olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία

Posted by IGOR στο Ιανουαρίου 3, 2018

https://youtu.be/c0y0IgtKywA
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα στο Ριάντ, με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, η οποία και αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε το μεσημέρι επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, σε ειδική τελετή κατά την οποία στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών ενώ στην συνέχεια υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση τη φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα. Η Συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Υπεγράφη επίσης Εκτελεστικό Πρόγραμμα στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Το Πρόγραμμα υπέγραψαν ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης και ο Υπουργός Μεταφορών και Πρόεδρος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Κασουλίδης και, εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, γιο του βασιλιά, τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council) και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της κυπριακής εταιρείας J&P, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση προς τιμή του.

Η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία εκπληρώνει έναν από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων της με τις χώρες του Κόλπου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψη του στη χώρα.

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε σημαντικές τις Συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών προνοεί την ύπαρξη διαβουλεύσεων δύο φορές ετησίως για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Πρόσθεσε ότι «στα θέματα Ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και αυτή η επίσκεψη αποτελεί την απαρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία που ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει και διπλωματική αποστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε κατά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις ήταν οι διμερείς μας σχέσεις και η επιθυμία που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο για ενίσχυση των σχέσεων αυτών, διότι όλα αυτά τα χρόνια στην ουσία δεν υπήρξαν εκείνα τα βήματα που μπορούσαν να υπάρξουν, άρα υπάρχει έδαφος για ενίσχυση των πολιτικών μας σχέσεων.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα Ενέργειας, καθώς και θέματα αερομεταφορών, όπου αναμένεται σύντομα να υπάρξει υπογραφή και νέας συμφωνίας.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι περιφερειακές σχέσεις, το πώς εξελίσσονται τα δεδομένα στην περιοχή μας, κάτι που επηρεάζει και την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Σαουδική Αραβία, και φυσικά οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, των χωρών του Κόλπου γενικότερα, αφού υπήρξε και συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής, κάτι για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και έχει τη βούληση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Πιο στενές οι σχέσεις Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τον κ. Zayani, με τον ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να ευχαριστεί την Κύπρο για τις θέσεις που τηρεί εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

[ΚΥΠΕ]

Ένα Σχόλιο to “Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία”

 1. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία…

  Δεν μπορώ να τον φανταστώ με τουλπάνι στο κεφάλι τυλιχτό & με κΕΛεμπία.
  Αμφότερα είναι ενδύματα «σήματα κατατεθέντα αμφίεσης των * πασάδων * αρχόντων, ιδιοκτητών μάλλον
  (κάτι τέτοιο υποψιάζομαι)
  της περιοχής και βέβαια αφορούν ειδικά το κλίμα περιοχών ευρύτερα της Σαουδικής Αραβίας.
  Μα βρε κ. πρόεδρε…
  Στην Αραβία με κοστούμι και γραβάτα κάθονται όταν όλοι οι άλλο είναι πάνω- κάτω με την αμφίεση που προείπαμε;
  κ. Πρόεδρε θα μας περάσουν για βλάχους.
  κ. Πρόεδρε εάν δεν κάνεις κάτι από αυτά κάνε κάτι άλλο.
  Να π.χ. φτιάξε- για όσο κάτσεις- ένα χαρεμάκι.
  Κάνε κάτι Πρόεδρε !
  Συνομιλίες θα έχεις, χρήσιμο κατά του άγχους.
  Καταλυτικό το σεξ, αρκεί να τολμηθεί το πηδηματάκι.
  Ιδού η Ρόδος ιδού (εκεί) και το πήδημα.
  Εκεί η Αραβία εκεί » οίδε» (= γνώρισε) και το χαρέμι.
  Ότι είδε η δεξιά να μην το μάθει η αριστερά και τούμπαλιν.
  Έτσι το έχουμε εμείς εδώ, ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: