olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Posted by IGOR στο Ιανουαρίου 6, 2018


Fraport, Ferrovie, Cosco και σύντομα CMA οι μεγάλοι παίκτες στις Μεταφορές της χώρας

Το 2018 είναι μία χρονιά που για τις μεταφορές είναι τελείως διαφορετική από το 2017. Αυτό συμβαίνει καθώς μεγάλοι διεθνείς παίκτες ξεκίνησαν να λειτουργούν μεγάλες μεταφορικές δομές της χώρας και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση του τομέα των μεταφορών και την προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος.

Η Κινεζική COSCO έχοντας αναλάβει τα ηνία του Λιμανιού του Πειραιά έχοντας σε πρώτη φάση το 51%. Ήδη καταγράφεται πολλή μεγάλη άνοδος στην μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν αυτή η τάση να συνεχίζεται. Η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε πύλη εισόδου των Κινεζικών προϊόντων έχει αποδειχθεί επιτυχημένη και μεταμορφώνει όλη τη χώρα σε κόμβο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων και σύντομα του σιδηροδρομικού διάδρομου Πειραιάς-Ειδομένη θα διευκολύνει στην ολοένα και πιο γρήγορη μεταφορά τους στις Ευρωπαϊκέ; Αγορές. Οι επενδύσεις σε υποδομές συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το 2021 φτάνοντας τα 350εκατ.ευρώ.

Η Ιταλική Ferrovie Dello State Italiane από τον Σεπτέμβριο ανέλαβε τις τύχες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την βρήκε σε μία καθόλου κολακευτική κατάσταση και η προσπάθεια που γίνεται είναι η εταιρεία να ανακτήσει την αίγλη της και να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό οργανισμό που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην προκλήσεις στην Ελλάδα της μετά-κρίσης περιόδου. Η αναγκαία ολοκλήρωση του βασικού εθνικού διαδρόμου Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Ειδομένης θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος και από το 2019 αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός στις επιβατικές μεταφορές με το αεροπλάνο και στις εμπορευματικές μεταφορές με τους αυτοκινητόδρομους. Οι Ιταλοί έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις 500εκατ.ευρώ κυρίως σε τροχαίο υλικό που θα αναβαθμίσουν το κύρος και τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Η Γερμανική Fraport δημιούργησε μαζί με τον Όμιλο Κοπελούζου την Fraport Greece η οποία ανέλαβε από τον περασμένο Απρίλιο την τύχη 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Leader αυτών είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο γίνεται αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των αεροδρομίων αλλά και εκτεταμένα έργα που θα ξεπεράσουν μέχρι το 2021 τα 400εκατ.ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μοντέρνα, λειτουργικά αεροδρόμια με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που θα αναδεικνύουν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας ενώ για το Μακεδονία αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να γίνει σε μερικά χρόνια το αντίβαρο της Αθήνας που θα έχει την πόλη ως σημαντικό city-break προορισμό.

Η Γαλλική CMA μαζί με την DIEP και την Belterra (όμιλος Σαββίδη) σε λίγους μήνες θα αναλάβουν τις τύχες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΛΘ ήδη δείχνει δυναμική άνοδο με σημαντική αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και με την έλευση των επενδυτών η τάση αυτή εκτιμάται πως θα γιγαντωθεί. Στόχος είναι το Λιμάνι να γίνει η πύλη εισόδου της Βαλκανικής με στόχο, τι άλλο τα εμπορεύματα. Οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 180εκατ.ευρώ με πρώτο στόχο την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα που θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης container.

Μαζί με αυτά έχουμε ήδη εγκατεστημένους μεγάλους παίκτες όπως στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος με τους Καναδούς leader να βλέπουν το ΔΑΑ να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να γίνεται ένα πραγματικά σημαντικό hub για την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Από το 2020 εφόσον πιαστεί ο στόχος των 26εκατ.επιβατών αναμένεται να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση του Αεροσταθμού που κατά πληροφορίες θα φτάσουν τα 300εκατ.ευρώ.

Εδώ φτάνουμε και στους αυτοκινητόδρομους που επίσης διαχειρίζονται από ιδωτικούς φορείς. Hochtief για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Vinci σε Γέφυρα και Ολυμπία και μαζί τους οι μεγάλοι Ελληνικοί Τεχνικοί Όμιλοι: ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, INTRAKAT διαχειρίζονται ένα πυκνό δίκτυο αυτοκινητόδρομων υψηλών ταχυτήτων και ασφάλειας και μαζί με τις άλλες συγκοινωνιακές πύλες δημιουργούν ένα τέλειο συνδυασμό ανάπτυξης του μεταφορικού κλάδου. Μαζί αναμένεται και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ίσως και μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Όλοι οι παραπάνω παίκτες έχουν μία κοινή συνιστώσα, το κέρδος. Αυτός ο οδηγός μαζί με την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός και τα επόμενα χρόνια να δούμε σταθερά αυξητικά στατιστικά που θα δώσουν ανάπτυξη και προοπτική σε ένα τομέα που δείχνει ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνατότητες του.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

7 Σχόλια to “Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας”

 1. Σοκ! «Βρώμικο» deal Βερολίνου – Άγκυρας – H Γερμανία δίνει όπλα στους Τούρκους! Πάμε για ολική ρίξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ
  pentapostagma.gr
  Την κατάλληλη στιγμή η Μακεδονία θα σωθεί…Μην αναρωτηθείτε, γιατί ο Πρόεδρος θα καθαρίσει με το ΟΝΟΜΑ…

  Μου αρέσει!

 2. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει ναι μεν τη γεωστρατηγική σημασία της ΕΛλάδας αρκεί την σημασία να εισπράττει επ΄ όφΕΛός της η χώρα και όχι το διεθνές ενδιαφέρον!

  Μου αρέσει!

 3. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Στην ΕΛΛΑΔΑ, θα δείτε, πώς με όλα της τα κουσούρια,
  με τους συνήθεις υπόπτους για έφεση προς την γκρίνια ΕΛληνες φορτωμένους ΚΑΙ αυτούς στην πλάτη της,
  της αναγνωρίζεται σιγά- σιγά πως είναι μιά Διεθνής παίκτρια με ιδιαιτερότητα στην περιοχή.
  Δεν εξετάζουμε το δυνατή- αδύνατη, όσο το Διεθνής.
  Πολλά και μεγάλα τα αβαντάζ.
  Πρώτα- πρώτα μια τουρκία να φεύγει από την ομπρελική «αφρόκρεμα» ΗΠΑ- ΝΑΤΟ ενώ δεν είναι σε καμιά ΕΟΚ.
  Εάν πιστοποιείται Διεθνώς για την χώρα μας σταθερότητα,
  εν μέσω αναταράξεων γύρω- τριγύρω,
  τόσο το καλύτερο για όλους μας.
  Αν η οικονομία μας πάψει να κινδυνεύει με παιδικές αρρώστιες τύπου «ιλαρά» τότε μεν μπορεί να πέσαμε μα θα σηκωθούμε επάνω όρθιοι να ξαναπερπατήσουμε.
  Δεν θα μας εμπλέξουν σε διαμάχες μεταξύ τους αφού όλοι/άπαντες οι μεγάλοι θα έχουν ο κάθε ένας ξεχωριστά από λίγο έως πολύ ζωτικά συμφέροντα με εμάς ειδικά ώστε να είμαστε/να στέκουμε απείραχτοι από όλους και ως χώρα ορθή.
  ΕΛλείψει βαρείας Βιομηχανίας μας ΕΛαχε να διαθέτουμε ισχυρό τουρισμό.
  Πώς αρπάξαν από τα κέρατα οι αμερικανοί την Βιομηχανία του σινεμά που τους έχει αποφέρει τόσα κι άλλα τόσα.
  Γιατί όχι κι εμείς;
  Βιομηχανίες παρακαλώ,
  όχι μοναχά μία,
  να γίνουν ο Τουρισμός, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Ξενάγηση στις απαρχές της αρχαιότερα γνωστής ως «Αρχαία» Ιστορία, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ…
  Δεν κατάλαβα !

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: