olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Εν αναμονή συνδρομής ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις τούρκικες προκλήσεις

Posted by netakias.com στο Φεβρουαρίου 15, 2018

Εν αναμονή συνδρομής ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις τούρκικες προκλήσεις
Παρά την ολοένα και περισσότερη αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας τις τελευταίες ώρες, ευρωπαϊκές προεκτάσεις παίρνει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά από τα πρώτα μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο αλλά και Μόσχα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο Οργανισμό και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενημέρωσε τους συναδέλφους του και απηύθυνε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο Οργανισμό και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους. «Διότι δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».

Μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα από το αίτημα Καμμένου για «ξεκάθαρη θέση», μηνύματα προς την Τουρκία είχαν στείλει Βρυξέλλες, Βερολίνο, αλλά και Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποίηση προς την Άγκυρα καλώντας την να «απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Το Βερολίνο στρέφει επίσης τα πυρά του προς την Άγκυρα ανακοινώνοντας ότι στηρίζει πλήρως τη θέση που έλαβε η ΕΕ σχετικά με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι για το θέμα αυτό «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα».

Η Μόσχα εξέφρασε την «ανησυχία» της με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το βλέμμα του γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα

Για «Στασιμότητα στην Κύπρο – Ύφεση στο Αιγαίο» κάνει λόγο η Heilbronner Stimme επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο», γράφει, «συνέβαλε προφανώς ένα τηλεφώνημα των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη το βράδυ. Σύμφωνα με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τα αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit από την πλευρά της επισημαίνει ότι το πλοίο που εμβολίσθηκε από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια «έχει χρηματοδοτηθεί και με πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex. Αυτό ακριβώς καθιστά το επεισόδιο σημαντικό και για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα το σκάφος κόστισε 28,8 εκατομμύρια ευρώ, τα 75% από τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά ταμεία».

Δυο διενέξεις με την Τουρκία

Σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο «δεν λύνει τη διαμάχη που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο. Η ένταση μάλιστα επιτείνεται, επειδή αυτή τη στιγμή επικαλύπτονται δύο διενέξεις. Η πρώτη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας αφορά τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η δεύτερη αφορά μια χειροπιαστή αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις νότιες ακτές της Κύπρου».

«Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάγονται σε διαφορετικές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Μία μελέτη υπολογίζει την αξία των κυπριακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πάνω από 600 δισ. ευρώ. Έτσι το μικρό αυτό νησί ονειρεύεται εδώ και χρόνια να γίνει στο μέλλον μια ενεργειακή μεγάλη δύναμη. Γι’ αυτό και μαζί με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός αγωγού. Πάντως παραμένει διαφιλονικούμενο το κατά πόσον θα αξίζει το τεράστιο κόστος η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής».

«Παρόλα αυτά ακόμα και η προοπτική πλουτοπαραγωγικών πηγών έχει οξύνει την ένταση με την Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί εαυτήν προστάτιδα δύναμη των Τουρκοκυπρίων και ζητά τη συμμετοχή τους στα ενδεχόμενα κέρδη», σημειώνετια στο δημοσίευμα.

Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει: «Η σύγκρουση στο Ανατολικό Αιγαίο και η διένεξη για το φυσικό αέριο σχετίζονται μόνο έμμεσα μεταξύ τους. Ωστόσο είναι αναμφίβολο ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο οξύνονται. Ακόμα και μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιλντιρίμ ο θερμόαιμος σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ έριξε με νέες απειλές λάδι στη φωτιά».

14 Σχόλια to “Εν αναμονή συνδρομής ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις τούρκικες προκλήσεις”

 1. Πύκτης said

  Στο συμβούλιο άμεσα αίτημα υπουργέ να κατοχυρωθεί η προκλητική στάση των τούρκων ….άσε τις ενημερώσεις , στο συμβούλιο άμεσα επίσημα σαν χώρα στα πρακτικά τους !

  Μου αρέσει!

 2. e.a. said

  Ετσι μπούλη…….ο συνεταιρος σου κι η συμμορία του…..ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΙ την Ελλάδα……κι εσυ κάνε ….αιτήσεις… και στήριζε στο έργο του, τον αριστερόστροφο εθνομηδενιστή κατσαπλιά….το πράγμα αυτό….δεν έχει τίποτα Ελληνικό μέσα του……ΞΥΠΝΗΣΤΕ……..

  Μου αρέσει!

 3. Kομανταντε Γνήσιος said

  Εκτός απο αρχιψευτης ο χωντροκωλαρας είναι και αρχικλανοκοτα!!!!!

  Μου αρέσει!

 4. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ said

  ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΠΑΡΙ?????
  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΛΑΜΕ??????? ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ
  ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ????? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΝΑΤΟ ΜΙΛΑΜΕ????? ΓΙΑ
  ΠΙΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ????? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ?????? ΤΙ
  ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ
  ΠΡΟΒΛΗΜΑ????? ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ???? ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ
  ΒΟΗΘΑΝΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝΕ
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΡΑ
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΚΥΤΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ
  ΛΥΚΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ

  Μου αρέσει!

 5. Κομαντάντε Γνήσιος said

  Εκτος από αρχιψευταρος ο χοντροκωλαράς μπουχέσας ειναι καί ααρχικλανόκοτα !!!

  Μου αρέσει!

 6. Παιδοβούβαλος said

  Οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες δεν έχουν να κάνουν και τόσο με το εδαφικό….
  Ας διαβαστεί το παρακάτω άρθρο για περαιτέρω κατανόηση των τουρκικών ενεργειών…..
  Ελλοχεύουν οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτική αξία!!Ένα θερμό επισόδειο συμφέρει την Τουρκία…

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500198934

  Μου αρέσει!

 7. καποιος said

  Να ξυπνησουν και να δουν τι?Να κανουν τι? Εχουν μαθει να ζουν δουλοι. να επαιτουν (γλειφουν),να θεωρουν το σκοταδι φως.Αυτους που σκοτωθηκαν και εκτελεστηκαν στην κατοχη και τους εδωσαν στο πιατο την ευκαιρια να αποζημιωθουν πλουσιοπαροχα τους σνομπαρισαν με ενα στεφανι το πολυ καθε χρονο,και την ευκαιρια την χαρισαν στα λαμογια που ψηφιζουν 80 χρονια τωρα.Ειδικα οι συνταξιουχοι που μας φουμαριαζουν για σκληρη κατοχη.Καποιοι λιγοι που δεν τους αρεσαν αυτα,εφυγαν απο την πατριδα.ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ,με τον τροπο που μπορουσαν,γιατι ο οχλος εδω δεν σηκωνει και πολλα.ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ και μεταξυ τους Και οι αλλοι απ’εξω τα βλεπουν αυτα, και δεν ειναι χαζοι.Αλλο μικρος λαος,αλλο χαζος.Ετσι λοιπον,8 χρονακια τωρα παλι κατοχη και παλι σκοταδι.Λοιπον, να δουν τι?

  Μου αρέσει!

 8. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  ουτε που..καταλαβες Πανουλη

  οτι την..πατησες ως υποτελης σε δαυτους!

  οτι θα μεινεις σαν ενας…ευκολοπιστος δουλακος τους στην Ιστορια…

  οπως εμεινε ο χουντικος Ιωαννιδης..που πουλησε την κυπρο..

  αυτος Κυπρο..

  εσυ..Αιγαιο….

  και παει λεγοντας….!

  εσυ εισαι συμαχος των αμερικανων…

  και των ευρωπαιων…

  αναρωτηθηκες αυτοι αν ειναι..συμαχοι σου

  ή νταβαντζηδες?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: