olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Bloomberg: Η Ελλάδα με την ανταλλαγή ομολόγων κάνει ένα βήμα για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

Posted by kalinda στο Νοέμβριος 30, 2017

IMG_3318«Η Ελλάδα έλαβε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς επιχειρεί να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους.

Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές», τονίζει σε ρεπορτάζ του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

«Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές δύο ή τρεις φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα και το οποίο ζήτησε να μη κατονομαστεί», σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκδίδοντας νέα ομόλογα. Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από το πρόγραμμα το 2108, δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence στο Λονδίνο».

«Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο Πίκολι», καταλήγει το ρεπορτάζ.

5 Σχόλια to “Bloomberg: Η Ελλάδα με την ανταλλαγή ομολόγων κάνει ένα βήμα για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης”

 1. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Η τελική ανακοίνωση με τα στοιχεία της συναλλαγής αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη το πρωί.
  Η ανταλλαγή των ομολόγων ισοδυναμεί με μία σημαντική βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους καθώς 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

  Ο τελικός διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

  http://www.protothema.gr

  Μου αρέσει!

 2. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

  Μου αρέσει!

 3. pit180969 said

  Μακακίες κουραφέξαλα «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ.»
  Άει σιχτίρ επιτέλους. Αφού πλέον έχουμε οικονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχουν αυτές οι …χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας;

  Επειδή χρωστάμε. Και γιατί χρωστάμε; Για ποιον ακριβώς λόγο δανειστήκαμε;
  Το σίγουρο είναι πως όλα τα ταμεία μας έδωσαν με τον Παπαδήμο το 2012 με το PSI, για το δημόσιο χρέος μας, πάνω από 100 δις.
  Και άρα, εκεί που για πολλά χρόνια χρωστούσαμε γύρω στο 100% του ΑΕΠ, ακόμα και πριν το 2000 μέχρι και το τέλος 2008 με τον Καραμανλή, θα έπρεπε με το PSI με τον Παπαδήμο να χρωστάμε 100 και κάτι δις.
  Δείτε και το διάγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, εκεί φαίνεται πολύ καθαρά αυτό που λέω.
  http://www.indexmundi.com/greece/public_debt.html
  Στο διάγραμμα φαίνεται και μια αύξηση του χρέους το 2008 και 2009. Είναι επειδή με τον Καραμανλή δανειστήκαμε και δώσαμε το Δεκέμβριο 2008 ολόκληρα 23 δις ως «κρατικές εγγυήσεις» στις τράπεζες, αλλά μετά αυτός …παραιτήθηκε.
  Και επειδή ακριβώς αυτός παραιτήθηκε, οι τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το επέστρεψαν. Δεν τα «χρειάστηκαν» επειδή δεν ήξεραν τι, πως και γιατί αυτός παραιτήθηκε. Στη συνέχεια όμως οι ίδιες τράπεζες «χρειάστηκαν» περισσότερα από 200 δις, σχεδόν το 70% του Δημοσίου χρέους, με τους προδότες πολιτικούς μας, για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών μας. Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς, από το 2010 έως τα τέλη 2012…

  Αυτά τα λεφτά (τα περισσότερα από 200 δις) στην ουσία επεστράφησαν όμως για να διασώσουν Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Τάχα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν αυτά τα χρήματα. Που είναι περισσότερα ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας.
  Κανονικά όμως, ούτε μας τα έδωσαν, ούτε επεστράφησαν προς Γαλλία και Γερμανία, τραπεζικές εγγραφές έγιναν…

  Και αν δε δίναμε αυτά τα δις και φαλίριζαν οι τράπεζες κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.
  Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να κλείσει στη φυλακή για εσχάτη προδοσία, όλους αυτούς που την κατέστρεψαν, αυτούς που την καταχρέωσαν με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ δίνοντάς τα στις ιδιωτικές τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ. Και αυτά προστέθηκαν στο χρέος μας.
  Και βεβαίως η εσχάτη προδοσία ποτέ δεν παραγράφεται, ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: