olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Ξεκινούν περιβαλλοντικά έργα 700.000 ευρώ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Posted by IGOR on January 6, 2018


Έργα 700.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Τα νέα έργα αναβάθμισης της λειτουργίας του μεγάλου Περιβαλλοντικού Πάρκου της Αττικής, τα οποία προγραμματίζονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του προέδρου του φορέα διαχείρισης Γιάννη Πολύζου και ξεκινούν με την αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού έχουν στόχο αφενός μεν να ενισχύσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφετέρου δε να περάσει το Πάρκο από την εποχή της εγκατάλειψης σε νέα σελίδα αναζωογόνησης του.

Ύστερα από μια περίοδο εγκατάλειψης, το συνολικής έκτασης 930 στρεμμάτων πάρκο ξαναγεννιέται διαφορετικό και πιο φιλόδοξο, συνδυάζοντας τη φύση και το περιβάλλον με την αλληλέγγυα οικονομία, τη διάδραση και την καινοτομία σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» και αναλυτικά σημειώνεται ότι:
Στον μεγαλύτερο τεχνητό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, με τις έξι τεχνητές λίμνες, στις οποίες φιλοξενούνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών κατά τη διάρκεια του έτους, στεγάζονται πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις, ανακαινισμένο ανοιχτό θέατρο αλλά και κιβωτός σπόρων για τη διαφύλαξη της ποικιλίας των καλλιεργειών.
«Ο στόχος είναι το πάρκο να επιτελέσει και πάλι τον σκοπό του, δηλαδή κάθε στρέμμα πρασίνου να αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής με ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του νέου φορέα διαχείρισης και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Πολύζος.

Χρόνια προβλήματα

Για πολλά χρόνια το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής, καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης και η κακοδιαχείριση το είχαν οδηγήσει σε τέλμα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ογκώδη χρέη προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, ακόμα και καταπάτηση με αυθαίρετα κτίσματα ήταν κάποια από τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου, Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».

Παρά τη δυσαρέσκεια της ΚΕΔΕ, η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης, το Πάρκο Τρίτση θα επιχορηγείται μηνιαίως με 58.000 ευρώ από τους πόρους που κατανέμονται στους 67 δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Ο νέος προϋπολογισμός του πάρκου ανέρχεται συνολικά σε 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200.000 ευρώ προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και περίπου 100.000-120.000 ευρώ εκτιμώνται ως έσοδά του από την αξιοποίηση των υποδομών του και χορηγίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.
Η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε επίσης έκτακτο κονδύλι ύψους 700.000 ευρώ για την υλοποίηση τεχνικών έργων καθ’ υπόδειξη του φορέα διαχείρισης. «Από αυτά τα χρήματα η πρώτη παρέμβαση που θα υλοποιήσουμε άμεσα είναι η αποκατάσταση και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού του πάρκου», εξηγεί ο κ. Πολύζος.

Στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης του πάρκου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναγκαίες επισκευές στον ναό του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου, ο οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη, ενώ συνεργαζόταν με τον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη για τον ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Μάλιστα, ο ναός λειτούργησε ξανά για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο και για τον λόγο αυτό έχουμε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου», τονίζει ο κ. Πολύζος.

Επιπλέον, αποκαταστάθηκε το ανοιχτό θέατρο του πάρκου, ενώ υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μπελαβίλα, καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπροέδρου του φορέα διαχείρισης, πραγματοποιήθηκε η καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του και εκπονήθηκε ένα προκαταρκτικό σχέδιο από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου του πάρκου.

Σύνδεση με την κοινωνία Το πάρκο έχει ήδη αρχίσει να αναγεννιέται με τη συμμετοχή των πολιτών που ανταποκρίνονται σε καλέσματα, όπως αυτό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για δενδροφυτεύσεις.
Επιπλέον, στις αρχές του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί τόσο για τη φύλαξη όσο και για τους χώρους εστίασης που βρίσκονται εντός του πάρκου, με προτεραιότητα σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, όπως υπογραμμίζει στη «Νέα Σελίδα» ο κ. Πολύζος. Ο φορέας διαχείρισης σχεδιάζει επίσης την εγκατάσταση σημείου ενημέρωσης των πολιτών για τη σύσταση ΚοινΣΕπ κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το πάρκο να μπορούν να λάβουν καταρχάς περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και να ενημερωθούν για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», επισημαίνει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, πιλοτικά έχουν ήδη παραχωρηθεί εκτάσεις για καλλιέργεια σε προσφυγόπουλα που το επιθυμούν ώστε να εκπαιδευτούν.
«Το όραμά μας είναι το πάρκο να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο στην κοινωνία, να συνεισφέρει στα θέματα ποιότητας ζωής της πόλης και να συμβάλει στην εξάπλωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος.

2 Responses to “Ξεκινούν περιβαλλοντικά έργα 700.000 ευρώ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»”

 1. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  αφου εχουμε τοοοσο χρημα για το περιβαλλον

  τοτε παμε καλα..!

  εληξε η κριση…

  ευημερια!

  Like

  • Μετά το ουδεν αναπλας
   αρ Παχτας
   Πεδίον Αρεως

   μετεξελειχθεν σε
   Πεδίον πρεζονΑρεως
   πάμε για άλλες ευκαιρίες

   Πάρκο Τριτση

   Αν ζούσε ο αείμνηστος….τι θα έλεγε????

   Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: