olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο ποντικός και ο καλόγερος… Διδακτική ιστορία

Posted by IGOR στο Ιανουαρίου 12, 2018


Μία διδακτική ιστορία του π. Στέφανου Αναγνωστόπουλου σχετικά με την προσφορά στον πλησίον μας και την προσπάθεια ένωσης με Τον Θεό.

«Κάποτε χριστιανοί μου κάποιος μοναχός, έφυγε από το κοινόβιο και την ευλογημένη υπακοή και πήγε στην έρημο να γίνει ησυχαστής. Ο λογισμός του απαιτούσε να αφοσιωθεί μέρα νύχτα στη μελέτη και θεωρία του ονόματος του Ιησού Χριστού και μάλιστα στο μυστήριο της Τριαδικότητος του Αγίου Θεού.

Έτσι πίστευε ότι θα μπορούσε μέσα στην ερημιά και στη γαλήνη της ησυχίας να ενωθεί με τον Θεόν χωρίς μέριμνες και χωρίς σκοτούρες.

Ύστερα όμως από δύο τρεις ημέρες, δεν μπορεί κανένας να αντέξει και παραπάνω εδώ που τα λέμε, σε κάποια στιγμή των ιερών του στοχασμών, αισθάνθηκε κοντά του την παρουσία κάποιου;

Τι ήταν; Ένα μικρό ποντίκι.

Είχε ανεβεί στην μπαλωμένη και τρύπια παντούφλα του, και μύριζε το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του. Έτσι αποσπάσθηκε η προσοχή του και ήταν αδύνατον να κρατήσει αμετακίνητο το νου του, στην ενθύμηση του Θεού και στην προσευχή του.

Το είδε και είπε μέσα του, τι είπε μέσα του τώρα,

«Εγώ άφησα τα πάντα για να επικοινωνώ αμέριμνα και σωστά με τον Θεόν και να έρχεται τώρα να μου την χάλασε ένας ποντικός. Ε, αυτό δα, παρατραβάει το κορδόνι, και λέγει νευριασμένος στο ποντίκι, δυνατά τώρα:

-«Γιατί βρε σιχαμένο μου διακόπτεις την προσευχή μου;»

-«Γιατί πεινάω, απάντησε το ποντίκι».

Και ο ησυχαστής ανταπάντησε με αγανάκτηση, χωρίς να αναρωτηθεί, πως το ποντίκι μίλησε με ανθρώπινη φωνή,

-«Φύγε από δω βρε μαγαρισμένο, εγώ προσπαθώ με χίλιους κόπους να δω πως θα ενωθώ με τον Θεό, και συ ήρθες να μου ζητήσεις να ασχοληθώ με την κοιλιά σου;» και φραπ, τίναξε το πόδι του και πέταξε τον ποντικό στην απέναντι γωνία της σπηλιάς του.

Και τότε το ποντίκι γυρίζει και με πολύ ηρεμία, αφού τον κοίταξε στα μάτια, του απάντησε, με ανθρώπινη γλώσσα:

– «Μάθε το μία για πάντα, πάτερ, αν δεν μπορέσεις με τους γύρω συνασκητάς σου και με τον γέρο Αββακούμ, που ψήνεται στον πυρετό, και πεθαίνει από την πείνα μέσα σε μία διπλανή σου σπηλιά, αλλά και με τον κάθε Αββακούμ, δηλαδή τον πλησίον σου, που πονάει και υποφέρει, που πεινάει και διψάει και κείται γυμνός και πληγιασμένος, και δεν τον συμπονέσεις, και δεν του σταθείς, στα προβλήματά του, τότε, ποτέ, μα ποτέ δεν θα μπορέσεις να ενωθείς με τον Θεόν της αγάπης και του ελέους. »

Και χάθηκε ο ποντικός.

π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, από το Γεροντικό».

2 Σχόλια to “Ο ποντικός και ο καλόγερος… Διδακτική ιστορία”

 1. Ξενοφώντας said

  Ποιόν θεό να δείτε;
  Αυτόν που σας σκλάβωσε στους Τούρκους και φτύσατε αίμα 400ων χρόνων μέχρι να βρείτε την πολυπόθητη Ελευθερία;
  Και δεν μιλώ αυθαίρετα. Η ίδια η εκκλησία σας το διατυμπανίζει με υπερηφάνεια:
  Γράφει ὁ Πατριάρχης Ἱεροσολύμων στὴν *Πατρικὴ Διδασκαλία* του ὅτι:

  *…Ὁ Κύριος διὰ νὰ φυλάξι καὶ αὔθις ἀλώβητον τὴν ἁγίαν καὶ ὀρθόδοξον πίστιν ἠμῶν τῶν εὐσεβῶν καὶ νὰ σώση τοὺς πάντας…Ἤγειρεν ἐκ΄τοῦ μηδενὸς τὴν ἰσχυρᾶν αὐτὴ βασιλεία τῶν Ὀθωμανῶν, ἀντὶ τῆς τῶν Ρωμαίων ἠμῶν βασιλείας ἡ ὁποία εἶχεν ἀρχίσει, τροπὸν τινὰ, νὰ χωλαίνη εἰς τὰ τῆς ὀρθοδόξου πίστεως φρόνημα*.
  Καὶ ἀπαντάει στὸν Πατριάρχη Ἱεροσολύμων ὁ Ἀδαμάντιος Κοραὴς:
  *Ἡ τάχα δὲν εὔρηκεν ὁ Χριστὸς ἄλλον μέσον παρὰ τὴν μισόχριστον τῶν Ὀθωμανῶν θρησκείαν, διὰ νὰ στηρίξει την, τὴν ἰδικήν του*; Δὲν εὔρηκεν *ἄλλο μέσο νὰ σώση τὰ πρόβατά του πλὴν τοῦ νὰ τὰ παραδώση εἰς αὐτὸ τὸ στόμα τοῦ λύκου;*.
  Α. Κοραής : *Ἀδελφικὴ Διδασκαλία*, *Ἅπαντα* ἐκδόσεις Βαλέτα .

  Και τι θαρρεί ο θεός αυτός για τους Έλληνες;
  Ιδού οι μαρτυρίες των κληρικών και ποιμένων:

  -*Τὰ παιδιὰ νὰ ὑπακοῦτε στοὺς γονεῖς σᾶς σύμφωνα μὲ τὸ θέλημα τοῦ Κυρίου…Ὅμως ὅταν ὁ γονέας εἶναι Ἕλλην ἢ αἱρετικὸς τότε τὸ παιδὶ δὲν πρέπει νὰ ὑπακούει*. (*Ἐπιστολὴ πρὸς Ἐφέσιους*, ὁμιλία 21, πάρ.α).

  -Ὁ Κύριλλος Ἱεροσολύμων *Προκατηχήσεις*:
  *Ἔχεις πολλοὺς ἐχθροὺς καὶ πρέπει νὰ ἔχεις πολλὰ βέλη, γιατί πρὸς πολλοὺς θὰ ἀκοντίζεις καὶ πρέπει νὰ μάθεις πὼς νὰ καταποντίζεις τοὺς Ἕλληνες*.

  -Λέει ὁ Ἀναστάσιος ὁ Σιναΐτης:
  *Νὰ μὴν εἴμαστε μὲ τὰ λόγια εὐσεβεῖς καὶ μὲ τὸν τρόπο Ἕλληνες. Εἶναι τιποτένιοι ἐκεῖνοι οἱ χριστιανοὶ ποὺ τηροῦν μύθους Ἑλληνικοὺς. Πῶς τολμοῦν καὶ μεταλαμβάνουν τὰ Θεία μυστήρια αὐτοὶ ποῦ εἶναι χειρότεροι τῶν Ἑλλήνων;*

  Δηλαδή οι Έλληνες Χριστιανοί είναι χειρότεροι και από τους Έλληνες μη χριστιανούς.

  Εδώ βλέπετε κύριοι, δεν είναι δυνατόν να είσαστε και Έλληνες και Χριστιανοί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Να παρακάτω και λίγες από πάμπολλες χριστιανικές ψυχοπαθητικές υστερίες που χωλαίνουν το αίμα, γιατί τόσο ανόητοι είναι αυτοί οι χριστιανοί ταγοί, και τόσο μίσος τους κατακυριεύει εναντίων των Ελλήνων:

  -Ὁ Θεοφάνης ὁ Μοναχός ὁ ὁποῖος θεωρεῖται λογιότατος καὶ σοφότατος γράφει:
  *Νὰ ἀκοῦτε λόγους καλοὺς κι ὄχι τραγούδια, γιατί στὴν ὥρα τοῦ θανάτου μᾶς αὐτὰ θὰ΄ ναὶ ἐμπόδιο στὴν σωτηρία μας. Θὰ ἐμποδίσουν (τὰ τραγούδια) τοὺς ἀγγέλους νὰ πάρουν τὴν ψυχή μας καὶ θὰ μᾶς τὴν πάρουν οἱ δαίμονες*.

  -Ὁ Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς λέει:
  *Τὶς Κυριακὲς καὶ τὶς γιορτὲς οὔτε νὰ παίζεις οὔτε νὰ χορεύεις, γιατί τὰ παιχνίδια κι οἱ χοροὶ ἔργα διαβόλου εἶναι. Οἱ Ἕλληνες οἱ ἄθεοι καὶ οἱ πεπλανημένοι ποὺ δὲν πίστευαν θεὸ, ποὺ δὲν ἤλπιζαν μήτε Ἀνάσταση μήτε Κρίση, ἐκεῖνοι τὰ ἔκαμαν αὐτὰ καὶ χόρευαν κι ἔπιναν κι ἐχαίρονταν μὲ τὰ παιχνίδια. Ὅμως ἐμεῖς οἱ χριστιανοὶ δὲν εἶναι σωστὸ νὰ τὰ κάνουμε στὶς γιορτές μας, ἀλλὰ νὰ θυμᾶσαι σὲ τί ἔφταιξες τοῦ Θεοῦ (quilt trip), νὰ θυμᾶσαι τὸν θάνατο κι ὅτι μέλλεις νὰ τιμωρηθεῖς ἂν δὲν μετανοήσεις. Αὐτὰ νὰ θυμᾶσαι κι ἀναστέναξε, κλάψε, δάκρυσε, λυπήσου καὶ θρήνευσε καὶ θὰ σὲ λυπηθεῖ ὁ Θεός*.

  Με λίγα λόγια, αν δεν πείσεις αυτόν τον θεό ότι τον αγαπάς σε στέλνει στην κόλαση για βασανιστήρια Αιωνίως, με όλη του την αγάπη φυσικά.

  Μωρέ τι Αγάπη ε;;;;;

  Τις ίδιες απαιτήσεις έχουν οι φασίστες, και τύραννοί, και τα ίδια κάνουν…χύσε δάκρυα μπρούμυτα στα πόδια τους, κλάψε παρακάλεσε και ίσως, ίσως, αν είσαι τυχερός μπορεί να γλυτώσεις την γκιλοτίνα!!!
  Αυτό όμως εσύ δεν το αποκαλείς Αγάπη, αλλά ψυχοπάθεια, τυραννία, μίσος, ΎΒΡΗ!

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   Μα οποιοδήποτε βιβλίο της Αγίας Γραφής και αν ανοίξεις ,θα δεις αίμα ,μίσος ,τυραννία και τον Θεό Γιαχβέ ,των Εβραίων ,να τα επικροτεί ,αν όχι να τα επιβάλλει.
   Είναι δε οι εβραιολάγνοι ,τόσο φανατικοί και ανόητοι ,που πιστεύουν όλα αυτά τα παραμύθια ,που θα τα ζήλευε ακόμη και ο Μινχάουζεν…
   Όμως ευτυχώς σήμερα ,οι άνθρωποι ενημερώνονται ,από πλήθος μέσων και έτσι η προπαγάνδα των μαύρων κορακιών ,εν πολλής ,πάει περίπατο .
   Εν τέλει φίλτατε Ξενοφώντα ,πιστεύω ακράδαντα ,ότι η Ελληνική αλήθεια ,θα λάμψει ,σβύνοντας την μαυρίλα των θεομπαιχτών ,που κράτησε την Πατρίδα μας ,δέσμια της θρησκοληψίας ,που της επέβαλαν , οι εμπνευστές και οι οπαδοί της θρησκείας της «αγάπης «.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: