olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΗΔΙΚΑ: Μια υπηρεσία παράδειγμα που αποδεικνύει πως όταν το κράτος θέλει να λειτουργήσει, μπορεί

Posted by infiltr8or στο Δεκέμβριος 2, 2017

Ποιά είναι η υπηρεσία που υλοποιεί το Κοινωνικό Μέρισμα;

Ελάχιστοι γνωρίζουν οτι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε.) αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα κρατικού φορέα που οταν θέλει να δημιουργήσει μπορεί και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά και κοινωνικά συγκυρίες. Μια υπηρεσία που απο υποψήφια για λουκέτο στα πλαίσια των «μεταρρυθμίσεων» Σαμάρα, μετατράπηκε σε κεντρικό φορέα υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και μάλιστα παρέχοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με εξαιρετικές επιδόσεις βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά σε ιδία μέσα. 

Η Η.ΔΙ.Κ.Α. εκτός από την ηλεκτρονική υπηρεσία του Κοινωνικού Μερίσματος, για την οποία έγινε ευρύτερα γνωστή, υλοποιεί πληθώρα ηλεκτρονικών εφαρμογών στρατηγικού χαρακτήρα όπως το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το σύστημα του ΑΜΚΑ, τα συστήματα Εσόδων του ΕΦΚΑ, το σύστημα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και αλλά πολλά.

Λειτουργώντας στα πλαίσια μιας αγοράς με ιδιαίτερο ανταγωνισμό κατάφερε, αξιοποιώντας το άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τις χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και την υποστήριξη από την ελεύθερη αγορά, όπου χρειάστηκε, να υλοποιήσει πολύπλοκες ηλεκτρονικές εφαρμογές σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, που αποτελούν παράδειγμα προσφοράς του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη στη σύγχρονη εποχή.

Αποτελεί δε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, αν όχι τη μοναδική, υπηρεσίας που σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαχειρίζεται custom εφαρμογές, τις οποίες φιλοξενεί σε in-house σύγχρονες υποδομές data center αποκλειστικά με ιδίους πόρους.

Αν μη τι άλλο, η προσπάθεια της πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία και ο ρόλος της ως φορέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αναβαθμιστεί.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Κοινωνικού Μερίσματος, που υλοποιήθηκε τάχιστα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (02/12/2017, 09:30 π.μ.), σύμφωνα με τα οποία οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε συνολικά 873.402, ποσοστό 43,23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι εκείνη την ώρα, ανέρχονται σε 2.020.337, οι ακυρωμένες αιτήσεις αριθμούν 189.659, ποσοστό 9,39%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 419.998, ποσοστό 20,79% και οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) ανέρχονται σε 462.485, ποσοστό 22,89%.

 

infiltr8or

7 Σχόλια to “ΗΔΙΚΑ: Μια υπηρεσία παράδειγμα που αποδεικνύει πως όταν το κράτος θέλει να λειτουργήσει, μπορεί”

 1. ο Γιωργος said

  Κρατικος φορεας Α.Ε;
  Κατι σαν αριστερος ΣΥΡΙΖΑ και παριωτης ΑΝΕΛΛ που λεμε; Κατι σαν Θεσμος ο Τομσεν που λεμε; Τι λες ρε παιδακι μου.Τι μαθαινει κανεις εδω μεσα…

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • ΔΕΚΟ.
   Όλες οι ΔΕΚΟ έγιναν Α.Ε. υπό την εποπτεία του δημοσίου. Για να μπορέσουν να ρις ξεπουλήσουν οταν θέλουν.
   Μόνο που εδώ η περίπτωση είναι ιδιάζουσα. Γιατί ο εν λόγω φορέας διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών. Για αυτό και σωστά το άρθρο επισημαίνει οτι ο ρόλος της πρέπει να αναβαθμιστεί και φυσικά ποτέ να μην αποτελέσει περιουσία προς πώληση.
   Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Είναι κάτι που η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού.

   Μου αρέσει!

 2. OXI said

  Χαράς ευαγγέλια φίλοι μου. Σήμερα ανακάλυψα ότι η κυβέρνηση, με μεγάλη απλοχεριά, μου επέστρεψε το ιλλιγιώδες ποσόν των 80,00 ευρώ [ογδόντα], ποσόν που προήλθε μετά την δίκαιη{?} απόφαση να μην γίνονται κρατήσεις ύψους 4 και 6% υέρ του ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως το ποσόν που έπρεπε να λάβω, φυσικά και όλοι οι συνταξιούχοι, δεν είναι αυτό που έπρεπε. Κατά τους μέτριους υπολογισμούς μου, έπρεπε να λάβω πάνω από 2000,00 ευρώ. Δυστυχώς όλες οι φιλολαικές κυβερνήσεις των τελυταίων ετών, τέτοιες κινήσεις τις βλέπουν με άκρως θετικό βλέμμα. Και απαιτούν να κερδίζουν ποσοστά στις εκλογές. Τρομάρα τους Ντροπή τους, στους νυν και στους τέως.Και τώρα θα έρει η αντιπολίτευση, κυρίως αυτή ή αυτές που επέβαλλαν αυτές τις άδικες κρατήσεις, να κατακρίνουν την σημερινή κυβέρνηση ξεχνώντας τις δικές τους αμαρτίες.

  Μου αρέσει!

 3. Μπορεί κάποιος να πει πως προκύπτει το ένα λεπτό επιπλέον στα περιουσιακά, και κόβουν το μέρισμα όπως σ έμενα;

  Μου αρέσει!

 4. διοννύσσιος διοννυσσίου [[αυτονοήτως]] said

  ηδίκα κι αρχΧίδια .

  Μου αρέσει!

 5. […] Θυμήθηκαν όλοι ξαφνικά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δικαιολογημένα. Γιατί πρόκειται για ένα σύστημα-τομή στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Επειδή όμως έχουν κοντή μνήμη, να τους θυμίσουμε οτι ηταν οι ίδιοι που ως κυβέρνηση πολέμησαν λυσσαλέα την Η.ΔΙ.Κ.Α., τον φορέα που ανέπτυξε και λειτουργεί το σύστημα. […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: