Ένα διαζύγιο από άλλη εποχή – Ντοκουμέντο από τη Βενετία του 1700


Τότε μάλλον θα ήταν μεγάλο σκάνδαλο για την τοπική κοινωνία, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να σταμάτησε τη Μαρία Φωνάκη που το 1764/5, λίγο μετά το γάμο της με τον Κεφαλονίτη Ζαφείρη Περιστιάνο, αποφάσισε να τον χωρίσει. Αιτία; Η ίδια που οδηγεί και πολλά ζευγάρια σήμερα στα δικαστήρια: οικονομικοί λόγοι.

Όπως προκύπτει από το χειρόγραφο διαζύγιο που διασώζεται στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, η Μαρία ήταν ορφανή και παντρεύτηκε τον Ζαφείρη με προξενιό του π. Αντώνιου, ιερέα του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία, γνωρίζοντας πως πρόκειται για ευκατάστατο έμπορο.

Η πραγματικότητα ήταν όμως άλλη. Ο Περιστιάνος ήταν μόνο ένας φτωχός ναύτης που ταξίδευε συνεχώς για να ζήσει…

Από τα έγγραφα του διαζυγίου (διαβάστε το ολόκληρο εδώ) φαίνεται ότι η Μαρία Φωνάκη θεωρούσε πως εξαπατήθηκε προκειμένου να πει το «ναι» και να παντρευτεί τον Κεφαλλονίτη, κι αυτό δεν το άντεχε. Όπως δεν άντεχε και τη φτώχεια…

Το χειρόγραφο διαζύγιο μαζί με πλήθος άλλα έγγραφα και αντικείμενα που βρίσκονταν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην κατοχή της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, κληροδοτήθηκαν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό, που ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το μέγαρο της Φλαγγινείου Σχολής.

http://www.pontos-news.gr/article/175536/ena-diazygio-apo-alli-epohi-ntokoymento-apo-ti-venetia-toy-1700

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s