olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Επιστρέφουμε στα… ιερογλυφικά;

Posted by IGOR on Μάρτιος 12, 2018


Υπολογίζεται ότι πάνω από 6 δισεκατομμύρια emojis χρησιμοποιούνται κάθε μέρα που περνά, αντικαθιστώντας ολόκληρες λέξεις ή εκφράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανταλλάσσουν κατά κόρον τα σύγχρονα ψηφιακά «ιδεογράμματα». Ο κυβερνοχώρος έχει κατακλυστεί από καρτουνίστικες εικονολέξεις, που δικαίως θεωρούνται τα σύγχρονα… ιερογλυφικά.

Σε κάθε περίπτωση, γλωσσολόγοι και ψυχολόγοι έχουν ερευνήσει επισταμένως αυτή την αναδυόμενη νέα παγκόσμια γλώσσα και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ένα emoji, τα «Δάκρυα Χαράς», έλαβε τον τίτλο της Λέξης της Χρονιάς από το τμήμα λεξικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα emojis προσθέτουν προσωπικότητα στο κείμενο και δημιουργούν μια ενσυναίσθηση μεταξύ των χρηστών, η οποία είναι ουσιαστική για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Γλωσσολογικά, αναπαράγουν ψηφιακά όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης επικοινωνίας κι είναι κάτι σαν απόχρωση των συναισθημάτων. Εκτιμάται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας και δημιουργούν ενσυναίσθηση μεταξύ των χρηστών.

Η λέξη emoji προέρχεται από τα ιαπωνικά: e (εικόνα) + moji (χαρακτήρας).

Σε μια γλώσσα που χρησιμοποιεί σύμβολα στη γραφή της άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από περίπου 20 χρόνια. Η μαζική τους χρήση άρχισε ουσιαστικά μετά το 2011, με την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος iOS 5. Πλέον η τυποποιημένη διεθνής κωδικοποίηση για όλα τα ηλεκτρονικά κείμενα (συμπεριλαμβανομένων και των emojis), χρησιμοποιεί περίπου 1.900 εικόνες.

Τα emoji έφτασαν αναπόφευκτα να γίνουν και ταινία κινουμένων σχεδίων, ενώ με το λανσάρισμα του iPhone X, η Apple επιχειρεί να προσθέσει στη νέα ψηφιακή γλώσσα και τα Animojis, κινούμενα emojis που μιλάνε και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου του χρήστη. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχει θεσπιστεί και… Παγκόσμια Ημέρα Emoji, η 17η Ιουλίου.

Αυτή η γλωσσολογική επανάσταση είναι επόμενο, όπως όλες οι επαναστάσεις, να αντιμετωπίζεται και με επιφυλακτικότητα. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κυριότερη ένσταση είναι υπεραπλούστευση της γλώσσας και κατά προέκταση της διαδικασίας της σκέψης, στην οποία συντείνει φυσικά και ο βομβαρδισμός πληροφοριών και μηνυμάτων από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές που υπερφορτώνουν τον εγκέφαλο και διασπούν την προσοχή. Ειδικότερα στους νέους ανθρώπους που η γλώσσα και η γραφή δεν έχει κατασταλάξει στο μυαλό τους, η άκριτη και ανεξέλεγκτη χρήση εικονολέξεων ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στον τρόπο επικοινωνίας.

Οι γλώσσες χρειάστηκαν χιλιετίες για να εξελιχθούν και τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να δοκιμαστεί ή να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η γλώσσα όσο και η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο της ανθρώπινης συνθήκης, η οποία είναι καταδικασμένη να εξελίσσεται. Μένει να δούμε σε τι.

[philenews.com]

One Response to “Επιστρέφουμε στα… ιερογλυφικά;”

  1. Μητσάκος said

    Μα, ήδη εδώ και κάποια χρόνια οι οδηγίες χρήσεως διαφόρων προϊόντων και συσκευών για παράδειγμα,δίδονται υπό μορφή εικονιδίων.Ο προφορικός και γραπτός λόγος απλοποιούνται,οι σχετικοί κανόνες καταργούνται.Είναι φανερό ότι πάμε για εξαφάνιση του ανθρώπινου λόγου και αντικατάσταση με μουγκρητά και γρυλλίσματα.
    Θα γλυτώσουμε από γραμματικές και συντακτικά,κάτι ξέρουν τα ζώα που δεν ασχολούνται με αυτά!!!Ουγκ ουγκ γκρρρρρρ!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: