olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα

Posted by kalinda στο Δεκέμβριος 1, 2017

IMG_3399Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών επήλθε στο ασφαλιστικό και στην αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παγώματος του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Στην τελική συνάντηση με τους δανειστές που θα γίνει αύριο αναμένεται να κλείσει η τεχνική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Φαίνεται πως θα έχουμε Staff Level Agreement το Σάββατο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών». Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Για τα 80 εκατ. ευρώ ένα πιθανό σενάριο προβλέπει τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στην συνέχεια επεστράφη στο κουαρτέτο με «κόκκινες σημειώσεις» στα σημεία της διαφωνίας.

Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση πλέον γίνεται προκειμένου το Σάββατο να υπάρχει ένα πλήρες Staff Level Agreement.

Συμφωνία για το ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30/6/2018.

Σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι το εργασιακό και δη η αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει «κλειδώσει» από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Aύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων συμφώνησαν Φωτίου–Θεσμοί

Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τους θεσμούς.

Ωστόσο, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεχιστεί, εκ νέου.

3 Σχόλια to “Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα”

 1. velos said

  Κεντρικη Ιδέα: συνταξεις θα πέσουν και αλλο… και μην κανετε την γλωσσα γραβατα για να δέσετε καρεκλα γιατι ερχεται και ο επομενος τελικός εξευτελισμος !!
  Ο πρώτος μέγας εξευτελισμος και τα επακολουθα του που ακομη δεν τα εχουμε … και αφορά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμους…
  οπου ολα αυτα που εχουν υπογράψει ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ τωρα υλοποιούνται… και ακολουθούν κατασχίσεις απο χρεος 500 ευρω !!
  ΚΑΙ…..
  σχετικα με τους ‘Ηλεκτρονικούς’ Πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν, βάση του χρονοδιαγραμματος που εχει ψηφίσει η βουλη (???) υπογράψει και εν τελει εχει επικυρώσει το Κρατος, απο την κορυφή εως τα νυχια, ομως ακουμε και διαφορα ευτράπελα οπως, ΌΧΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ, ΤΗΝ ΛΑΪΚΉ ΚΑΤΟΙΚΊΑ κλπ μπαρούφες, που μπορουν και ευσταθούν να ακουγονται, μονο απο ΜΜΕ για τα αυτιά ταλαιπωρων… Όμως επι του πραγματικου γεγονότος, εφοσον βρε ‘πιτουρες’ πουλήθηκαν κοκκινα δάνεια απο τραπεζες κλπ, και οι ξένοι αγόρασαν, τωρα τι θα τους πειτε… ??
  ειναι πρωτη κατοικία και οπως αλλιως το χαρακτηρίζετε…?? σε γιατρό να πάνε… εκει κατά Δαφνι μεριά, διοτι οταν όλος ο κοσμος φωναζε ΌΧΙ μην ψηφίσατε / επικυρώσετε… αυτο το μέτρο… τοτε, τρις λαλουν και δυο χορευουν, να ομως που ο χρονος έκλεισε… και φτάσαμε στο ζουμί στην υλοποίηση… και την ρευστοποιηση για να αποκομίσουν τα κερδη τους, θεμιτό… ετσι παίζεται το παιχνίδι στις ανοικτές κοινωνίες… οι ξένοι επενδυτες δεν έκλεψαν, απλά αγόρασαν την προσφορα… με την σφραγίδα και την επικύρωση τους Κράτους… τωρα ??

  Μου αρέσει!

 2. velos said

  και η αληθεια που προσπαθουν να την κρύψουν οι υπηρετες της
  ‘Δικτατορικης Δημοκρατίας’ …

  …. απαρχή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα αρχίσουν και οι κατασχέσεις από την εφορία για χρέη ακόμα και 500 ευρώ.

  Όμως δεν είναι μονάχα αυτό, αφού ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και συριζαίων η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου,
  ώστε να πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

  …. συνοπτικά τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί:

  Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη ότι
  από 1.1.2019 μειώνονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από 18% ως 22% με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022.

  Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στα ATM τις μειώσεις,
  τον Δεκέμβριο του 2018, για τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019.

  Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει επίσης στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ,
  κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο.
  Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα.

  Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε, η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.
  Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sklhra-nea-metra-sumfwnhsan-oi-surizaioi-me-tous-diethneis-tokoglufous-nea#ixzz502mG0h00

  Μου αρέσει!

 3. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: