olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο Μυστηριώδης Θρακικός Πολιτισμός

Posted by IGOR στο Μαρτίου 5, 2018


Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε διαβάσει ή έχουμε ακούσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετικά με την ιστορία του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Την ιστορία του πολιτισμού που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Αλλά δεν νομίζω πως θα έχετε και έλλειψη γνώσεων όσον αφορά τους επί μέρους πολιτισμούς που απαρτίζουνε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελληνικό πολιτισμό.

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ορισμένα πράγματα για την αρχαία Μακεδονία, για τα μυστικά του Μινωικού πολιτισμού, τα θαύματα και τα επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού, καθώς και τα διάφορα ιστορικά στοιχεία που έχουνε προκύψει τελευταία σχετικά με της Ελληνιστικής εποχής. Είναι όμως σίγουρο πως σχεδόν ποτέ δεν έχουμε ακούσει κάτι στοιχειώδες για τον πολιτισμό και την ιστορία της μυστηριώδους γης του Ορφέα και των Ηρώων, της κατά τον Όμηρο «αμπελόεσσας» Θράκης.

Πριν από τρείς περίπου χιλιετίες άκμασε στην περιοχή αυτή ένας πολιτισμός χωρίς προηγούμενο, αλλά και χωρίς μεγάλη συνέχεια. Μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα τα μοναδικά στοιχεία που διαθέταμε γι’ αυτόν τον πολιτισμό δεν ήταν άλλα από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων αλλά και τις διηγήσεις της αρχαίας μυθολογίας, ενώ σε δεύτερη μοίρα υπήρχανε και ορισμένα όχι και τόσο μεγάλης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα.

Βέβαια οι περισσότεροι ερευνητές των περασμένων αιώνων απέδιδαν τις όποιες μεγαλοπρεπείς αναφορές της μυθολογίας σχετικά με τον πολιτισμό αυτό σε απλά ερεθίσματα της φαντασίας εκείνης της εποχής. Ωστόσο σαν να έπαιρνε «εκδίκηση» η ίδια η ιστορία, αυτές οι εκδοχές άρχισαν σταδιακά να διαψεύδονται από την ίδια την αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και από μία μακρόχρονη και βαθιά ιστορική έρευνα.

Αρχικά, τα ίχνη του πολιτισμού αυτού άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια με την ανακάλυψη διαφόρων τύμβων, ντολμέν, και ταφικών μνημείων σε διάφορα σημεία της οροσειράς της Ροδόπης, αλλά και παρά του ποταμού Έβρου και των πεδιάδων τις οποίες διασχίζει.

Αργότερα στον «κατάλογο» των μνημείων-δειγμάτων του μεγάλου αυτού πολιτισμού ήρθαν να προστεθούν μεγαλύτερης σημασίας αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως η Σευθέπολη του μεγάλου βασιλιά των Οδρυσών, η κοιλάδα των Θρακών βασιλέων στην πεδιάδα της οροσειράς του Αίμου, ιερά και κτίσματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την λατρεία και την ζωή του ίδιου του Ορφέα, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός βασιλικών τύμβων που σχετίζονται με μεγάλος ηγεμόνες των αρχαίων Θρακών.

Ο πολιτισμός αυτός ονομάστηκε διόλου τυχαία Θρακικός, από το όνομα της περιοχής πάνω στην οποία εμφανίστηκε και διαδραμάτισε την μετέπειτα εξέλιξη του.

Τα ίχνη του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται ακόμη και στην πρώιμη εποχή του σιδήρου, καθώς μία μεγάλη σειρά τάφων, ιερών, κογχών και γενικά κτισμάτων που έχουνε βγει στην επιφάνεια από την αρχαιολογική σκαπάνη, ανάγονται σε εκείνη την εποχή.

Χαρακτηριστικός είναι ο τάφος που βρέθηκε το 1965 στην κοιλάδα του ποταμού Άρδα στην σημερινή νοτιο-ανατολική Βουλγαρία, που αποτελεί και ένα από τα κυριότερα δείγματα της αναπτυγμένης τεχνοτροπίας που χρησιμοποιούσανε οι Θράκες. Ένα άλλο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της άποψης μας σχετικά με την προχωρημένη τεχνογνωσία αυτού του πολιτισμού είναι και ο ιερός βράχος του Διονύσου, που φαίνεται να ξεκινά την λειτουργία του ως ιερό μετά το τέλος της πρώιμης εποχής του χαλκού.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση σε όλους τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν οι τεχνίτες εκείνης της εποχής να λαξεύσουνε ένα τόσο πολύπλοκο αρχιτεκτονικά ιερό, με έναν τόσο μεγάλο αριθμό αιθουσών, καθώς η κατασκευή ενός αντίστοιχου κτίσματος, ακόμη και στην σύγχρονη εποχή όπου η τεχνολογία βρίσκεται στο ζενίθ της ανάπτυξης της, δεν θα ήτανε και τόσο εύκολη.

Έχοντας λάβει υπόψη το ιδιαίτερο βάρος, αλλά και τον μοναδικό χαρακτήρα που κατέχει αυτός ο ανεκτίμητος πολιτισμός της αρχαιότητας, θα προσπαθήσουμε μέσα από ορισμένες σελίδες να παρουσιάσουμε περιληπτικά ορισμένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που τον διέπουν. Αν και οι αναλύσεις μαζί με τις αναφορές σχετικά με τον χαρακτήρα του θρακικού πολιτισμού, θα μπορούσαν να αναλυθούν σε ολόκληρους τόμους, ωστόσο θα αρκεστούμε στο να δώσουμε στον αναγνώστη μία σύντομη αλλά διαφωτιστική εικόνα γι’ αυτόν, όπως μας τον παρουσιάζουνε μέσα από τις αναφορές τους οι ιστορικοί της Ελληνικής αρχαιότητες, αλλά και οι νεότεροι ερευνητές.

Σε όλο τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο η Θράκη ασκούσε μία ξεχωριστή γοητεία για τις πνευματικές παραδόσεις με τις οποίες συνδεόταν. Αρκετοί είναι αυτοί που την θεωρούσανε ως τελευταίο πέρασμα του Ελληνιστικού κόσμου και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού προς τον βορρά και τις σκοτεινές του χώρες όπου κυριαρχούσαν δοξασίες και πρακτικές ιδιαίτερα αντίθετες προς τον Ελληνικό τρόπο σκέψης, αλλά και προς την ανατολή όπου και εκεί οι πνευματικές παραδόσεις θεωρούνταν ξένες προς τα Ελληνικά ήθη.

Έτσι λοιπόν εφόσον η Θράκη αποτελούσε ένα υποτυπώδης σύνορο μεταξύ των δύο αυτών «κόσμων» (του Ελληνιστικού και του Βαρβαρικού) δεν θα μπορούσε να μην έχει κρατήσει και ορισμένα ξένα για τον Ελληνικό πολιτισμό γνωρίσματα, που σε συνδιασμό με τις δικές της δοξασίες την κατέστησαν κάτι σαν κοιτίδα πνευματικών δοξασιών που στα μάτια των υπόλοιπων Ελλήνων φάνταζε εξωτική, ή ακόμη και βαρβαρική.

Βέβαια ο αναγνώστης πρέπει να λάβει υπόψη ότι Θράκη κατά την περίοδο της αρχαιότητας όσον αφορά την έκταση της δεν έφερε ουδεμία σχέση με την Θράκη που γνωρίζουμε εμείς σήμερα, δηλαδή με τα βόρεια παράλια του αιγαίου που βρίσκονται μεταξύ του Έβρου και του Νέστου, και από εκεί μέχρι τις αρχές της οροσειράς της Ροδόπης.

Η Θράκη εκτεινόταν κατά την περίοδο της Ελληνικής αρχαιότητας, δηλαδή κατά την προ-ομηρική και Ομηρική εποχή, γενικά από τον ποταμό Πηνειό μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και από τις ακτές του Ίστρου (δηλ. του σημερινού Δούναβη) μέχρι τις ακτές του βορείου Αιγαίου πελάγους, ενώ στοιχεία του Θρακικού πολιτισμού εντοπίζονται και αρκετά βορειότερα του Δούναβη.

Βέβαια αυτό που σήμερα δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως στην Θράκη συμπεριλαμβανόταν και η βόρεια Θεσσαλία, δηλαδή η Περραιβία, η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον Όλυμπο, μέχρι και η νότια Μακεδονία, δηλαδή η περιοχή της σημερινής Πιερίας.

Αυτό βέβαια που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σήμερα είναι πως η Θράκη πάντα υπήρχε στο ενδιαφέρον των γνωστών λογίων της Ελληνικής αρχαιότητας, και εκτός αυτού – όπως θα δούμε στην συνέχεια – είχε και μία ιδιαίτερη σημασία για αρκετούς από αυτούς. Εδώ γεννήθηκε η μουσική, η ιερή παράδοση του Ορφισμού, αλλά και τα μυστήρια, τα οποία λέγεται πως ο Ορφέας αποκάλυψε πρώτος στους ανθρώπους. Ο Όμηρος λοιπόν αποκαλεί την Θράκη «εριβώλακα» δηλαδή γόνιμη, ενώ ο Ξενοφών την χαρακτηρίζει τραχεία και ψυχρή αλλά παρ’ όλα αυτά δεν παραλείπει να αναφέρει και το χαρακτηριστικό των γόνιμων εδαφών της, λέγοντας συγκεκριμένα πως οι Θρακικές πόλεις του βασιλείου των Οδρυσών ήταν πάντοτε πλήρεις σε σίτο και σε οίνο.

Κατά τον Ηρόδοτο, το έθνος των αρχαίων Θρακών ήταν το μεγαλύτερο έθνος του τότε γνωστού κόσμου μετά από τους Ινδούς. Και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο συγγραφέα εάν είχε υπάρξει κάποιος ικανός ηγεμόνας που θα μπορούσε να κυβερνήσει και να ενώσει όλες μαζί της Θρακικές φυλές σε μία ενιαία δύναμη, τότε θα ήταν το ποιο ισχυρό απ’ όλα τα έθνη και κανείς δεν θα μπορούσε να το νικήσει. Αλλά η ενότητα αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, και αυτός ήταν και ο λόγος που οι Θράκες κατά την αρχαιότητα υπήρξαν στρατιωτικά και γεωπολιτικά αδύνατοι και ανίσχυροι, με την περιοχή τους να μένει ουσιαστικά «ανοιχτή» μπροστά στο μένος των όποιων κατακτητών.

Παρόμοια άποψη φέρει και ο μεγάλος περιηγητής της Ελληνικής αρχαιότητας Παυσανίας, ο οποίος λέει πως κανένα άλλο έθνος αν το εξετάσουμε χωριστά δεν είναι πολυπληθέστερο από τους Θράκες, αν τους λάβουμε ως σύνολο, εκτός των Κελτών. Και πράγματι, στο σύνολο της η αρχαία ιστορία μας διδάσκει πως το θρακικό έθνος ήταν μέγιστο, ισχυρότατο, μαχητικότατο και πολυπληθέστατο, και αυτό γίνεται ακόμη ποιο αντιληπτό εάν λάβουμε υπόψη μας πως ουσιαστικά δεν αποτελούσε ένα ενιαίο και συμπαγές έθνος, αλλά αποτελούνταν από είκοσι δύο φυλές που ζούσανε υπό την μορφή ημι-οργανομένων κοινωνιών.

Βέβαια, η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας διαφοροποιούνταν ανάμεσα στα διάφορα φύλα των Θρακών (για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά στην συνέχεια), καθώς τόσο ο γεωγραφικός τους προσδιορισμός, όσο και οι κατά καιρούς επαφές τους με άλλους πολιτισμούς, ήτανε φυσικά αιτίες που επηρέαζαν άμεσα τον πολιτισμικό τους χαρακτήρα.

Βέβαια παρ’ όλο το πλήθος των ιστορικών στοιχείων που έχουμε σήμερα για τους Θράκες, ο βαθύτερος χαρακτήρας του πολιτισμού τους παραμένει μέχρι σήμερα ουσιαστικά άγνωστος, και φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο αντιστοιχεί η εικόνα που έχουμε σχηματίσει σήμερα γι’ αυτούς μέσα από τις όποιες έρευνες στον πραγματικό χαρακτήρα του πολιτισμού τους.

Ένας από τους λόγους που δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τον πολιτισμό τους είναι το γεγονός ότι οι Θράκες ουδέποτε κατείχαν δική τους γραφή πριν παραλάβουν το Ελληνικό αλφάβητο, γεγονός που φυσικά είχε ως αποτέλεσμα και την παντελή έλλειψη γραπτών κειμένων, και έτσι οι όποιες πληροφορίες έχουν φτάσει σ’ εμάς σήμερα σχετικά με τους Θράκες ανάγονται στους ιστορικούς και τους περιηγητές της Ελληνικής αρχαιότητας.

Όμως παρ’ όλες του τις αδυναμίες και τα όποια γεωστρατηγικά του μειονεκτήματα ο Θρακικός πολιτισμός κατά τα χρόνια της αρχαιότητας ήταν μία πραγματική αυτοκρατορία. Έστω και μόνο γεωγραφικά. Κάτι τέτοιο άλλωστε γίνεται ακόμη ποιο αισθητό εάν λάβουμε υπόψη ότι τα γεωγραφικά όρια της Θράκης εκτεινόταν από τον Βόσπορο μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου, και από τα βόρεια παράλια του Αιγαίου μέχρι την οροσειρά των Καρπαθίων.

Η πληθώρα οχυρωματικών κτισμάτων και η ποικιλία διαφορετικών όπλων που έχουνε εντοπιστεί και ανάγονται στην εποχή των Θρακών, μαρτυρούν έναν λαό που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πόλεμο. Άλλωστε κάτι τέτοιο επαληθεύει και ο τρόπος κατασκευής και διαρρύθμισης των σημαντικότερων πόλεων τους, που είχαν περιφρουρηθεί κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να
προστατεύονται από τις όποιες προθέσεις των κατακτητών που συνεχώς διέσχιζαν την Θράκη.

Αλλά εκτός αυτού, δεν είναι λίγες και οι αναφορές των συγγραφέων της αρχαιότητας που θέλουνε τους Θράκες να είναι από την φύση τους πολεμοχαρής λαός που εκτός από τις τακτικές επιθέσεις που έκαναν στους γειτονικούς λαούς, δεν έλλειπαν και οι μεταξύ τους διαμάχες, όπου τα διάφορα θρακικά έθνη συχνά πολεμούσαν το ένα εναντίον του άλλου, είτε για την κατάληψη ορισμένων σημαντικών για την περιοχή οχυρών, είτε για την κυριαρχία επάνω σε αντίστοιχα εδάφη. Βέβαια, τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε προς εξερεύνηση είναι τόσα πολλά που η εξιστόρηση τους και μόνο θα χρειαζότανε ολόκληρες σελίδες.

http://theseus-aegean.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5.html

3 Σχόλια to “Ο Μυστηριώδης Θρακικός Πολιτισμός”

 1. Αναζήτηση said

  Μάθημα Πατριδογνωσίας:

  ΨΕΜΜΑ: «Μακεδονία γη Ελληνική»

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ μέρος τής Ελλάδας. Για παράδειγμα: Η Μακεδονία ήταν ξένος λαός έξω και διαχωριστώ από την Ελλάδα

  «ὁ δὲ τὸν μὲν τόπον τὸν Ἑλληνικὸν ὅλως εἴασε, τὴν δ᾽ ἐν Μακεδονίᾳ βασιλείαν κατασχεῖν ἐπεθύμησεν: ἠπίστατο γὰρ τοὺς μὲν Ἕλληνας οὐκ εἰθισμένους ὑπομένειν τὰς μοναρχίας, τοὺς δ᾽ ἄλλους οὐ δυναμένους ἄνευ τῆς τοιαύτης δυναστείας διοικεῖν τὸν βίον τὸν σφέτερον αὐτῶν.» – Ἰσοκράτης

  ΨΕΜΜΑ: Οι Μακεδόνες θεωρούσαν τούς εαυτούς τούς Έλληνες

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι Μακεδόνες ήξεραν πως είχαν καμιά συγγένεια με τούς Έλληνες. Για παράδειγμα: Η Μακεδόνες και Έλληνες αλληλοσκοτώνονται λόγω φυλετικής διαφοράς, κτλπ

  «τῶν Μακεδόνων δὲ τῆς τε Ἀλεξάνδρου ἤδη φαινομένης εὐπραγίας μὴ λειφθῆναι καὶ τὴν δόξαν τῆς φάλαγγος, ὡς ἀμάχου δὴ ἐς τὸ τότε διαβεβοημένης, μὴ ἀφανίσαι. καί τι καὶ τοῖς γένεσι τῷ τε Ἑλληνικῷ καὶ τῷ Μακεδονικῷ φιλοτιμίας ἐνέπεσεν ἐς ἀλλήλους. » –Αρριανός

  «καὶ ὅτι Διόνυσος μὲν Θηβαῖος ἦν, οὐδέν τι προσήκων Μακεδόσι, καὶ Ἡρακλῆς Ἀργεῖος, οὐδὲ οὗτος προσήκων » –Αρριανός

  ΨΕΜΜΑ: Οι Έλληνες θεωρούσαν τούς Μακεδόνες, Έλληνες.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι Έλληνες ήξεραν πως είχαν καμιά συγγένεια με τούς Μακεδόνες. Για παράδειγμα: Η Μακεδόνες και Έλληνες αλληλοσκοτώνονται λόγω φυλετικής διαφοράς. Ο Δήθεν Ηρακλείδου Πέρδικκας των Μακεδόνων διάλεξε να κυβερνάει μη-Ελληνικό Πληθυσμό (τούς Μακεδόνες), ξέροντας ότι οι Έλληνες θα τον έδιωχναν

  «ὁ δὲ τὸν μὲν τόπον τὸν Ἑλληνικὸν ὅλως εἴασε, τὴν δ᾽ ἐν Μακεδονίᾳ βασιλείαν κατασχεῖν ἐπεθύμησεν: ἠπίστατο γὰρ τοὺς μὲν Ἕλληνας οὐκ εἰθισμένους ὑπομένειν τὰς μοναρχίας, τοὺς δ᾽ ἄλλους οὐ δυναμένους ἄνευ τῆς τοιαύτης δυναστείας διοικεῖν τὸν βίον τὸν σφέτερον αὐτῶν. … οὐχ ὁμοφύλου γένους ἄρχειν ἀξιώσας μόνος καὶ διαφυγεῖν ἠδυνήθη τοὺς κινδύνους τοὺς περὶ τὰς μοναρχίας γιγνομένους» — Ισοκράτης

  ΨΕΜΜΑ: Δεν υπήρξε Μακεδονική Γλωσσά

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Βέβαιος υπήρξε μη-Ελληνική Μακεδονική γλωσσά. Για παράδειγμα: Ελληνικά, ο συγκεκριμένος μήνας λέγεται Ἑκατομβαιῶνος. Στα Μακεδονικά, ο μήνας λέγεται Λῷον. Καμιά γλωσσική συγγένεια!!!

  «ἐγεννήθη δ᾽ οὖν Ἀλέξανδρος ἱσταμένου μηνὸς Ἑκατομβαιῶνος, ὃν Μακεδόνες Λῷον καλοῦσιν, ἕκτῃ, καθ᾽ ἣν ἡμέραν … Φιλίππῳ δὲ ἄρτι Ποτείδαιαν ᾑρηκότι τρεῖς ἧκον ἀγγελίαι κατὰ τὸν αὐτὸν χρόνον ἡ μὲν Ἰλλυριοὺς ἡττᾶσθαι μάχῃ μεγάλῃ διὰ Παρμενίωνος, ἡ δὲ Ὀλυμπίασιν ἵππῳ κέλητι νενικηκέναι, τρίτη δὲ περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου γενέσεως» -Πλούταρχος

  Ότι πολλούς πλουσίους Μακεδόνες μίλησαν τα Ελληνικά, λόγω Ελληνισμόυ, είναι βέβαιο. Ελληνίστικαν κάτω από τον «Φιλέλληνα» Αλέξανδρος Α, πού βεβαίως ήταν και αυτός ξένος. Ο Ξένος που τού αρέσει τα Ελληνικά είναι Φιλέλληνας. Ο Έλληνας που τού αρέσει τα Ελληνικά είναι Πατριώτης. Απλή λογική. Και, μάλιστα, διστιχώς, ο Ελληνισμός έκανε τούς βίαιους Μακεδόνες μια υπερδύναμη, άλλα όχι Έλληνες, ούτε βέλτιστοι στην Ελλάδα.

  ΨΕΜΜΑ: Δεν υπήρξε Μακεδονικός λαός.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Βέβαιος υπήρξε μη-Ελληνικός Μακεδονικός λαός. Για παράδειγμα: Οι Μακεδόνες είναι ΞΕΝΟΣ πληθυσμός στην ιδία κατηγορία οπός οι «Σκύθαις καὶ Πέρσαις καὶ Θρᾳξὶ καὶ Κελτοῖς», και όχι Έλληνες πολίτες μιας Ελληνικής Πόλις οπός οι Λακεδαιμόνες και Κρητικούς

  «ὅμως εἴπού τι πρὸς ἓν οἱ νόμοι βλέπουσι, τοῦ κρατεῖν στοχάζονται πάντες, ὥσπερ ἐν Λακεδαίμονι καὶ Κρήτῃ πρὸς τοὺς πολέμους συντέτακται σχεδὸν ἥ τε παιδείακαὶ τὸ τῶν νόμων πλῆθος: ἔτι δ᾽ ἐν τοῖς ἔθνεσι πᾶσι τοῖς δυναμένοιςπλεονεκτεῖν ἡ τοιαύτη τετίμηται δύναμις, οἷον ἐν Σκύθαις καὶ Πέρσαις καὶ Θρᾳξὶ καὶ Κελτοῖς. ἐν ἐνίοις γὰρ καὶ νόμοι τινές εἰσι παροξύνοντες πρὸς τὴνἀρετὴν ταύτην, καθάπερ ἐν Καρχηδόνι φασὶ τὸν ἐκ τῶν κρίκων κόσμονλαμβάνειν ὅσας ἂν στρατεύσωνται στρατείας: ἦν δέ ποτε καὶ περὶ Μακεδονίαν νόμος τὸν μηθένα ἀπεκταγκότα πολέμιον ἄνδρα περιεζῶσθαι τὴνφορβειάν: ἐν δὲ Σκύθαις οὐκ ἐξῆν πίνειν ἐν ἑορτῇ τινι σκύφον περιφερόμενοντῷ μηθένα ἀπεκταγκότι πολέμιον »» — Αριστοτέλης

  ΨΕΜΜΑ: Ο Φίλιππος, ο Μ. Αλέξανδρος, κα το σόι τούς, ήταν Έλληνες που ένωσαν και δυνάμωσαν την Ελλάδα.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Φίλιππος ήταν Βάρβαρος που μαζί με το βάρβαρο σόι του εισέβαλαν και υποδούλωσαν την Ελλάδα, την όπια αιματοκυλάν επί γενιές. Οι αρχαίοι Έλληνες συμφωνούσαν ότι η Μακεδονική εισβολή έφερε καταστρεπτικό ξένο ΞΥΓΟ πάνω από την Ελλάδα, και όχι Ηγεμονία Ελλήνων. Για παραδείγματα:

  «καὶ καθ᾽ ἕν᾽ οὑτωσὶ περικόπτειν καὶ λωποδυτεῖν τῶν Ἑλλήνων, καὶ καταδουλοῦσθαι τὰς πόλεις ἐπιόντα….. ἀλλ᾽ οὐχ ὑπὲρ Φιλίππου καὶ ὧν ἐκεῖνος πράττει νῦν, οὐχ οὕτως ἔχουσιν, οὐ μόνον οὐχ Ἕλληνος ὄντος οὐδὲ προσήκοντος οὐδὲν τοῖς Ἕλλησιν, ἀλλ᾽ οὐδὲ βαρβάρου ἐντεῦθεν ὅθεν καλὸν εἰπεῖν, ἀλλ᾽ ὀλέθρου Μακεδόνος, ὅθεν οὐδ᾽ ἀνδράποδον σπουδαῖον οὐδὲν ἦν πρότερον πρίασθαι…… καὶ τί δεῖ τοὺς ἄλλους λέγειν; ἀλλ᾽ ἡμεῖς αὐτοὶ καὶ Λακεδαιμόνιοι, οὐδὲν ἂν εἰπεῖν ἔχοντες ἐξ ἀρχῆς ὅ τι ἠδικούμεθ᾽ ὑπ᾽ ἀλλήλων, ὅμως ὑπὲρ ὧν τοὺς ἄλλους ἀδικουμένους ἑωρῶμεν, πολεμεῖν ᾠόμεθα δεῖν. καίτοι πάνθ᾽ ὅσ᾽ ἐξημάρτηται καὶ Λακεδαιμονίοις ἐν τοῖς τριάκοντ᾽ ἐκείνοις ἔτεσιν καὶ τοῖς ἡμετέροις προγόνοις ἐν τοῖς ἑβδομήκοντα, ἐλάττον᾽ ἐστίν, ὦ ἄνδρες Ἀθηναῖοι, ὧν Φίλιππος ἐν τρισὶ καὶ δέκ᾽ οὐχ ὅλοις ἔτεσιν, οἷς ἐπιπολάζει, ἠδίκηκε τοὺς Ἕλληνας, μᾶλλον δ᾽ οὐδὲ μέρος τούτων ἐκεῖνα.» –Δημοσθένης

  «τούτους μὲν δὴ ἐνταῦθα, τῷ δὲ ἐν Δωδώνῃ Διὶ Μακεδόνων ἀνέθηκεν αὐτῶν τὰς ἀσπίδας. ἐπιγέγραπται δὲ καὶ ταύταις:“αἵδε ποτ᾽ Ἀσίδα γαῖαν ἐπόρθησαν πολύχρυσον,
  αἵδε καὶ Ἕλλασιν δουλοσύναν ἔπορον.
  νῦν δὲ Διὸς ναῶ ποτὶ κίονας ὀρφανὰ κεῖται
  τᾶς μεγαλαυχήτω σκῦλα Μακεδονίας.» – Παυσανίας

  «διεδέξατο παρ᾽ αὐτοῦ τὴν ἀρχὴν Ἀλέξανδρος. οὗτος πάλιν ὑπολαβὼν βραχύ τι τῆς Ἑλλάδος ἔναυσμα καταλείπεσθαι περὶ τὴν Θηβαίων πόλιν, τίνα τρόπον αὐτὴν διέφθειρε, πάντας ὑμᾶς οἴομαι κατανοεῖν…. οὐδεὶς γάρ ἐστι τῶν ὄντων οὕτως ἀπράγμων ὃς οὐχὶ πέπυσται πῶς Ἀντίπατρος μὲν ἐν τῇ περὶ Λαμίαν μάχῃ νικήσας τοὺς Ἕλληνας κάκιστα μὲν ἐχρήσατο τοῖς ταλαιπώροις Ἀθηναίοις, ὁμοίως δὲ καὶ τοῖς ἄλλοις, εἰς τοῦτο δ᾽ ὕβρεως ἦλθε καὶ παρανομίας ὡς φυγαδοθήρας καταστήσας ἐξέπεμψε πρὸς τὰς πόλεις ἐπὶ τοὺς ἀντειρηκότας ἢ καθόλου λελυπηκότας τι τὴν Μακεδόνων οἰκίαν. ὧν οἱ μὲν ἐκ τῶν ἱερῶν ἀγόμενοι μετὰ βίας, οἱ δ᾽ ἀπὸ τῶν βωμῶν ἀποσπώμενοι, μετὰ τιμωρίας ἀπέθνησκον» — Πολύβιος

  Τελικά, όσο και να λέτε περί «Ελληνικότητα τής Μακεδονίας»,

  ΟΛΟΙ οι αρχαίοι Έλληνες ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ που ζούσαν σε αυτήν την εποχή είπαν το αντίθετο, οπότε, είτε είστε φανατικούς παραχαράκτες, ή νομίζετε ότι έχετε μια μηχανή του χρόνου, και ξέρετε καλυτέρα από τους αρχαίους.

  Για πέστε μου, φίλοι. Κάνατε βόλτες στην Αρχαία Μακεδονία πρόσφατα;;;;;;

  Υ.Γ. Προς «Ολυμπία»
  Βλέπω πως αφαιρέσεις τα γραπτά μου, που είναι στα πλειονότητα κομμάτια της Αρχαίας Ελληνικής Μας Γραμματείας. Κα όλο αυτό καθώς επιτρέψεις απειλές βίας και θανάτωσης να ανεβούν και να μένουν με την σέσουλα!
  Συγχαρητήρια! Από ισότοπος που είχε «όπλο την Αλήθεια», κατάντησες σε ισότοπος που σκοτώνει την Αλήθεια. Κατάντησες επίσης σε ισότοπος Ανθελλήνων, αφού σε προβληματίζει τόσο η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
  Και από ισότοπος δημοκρατικό, εδραιωμένο στην ελευθερία του λόγου, κατάντησες σε ισότοπος πλήρες φασιστικό, πού πράττετε την πιο δειλή λογοκρισία που έχω δει ποτέ!
  Τελικά, κατάντησες σε ισότοπος των υποκριτών, αφού κάνεις όλα αυτά άλλα έχεις την ξεδιαντροπιά να πλασάρεις «με όπλο την Αλήθεια» στους επισκέπτες.
  Τι να πούμε…..
  χαμαί πέσε olympia dot gr

  Υ.Υ.Γ. Προς » monkedonian-Aναζήτηση», «Chris He Is A Real Monkeydonian And Not A Greek», κτλπ

  Κοίτα ρε βλίτα. Δεν μπορείς να με θίγεις με το να συκοφαντείς τους Μακεδόνες. Ευτυχώς για εμένα, είμαι Έλληνας, και οχι Μακεδόνας.

  Αλλά, σας παρακαλώ. Συνηχείστε να κάνετε τους εαυτούς σας γελοίοι. Το μονον που αποδείξετε είναι ότι η δική σας θέση δεν έχει καμιά ιστορική βάση.

  Γι αυτό με βρίζετε. Φοβάσαι να έχουμε κανονικό διάλογο επειδή ξέρετε ότι θα χάσετε …. εντελώς 😛

  Για απαντήστε, αν τολμήσετε, ρε φοβητσιάρηδες, σε όλα τα ιστορικά δεδομένα που παραθέτω! Εξ άλλου, ρε ηλίθιοι φοβητσιάρηδες, δεν αξίζετε τον χρόνο μου!
  Υ.Υ.Υ.Γ: Προς: Μετόν

  Και πάλι είσαι λανθασμένος. Φαίνεται πος αυτό συμβαίνει συχνά!

  Η πρώτη αντίδραση που είχαν οι Ελληνοδικαστές, και συνολικά οι Έλληνες, όταν κάποιος δήλωσε «Μακεδόνας» στους Ολυμπιακούς, ήταν «Ούστ, βάρβαρε!»

  Για Παραδειγμα:
  «Ἀλεξάνδρου γὰρ ἀεθλεύειν ἑλομένου καὶ καταβάντος ἐπ᾽ αὐτὸ τοῦτο, οἱ ἀντιθευσόμενοι Ἑλλήνων ἐξεῖργόν μιν, φάμενοι οὐ βαρβάρων ἀγωνιστέων εἶναι τὸν ἀγῶνα ἀλλὰ Ἑλλήνων: Ἀλέξανδρος δὲ ἐπειδὴ ἀπέδεξε ὡς εἴη Ἀργεῖος, ἐκρίθη τε εἶναι Ἕλλην» — Ηρόδοτος

  Τώρα, αν οι Μακεδόνες, ως σύνολο, θεωρούνταν Έλληνες από τους Αρχαίους Έλληνες προγόνους μας, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κοινός Μακεδόνας ήταν βάρβαρος.

  Και αν θέλεις να αποδείξεις διαφορετικά, άντε να βρεις, και να μας παρουσιάζεις, έναν, ναι ΕΝΑΝ, ΚΟΙΝΟ Μακεδόνας που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ΠΡΙΝ ΤΗΝ Μακεδονική κατοχή της Ελλάδας (Ναι, ΗΤΑΝ ΚΑΤΟΧΗ, και αφού ο Νέρων, ο Ρωμαίος, πείρε έξι Ολυμπιακούς κορώνες, είναι φανερός ότι αφού η Ελλάδα μπήκε υπό ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ, η φυλετική καθαρότητα πήρε δεύτερη θέση μπροστά στις θελήσεις των κατακτητών). Δεν θα βρεις ούτε ένα !!!!!!!

  Ως για τους Μακεδόνες βασιλείς που ισχυρίστηκαν ότι είχαν Ελληνική καταγωγή, μόνον μπορούσαν να το δικαιολογήσουν, επειδή μόνον υπολογίζονταν πατρογονική καταγωγή.

  Πως;

  Συμφωνά με τον Ηρόδοτο, υπήρχαν εφτά γενναίες από τον Ηρακλείδη Πέρδικκα στον (βάρβαρο) Αλέξανδρο Α.

  Ας δούμε αν είσαι αρκετά έξυπνος να το καταλάβεις: Αρχίζουμε με έναν καθαρόαιμο Έλληνα. Ας τον αποκαλούμε Ηρακλή. Πηγαίνει, ας πούμε, στην Αφρική. Συζευχθεί με μια ντόπια (δεν υπάρχει κανένα περιστατικό αποδεικνύοντας ότι τα Μακεδονικά Χαρέμια – ναι, έπρατταν πολυγυνία, ένα άλλο Μακεδονικό έθιμα το όπιο οι προγονοί μάς βρήκαν αισχρό – ήταν γεμάτες Έλληνιδες, και αφού η Μακεδονία ήταν Ξένη χώρα με ξένο πληθυσμό, όπως επιβεβαιώνει ο Ισοκράτης (ο Φιλιππολάτρης), τα τα Μακεδονικά Χαρέμια θα ήταν γεμάτες, στο πλείστον, με ξένες γυναίκες). Έχει ένα γιο, τον Ιωάννη, που συζευχθεί πάλι με μια ντόπια (Νεγρα) και έχει έναν γιο, ο Γιώργος, ο οποίος συζευχθεί πάλι με μια ντόπια και έχει έναν γιο, ο Θωμάς, ο οποίος συζευχθεί πάλι με μια ντόπια και έχει έναν γιο, ο Παύλος, ο οποίος συζευχθεί πάλι με μια ντόπια και έχει έναν γιο, ο Γρηγόρης, ο οποίος συζευχθεί πάλι με μια ντόπια και έχει εναν γιο, ο Ιωσήφ, ο οποίος συζευχθεί πάλι με μια ντόπια και έχει έναν γιο, Ο Σαμουήλ.

  Εντάξει, επτά γενιές. Είναι ο Σαμουήλ Ελληνας;

  ΟΧΙ!!!! Επειδή μόνο 0,78% (1/128) του γονιδίου του είναι Ελληνικό, και το 99,22% (127/128) είναι Αφρικανικό.

  Και άμα νομίζεις ότι μετά απ’ εφτά γενιές αιμομιξία με ΞΕΝΟΥΣ, βγαίνει Έλληνας από τέτοια σύζευξη, άντε να υιοθετείς κάποιος κωλόΤουρκος, που έχει σίγουρα πάνω από 0,78% Ελληνικά γονίδια λόγω του φόρου Αίματος. Άλλα να μην το κανείς μες στην Ελλάδα, Ε; Δεν θέλομε την βρόμα εδώ.

  Είναι ο Σαμουήλ απόγονος του Ηρακλή; Ναί! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΈΛΛΗΝΑΣ

  Και άμα υπολογίσουμε μόνον πατρογονική καταγωγή, οπός κάνανε οι Μακεδόνες, τότε:

  Αφού ο πατέρας ο Ηρακλής είναι Έλληνας, τότε ο γιος, ο Ιωάννης είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Ιωάννης είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Γιώργος είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Γιώργος είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Θωμάς είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Θωμάς είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Παύλος είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Παύλος είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Γρηγόρης είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Γρηγόρης είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Ιωσήφ είναι «Έλληνας»

  Αφού ο πατέρας ο Ιωσήφ είναι «Έλληνας», τότε ο γιος, ο Σαμουήλ είναι «Έλληνας»

  Δηλαδή έχουμε ένας «Έλληνας» που είναι κατάμαυρος, και έχει μόνον 0,78% Ελληνικό ΔΝΑ μέσα του. Χαρά στην «Ελληνικότητα»!!!

  Όσο για τον Φίλιππο Β, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, ο βάρβαρος τύραννος και εισβολέας, που ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕ το έθνος μας, και ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….. στεφανωθεί ολυμπιονίκης εν απουσία!!! Ναι, το διάβασες σωστός.

  » ἐγεννήθη δ᾽ οὖν Ἀλέξανδρος ἱσταμένου μηνὸς Ἑκατομβαιῶνος, ὃν Μακεδόνες Λῷον καλοῦσιν, ἕκτῃ, καθ᾽ ἣν ἡμέραν … Φιλίππῳ δὲ ἄρτι Ποτείδαιαν ᾑρηκότι τρεῖς ἧκον ἀγγελίαι κατὰ τὸν αὐτὸν χρόνον ἡ μὲν Ἰλλυριοὺς ἡττᾶσθαι μάχῃ μεγάλῃ διὰ Παρμενίωνος, ἡ δὲ Ὀλυμπίασιν ἵππῳ κέλητι νενικηκέναι, τρίτη δὲ περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου γενέσεως » -Πλούταρχος

  Αυτός ο Βάρβαρος τύραννος ΔΕΝ πάτησε πόδι στο Ολυμπιακό στάδιο!! Δεν αγωνιστικέ προσωπικά.

  Ήταν χορηγός ενός άρματος (με άρρεν Έλληνας ως ηνίοχος), και οπός όλοι ξέρουμε, στην Ολυμπιακή αμαξοστοιχία, ήταν ο χορηγός, και όχι ο ηνίοχος, που στεφανώθηκε για την νίκη.

  Με αυτό τον τρόπο, πολλές αρχαίες Έλληνιδες (που ήταν απαγορευμένες – με ποινή θανάτου – από τα Ολυμπιακά) στεφανωθήκαν Ολυμπιονίκες, όπως και επίσης ορισμένοι Ρωμαίοι (Βάρβαροι) Αυτοκράτορες, μαζί μεν τον ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ Φίλιππος.

  Το επαναλαμβάνω: Και αν θέλεις να αποδείξεις ότι οι Μακεδόνες ως Λαός Θεωρούνταν Έλληνες, από τους Έλληνες, άντε να βρεις, και να μας παρουσιάζεις, έναν, ναι ΕΝΑΝ, ΚΟΙΝΟ Μακεδόνας που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ΠΡΙΝ από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ και ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΗ της Ελλάδας!

  Περιμένω…..

  Μου αρέσει!

  • Αναζήτηση said

   Υ.Υ.Υ.Υ.Γ: Προς τον Αμερικανάκι » SELLAS…HELLAS…ΕΛΛΑΣ=ΦΩΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»
   Για χάρη σου, και ορισμένα δώρα, αφού σου γουστάρουνε ο Ηρόδοτος και ο Στράβων:
   «ὅτι πρῶτοι Ἑλλήνων ἐόντες Θεσσαλοὶ ἔδοσαν ἑωυτοὺς βασιλέι, δοκέων ὁ Ξέρξης» — Ηρόδοτος, και αυτό αφού οι Μακεδόνες είχαν συμφωνήσει να είναι υπόδουλοι των Περσών.

   «οἱ δὲ Θετταλοὶ μάλιστα βαθυστολοῦντες, ὡς εἰκός, διὰ τὸ πάντων εἶναι Ἑλλήνων βορειοτάτους καὶ ψυχροτάτους νέμεσθαι τόπους» — Στράβων
   Για τα (μόνον) 2 «πυγές» σου, θα τα πούμε σύντομα. (Εγώ δουλεύω για το μεροκάματο).
   Σου έδωσα 11 αρχαίες αποδείξεις για την θέση μου, και έχεις μόνον 2 για την δική σου. Με μόνον 2 εναντίων 9, αν ήταν δικαστήριο, θα έχανες. Για κάνε καλλίτερο, φίλε.
   Και όπως μιλάμε για αποδείξεις…..
   Αφού σου παρουσίασα από την αρχαία γραμματεία ΜΑΣ, απόδειξη πως οι Μακεδόνες ήταν ξένος βάρβαρος λαός, για βρες κάπου στην αρχαία γραμματεία ΜΑΣ που λέει ότι ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ. Όχι μόνον κάποιος βασιλιάς, άλλα ο απολίτιστος λαός τους.
   Δεν θα το βρεις, επειδή δεν υπάρχει! Άμα κάνω λάθος…. απόδειξε το!
   Περιμένω…..

   Υ.Υ.Υ.Υ.Υ.Γ Προς » Aκέλας»
   «… Μακεδόνων ἀνέθηκεν αὐτῶν τὰς ἀσπίδας….
   αἵδε καὶ Ἕλλασιν δουλοσύναν ἔπορον……» – Παυσανίας

   Διάβασε προσεχτικά αυτά τα λόγια.
   Άντε, μετά, και γλύψε πάλι το όπισθεν του Αλέξανδρου,
   και πλέκε του στεφάνια δόξας για την υποδούλωση της ΕΛΛΑΔΟΣ μας, και μετά ξανακάλεσε τον εαυτό σου άξιος «Έλληνας»…..
   …… ρε ανθέλληνα γενίτσαρε!!!…..
   Ναι, εσύ είσαι ο Ανθέλληνας . Εμένα ως ΈΛΛΗΝΑΣ, σιχαίνομαι όταν βλέπω παραχαράκτες Επιάλτες σαν και εσένα να δοξάζετε Βάρβαρους Τύραννους που ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ την ΕΛΛΑΔΑ μας, τον Φίλιππο Β, τον Μ. Αλέξανδρο, και όλο το άχρηστο σόι τους, όπως θα σιχαινόμουνα αν το ‘κανες με τον κώλοΑτατούρκ. ΝΑΙ, ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΩΣΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ!!!!

   Μου αρέσει!

  • Αναζητηση: Ειναι Μαιμουδονιος Και Οχι Ελλην said

   Για Το Ψευδο-Μαιμουδονικον Εθνος Των Ηλιθιων! Μονο Την Αληθεια! Και ΟΧΙ τα Παραμυθια της Χαλιμας των Μαιμουδονιων!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: