olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Κατρακυλάει…η ΝΔ, μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Posted by netakias.com στο Δεκέμβριος 5, 2017

 

Eλαφρύ κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη Ν.Δ. να διατηρεί το προβάδισμα στη δυνητική εκλογική επιρροή, δείχνει ο «Σφυγμός» του Νοεμβρίου της Prorata.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,5% (στους πολίτες που δηλώνουν πιθανότητα πάνω από 50% να τον ψηφίσουν στις εκλογές), ενώ η Ν.Δ. 33%.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος για το Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ-Ποτάμι), το οποίο εκτοξεύεται στο 18% (από 14% τον Σεπτέμβριο), μια εξέλιξη που προφανώς συνδέεται με τις πρόσφατες διαδικασίες ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ενώ εξίσου ανοδικά κινείται το ΚΚΕ.

Κάντε κλικ για να δείτε τον πίνακα σε μεγέθυνση | 

Οι πολίτες εμφανίζονται ελάχιστα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δηλώνουν συνολικά απογοητευμένοι από τα κόμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα δεδομένα που αφορούν τις συσπειρώσεις, καθώς αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. έχουν πιάσει «ταβάνι», τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν προς το παρόν χαλαρή στάση.

Αναλυτικά, στο σύνολο του δείγματος που αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, προηγείται η Ν.Δ. με ποσοστό 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,5%, τοΚίνημα Αλλαγής με 18%, το ΚΚΕ με 14,5%, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων με 7,5%, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5%. Από τα εκτός Βουλής κόμματα, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται να λαμβάνει 6% και στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία είναι ο νικητής μεταξύ των σχημάτων της αντιμνημονιακής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ποσοστό 4,5% συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 3,5% η Λαϊκή Ενότητα.

Σε σχέση με τον σφυγμό του Σεπτεμβρίου, η Ν.Δ. υποχωρεί κατά μία μονάδα (από 34 στο 33%), ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα (από 24 στο 24,5%). Δυναμική από την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να αντλεί το Κίνημα Αλλαγής στην παρθενική του καταγραφή με το νέο του όνομα.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκφράζει μόνο το 13% – ποσοστό ωστόσο αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον «Σφυγμό» του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, από τη Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 22%, ποσοστό επίσης σχετικά βελτιωμένο (κατά 1 μονάδα). Την ίδια στιγμή, μόνο περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους (50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και, ομοίως, 52% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αξιολογεί θετικά τη Ν.Δ.).

Αξιοσημείωτη είναι η ενότητα που αναφέρεται στις συσπειρώσεις. Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ξανά ΣΥΡΙΖΑ» όσοι τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, θετικά απαντά το 59% των ερωτηθέντων (άθροισμα απαντήσεων όσων δηλώνουν βέβαιοι από 50% και πάνω), εύρημα που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τη Ν.Δ., η οποία αγγίζει το απόλυτο, ποσοστό 94%, μεταξύ των υποστηρικτών της που εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα την ξαναψηφίσουν.

Μεγάλο παραμένει επίσης, αν και με τάση μείωσης (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης έρευνας), το ποσοστό όσων τηρούν μια «αντι-κομματική» στάση, αφού το 72% δηλώνει απογοητευμένο από όλα τα κόμματα.

Τέλος, βαθμολογώντας σε μια κλίμακα 0-10 τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε πέντε σημαντικούς τομείς, η κυρίαρχη εικόνα είναι των σταθερών –αλλά χαμηλών– επιδόσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 2,41 την προσέλκυση επενδύσεων (έναντι 2,19 τον Σεπτέμβριο), με 2,08 την καταπολέμηση της ανεργίας (έναντι 2,15 τον Σεπτέμβριο), με 2,01 την παιδεία (έναντι 1,82 τον Σεπτέμβριο), με 1,95 την υγεία (έναντι 2,08 τον Σεπτέμβριο), με 2,09 τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (έναντι 2,11 τον Σεπτέμβριο) και με 2,34 την καταπολέμηση της διαφθοράς (μετρήθηκε για πρώτη φορά στην παρούσα έρευνα).
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ: Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών και στάθμιση αποτελεσμάτων βάσει ηλικίας και φύλου. Για την έρευνα απασχολήθηκαν 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: μέγιστο +/- 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΧΡΟΝΟΣ: από 28 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου 2017

3 Σχόλια to “Κατρακυλάει…η ΝΔ, μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.”

 1. Sotiris said

  Πόσο αξιόπιστη είναι μια δημοσκόπηση που δίνει σύνολο 123.5%

  Μου αρέσει!

 2. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  τοσο καιρο φιλε μου

  αμφισβητουσες οτι η ΝΔ..ηταν μακραν..μπροστα…

  οτι ηταν γκανιαν…το αλογο

  εστω με μητσοτακη….

  τωρα μου λες σημερα αλλα…..

  σταθεροποιησου …..ή να εχεις σοβαρη ενημερωση…….παρακαλω

  φιλτατε.

  ακομαη ανοιχτοματης….ειναι μπροστα….

  να σε ενημερωσω εγω…

  τωρα θα μου ειπεις..

  τρομερος ψηφοφορος ο..νεοραγιας….

  πολυ..πολιτικοποιημενος…

  και θελει και σωτηρια….ο αισχρος λαος….

  Μου αρέσει!

 3. sotiris said

  Το ότι τα ποσοστά της δημοσκόπησης είναι λάθος, δεν σημαίνει ότι η ΝΔ του Κούλη με τους Γεωργιάδηδες και τους Βορίδηδες θα κληθεί να μας κυβερνήσει. Εκτός αν πιστεύεις ότι οι Έλληνες έχουν αλτσχάιμερ!
  Για να σου φύγει και η απορία, εγώ δεν διατείνομαι ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος, όμως με την σημερινή συγκυρία είναι ο λιγότερο χειρότερος απ’ όλους αυτούς που μας οδήγησαν εδώ, και έχουν ρίξει εκατομμύρια στην αγορά προκειμένου να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να σκεπάσουν τις ρεμούλες τους. Ξέχασες πόσα χρόνια είχαν θαμένη την λίστα Λαγκάρντ, ή το πόσο υπερασίστηκε ο Γεωργιάδης στην συνέντευξή του, αυτούς που έβγαλαν λαθραία τα λεφτά τους στους φορολογικούς παραδείσους ????
  Εκτός εάν δεν ανήκεις στην κατηγορία των μισθωτών και των συνταξιούχων, οπότε δικαίως υπερασπίζεσαι το συμφέρον σου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: