olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Τι να μην κάνεις τη νέα χρονιά;

Posted by IGOR on December 31, 2017


Κάθε καινούργια χρονιά κάνουμε σχέδια, δίνουμε υποσχέσεις (στον εαυτό μας και τους άλλους), ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας. Αυτή τη χρονιά μην κάνεις κανένα σχέδιο. Εστίασε τη ζωή σου στο τώρα και ζήσε την κάθε στιγμή!

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (ειδικευμένη στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων) Φωστηρία Αμανατίδου προτείνει μια πιο ενδιαφέρουσα θεώρηση των πραγμάτων. Αξίζει να δώσεις προσοχή. Γιατί η ευτυχία κρύβεται στο σήμερα και όχι στο αύριο.

«Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους κάνοντας σχέδια και αναλογιζόμενοι πόσο ευτυχισμένοι θα ήταν αν, για παράδειγμα, έπαιρναν προαγωγή στην εργασία τους, κληρονομούσαν μια περιουσία, συναντούσαν τον κατάλληλο σύντροφο. Έτσι λειτουργούν εξαρτώντας την ευτυχία τους από άλλους ανθρώπους, από την τύχη ή από δυνάμεις εκτός ελέγχου τους, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να εστιάσουν τη ζωή τους στο τώρα», τονίζει.

Επικεντρώσου στο παρόν

«Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η προσπάθεια να ζήσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, παρακολουθείτε μια κινηματογραφική ταινία, μια θεατρική παράσταση, είστε σε μια συναυλία και παράλληλα σκέφτεστε πώς θα γυρίσετε στο σπίτι ή τι θα φάτε στο δείπνο. Επικεντρωθείτε στο παρόν, στη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσετε να σχεδιάζετε το μέλλον σας – παράδειγμα, πότε θα ζητήσετε αύξηση από τον εργοδότη σας, τι θα κάνετε για να αποταμιεύσετε χρήματα ή πώς θα τα επενδύσετε».

Το καταφέρνει κανείς;

Στους περισσότερους φαντάζει αδύνατον να εστιάσουν στο παρόν και να αφήσουν τα μελλοντικά γεγονότα να φτάσουν αβίαστα στη ζωή τους. Ωστόσο, όπως λέει η κα Αμανατίδου, υπάρχουν άνθρωποι που τους είναι εύκολο να ζουν στο τώρα.

«Είναι εκείνοι που πέρασαν από γεγονότα στα οποία κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους», επισημαίνει. «Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν πλέον αξία στην κάθε στιγμή που περνούν θεωρώντας την ως ένα μοναδικό δώρο. Με λίγα λόγια, νιώθουν ευγνωμοσύνη που έχουν τη δυνατότητα να ζουν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από τέτοιες επώδυνες καταστάσεις για να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για τη ζωή. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε οπτική».

Τι προτείνει η ψυχολόγος:

«Πάρε ένα φύλλο χαρτί και γράψε ως τίτλο: «Πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων». Ξεκίνησε γράφοντας: «Το ότι ζω» και συνέχισε επικεντρώνοντας σε ό,τι αγαπάς – οικογένεια, φίλους, κατοικίδια ζώα, μοναδικά μέρη που σου προκαλούν γαλήνη και ηρεμία, όπως: «Είμαι ευγνώμων που το διαμέρισμά μου έχει θέα το λιμάνι». Έπειτα προχώρησε γράφοντας για πράγματα που έχουν αξία για σένα, π.χ. το καινούργιο αυτοκίνητο, ξεχωριστά κοσμήματα, ένα παλιό έπιπλο.

Είναι σημαντικό να τα καταγράψεις όλα αυτά, καθώς οι ρυθμοί της ζωής δεν μας επιτρέπουν να εκτιμούμε αυτά που έχουμε. Αυτός είναι και ένας λόγος που συνηθίζουμε να ζούμε στο μέλλον. Έτσι λοιπόν τις μέρες που δεν θα έχεις διάθεση, μπορείς να ανατρέχεις σε αυτή τη λίστα και να τη διαβάζεις. Εννοείται ότι οποιαδήποτε στιγμή έχεις τη δυνατότητα να τη συμπληρώνεις με νέα στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο πάντα θα βρίσκεις λόγους για να θεωρείς ότι η ζωή σου είναι ωραία στο τώρα.

Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος για να αισθάνεσαι καλύτερα είναι να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου στους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου. Για παράδειγμα, πίνεις καφέ με έναν φίλο ή φίλη. Αυτό που μπορείς να πεις είναι: «Περνάω πολύ όμορφα μαζί σου. Σε ευχαριστώ που είσαι φίλος/η μου». Αυτή η απλή έκφραση θα σημαίνει πολλά για τον/τη φίλο/η σου και θα σε κάνει να νιώσεις και εσύ πολύ όμορφα.

Εν κατακλείδι, άφησε τον εαυτό σου να νιώσει την ευτυχία όπως τα μικρά παιδιά, που βρίσκουν νόημα στο τώρα».

Πηγή: bimag.gr

2 Responses to “Τι να μην κάνεις τη νέα χρονιά;”

 1. ,,, said

  Like

 2. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  να αρνηθουμε ΟΛΟΙ μας

  να πληρωσουμε εστω και ενα ευρω…φορους.

  αρκετα το παραμυθι της σωτηριας μας

  δεκα ολοκληρα χρονια…

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: