olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Προκόπης Παυλόπουλος: Ώρα για την Ευρώπη να εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα.

Posted by olympiada on Φεβρουάριος 9, 2018

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «NOUVEL OBSERVATEUR» ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                         ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  ΜΕ ΘΕΜΑ:                                                                                                    «GRÈCE: LES CHEMINS DE L’ ESPOIR»

Αθήνα, 9.2.2018

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμώς για την ευκαιρία που μου παρέχετε να «κλείσω» το εμβληματικό αυτό Συνέδριο, το οποίο οργάνωσαν στην Αθήνα, από κοινού, το διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους περιοδικό «Nouvel Observateur» και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.  Πολλώ μάλλον όταν το θέμα του Συνεδρίου σας αφορά την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο μιας προοπτικής ελπίδων.  Υπό τα δεδομένα αυτά το Συνέδριό σας αποτυπώνει την πραγματικότητα, δοθέντος ότι μετά από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης -της οποίας πολλές, δυστυχώς, «πληγές» είναι ακόμη ανοιχτές και επώδυνες -η Ελλάδα, με την συμβολή όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, που στα μεγάλα και τα σημαντικά απέδειξαν ότι ξέρουν τα παραμένουν ενωμένες, μπορεί πια ν’ ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία.  Για ν’ αναφερθώ στον τόσο εύστοχο τίτλο του Συνεδρίου σας, μπορεί να βαδίζει πια «στα μονοπάτια της ελπίδας».  Κι εδώ σπεύδω να κάνω την ακόλουθη διευκρίνιση: Δεν μιλώ για βεβαιότητα, μιλώ για την αισιοδοξία και την ελπίδα.  Διότι εμείς, οι Έλληνες, έχουμε πλήρη επίγνωση, μεσ’ από τα διδάγματα της Ιστορίας μας, ότι ο Λαός που σέβεται την αποστολή του οφείλει, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές όπως οι τρέχουσες, να καθορίζει τις συντεταγμένες του μέλλοντός του «σπέρνοντας» εύλογες επιφυλάξεις, όχι όμως «θερίζοντας» χιμαιρικές βεβαιότητες.  Μέσα σ’ αυτό το πεδίο, επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω -φυσικά συνοπτικώς- πώς η Ελλάδα αντιλαμβάνεται σήμερα τον ρόλο της και την αποστολή της, τόσο «intra muros» όσο και έναντι της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Πριν απ’ όλα οφείλω να διευκρινίσω ότι όταν αναφέρομαι στον ρόλο και την αποστολή της Ελλάδας ως προς την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της , της Ευρωζώνης, δεν υπερβάλλω.  Κυριολεκτώ, έχοντας όμως πλήρη επίγνωση των εξής δύο θεμελιωδών δεδομένων:

Α. Πρώτον, ότι η βαθιά και παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί, ταυτοχρόνως, κίνδυνο αλλά και πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1. Κίνδυνο, διότι η κρίση αυτή μπορεί ν’ ανακόψει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ολοκλήρωσή της, όπως είναι η αποστολή της σύμφωνα με τις συνθήκες που την δημιούργησαν, μετά τους εφιάλτες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

2. Και πρόκληση, διότι η κρίση αυτή επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φθάσει στην τελική της ενοποίηση, ήτοι στην Ομοσπονδιακή δομή της υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο, ο οποίος υπερβαίνει τους Λαούς της και αφορά την Ανθρωπότητα.  Τον ρόλο που συνίσταται στην εμπέδωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, βασικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε των αξιών της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στον άξονα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Β. Και, δεύτερον, ότι η Ελλάδα, αναπόσπαστο πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης -κάτι που έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού, για πολλές από τις οποίες δεν ήταν μάλιστα αποκλειστικώς υπεύθυνος- έχει ευρωπαϊκό, κυριολεκτικώς, χρέος να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, δίχως αλαζονεία, αλλά και δίχως να υποτιμά τις δυνάμεις της.  Δυνάμεις τις οποίες αντλεί από δύο, κατά βάση, πηγές:

1. Κατά πρώτο λόγο από την πηγή της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της, ο οποίος είναι κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, συνακόλουθα δε των αιτίων και των αιτιών που προκάλεσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που επιβάλλουν την τελική της ολοκλήρωση.

2. Και, κατά δεύτερο πλην όμως όχι αμελητέο λόγο, από τις θυσίες που κατέβαλε ο Ελληνικός Λαός για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, την ώρα που άλλοι Λαοί, δίχως ιδιαίτερο κόστος, είτε προτίμησαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια με αμιγώς οικονομικούς -και κατά την εκτίμησή μου εσφαλμένους- υπολογισμούς είτε διεκδίκησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο δικαιώματα, χωρίς να έχουν επαρκή συνείδηση ότι ο τίτλος του Ευρωπαίου Εταίρου  και Πολίτη είναι άκρως τιμητικός, πλην όμως συνεπάγεται, εκτός από δικαιώματα, και συγκεκριμένες υποχρεώσεις.  Και τούτο διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καταφύγιο κατά φαντασία «θηραμάτων», αλλά ιστορικός Θεσμός με πλανητική, όπως ήδη τόνισα, αποστολή.

II. Στην συνέχεια, επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω με ποιον τρόπο η Ελλάδα αντιλαμβάνεται -και έχει δικαίωμα ν’ αντιλαμβάνεται- ένα μέλλον ελπίδας που της αναλογεί, σύμφωνα και με την θεματική του Συνεδρίου σας.

Α. Είναι κάτι περισσότερο από ευκρινές ότι η ευοίωνη προοπτική της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνον από τις δικές της προσπάθειες, αλλά και από την στάση των Εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση -επέκεινα δε των Ευρωπαϊκών Θεσμών εν γένει- πολλώ μάλλον όταν, από την μια πλευρά, η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.  Και, από την άλλη πλευρά, τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας είναι, εν πολλοίς, και προβλήματα πολλών άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα προβλήματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της νομοτελειακής ανάγκης ενοποίησής της.  Διότι θα ήταν μια επιζήμια, για το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίληψη να θεωρήσουμε σήμερα πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα μεμονωμένο δείγμα κρίσης στο πεδίο του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Β. Αντιθέτως, η περίπτωση της Ελληνικής κρίσης -και αυτό φάνηκε ήδη εξ αρχής, όταν μεταξύ 2009-2010 υποτιμήθηκε η ελληνική κρίση ως μεμονωμένο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο- πρέπει να καταστεί, στην συνείδηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ως ένα σήμα κινδύνου που αφορά το ίδιο το ευρωπαϊκό σκάφος, όταν πλέει στα ταραγμένα νερά μιας ανεξέλεγκτης οικονομικής παγκοσμιοποίησης με τα υπό κατάρρευση «παγόβουνα» ορισμένων αδίστακτων αγορών να προσβλέπουν στο ναυάγιο ενός «Ευρωπαϊκού Τιτανικού».

III. Υπό τα ως άνω δεδομένα καθίσταται σαφές, ότι το ευοίωνο μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από συνθήκες και προϋποθέσεις που αφορούν, στο ακέραιο, το ευοίωνο μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Συγκεκριμένα, και για να επικεντρώσω την συνέχεια και το τέλος της ομιλίας μου σ’ ένα, και μόνο -πλην όμως κορυφαίο, όπως πιστεύω, με βάση τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας- στοιχείο:

Α. Ουδείς σήμερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνον, μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι, όπως ήδη τόνισα, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, και μάλιστα στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των Μνημονίων που της έχουν επιβληθεί.

1. Μνημονίων, για το όλο περιεχόμενο των οποίων και συγκεκριμένα σφάλματά του η Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη, αφού οφείλονται και στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εμφανίσθηκαν εντελώς ανέτοιμες όταν προέκυψε, μεταξύ 2009-2010, η ελληνική κρίση, θεωρώντας επιπλέον, όπως προεξέθεσα, ότι η κρίση αυτή ήταν μεμονωμένο φαινόμενο.  Ήταν δε τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη:

α) Προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δίχως να υπολογίσουν ότι ο θεσμός αυτός δεν είχε τότε την απαιτούμενη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων εντός χωρών που είναι μέλη μιας νομισματικής ένωσης, οι οποίες λόγω του κοινού νομίσματος μπορεί να μεταδοθούν διαδραστικώς στο τραπεζικό σύστημα και στο κόστος των χρεωγράφων και των λοιπών χωρών της ένωσης.  Δοθέντος, επιπροσθέτως, ότι το ΔΝΤ στήριζε πάντα τα, όποια, προγράμματα υιοθέτησε παγκοσμίως στην βάση της υποτίμησης του κατά περίπτωση εθνικού νομίσματος (άμεση αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους),  όταν ήταν δεδομένο ότι το Ευρώ, από την φύση του, δεν υπόκειται σε τέτοιας μορφής υποτιμήσεις και μια βιαστική αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο κόστος δανεισμού και στην βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος άλλων κρατών-μελών.   Εξ ού και τα άκρως βλαπτικά για την Ελλάδα σφάλματα του Πρώτου Μνημονίου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υπερ-αισιόδοξες εκτιμήσεις του πολλαπλασιαστή και τις εντεύθεν βαρύτατες υφεσιακές συνέπειες για την Ελληνική Οικονομία.

β) Επέκεινα δε, όταν αντιλήφθηκαν στην πορεία τα προβλήματα του ΔΝΤ και δημιούργησαν τον ESM, όχι μόνο δεν τον εξόπλισαν, εγκαίρως, με τ’ αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής του αλλά και δεν προχώρησαν -επίσης εγκαίρως- στην μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να υποκαταστήσει αμέσως το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

2. Υπό τις ως άνω συνθήκες, και εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν, καθίσταται κάτι περισσότερο από σαφές ότι οι Εταίροι μας οφείλουν να εκπληρώσουν εφεξής και τις δικές τους δεσμεύσεις.  Και εδώ περιορίζομαι ν’ αναφερθώ στην βασική υποχρέωση των Εταίρων μας ως προς την διασφάλιση της  διαχειρισιμότητας του Ελληνικού δημόσιου χρέους.  Την κρίνω δε ως βασική, διότι το «τέρας» του χρέους -στο σύνολό του και ιδίως ως προς την διάσταση του δημόσιου χρέους- αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως δε την Ευρωζώνη.

Β. Για να γίνω σαφέστερος και, συνακόλουθα, για να συγκεκριμενοποιήσω τις σκέψεις μου, η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς «βιώσιμο» με τεχνικούς όρους.   Διότι προφανώς -και a contrario- ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν είναι δυνατό ν’ ακολουθήσει ομαλή αναπτυξιακή πορεία όταν το δημόσιο χρέος του δεν είναι μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο, όσον αφορά το ποσοστό με το οποίο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τα τοκοχρεολύσια εις βάρος των αναπτυξιακών δαπανών, που είναι απαραίτητες για να προσελκυσθούν υψηλής ποιότητας ιδιωτικές επενδύσεις.  Επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την τόνωση  των ρυθμών ανάπτυξης και, επομένως, για την ενίσχυση της δυνατότητας μιας χώρας ν’ αποπληρώσει το χρέος της.

1. Ούτως ή άλλως υφίσταται ρητή δέσμευση των Θεσμών έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της -πάντα κατά τους κανόνες του ESM- όταν και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, πράγμα που, όπως προεκτέθηκε έχει συντελεσθεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πέραν τούτου υφίσταται ένα είδος «αρχής εκπληρώσεως» αυτής της δέσμευσης των Θεσμών έναντι της Ελλάδας, με βάση την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016.  Η συμφωνία αυτή αφορά την εφαρμογή, σε πρώτο στάδιο, των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης που εγκρίθηκαν, στις 23 Ιανουαρίου 2017, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

α) Τα ως άνω μέτρα συνίστανται, μεταξύ άλλων, στην εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα μεσοσταθμική διάρκεια, έως 3,5 έτη, στην σύναψη πράξεων ανταλλαγής επιτοκίων από τον ESM και την μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο 1,5% για το 30%, περίπου, των υφιστάμενων δανείων του EFSF και για το 85% των υφιστάμενων και μελλοντικών δανείων του ESM.

β) Η εφαρμογή των κατά τ’ ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε σταθεροποίηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε 100%, περίπου, από το 2033 και έπειτα.  Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται, περίπου, κατά 4% του ΑΕΠ.

2. Σε ό,τι αφορά την λήψη των μακροπρόθεσμων πλέον μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η πρόταση, την οποία έχει επεξεργασθεί ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, και την οποία υποστήριξε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.  Πρόκειται για πρόταση, η οποία συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης».

α) Η ρήτρα ανάπτυξης αλλάζει την λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η Χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου.  Η λογική Macron εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μεσ’ από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.  Στόχος είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμφωνηθεί π.χ. επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της Χώρας.

β) Η ως άνω πρόταση Macron είναι τόσο περισσότερο σύγχρονη και αποτελεσματική για την εξασφάλιση της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όσο αποτελεί κοινό τόπο το ότι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιου χρέους συνίσταται, όπως προελέχθη, στην τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης κάθε χώρας: Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο θωρακίζεται η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους μιας χώρας, δοθέντος ότι το μέγεθος του δημόσιου χρέους εξαρτάται, ευθέως και απολύτως, από το μέγεθος του ΑΕΠ.

IIII.  Στο σημείο αυτό θα επαναλάβω, για μιαν ακόμη φορά, ότι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η εντεύθεν διασφάλιση της διαχειρισιμότητάς του επιβάλλεται και εκ του ότι το δημόσιο χρέος συνιστά γενικότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως της Ευρωζώνης.  Και μόνο το γεγονός ότι σοβαρό πρόβλημα δημόσιου χρέους αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, «βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».  Τούτο σημαίνει, επιπλέον, ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές προς την κατεύθυνση της λήψης των κατάλληλων μέσων αντιμετώπισης της ως άνω γενικευμένης πίεσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Α. Μεταξύ αυτών απαιτείται ο έγκαιρος εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με όλα εκείνα τα θεσμικά μέσα, με τα οποία μπορεί να φέρει σε πέρας την, κατά τον προορισμό της, αποστολή της.  Η ανάγκη εφοδιασμού της ΕΚΤ με τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, λόγω του ότι και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλων διαστάσεων υπερσυγκέντρωση χρέους -ιδιωτικού και δημόσιου- η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική κρίση, με βάση  την θεωρία της «Στιγμής Μίνσκι».

Β. Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο η ΕΚΤ καθώς και οι άλλοι τραπεζικοί θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την χρηματοδότηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, πρέπει να εφοδιασθούν ιδίως με τα μέσα που τους επιτρέπουν:

1. Ν’ ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος που υπάγεται σ’ αυτήν.

2. Ν’ αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που εκδηλώνεται απειλητικά στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.  Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι, δίχως την θεσμοθέτηση ενός είδους κατάλληλου «ευρωομόλογου», οι τραπεζικοί θεσμοί της Ευρωζώνης -εποπτικοί και αναπτυξιακοί- δεν θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στην αποστολή τους για την αντιμετώπιση όχι μόνο της τωρινής κρίσης χρέους, αλλά και αναπόφευκτων μελλοντικών κραδασμών και κρίσεων.  Επομένως, η δημιουργία ενός δημοσιονομικού εργαλείου (fiscal backstop) είναι απαραίτητη για την δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης.

Γ. Τέλος, απαιτείται η πλήρης μετατροπή, το ταχύτερο δυνατόν, του ESM σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.  Η εξέλιξη αυτή από την μια πλευρά θ’ αποτρέψει στο μέλλον την επανάληψη του φαινομένου της ανάμιξης στα interna corporis της Ευρωζώνης οργανισμών δίχως την ανάλογη εμπειρία.  Και, από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσει ουσιωδώς την ΕΚΤ στην ευόδωση της, κατά τ’ ανωτέρω, αποστολής της.

Συνοψίζω: Οι σκέψεις που προεξέθεσα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δικαιωματικώς προσδοκά ν’ ακολουθήσει «τα μονοπάτια της ελπίδας» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Και τούτο διότι έχει εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις κάθε είδους μνημονιακές της υποχρεώσεις, ακόμη δε και εκείνες που της επιβλήθηκαν καθ’ υπερβολήν και με βάση λανθασμένους υπολογισμούς, άρα δίχως δική της ευθύνη.  Επομένως, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και, ιδίως, το Eurogroup, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν υποχρέωση να διευκολύνουν αυτή την ελπιδοφόρα πορεία της Ελλάδας, εκπληρώνοντας τις δικές τους υποχρεώσεις, ιδίως δε την υποχρέωση ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας υπό το πρίσμα μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής προοπτικής.  Περαιτέρω, η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να προβληματίσει ενεργώς τους κατά περίπτωση αρμόδιους Ευρωπαίους Θεσμούς προς δύο, τουλάχιστον, κατευθύνσεις: Πρώτον, προς την κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ως προς τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και ως προς την αποστολή του ESM, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς την τωρινή κρίση χρέους αλλά και μελλοντικούς κραδασμούς, μιας και η υπερσυγκέντρωση χρέους εξελίσσεται σε τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα και μπορεί να καταστεί ξανά θανάσιμος κίνδυνος για την θεσμική, οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.  Και, δεύτερον, προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης μιας βιώσιμης και ουσιαστικής αναπτυξιακής προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, πολλώ μάλλον όταν είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο από την μια πλευρά ότι οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης, ιδίως της Ευρωζώνης, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικοί μπορούν να κριθούν, αν αναλογισθεί κανείς τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.  Και, από την άλλη πλευρά, ότι η ανάπτυξη είναι το πιο κατάλληλο όπλο για ν’ αμυνθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη απέναντι στις απειλητικές επιδράσεις του δημόσιου χρέους.  Το γεγονός δε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σε ένα πνεύμα συμβατό με τις θέσεις του Emmanuel Macron, αναγνωρίζει πλέον ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί, οριστικά και αμετάκλητα, η αδιέξοδη πολιτική υπερβολικής λιτότητας και να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, με παράλληλη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, χαράσσει, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, ένα πολλά υποσχόμενο «μονοπάτι ελπίδας».

13 Σχόλια to “Προκόπης Παυλόπουλος: Ώρα για την Ευρώπη να εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα.”

 1. ΚΩΝ. ΠΑΛΟΓΛΟΥ said

  Η αναπτυξιακή πορείας τη ευρωζώνης εξαρτάται από την Ελλάδα και το γεωστρατηγικό ρόλου που κατέχει. Αυτό είναι ενα αδιαμφισβήτητο γεγονός που και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν.
  Η πορεία της Ευρώπης βρίσκεται σε φάση θεμελιωδών αλλαγών και ο Πρόεδρος έχει συμβάλλει τα μέγιστα με τις παρεμβάσεις του σε αυτές.
  Δεν είναι τυχαίο ότι οι προτάσεις του για το ευρωομόλογο και το ευρωπαικό ΔΝΤ υιοθετούνται κατά κόρον από ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ οι παραινέσεις του για χαλάρωση της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ματώνει την κοινωνία γίνονται πλέον σημαία από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

  • Παρατηρητής said

   + συν η στάση του Προέδρου στο Σκοπιανό όπου κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν : σύμφωνα με τον Πρόεδρο δεν είναι αποδεχτή λύση που δεν εμπεριέχει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και την εξάλειψη των αλυτρωτισμών , πέρα από το όνομα και τον επιθετικό προσδιορισμό … όπως είχε συμφωνήσει και ο ΚΚβ’ το 2008 για να δείξει η Ελλάδα ότι κάνει ένα βήμα για να υπάρξει λύση , χωρίς όμως ΠΟΤΕ η πλευρά των Σκοπίων να κάνει το άλλο βήμα ( οι πουλημένοι δήθεν εκσυγχρονιστές και ρεαλιστές πολιτικοί τύπου Μπουτάρη – Κοτζιά – Μπακογιάννη – πρώην Κοκό , κ.ο.κ. λένε μόνο τη μισή αλήθεια που σημαίνει ότι λένε εσκεμμένα ψέμματα ) .

   Από τότε μέχρι σήμερα η πλευρά των Σκοπίων παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία συνεχώς και ακόμα και σήμερα δεν δέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα , ούτε υποχώρηση στους αλυτρωτισμούς μέσα από τα σχολικά βιβλία , κ.α.

   Ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι με τη στάση τους στο σκοπιανό , αλλά η υπεύθυνη στάση του Προέδρου είναι η προτελευταία γραμμή άμυνας : ακόμα κι αν βρεθούν νενέκοι από άλλα κόμματα πέραν του εθνομηδενιστικού ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν στη παράδοση του ονόματος με υποσχέσεις για μελλοντικές αλλαγές στο σύνταγμα και στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων , δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος ΠτΔ που ξέρει πολύ καλά το θέμα θα υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο .

   Η τελευταία γραμμή άμυνας θα είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 120 του Συντάγματος – έστω και με καθυστέρηση 10 ετών …

   ΥΓ

   Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το τεράστιο σκάνδαλο NOVARTIS – άλλη μια γερμανική εταιρεία , μετά τη SIEMENS , μετά τα LEOPARDS και τα υποβρύχια που γέρνουν και τόσα άλλα , αλλά το άχρηστο ελληνόφωνο πολιτικό προσωπικό αντί να κολλήσει τους γερμανούς στη γωνία ζητώντας αποζημιώσεις , κάθονται και δέχονται τις γερμανικές ντιρεκτίβες μέσω των σφουγγοκολάριών τους – δείχνει ότι οδεύουμε προς πολιτειακή εκτροπή που σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια , τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας , την επιθετικότητα των αλβανών , των τούρκων , αλλά με ευθύνη της ενδοτικής ελληνικής κυβέρνησης και των σκοπιανών που τρέχουν να δουν τον Ερντογάν ( ταξίδι Ζάεφ στη Τουρκία τις επόμενες ημέρες για να πάρει γραμμή ) , θα σπρώξουν τους Έλληνες σε έκρηξη .

   ΥΓ 2

   ΠΠ μαζί σου !

 2. Εξομολογητης said

  ΟΙ επιστολες μισους προς τον Νικο Κοτζια εγραφαν, » θα σε εκτελεσουμε την Κυριακη, θα καταστρεψουμε τα κτιρια των προδοτων στη βουλη» η Γκευ- κυβερνηση των ΣυριζαΑΝΘΕΛ δεν εχουν ορια προκειμενου να σωσουν την καρεκλα και το δικο τους τομαρι.

  • Παπαγαλος του Μαξιμου said

   Δεν γνωρίζω τα των επιστολών που στάλθηκαν σε υπουργούς.
   Διάβασα ότι είναι απειλητικές .
   Πολλά πάνε στο μυαλο του ανθρώπου ιδίως αν εχει διαβάσει τι ρόλο έπαιξαν Στην Βοσνία οι πράκτορες της ΣΙΑ , διαδίδοντας επίτηδες φόβο μεταξύ των Βοσνίων στέλνοντας και επιστολές , ότι τώρα έρχεται η τάδε οργάνωση των ΣΕΡΒΩΝ να σας σφάξει πρέπει να παρθούν μέτρα εναντίον της κάποιας φανταστικής οργάνωσης που ούτε καν υπήρχε.

   Προωθούσαν την σύγκρουση.
   Δεν τα βγάζω από την κουρουπα μου εγώ .
   Τεως πράκτορας της ΣΙΑ τα έβγαλε στην φόρα στον ΚΑΝΑΔΑ.
   Έπεσαν πολλά εκατομμύρια είπε δημοσίως εξ άλλου τα έγραψε και σε βιβλίο ο άνθρωπος.

   Τέτοιες εποχές πρέπει να είμαστε πολύ κουμπωμένοι .
   Απλή σκέψη.
   Τι θέλουν να πετυχουν αυτοί που έστειλαν τις επιστολές ?
   Ποιο είναι το ζητούμενο ?
   Να πάρουν μέτρα οι υπουργοί για την ζωη τους ?

   Είναι πολύ μαλακες αυτοί που στέλνουν τέτοιες προειδοποιήσεις .
   Εξ άλλου είναι παλιά κόλπα των ξένων μυστικών υπηρεσιών αυτά για να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και εντάσεις οι κουφαλες.

   Αυτές οι στημένες φάμπρικες είναι από τον καιρό του Νωε.

   Δεν μασαμε .

  • Παπαγαλος του Μαξιμου said

   Οριστε τι γραφει ο ανθρωπος τεως πρακτορας της ΣΙΑ
   στο τελος αηδιασε και αυτος.

   The interview was conducted live in Canada, during my trip a few days ago. Robert Baer is currently promoting his book “The Secrets of the White House” in Quebec, where we talked. In an interview we spoke of the background of the war in Yugoslavia.

   Where and when was your first job in Yugoslavia?

   I arrived by helicopter with three agents. We landed on 12 January 1991 in Sarajevo. Our job was to keep an eye on alleged terrorists of Serbian nationality, who were expected to attack Sarajevo.

   Who were the terrorists in question and why were they supposed to carry out these attacks?

   They gave us files about a group called “Supreme Serbia” detailing plans to conduct a series of bomb attacks on key buildings in Sarajevo in opposition to Bosnia’s ambition to leave former Yugoslavia.

   Did that group ever exist and what exactly you were doing in Sarajevo under CIA command?

   No such group ever existed! Our headquarters lied to us. Our mission was to alarm and spread panic among politicians in Bosnia, simply to fill their heads with the idea that Serbs would attack. To begin with, we accepted the story, but after a while we started to wonder. Why were we raising such hysteria when the group clearly did not exist?

   How and when did the mission end and did it have a name?

   For me it ended after two weeks, I landed a new job in Slovenia. The operation lasted a month and had the name “Istina” (i.e. “truth”) although it was anything but!

   Why did you go to Slovenia?

   I received instructions that Slovenia was ready to declare independence. We were given money, a few million dollars, to fund various NGOs, opposition parties and various politicians who have inflamed hatred.

   Did you have an opinion about the CIA propaganda and did your colleagues think?

   Of course, no one turns down a CIA mission, especially when we were all nervous and prone to paranoia! Many CIA agents and senior officers disappeared simple because they refused to conduct propaganda against the Serbs in Yugoslavia. Personally I was shocked at the dose of lies being fed from our agencies and politicians! Many CIA agents were directed propaganda without being aware of what they are doing. Everyone knew just a fraction of the story and only the one who create the whole story knew the background – they are politicians.

   So there was only propaganda against the Serbs?

   Yes and no. The aim of the propaganda was to divide the republics so they would break away from the motherland Yugoslavia. We had to choose a scapegoat who would be blamed for everything. Someone who would be responsible for the war and violence. Serbia was chosen because in some ways it is a successor to Yugoslavia.

   Can you name the politicians in the former Yugoslavia were paid by the CIA?

   Yes, although it is somewhat delicate. Stipe Mesic, Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, many counselors and members of the government of Yugoslavia, were paid as were Serbian generals, journalists and even some military units. Radovan Karadzic was being paid for a while but stopped accepting help when he realised he would be sacrificed and charged with war crimes committed in Bosnia. It was directed by the American administration.

   You mentioned that the media was controlled and funded, how exactly did that happen?

   This is already known, some CIA agents were responsible for writing the official statement that the announcers read on the news. Of course the news presenters were oblivious to it, they got the news from their boss and he got it from our man. Everyone had the same mission: to spread hatred, nationalism and the differences between people through television.

   We all know of Srebrenica, can you say about it?

   Yes! In 1992 I was in Bosnia again, but this time we were supposed to train military units to represent Bosnia, a new state that had just declared independence. Srebrenica is an exaggerated story and unfortunately many people are being manipulated. The number of victims is the same as the number of Serbs and others killed but Srebrenica is political marketing.
   My boss, who was formerly a US Senator, stressed repeatedly that some kind of scam would go down in Bosnia. A month before the alleged genocide in Srebrenica, he told me that the town would be headline news around the world and ordered us to call the media. When I asked why, he said you’ll see. The new Bosnian army got the order to attack homes and civilians. These were of course citizens of Srebrenica. At the same moment, the Serbs attacked from the other side. Probably someone had paid to incite them!

   Then who is guilty of genocide in Srebrenica?

   Srebrenica should be blamed on Bosnians, Serbs and Americans – that is us! But in fact everything has been blamed on the Serbs. Unfortunately, many of the victims buried as Muslims were Serbs and other nationalities. A few years ago a friend of mine, a former CIA agent and now at the IMF, said that Srebrenica is the product of agreement between the US government and politicians in Bosnia. The town of Srebrenica was sacrificed to give America a motive to attack the Serbs for their alleged crimes.

   Ultimately why do you think Yugoslavia collapsed and why did your government want to do it?

   It is all very clear, the people who incited the war and dictated the terms of the peace now own the companies that exploit various mineral resources and the like! They simply made slaves of you, your people work for nothing and that produce goes to Germany and America…they are the winners! You will eventually have to purchase and import what you have created yourself, and since you have no money, you have to borrow, that’s the whole story with the whole of the Balkans!

   You were never in Kosovo as a CIA agent, but did you feel any pressure from America?

   Of course! Kosovo has taken for two reasons, first because of mineral and natural resources, and secondly, Kosovo is a military base of NATO! In the heart of Europe is their largest military base.

   Do you have a message for the people of the former Yugoslavia?

   I have.
   Forget the past, it was staged and false.
   They manipulated you, they got what they wanted and it is stupid that you still hate one another, you must show that you are stronger and you realise who has created this !
   I sincerely apologise! That’s why I have for a long time disclosed the secrets of the CIA and the White House!

   Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΟΘΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ 2015

   • Παπαγαλος του Μαξιμου said

    Of course, no one turns down a CIA mission, especially when we were all nervous and prone to paranoia! Many CIA agents and senior officers disappeared simple because they refused to conduct propaganda against the Serbs in Yugoslavia. Personally I was shocked at the dose of lies being fed from our agencies and politicians! Many CIA agents were directed propaganda without being aware of what they are doing. Everyone knew just a fraction of the story and only the one who create the whole story knew the background – they are politicians.

 3. Η……Οβριοευρωπη…..
  Δεν έχει καμμία υποχρέωση
  Αντιθέτως Εσείς έχετε την υποχρέωση
  ως διορισμένος από την εγχώρια κομματική ελίτ
  να εξαντλήσει τις προσπάθειες
  τα κλεμμένα να επιστραφούν στον
  Τόπο.

 4. Παπαγαλος του Μαξιμου said

  Με ακριβό, σχεδόν ληστρικό, επιτόκιo 3,5% δανείστηκε η Ελλάδα 3 δισ.

  Το ελληνικό δημόσιο, με την υπερκάλυψη της έκδοσης 7-ετούς ομολόγου, με προσφορές άνω των 6,5 δισ., δανείστηκε σήμερα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
  Τα περισσότερα, σχεδόν, από τα παπαγαλάκια του οικονομικού κατεστημένου χαρακτήρισαν την έκδοση πετυχημένη και το επιτόκιο της ικανοποιητικό.
  Τα ίδια είπε, ως ήταν αναμενόμενο, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με οικονομολόγους που προσεγγίζουν ρεαλιστικά και όχι προπαγανδιστικά τα τεκταινόμενα, είναι εντελώς προπαγανδιστική.
  Το επιτόκια των 3,5% είναι εντελώς ασύμφορο για την ελληνική οικονομία που κινείται σε επίπεδα στασιμοανάπτυξης και μόνο ως ληστρικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε σύγκριση με τα επιτόκια δανεισμού των άλλων φτωχότερων χωρών της ευρωζώνης.
  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το επιτόκιο τους εφταετούς ομολόγου για την Πορτογαλία είναι 1,53%, για την Κύπρο 1,56%, για την Ισπανία 0,93%, την Ιρλανδία 0,63% για να μην αναφερθούμε στην Γερμανία που κινείται στο 0,33%, πάνω από 3% λιγότερο από το ελληνικό 3,5%. Ύστερα, με τόσο ανομοιόμορφα επιτόκια μιλάνε οι προπαγανδιστές για ενιαίο νόμισμα και σύγκλιση οικονομιών. Οι αποκλίσεις μεγενθύνονται!!!
  Η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τυπικά και μόνο ένα τέταρτο μνημόνιο, προσφέρεται να επωμιστεί ένα διαφορετικό βαρύτατο τίμημα με ένα άλλου είδους ”μνημόνιο”, εξουθενωτικών επιτοκίων που θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός!
  Αυτός, δυστυχώς, είναι ο φαύλος κύκλος της αποικιοποίησης της χώρας, ο οποίος δεν μπορεί να σπάσει παρά μόνο με την έξοδο από την ευρωζώνη στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.
  Κ.Τ
  Υ.Γ. Απαντώντας σε αναγνώστη μας για το γεγονός ότι η Τρόικα μας δανείζει με 1% και κάτι από το οποίο βγάζει το συμπέρασμα πως η τρόικα δεν είναι τοκογλύφος, διευκρινίζουμε ότι η τοκογλυφική δράση της τρόικας δεν σχετίζεται τόσο με το επιτόκιο (παλιότερα ήταν υψηλότερο) αλλά κυρίως με το γεγονός ότι το ίδιο το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και κυρίως μη βιώσιμο. Η επιλογή τέλος δεν είναι ανάμεσα σε δάνεια από τρόικα ή δάνεια από αγορές με ακριβά επιτόκια. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος. Υπάρχει εναλλακτική με έξοδο από ευρωζώνη και ριζοσπαστικά μέτρα κλπ, το έχουμε αναλύσει πολλάκις

  http://www.iskra.gr/%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8c-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%cf%8c%ce%bd-%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%b9o-35-%ce%b4%ce%b1/

 5. Παπαγαλος του Μαξιμου said

  ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

  ΖΗΤΩ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  ΖΗΤΩ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

  ΖΗΤΩ ΟΙ ΜΕΝΟΥΜΕΥΡΩΠΗ
  ΖΗΤΩ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ? χι χι χι

  Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ

 6. Παπαγαλος του Μαξιμου said

  ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ
  ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

  • M & Ms (With peanut butter) said

   ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΠΑΡΑΛΕ
   Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Ο ΓΑΠ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΒΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΠΡΩΤΑ.

   ΜΑΣΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ‘ΡΘΕΙ ΚΙ Ο ΠΕΡΟΥΚΑΣ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ‘ΧΕΙΣ ΠΡΗΞΕΙ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ «ΡΕ ΜΑΤΖΟΡΕ».

   • Παπαγαλος του Μαξιμου said

    Kαλα οκ κατάλαβα.
    Παίξε εσύ σε λα μινόρε και θα βρεις την άκρη που έχασα εγώ.

   • Παπαγαλος του Μαξιμου said

    Δεν μας λέτε ποιο χρέος να εκπληρώσει η ΕΥΡΩΠΗ στην Ελλάδα ?
    Εκείνοι που χρωστανε είναι η Γερμανία ..
    Μην μου πείτε ότι περιμένατε να γίνουν εκλογές στην Γερμανία και μετά να ζητήσετε τα χρωστούμενα.
    Μήπως είσθε Γερμανικό προτεκτοράτο ? Αμερικανικό μήπως ?
    Δεν μπορώ να το πιστέψω .

    Αυτά έλεγα χθες σε ένα φίλο και τότε ακούστηκε μια φωνή από το υπερπέραν να μου λέει σε μινόρε -Πίστευε και μη ερεύνα τέκνο μου .

    Δωστε πισω τα κλεμενα απο την χωρα.
    Τι γινεται με το ΔΙΣΤΟΜΟ ?

    Ποτε θα υπογραψει ο Υπουργος ?

    Αιντε μην σας τα σουρω και δεν θα σας ξεπλενει τιποτα παπαγαλοι του ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕ ΛΑ ΜΙΝΟΡΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: