olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Τσίπρας στο υπουργικό: «Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία»

Posted by kalinda στο Ιανουαρίου 8, 2018

IMG_5699Την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί και αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

«Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία» θα τονίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία, ενώ σύντομη ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 390 άρθρα και που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση(εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κατατίθεται στη Βουλή αύριο Τρίτη .

Θα εισαχθεί δε στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και από το δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολύ περισσότερο καθώς οι δανειστές αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους πλειστηριασμούς και να πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς εμπόδια την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΚΚΕ που ζητά ήδη την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές ακτιβιστικές ενέργειες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν δεν θα υπάρχει καταψήφιση, πολύ περισσότερο που η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να μην ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στις κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλαγές που αφορούν κυρίως στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδικός χάρτης

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σημειωτέον, ποτέ δεν έχει μιλήσει ο ίδιος για “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο, εκτιμά ότι ο μεγάλος του στόχος θα επιτευχθεί και τον Αύγουστο του 2018 δεν θα απαιτηθεί νέα δανειακή σύμβαση, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμούν και οι δανειστές. Στόχος του είναι να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να εκταμιευτεί η δόση που εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά πάνω από τα αρχικώς προβλεπόμενα 5,5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η χώρα από τα Μνημόνια.

Η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση -και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση- θα ξεκινήσει ανεπισήμως τον Φεβρουάριο και επισήμως στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα και θα διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας. Τα 82 προαπαιτούμενα θα πρέπει μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τον προσεχή Μάιο, καθώς το αργότερο αρχές Ιουνίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα εκτιμά ότι η ελάφρυνση του θα περιλαμβάνει κινήσεις επιμήκυνσης του και, βεβαίως, σταθεροποίησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθεί εάν θα ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, συνεπώς, εάν θα παραμείνει ή όχι στο Πρόγραμμα, αν και πληροφορίες επιμένουν πως τελευταία -και με δεδομένη την αστάθεια που υπάρχει στο Βερολίνο- δεν αποκλείει να συνεχίσει την ερμαφρόδιτη στάση του. Το δε σενάριο της εξαγοράς από τον ESM του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, παραμένει πάνω στο τραπέζι, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για την Αθήνα.

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM, ποσό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 27,5 δισ. και που όπως όλα δείχνουν θα διατεθούν για το μαξιλάρι που θα χρειαστεί να υπάρχει ώστε η χώρα να είναι προστατευμένη το πρώτο διάστημα της εξόδου της στις αγορές.

Ένα μέρος εξ αυτών, πάντως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με το σχετικό ποσό να υπολογίζεται πλησίον των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μήνυμα

Η έξοδος από τα μνημόνια, πάντως, και παρά το βαθμό ελευθερίας κινήσεων που παρέχει στη χώρα, δεν προσφέρονται για κλίμα νέων παροχών ενόψει και των προσεχών εκλογών, όπως δείχνει να πιστεύει τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απέστειλε το σχετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, μέσω της συνέντευξης του στον Realfm την περασμένη Τρίτη. “Δεν οραματίζομαι το 2018 ως μια επιστροφή στα χρόνια 2008 ή του 2009, λίγο πριν την κρίση” είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας “το πάθημα να γίνει μάθημα” αλλά και προειδοποιώντας πως “δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός το ερμηνεύει ως μια επιπλέον προσπάθεια να παραμείνουν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πριν το καλοκαίρι, πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εκτιμά ότι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα Σκόπια, με συμφωνία στο ονοματολογικό, θα τον βοηθήσει αποφασιστικά και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς σε πολιτικό επίπεδο θα κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των μεγάλων ηγετών.

Πηγή: Real.gr

6 Σχόλια to “Τσίπρας στο υπουργικό: «Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία»”

 1. fax@yahoo.gr said

  ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ ΤΟΣΟ ΕΣΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΚΟΥΛΗΔΕΣ ΚΛΠ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Κομανταντε Γνήσιος said

  Μου αρέσει!

 3. Κομαντάντε Γνήσιος said

  Τσίπρας στο υπουργικό: «Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία»

  Αλλάζουν τα ποσά σύνταξης για 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με την αποκάλυψη μειώσεων έως και 40% λόγω των προσωπικών διαφορών που βγάζει ο επανυπολογισμός συντάξεων βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου».

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν τις μειώσεις αυτές στα ενημερωτικά τους σημειώματα πιθανότατα από τον Μάρτιο και μετά, αλλά στην τσέπη τους οι περικοπές θα έρθουν με τη σύνταξη που θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

  Με τα έως τώρα δεδομένα και τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, οι μειώσεις συντάξεων έχουν όριο το 18%. Αν δηλαδή τα ενημερωτικά συντάξεων δείχνουν διαφορές -25% ή -40%, θα εφαρμοστεί το -18%. Αν δείχνουν διαφορές -14% ή -17%, η μείωση στις συντάξεις Δεκεμβρίου 2018 θα είναι στα ίδια ακριβώς ποσοστά (-14%, -17%).

  Με τη σύνταξη Δεκεμβρίου 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι θα λάβουν για τελευταία φορά και τα οικογενειακά τους επιδόματα (συζύγου ή και τέκνων), καθώς καταργούνται βάσει της ψηφισμένης διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017.

  Αυτό σημαίνει ότι από τη σύνταξη θα χάσουν έως 18% και από τα επιδόματα ένα 5% έως 15% με τη συνολική περικοπή (από σύνταξη και επιδόματα) να ανεβαίνει έως 33%!

  Το 2018 φέρνει ανατροπές και στους νέους συνταξιούχους. Όσοι θα υποβάλουν αιτήσεις για αποχώρηση από την 1η και μέχρι 31/12/2018 θα πάρουν λιγότερα από όσους έκαναν αιτήσεις το 2017 και ακόμη πιο λίγα από όσους έκαναν αιτήσεις από 13/5 μέχρι 31/12/2016.

  Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις έχουν «κόφτη» που σταματά τις περικοπές αλλά ισχύει μόνο για όσους έχουν μείωση άνω του 20%.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή μια νέα σύνταξη που εκδίδεται με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, έχει μείωση άνω του 20% σε σχέση με το ποσό που θα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι αν δεν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, το ποσοστό της περικοπής περιορίζεται και ένα μέρος της μείωσης «χαρίζεται».

  Αυτό το μικρό δώρο όμως έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2018, γιατί από 1/1/2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν την προστασία από τις μειώσεις άνω του 20% και θα έχουν πλέον ολόκληρη τη μείωση.

  Σημειώνεται ότι στους νέους συνταξιούχους δεν καταβάλλεται κανένα επίδομα συζύγου. Για το επίδομα τέκνου θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νέος νόμος για να το πάρουν από τον ΟΓΑ, εφόσον έχουν ανήλικο παιδί έως 18 ετών ή ενήλικο που σπουδάζει και μέχρι 24 ετών.

  Οι μεγάλες ανατροπές στις παλιές και νέες συντάξεις ψηφίστηκαν το 2016 και το 2017. Θα φανούν στα ενημερωτικά σημειώματα του 2018 και θα εφαρμοστούν τον Δεκέμβριο του 2018.

  Το 2018 είναι χρονιά με 4 αλλαγές-σοκ στις συντάξεις

  Όλα όσα έχουν προνομοθετηθεί βάσει του ν. 4387/2016 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472/2017 προβλέπουν ότι:

  1. Οι μεν παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι βγήκαν στη σύνταξη μέχρι 12/5/2016) θα έχουν από τον Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή σε έντεκα μήνες από σήμερα, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που βγάζει ο επανυπολογισμός για 2,7 εκατομμύρια δικαιούχους, αλλά με πλαφόν μείωσης έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  • Παράδειγμα: Σημερινή κύρια σύνταξη προ φόρου, 1.200 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη πάει στα 880 ευρώ. Η διαφορά – μείωση είναι 320 ευρώ, δηλαδή μείον 26,7%. Τον Δεκέμβριο του 2018, η μείωση που θα εφαρμοστεί θα είναι 18%, δηλαδή η σύνταξη προ φόρου θα πέσει στα 984 ευρώ και η μηνιαία απώλεια θα είναι 216 ευρώ. Για όλο το 2018 ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.200 ευρώ, αλλά το 2019 θα χάσει 2 συντάξεις, γιατί τα 216 ευρώ μείωση σημαίνουν απώλεια 2.592 ευρώ για όλο το χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με δύο και πλέον συντάξεις των 1.200 ευρώ.

  2. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα σταματήσουν να λαμβάνουν τα τυχόν οικογενειακά επιδόματα (συζύγου ή και τέκνων) στις 31/12/2018. Αυτό σημαίνει μια πρόθεση μείωση που, αντί για -18%, ανεβάζει τις συνολικές περικοπές έως το 25% στο Δημόσιο και έως 33% στο ΙΚΑ, καθώς και σε άλλα Ταμεία,

  • Παράδειγμα: Σημερινή κύρια σύνταξη ΙΚΑ προ φόρου, 950 ευρώ. Με επίδομα συζύγου (49 ευρώ) και ενός τέκνου (170 ευρώ) η σύνταξη είναι 1.169 ευρώ πριν από το φόρο. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη πάει στα 760 ευρώ. Η διαφορά – μείωση είναι 190 ευρώ, δηλαδή μείον 20%. Τον Δεκέμβριο του 2018, η μείωση που θα εφαρμοστεί θα είναι 18%, δηλαδή η σύνταξη προ φόρου θα πέσει στα 779 ευρώ και η μηνιαία απώλεια θα είναι 171 ευρώ. Για όλο το 2018 ο συνταξιούχος θα παίρνει τα 1.169 ευρώ, δηλαδή τα 950 της σύνταξης και τα επιδόματα συζύγου (49 ευρώ) και τέκνου (170 ευρώ). Το 2019, όμως, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017, θα έχει καταβαλλόμενη σύνταξη 779 ευρώ και κανένα επίδομα! Από τα 1.169 ευρώ θα βρεθεί στα 779 ευρώ. Αυτό λέει ο νόμος. Η μείωση από τα 1.169 στα 779 ευρώ είναι 390 ευρώ ή 33,3%. Η απώλεια για το 2019 φτάνει στις 4.680 ευρώ, δηλαδή ίση με 4 συντάξεις των 1.169 ευρώ.

  3. Οι νέοι συνταξιούχοι (όσοι βγαίνουν από 13/5/2016 μέχρι 31/12/2018) θα σταματήσουν να παίρνουν το «χαριστικό ποσό» της μείωσης που υπερβαίνει το 20% και στην πράξη θα βρεθούν εν μια νυκτί με πρόσθετες απώλειες που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως 20%.

  • Παράδειγμα: Συνταξιούχος με αίτηση μετά τις 13/5/2016, που έχει 37 χρόνια στο Δημόσιο, βγήκε με σύνταξη 1.004 ευρώ προ φόρου και χωρίς επίδομα συζύγου γιατί έχει καταργηθεί. Αν δεν υπήρχε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπαιρνε 1.257 ευρώ προ φόρου και επίδομα εξομάλυνσης 45 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου πήρε 253 ευρώ λιγότερα στη σύνταξη, ήτοι με μείωση 20,12% από αυτή που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα και έχασε άλλα 45 ευρώ του επιδόματος εξομάλυνσης.

  Επειδή όμως η μείωση επί της καταβαλλόμενης σύνταξης υπερβαίνει το 20% (20,12%), ενεργοποιείται η προστασία του νόμου που λέει ότι, αν η μείωση 20% και άνω είναι με αίτηση το 2016, τότε χαρίζεται το 50% της περικοπής και αντί για 20% επιβάλλεται μείωση 10%. Ετσι, ο συνταξιούχος δεν θα έχει ολόκληρη την περικοπή των 253 ευρώ, αλλά τη μισή, δηλαδή τα 126 ευρώ. Η σύνταξη διαμορφώνεται, έτσι, στα 1.130 ευρώ (1.004 +126=1.130). Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως το δώρο των 126 ευρώ καταργείται και η σύνταξη πέφτει στα 1.004 ευρώ. Αν η αίτηση γίνει το 2017, θα είχε δώρο το 1/3 της μείωσης, δηλαδή 84 ευρώ, και θα παίρνει 1.088 ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο, ενώ, αν η αίτηση γίνει το 2018, θα έχει δώρο το ¼ της μείωσης, δηλαδή από τα 253 ευρώ θα του χαριστούν τα 63 ευρώ, που όμως καταργούνται τον Δεκέμβριο του 2018.

  4. Όσοι παρατείνουν την έξοδο και κάνουν αίτηση από 1/1/2019, δηλαδή η «νέα γενιά» των συνταξιούχων, θα πρέπει από τώρα να ξέρουν ότι όσο καθυστερούν τόσα περισσότερα θα χάσουν, γιατί από 1/1/2019 καμία νέα σύνταξη δεν θα έχει προστασία και οι περικοπές θα ισχύουν άμεσα όσο μεγάλες και αν είναι.

  • Παράδειγμα: Συνταξιούχος με αίτηση μετά την 1/1/2019 παίρνει σύνταξη 750 ευρώ, ενώ, αν δεν υπήρχε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπαιρνε 1.050 ευρώ προ φόρου. Βγαίνει με 300 ευρώ λιγότερη σύνταξη, ήτοι με μείωση 28,5% από αυτή που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα. Επιπλέον δεν παίρνει κανένα επίδομα, ούτε συζύγου ούτε τέκνου, αλλά ούτε και επίδομα εξομάλυνσης (αν προέρχεται από το Δημόσιο). Οι συνολικές απώλειες σύνταξης και επιδομάτων φτάνουν και στα 400 ευρώ. Από αυτή την απώλεια δεν θα έχει κανένα δώρο. Η κύρια σύνταξη θα είναι 750 ευρώ προ φόρου, γιατί η αίτηση υποβλήθηκε μετά την 1η/1/2019 που ο νόμος 4472 καταργεί τα πάντα από τις νέες συντάξεις.

  Πηγή capital.gr

  Μου αρέσει!

 4. καποιος said

  Μηπως απο την πισω πορτα?

  Μου αρέσει!

 5. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: