olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Πόσο στρατιωτικά ισχυρές είναι οι χώρες της Ευρώπης – Πού βρίσκεται η Ελλάδα (χάρτης)

Posted by IGOR στο Ιανουαρίου 13, 2018


Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς των χωρών του κόσμου; Ποια είναι η θέση της κάθε χώρας στον παγκόσμιο «χάρτη» με τη δύναμη πυρός; Πού βρίσκεται η Ελλάδα και πού η Τουρκία; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα επιχειρεί να δώσει «απαντήσεις» ο κατάλογος για το 2017, που δημοσιεύει ο διαδικτυακός οργανισμός Global Firepower (GFP) στην τακτική ετήσια στρατιωτική του επιθεώρηση.

Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν προκύπτει μόνο μέσα από τους αριθμούς κάθε χώρας σε έμψυχο υλικό και οπλικά συστήματα. Αντίθετα, συνυπολογίζονται και παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική κατάταξη διάφοροι άλλοι παράγοντες και παράμετροι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος Global Firepower, η παγκόσμια κατάταξη, σχετικά με τη δύναμη πυρός κάθε χώρας, «στηρίζεται» σε πάνω από 50 παράγοντες για τον προσδιορισμό της οριστικής θέσης του κάθε κράτους (βαθμολογία PowerIndex).

Η συγκεκριμένη φόρμουλα «εξηγεί», σύμφωνα πάντα με τον Global Firepower, το πώς μικρότερες χώρες, αλλά πιο τεχνολογικά προηγμένες, ανταγωνίζονται πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια δεν γέρνουν την πλάστιγγα καθαρά υπέρ των χωρών που τα διαθέτουν, ωστόσο, τους δίνουν ένα πλεονέκτημα στον αποκαλούμενο δείκτη ισχύος σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν πυρηνικά.

Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ποικιλία των όπλων που διαθέτει κάθε χώρα και το πώς αυτή η δύναμη των όπλων κάθε Σώματος (στρατού, αεροπορίας, ναυτικού) μπορεί να δώσει την καλύτερη ισορροπία στη δύναμη πυρός καθώς και τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας. Για παράδειγμα, τα 100 ναρκαλιευτικά δεν έχουν την ίδια οπλική «βαρύτητα» με 10 αεροπλανοφόρα.

Κυρίως, λοιπόν, λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η γεωγραφική θέση κάθε χώρας, η υλικοτεχνική και εφοδιαστική «ευελιξία» της, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, η τοπική βιομηχανία, ο βαθμός ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων, κ.ά. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης, κάθε έτους, δεν επιδρά η εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της κάθε χώρας.

Για το 2017, η Ελλάδα είναι στην 28η θέση (με 0,4981 βαθμούς). Αρκετά ικανοποιητικά αν αναλογιστεί κανείς ότι περιλαμβάνονται 133 χώρες σε αυτόν τον κατάλογο και ότι η χώρα μας ανταγωνίζεται σε στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερα κράτη, όπως για παράδειγμα η Ισπανία (27η) ή η Αργεντινή (35η). Βέβαια, από την άλλη, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει… έδαφος τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον άτυπο αγώνα στρατιωτικής ισχύος που έχει δημιουργήσει ο Global Firepower. Προφανώς, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό το εξοπλιστικό σκέλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν μόλις πέντε θέσεις κάτω από την Τουρκία.

Βέβαια, αυτά είναι αριθμητικά δεδομένα. Η πραγματική μαχητική ισχύς εξάγεται όταν συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι.

Στη σχετική λίστα του GlobalFirePower για το 2017 με τις 133 χώρες, η ισχυρότερη δύναμη στρατιωτικά είναι οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Γαλλία. Η Τουρκία βρίσκεται στην 8η θέση (0,2491 βαθμούς), δύο θέσεις πάνω από Βρετανία και Ιαπωνία που έπονται μετά τη Γαλλία, ενώ την τελική δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και η Αίγυπτος.

Ειδικά για την Ευρώπη, να αναφέρουμε ότι η Ιταλία είναι στην 11η θέση, η Πολωνία στην 19η, η Σουηδία στην 29η, η Τσεχία στην 32η, η Νορβηγία στην 36η, η Ολλανδία στην 38η, η Ρουμανία στην 42η, η Πορτογαλία στην 62η, η Ουγγαρία στην 63η, η Βουλγαρία στην 67η, η Κροατία στην 68η, η Σερβία στην 83η, η πΓΔΜ στην 122η.

Ο ιστότοπος Global Firepower παραθέτει πληθώρα συγκριτικών στοιχείων για όλες τις χώρες. Ενδεικτικά, για την Ελλάδα και την Τουρκία, μπορούμε να αναφέρουμε μερικά στοιχεία, όπως: Από τον πληθυσμό της πατρίδας μας (10.773.253) οι 4.050.000 είναι κατάλληλοι για να προσφέρουν στρατιωτική υπηρεσία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Τουρκία είναι 35.010.000. Επίσης, η Ελλάδα είχε στον προϋπολογισμό της 6,54 δισ. δολάρια για αμυντικές δαπάνες ενώ η Τουρκία 8,208 δισ. δολάρια. Ακόμη, η Ελλάδα διαθέτει 206 μαχητικά αεροσκάφη και 207 η Τουρκία. Η χώρα μας έχει 223 ελικόπτερα (συνολικά) ενώ οι γείτονες 455, κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία της GlobalFirePower το History in a Nutshell
διαμόρφωσε χάρτη με την αεροπορική δύναμη των ευρωπαϊκών χωρών

[pontos-news.gr]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: