olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Τα επόμενα βήματα μέχρι τον Αύγουστο και τα σχέδια για το χρέος

Posted by infiltr8or on Φεβρουάριος 12, 2018

Ποια τα βασικά σκέλη του “ελληνικού προγράμματος” και τι θα αφορά η εποπτεία μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Το σχέδιο για το χρέος αναλυτικά

Στην τελική ευθεία εισέρχονται από το τέλος του τρέχοντος μηνός οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, που θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφέτος.

Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM). Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την – χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή – έξοδο από το πρόγραμμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως το «ελληνικό πρόγραμμα» θα είναι διάρκειας περίπου 5 ετών, με δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

– Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

– Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

– Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

Όσον αφορά στη μετά μνημόνιο εποχή, οι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα θα συνοδευθεί από ένα είδος εποπτείας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορά:

– Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

– Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)

– Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

Το σχέδιο για το χρέος

Με «άγνωστο Χ» προς το παρόν τη στάση του ΔΝΤ και την αναμενόμενη από το Ταμείο νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι η διευθέτηση για το χρέος πρέπει να βασίζεται στο λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» και να συνίσταται στα εξής: Αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και, αφ’ ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι έως το Eurogroup του Ιουνίου (ή έστω λίγο αργότερα) θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για όλα τα προαναφερθέντα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τους επόμενους μήνες και έως την καταληκτική προθεσμία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείναντα 88 προαπαιτούμενα.

Στη συνομιλία τους με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν πως στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα υπάρχουν και πέντε «αγκάθια», τα οποία, όμως, μπορούν να επιλυθούν εύκολα, κυρίως εάν δεν τηρήσει σκληρή στάση το ΔΝΤ.

Τον Μάιο προς Ιούνιο θα γίνει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά (τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και 2020, καθώς και για τα αντίμετρα). Η ελληνική πλευρά έχει ως «άσο στο μανίκι» το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος, το οποίο υπολογίζουν σε 4% του ΑΕΠ (ή 2,9% του ΑΕΠ μετά την αφαίρεση του κοινωνικού μερίσματος και του «μαξιλαριού ασφαλείας»). Ωστόσο, έως τώρα το ΔΝΤ κάνει συστηματικά πολύ πιο χαμηλές προβλέψεις.

Στα υπόλοιπα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών (η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να πληγούν μικρομεσαίες περιοχές της χώρας), η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη» (με την κυβέρνηση να ζητεί ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών), η προώθηση «καυτών» ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιγνιτικές μονάδες) και η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων.

Στην ερώτηση προς τους κυβερνητικούς παράγοντες «τελικά θα παραμείνει το ΔΝΤ;», η απάντηση κλίνει προς το «ναι». Ίσως με μια παρόμοια σχέση με τη σημερινή. Και ίσως διότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν την παραμονή του ως εγγύηση για την επιτυχία των εξόδων της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

infiltr8or

4 Σχόλια to “Τα επόμενα βήματα μέχρι τον Αύγουστο και τα σχέδια για το χρέος”

 1. xρωστατε της Μιχαλους ? said

  Παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου για το Σκοπιανό μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Τι αναφέρει για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

  Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τονίζει ότι αμφότεροι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξoφλήσουν, ενώ επισημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους.
  Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

  Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ.

  Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

  Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ.

  Ομως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

  Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

  Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές.

  Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

  Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους.

  Εζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες.

  Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.

  Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της.

  Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

  Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό.

  Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας.

  Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.

  Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει.

  Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

  Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

  Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού.

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/glezos-oi-skopianoi-na-ksexasoun-ti-leksi-makedonia

 2. xρωστατε της Μιχαλους . said

  Na λέμε αλήθειες.
  Ένα παράνομο χρέος του οποίου η νομιμότητα σαν απεχθές δεν αμφισβητείται
  από τον ΟΗΕ , τουλάχιστον με εκπρόσωπο του όταν ήλθε στην Αθήνα και κατέθεσε
  στην επιτροπή έλεγχου για το χρέος.
  Αλλά ποιοι να έδιναν την μάχη στα διεθνή φόρουμ ? Ποιοι ?
  Αν είσαι γονατισμένος στα 4 δεν σηκώνεσαι.
  Έτσι εκπαραθυρώθηκαν όλα εκείνα τα στελέχη/βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όρθωσαν ανάστημα και την αντίθεση τους με αυτό το είδος του παράνομου και επονείδιστου χρέους , με προεξάρχοντες τον Λαφαζανη και Κωνσταντοπούλου.
  Ο Λογιστικός έλεγχος θα έφτανε και στην Νοβαρτις που ξύπνησαν σήμερα τα πουλάκια μου και ψάχνονται.
  ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΑΙ ΕΚΡΩΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΕΞΟΝΙΧΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ .
  ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΟΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ.
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ Η ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ.
  ΕΔΩ ΑΥΤΟΙ ΑΠΕΙΧΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΡΕΗ ΤΩ Ν ΧΩΡΩΝ – ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΑΠΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ . ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ Η ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ?
  ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΙΟΤΑΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ? ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ? ΤΟ ΝΕΡΟ ? Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ .
  Τώρα είναι αργά για δάκρυα Στελιτσες μου.

  • xρωστατε της Μιχαλους . said

   ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΛΑΞΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΟΙ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ
   ΟΧΙ ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ –
   ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ –
   ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΣΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ?
   ΘΑ ΤΙΣ ΔΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΩΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
   ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΣ ΑΘΩΟΘΟΥΝ ΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ .
   ΟΤΙ ΠΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 3. δεν χρωσταμε μας χρωστανε. said

  ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ – ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗ 25 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ.

  ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 25 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ..
  ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ .

  ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ
  ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
  ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΣΑΜΕ.
  ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΚΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΣ ΣΚΙΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΠΡΕ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕΧΡΙ 12000 ΕΥΡΩ .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: