olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

O χάρτης του μυαλού

Posted by infiltr8or on Φεβρουάριος 6, 2018

Οι χάρτες κάθε τύπου συνδέονται πάντοτε με την επιθυμία της εξερεύνησης, με ένα έντονο αίσθημα συνυφασμένο με την ανακάλυψη νέων κόσμων. Η εξέλιξη της χαρτογραφίας βοηθά κάθε εποχή τις νεότερες γενιές να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του κόσμου που ζουν. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ένας νέος τύπος χαρτογράφησης, που δεν έχει σχέση με εδάφη, θάλασσες και πόλεις. Πρόκειται για τη χαρτογράφηση των ανεξερεύνητων περιοχών ενός μυστηριώδους οργάνου, το οποίο συνδέεται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Αναφερόμαστε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Αυτή την εβδομάδα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημοσίευσαν την πιο περίπλοκη, μέχρι σήμερα, χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού. Καθώς πρόκειται για το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, η παρατήρηση και η αναγνώριση των βασικών στοιχείων της δομής του θεωρείται ευκολότερη, δεδομένου ότι η επιφάνειά του είναι χαραγμένη από διακριτά μοτίβα που, συχνά, παραπέμπουν σε λόφους και κοιλάδες. Αρκετοί πιστεύουν, επίσης, ότι ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελεί την έδρα της ανθρώπινης νοημοσύνης, επειδή δεν επεξεργάζεται μόνο πληροφορίες από όλες τις αισθήσεις μας αλλά συνδέεται και με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι ο σχεδιασμός, η στρατηγική και ο αυτό-έλεγχος.

Αν και οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει, εδώ και αρκετό καιρό, τη δομική όψη του εγκεφαλικού φλοιού, δεν είχαν καταφέρει να καταγράψουν τον λειτουργικό τρόπο οργάνωσης των διαφορετικών περιοχών του. Παλαιότερα, ένας επιστήμονας μπορούσε να βασίσει τη χαρτογράφηση σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα του εγκεφάλου: στη δομή, στις συνδέσεις ή στους διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ξεκάθαρο. Αφορούσε μόνο την ιδιότητα του εγκεφάλου που ο επιστήμονας είχε επικεντρωθεί. Συνεπώς, οι χάρτες που προέκυπταν ήταν αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, και οι ερευνητές είχαν βασικές διαφωνίες μεταξύ τους.

Η νέα τεχνολογία υπόσχεται, όμως, χαρτογραφήσεις υψηλής ακρίβειας που βασίζονται σε παρατηρήσεις διαφορετικών ιδιοτήτων μεγάλου αριθμού εγκεφάλων. Η ευκολότερη, σήμερα, επεξεργασία και σύγκριση μεγάλου όγκου δεδομένων επιτρέπει και την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για τη δομή και τη λειτουργία του θαύματος που ονομάζεται ανθρώπινος εγκέφαλος.

thalesandfriends

 

infiltr8or

4 Σχόλια to “O χάρτης του μυαλού”

 1. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Με την καλημέρα μου !
  Ένα δυο σχόλια φαντάζομαι επί του άρθρου να επιτρέπεις .

  Πρόκειται για τη χαρτογράφηση των ανεξερεύνητων περιοχών ενός μυστηριώδους οργάνου, το οποίο συνδέεται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Αναφερόμαστε στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
  + infiltr8or
  Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λέγοντας σου με πολύ αγάπη ότι το μόνον όργανο που συνδέεται με τις σκέψεις είναι ο κυρίαρχος ΝΟΥΣ του ανθρώπου.
  Ο Δίας του ή ο Ζευς του.
  Όχι ο εγκέφαλος ή το μυαλό όπως αλλιώς το λέμε αφού τέτοιο διαθέτουν οι γάτες, οι σκύλοι και όλα τα ζώα αλλά αφού δεν έχουν ΝΟΥΝ πώς τότε να κάνουν σκέψεις;
  Έτσι περιορίζονται μονάχα στα ένστικτα.
  Ένστικτα διαθέτει και ο άνθρωπος (13 δεκατρία είναι).
  Ενώ τα ένστικτα συν+λειτουργούν στον άνθρωπο εκείνος κάνει χρήση ΚΑΙ του ΝΟΥ του κάτι που δεν μπορούνε να κάνουνε τα ζώα αφού εκείνα δεν διαθέτουν ΝΟΥΝ !

  Συναισθήματα, ΕΛπίδες, όνειρα, Θέληση, Πίστη, Φαντασία κ.ά. αποτΕΛούν » Αύρες Της Ψυχής «.
  Μα θα μου πει κάποιος ότι Ψυχή διαθέτουν και τα ζώα.
  Μονάχα που εκεινών είναι ομαδική ενώ στον κάθε άνθρωπο η Ψυχή του είναι εξατομικευμένη.

  Άλλο είναι να αναφερόμαστε στον ανθρώπινο εγκέφαλο- μυαλό και άλλο στον ΝΟΥΝ.
  Σχεδιασμός,
  Στρατηγική,
  ΑυτοΕΛεγχος,
  ΕΣΩτερες διεργασίες κτλ επειδή απαιτούν ως απαραίτητο έλκυθρο προκειμένου να υλοποιηθούν- εκφραστούν την ύπαρξη ΝΟΥ μόνον ο νοήμων άνθρωπος μπορεί να «καταΝΟΗΣΕΙ».
  Το ζώο δεν καταΝΟΕΙ, δεν νογάει παρά διαισθάνεται κι αυτό όχι δια την Νοήσεως αλλά εξ ενστίκτου.

  Σε ένα μονάχα τομέα ακόμη υστερεί ο Ανθρώπινος εγκέφαλος- μυαλό.
  Όχι ο ΝΟΥΣ.
  Είναι άλλο πράγμα.
  Στο ότι δεν έχουν ακόμη συγκολληθεί/συνενωθεί μεταξύ τους οι δύο Εγκέφαλοι.
  Το δεξιό μετά του αριστερού ημισφαιρίου εντός του κεφαλιού- κρανίου
  Αυτό συμβαίνει σε ΕΛάχιστους μα όταν επιτΕΛείται τότε λέμε για τον -Ά-νθρωπο που τα κατάφερε να φτάσει εκεί ότι Φωτίστηκε, Ανέβλεψε, πως εισήλθε στη Θέωση, ότι έκανε Σαμάν(τ)χι κτλ.

 2. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  ….είναι ο κυρίαρχος ΝΟΥΣ του ανθρώπου.
  Ο Δίας του ή ο Ζευς του.
  Το κρατάμε αυτό και πάμε παρακάτω.

  Ο Άνθρωπος διαθέτει το ΕΛευθέριον της Βουλήσεως.
  Τα ζώα αντίθετα ψυχοσωματικοκατασκευαστικά κάτι ανάλογο δεν διαθέτουν.
  Ο ΝΟΥΣ επειδή είναι ΕΛεύθερος κάνει συνειδητά ό,τι επιθυμεί.
  Κινείται βάσει των αισθήσεων.
  Σκέπτεται κατά πώς εμπνέεται ή από παρορμητισμό.
  Είναι με δυό λόγια άγιος και διάολος μαζί.

  Ο ανθρώπινος ΝΟΥΣ είναι ικανός να κάνει ΖΕΥ(Σ)ξη και ΔΙΑ(Σ)σπάθιση.
  ΖΕΥ(Σ)γάς & ΔΙΑ(Σ)χωριστής ταυτόχρονα,
  ΖΕΥ(Σ)γαρώνει και ΔΙΑ(Σ)ιρεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: