όπως έχουμε πει -και η θέση αυτή είναι δεδομένη, εδώ και καιρό, και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού δεν ανέχεται την ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων και σε ότι αφορά την ΑΟΖ, διευκρινίζεται ότι αυτή η ΑΟΖ είναι ΑΟΖ Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο σημαίνει πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay του 1982 η οποία -θα το λέω, κουραστικά ίσως, αλλά πρέπει αυτό να καθίσταται σαφές κάθε φορά- δεσμεύει και την Τουρκία, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη. Διότι η Συνθήκη αυτή, λόγω του μεγάλου αριθμού των Κρατών που έχουν προσχωρήσει, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν και την Τουρκία. Και χαίρομαι γιατί αυτή η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στάση υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κύπρου, δείχνει ότι οι Εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα της κυριαρχίας της Κύπρου, είτε στο  έδαφος είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για κάθε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γνωρίζουμε ότι οι καιροί επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτόν το τομέα.

Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερη χαρά μου και τιμή που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Και δεν είναι μόνο συμβολική η επίσκεψη αλλά και ουσιαστική, γιατί θα έχω την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί αυτών των κρίσιμων θεμάτων. Και όπως έχετε πει προηγουμένως νομίζω είναι μια επίπονη προσπάθεια της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αποτέλεσμα το χθεσινό, το αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, και για την ταύτιση για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για την τελική επίλυση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουνε είτε ως Κύπρος  είτε ως Ελλάδα. Να είστε καλά.

10 Responses to “ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος: «Ξεκάθαρη η θέση της ΕΕ – Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών-Μελών»”

 1. Υπερηφανος Μακεδων said

  Η Μακεδονια ειναι μια και ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ τ’ ακους Πακη;

  Like

 2. αναζήτηση ο αληθινός.Ναι. ο άλλος είναι ψεύτης said

  Μη με ξανα πείτε Μακεδόνα..Είμαι Δαρδανός και όχι Έλληνας Μακεδόνας.

  Like

 3. Ότι και να σχολιάσω η ΟΛΎΜΠΙΑ
  Άκη…….λαιμητόμος

  Θα το ……Καρα τομισει

  Like

 4. Aκέλας said

  Η Ιστορία ,ΜΑΣ έχει αποδείξει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, το ότι:-Αν δεν μπορείς να ξυστείς μόνος σου,..χέστα κι”άστα! …Και εμείς δυστυχώς,τρέχουμε στις …μανικιουρίστρες!

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: