olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Εορτάζοντες την 30ην του μηνός Νοεμβρίου

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 30, 2017


Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΣ, αρχιεπίσκοπος Αβησσυνίας (Αιθιοπίας)

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος
Ό Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίος. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος. Η Ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθυπάτου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρεία αρρώστια που είχε, πίστεψε στον Χριστό. Το γεγονός εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση των ειδωλολατρών Ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό δόκιμον έργάτην»1. Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.
1. Β’ προς Τιμόθεον ΒΊ 5.

Απολυτίκιο. Ήχος δ’.
Ως των Αποστόλων πρωτόκλητος, και του κορυφαίου αύτάδελφος, τον Δεσπότην των όλων Ανδρέα ικέτευε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Περισσότερα στο αφιέρωμα για τους Κυπρίους Αγίους

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΣ, αρχιεπίσκοπος Αβησσυνίας (Αιθιοπίας)
Στα χρόνια του μεγάλου Κωνσταντίνου (330) κάποιος φιλόσοφος από την Τύρο, που ονομαζόταν Φρουμέντιος, πήγε στην Αβησσυνία (Αιθιοπία) για να συλλέξει ιστορικά στοιχεία γι’ αυτή τη χώρα. Έγινε γνωστός στη βασιλική αυλή για τη λογιότητά του και διορίστηκε σε ανώτερη διοικητική θέση. Τη θέση και την επιρροή του, χρησιμοποίησε για την έναρξη διάδοσης του χριστιανισμού. Κατόπιν επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου ανακοίνωσε στον τότε αρχιεπίσκοπο Μέγα Αθανάσιο, ότι μια πιο συστηματική χριστιανική εργασία σ’ αυτή τη χώρα θα είχε αποτελέσματα καρποφόρα. Ο Μέγας Αθανάσιος συμφώνησε και του ανέθεσε την Ιεραποστολή εκείνη, αφού τον χειροτόνησε επίσκοπο (το έτος 341) με τον τίτλο «Αξώμης». Και η Ιεραποστολή εκείνη, με βοηθό του Φρουμεντίου τον Αιδέσιο, έφερε πράγματι αρκετή καρποφορία.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
Ό άγιος Αλέξανδρος, σύμφωνα με την παράδοση, ήτο επίσκοπος Μηθύμνης, ο πρώτος ίσως επίσκοπος αυτής της Μητροπόλεως, και μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το έτος 325 μ. Χ. Επίσης, λέγεται ότι ίδρυσε μοναστήρι στην περιφέρεια της Κοινότητος Λαφιώνας, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Για το έργο του αγίου Αλεξάνδρου δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, εκτός από αυτές που μας δίνει η ακολουθία που ψάλλετε την ήμερα της εορτής του αγίου, στις 30 Νοεμβρίου. Εκεί εγκωμιάζεται ο άγιος Αλέξανδρος «φωστήρ ακοίμητος, ποιμήν ο πραότατος, εν ευσέβεια συγκρατήσας το ποίμνιον, όδηγήσας τε και ποιμάνας εν χάριτι, λύκους ως τροπωσάμενος δεινώς αιρετίζοντας» και στη συνέχεια ως «πολύφωτος αστήρ μοναζόντων» και σε άλλο σημείο ότι «ιατρείον παθών άναδέδεικται η σορός των αγίων λειψάνων αυτού».

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Τριάδα έκήρυξας την παναγίαν σοφέ, φυλάξας αγνότητα και παρθενίαν καλώς, Πατέρων έκλόγιον όθεν και του Κυρίου φίλος γνήσιος ώφθης ω και θερμώς πρεσβεύεις, ποιμενάρχα Μηθύμνης, Αλέξανδρε θεοφόρε, Λεσβίων το καύχημα.

33 Σχόλια to “Εορτάζοντες την 30ην του μηνός Νοεμβρίου”

 1. Αγνωστικιστης said

  Ο πιο σιγουρος τροπος να διαφθειρεις ενα νεο, ειναι να τον διδαξεις να τρεφει μεγαλυτερη εκτιμηση για εκεινους που σκεπτονται παρομοια με αυτον, παρα για εκεινους που σκεπτονται διαφορετικα!

  Μου αρέσει!

  • Panos Diakos said

   ρε φιλε συγνωμη, το διδσκονται αυτο οι ανθρωποι? Εσενα δηλαδη στο διδαξανε ? σκεφτηκες οτι μπορει συνεχως να μας λες λανθασμενα πραγματα που τα νομιζεις σοφα ? αληθεια δεν μπορεις να δεις τι απιθανες κοτσανες μας γραφεις καθε μερα ?

   Μου αρέσει!

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

   . αληθεια δεν μπορεις να δεις τι απιθανες κοτσανες μας γραφεις καθε μερα…

   Μου αρέσει!

   • Ο καμπούρης μόνο ξένες καμπούρες βλέπει said

    Μπορείτε με κάθε αυταρέσκεια να βραβεύετε τις δικές σας σοφίες.

    Μου αρέσει!

   • Αγνωστικιστης said

    Ποτε θα δεις της απιθανες κοτσανες που γραφεις εσυ; Η μηπως εχεις πρεσβυωπια και δεν το γνωριζεις;

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 1, 2017 στις 6:24 πμ
    Αν αυτος ειναι ο Θεος σας δεν ειναι πολυ εντυποσιακος. Εχει τοσα πολλα ψυχολογικα προβληματα, ειναι ανασφαλης. Απαιτει λατρεια καθε επτα ημερες. Πηγαινει και φτιαχνει ατελεις ανθρωπους, και υστερα τους θεωρει υπευθυνους για τα δικα του λαθη. Εινα αξιολυπητος για υπερτατο ον.
    Gene Roddenberry 1921 – 1991 Δημιουργος της σειρας Star Trek

    Ryan Hanson said

    Οκτώβριος 30, 2017 στις 6:25 πμ
    Αν ο Θεος δημιουργησε τον κοσμο, τοτε ποιος δημιουργησε το Θεο. Αρα καπου σε αυτη την γραμη κατι πρεπει να υπαρχει. Οποτε γιατι δεν προσπερναμε την ιδεα του Θεου και συκεντρωθουμε κατευθειαν στη Γη;

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 12, 2017 στις 7:59 πμ
    Η απολυτη πιστη διαφθειρει, οπως και η απολυτη εξουσια, αλλα η απολυτη εξουσια διαφθειρει μονο στα χερια των απολυτα πιστων.

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 13, 2017 στις 1:41 μμ
    Παντα αναρωτιομουν αν υπαρχει Θεος. Τωρα το ξερω ειμαι εγω.
    Homer Simpson

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 16, 2017 στις 5:45 μμ
    Η αμφιβολια ειναι μια ευχαριστη κατασταση, αλλα η βεβαιοτητα ειναι μια παραλογη κατασταση΄\.
    Voltaire

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 18, 2017 στις 7:11 πμ
    Η Βιβλος ειναι ενα παραμυθι με κανονες, που κανουν πλυση εγκεφαλου σε εκατομμυρια. Προφανως χρησιμοποιηθηκε για να δημιουργει τον πολεμο, τους σκοτωμους, το μισος, την κριση και τις διακρισεις!

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 20, 2017 στις 5:47 πμ
    Ο ισχυρισμος οτι η θρησκεια προκαλει βιαιοτητες ειναι τοσο λανθασμενη, οσο και ο ισχυρισμος οτι η επιστημη προκαλει πυρηνικους πολεμους!

    Αγνωστικιστης said

    Νοέμβριος 23, 2017 στις 6:13 πμ
    Ξαφνου ο Θεος παρουσιαστηκε μπροστα του, και με φροντερη φωνη του ειπε: «Δεν υπαρχω! Και πασχεις απο σχιζοφρενεια που με βλεπεις, καλο θα ηταν να απευθυνθεις σε ειδικευμενο ψυχιατρο. «Παντα σοφος στο λογο του ο Παντοδυναμος!

    Μου αρέσει!

   • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

    Πανο Δίακο εκτιμω οτι με οσα ειπες του λεγαμενου θα σε βλεπει στον υπνο του.
    Παντως διακρινεται πως διαθετει μικρής ισχυος αυτογνωσια αφου αυτοαποκαλειται αγνωστικιστής.
    Πιασ το αυγο και κουρευτο ειναι δαυτος.

    Μου αρέσει!

   • Αγνωστικιστης said

    Μην στεκεσαι μπροστα σε ταυρο,πισω απο μουλαρι, και διπλα σε βλακες οπως εσεις οι δυο!

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    η αληθεια ειναι οτι ειπα κατι βλακειες που ηταν ολες δικες σου με ημερομηνια και ωρα …

    αλλη φορα θα προσεχω να μην επαναληφθεις..

    Μου αρέσει!

   • Αγνωστικιστης said

    Μια ψυχη δεν μπορει να δει το ωραιο, αν δεν ειναι ωραια αυτη η ιδια!
    Πλωτινος 203 – 270 μ.χ.

    Μου αρέσει!

  • διοννύσσιος διοννυσσίου [[ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΊΝΩΝ]] said

   FYGIE APO THN OLYMPIA.GR POU EINIAI ORTHDOKSO XRISTIANIKO SAIT…VLASFHME MALIAKIA.

   Μου αρέσει!

 2. ΕΛΛΗΝΑΣ said

  Σήμερα ,ανιστόρητοι βυζαντινορωμιοί ,εορτάζετε τον ανθέλληνα Απόστολο Ανδρέα.
  Για να δούμε λοιπόν ,ποιος ήταν αυτός και τι έκανε σε βάρος του Ελληνισμού ( όλα από τον Μέγα Συναξαριστή ,της ορθοδοξίας ) ,που η ορθοδοξία , βέβαια δεν πρόλαβε να τα παραχαράξει ,όπως έχει κάνει στα περισσότερα ιστορικά στοιχεία ,πάντοτε κατά το συμφέρον της !

  Ο δε Απόστολος Ανδρέας ,έφερε σιδηράν ράβδον ,εχούσης τον Σταυρόν και άλλοτε εδίωκε ,άγρια θηρία ,άλλα δε εθανάτωνε και ΑΛΛΟΤΕ
  ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΝΑΟΥΣ ΤΙΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΨΕΥΔΟΝΥΜΩΝ ΘΕΩΝ ,ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ !
  Συνέχεια των ανδραγαθημάτων ,του Αποστόλου ,που προσκυνάτε ανόητοι ανθέλληνες ρωμιοί…
  ….Εκείθεν μετέβη εις Σαμόσατα ,ένθα εκατοικούσαν Έλληνες πολλοί ,οίτινες ενόμιζον εαυτούς ως τους σοφωτέρους της γής ,αλλ’ο θείος Απόστολος δια των ΣΟΦΩΤΕΡΩΝ ΚΗΡΥΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ,ΔΙΕΛΥΣΕ ΩΣ ΙΣΤΟΝ ΑΡΑΧΝΗΣ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΗΤΟΡΩΝ ,αποδείξας την ρητορίανκαι την σοφίαν των ΠΛΑΝΗΝ……
  Και συνεχίζονται ,τα κατορθώματα του «αγίου» ανδρός ,εις τη Πατρίδα μας ,εις την πόλη των Πατρών….
  …Ο Απόστολος ,δια των κηρυγμάτων ,ως και πολλών θαυμάτων ,οδήγησεν τους κατοίκους της πόλεως των Πατρών ,εις τη θεογνωσίαν της
  Χριστιανικής πίστεως…και μετά ταύταοι Χριστιανοί δια των ιδίων χειρών αυτών ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ,αυτοί οι ίδιοι ΚΑΤΕΣΠΑΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ και αυτοί ΚΑΤΕΚΑΥΣΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ….
  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω ,τίποτε περισσότερο . Αν έχουν νού και γνώση αυτοί που αγαπούν την Πατρίδα ,ας καταλάβουν πλέον .τον ανθελληνικό ρόλο ,που έπαιξαν ,όλοι αυτοί οι δήθεν άγιοι και ας αποκηρύξουν ,όσους από αυτούς συνετέλεσαν ,στην διάλυση
  του Ελληνισμού ,για 1500 χρόνια ,με αποτέλεσμα ,ο υπερήφανος Έλληνας ,να καταντήσει Ραγιάς ,να χάσει τα ήθη και τα έθιμά του ,να ομνύει
  σε φιλοσοφίες της εβραικής ερήμου και εν τέλει να μετασχηματιστεί στον σημερινό νεοέλληνα-βυζαντινορωμιό ,που προσκυνάει ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ….

  Μου αρέσει!

  • διοννύσσιος διοννυσσίου [[ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΊΝΩΝ]] said

   ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ;;;

   ΑΣ ΠΑ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΝΕ ΨΥΧΗΝ ΜΟΥ ΝΑ ΣΩΣΩ ΘΕΛΩ.

   Μου αρέσει!

  • διοννύσσιος διοννυσσίου [[αυτονοήτως]] said

   Σήμερα ,ανιστόρητοι βυζαντινορωμιοί ,εορτάζετε τον ανθέλληνα Απόστολο Ανδρέα.
   ————————-
   Για να δούμε λοιπόν ,ποιος ήταν αυτός και τι έκανε σε βάρος του Ελληνισμού ( όλα από τον Μέγα Συναξαριστή ,της ορθοδοξίας ) ,που η ορθοδοξία , βέβαια δεν πρόλαβε να τα παραχαράξει ,όπως έχει κάνει στα περισσότερα ιστορικά στοιχεία ,πάντοτε κατά το συμφέρον της !
   ——————-
   Τό λοιπόν, εμείς θα εορτάζουμε τούς Αγίους μας κκε τίς Δεσποτικές μας κκε τίς ΘεοΜητορικές Εορτές μας κκε σύ θα μας παραθέτεις το πόσον ανθέλληνες είμεθα, υπενθυμίζζοντάς μας το, υβρίζζοντας κκε υποτιμώντας, φφφυσικά κκε τήν Ενοημοσύνην μας . Αφού σε εφΦχΧαριστεί αφΦτό, πράξε το Ελεύθερα .
   …κκε σε λέω, επίσης, με πόνο, πως κκέ τόν Άνεμον Δέρρεις κκε ώς κκε εκ τούτου, ναί, κκε κορόϊδον πιάνεσαι .

   Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Νιόνιο ,αν νομίζεις ότι στόχος μου είναι να υποτιμώ την νοημοσύνη σου ,κάνεις μεγάλο λάθος…άλλοι είναι αυτοί ,που παίζουν με την νοημοσύνη σου.
    Ένα και ένα κάνουν δύο και ο συναξαριστής της ορθόδοξης εκκλησίας ,τα λέει καθαρά. Κάνε λοιπόν τον κόπο και διάβασε τον και αν εγώ σου λέω ψέματα ,τότε μπορείς να πείς ,ότι θέλεις. Αν όμως αυτά ,που λέω , είναι γραμμένα ,έτσι ακριβώς όπως τα λέω ,τότε δύο τινά συμβαίνουν. Η άλλοι υποτιμούν την νοημοσύνη σου ή η νοημοσύνη σου ,είναι ακατάλληλη ,για να αντιληφθεί την πραγματική ιστορία ,που στο ξαναλέω ,ότι σε ενέπαιξαν αφού σου δίδαξαν, την πλαστογραφημένη ιστορία, όπως ακριβώς την έγραψαν ,οι νικητές Παυλιστές ,κατά των ηττημένων Ελλήνων.
    Άνοιξε το μυαλό σου ,αφού το ξέρω ,ότι αγαπάς την Πατρίδα και ξέφυγε από τον φανατισμό ,που αναδίδουν ανθέλληνες σαν τον Διάκο
    και εργάσου ,στο εξής ,για την φωτεινή Πατρίδα μας ,από το μετερίζι του πραγματικού Ελληνισμού.
    Με Ελληνικούς χαιρετισμούς…

    Μου αρέσει!

   • διοννύσσιος διοννυσσίου [[αυτονοήτως]] said

    Δέν ημπορώ, ειλικρινά, να επαναλαμβάνομαι ξανά κκε ξανά . Η αντιληπτική μου κκε σου ικανότητες είναι Δέκτες διαφΦόρων ΣυχΧνοτήτων . Παίξε λοιπόν τή μπάλλα πού ξέρεις κκε άσε με εμένα σε τήν τύφΦλαν μου . Σέ παρακάλεσα να κόψΨεις τίς ψΨιλοΎβρεις κκε τούς χΧαρακτηρισμμούς . ΑντιΧχαιρετώ .

    Μου αρέσει!

  • Panos Diakos said

   ειχε τοσο γερη σιδερενια μαγκουρα η κατι αλλο γινοτανε με το σταυρο ? μας λες» …ΑΛΛΟΤΕ
   ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΝΑΟΥΣ» εσυ τι καταλαβαινεις ? εχεις δει αρχαιο ναο ?

   και ηταν τοσο δεινος ρητορας εκει με τους πατρινους ωστε αμεσως αλλαζαν πιστη και ορμουσαν και γκρεμιζαν η ειχαν ηδη σιχαθει την απατη των δηθεν θεων και του ιερατειου των χρονων της καταπτωσης με τους θεους αυτοκρατορες η κατι αλλο ?

   αν θελεις μας λες χωρις υποχρεωση…

   «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ»

   Μετά την Πεντηκοστή έλαχε σ’ αυτόν να αποσταλεί για ευαγγελισμό στην Έφεσο, όπου μαζί με τον Απόστολο Ιωάννη κήρυξαν μαζί και εδραίωσαν την Εκκλησία της μεγάλης αυτής πόλεως. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ιστορικό Ευσέβιο μετέβηκε και κήρυξε στη Σκυθία. Κατά τον άγιο Γρηγόριο το Ναζιανζηνό πέρασε στο Βυζάντιο, όπου ίδρυσε και εκεί Εκκλησία, γι’ αυτό θεωρείται ως ο ιδρυτής της αποστολικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και κήρυξε κατ’ αρχάς στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τον άγιο Ιερώνυμο έφθασε στην Αχαϊα, όπου ίδρυσε Εκκλησία. Εκεί στην Πάτρα συνελήφθη από τους διώκτες ειδωλολάτρες και υπέστη μαρτυρικό θάνατο, σταυρώθηκε κατακεφαλής επί σταυρού που είχε το σχήμα του γράμματος Χ, γι’ αυτό και ο τύπος αυτός του σταυρού καλείται «Σταυρός του Αγίου Ανδρέου». Το λείψανό του φυλασσόταν από τους Χριστιανούς με ευλάβεια ως τα χρόνια των σταυροφοριών, οπότε το άρπαξαν οι Λατίνοι και το μετακόμισαν στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια δωρίθηκε η τίμια κάρα του στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών και φυλάσσεται στον μεγαλοπρεπή ναό του στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου.

   Στις 19 Ιανουαρίου 1980 επανήλθαν στην Ελλάδα τα κατάλοιπα του σταυρού του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα, Πρωτόκλητου μαθητού του Χριστού.
   Τα κατάλοιπα του σταυρού εφυλάσσοντο στην πόλη της Μασσαλίας, στην υπόγεια κρύπτη της μονής του Αγίου Βίκτωρος, από όπου, μετά από ενέργειες της ελληνικής πλευράς, επανήλθαν στην Ελλάδα.
   Ο μητροπολίτης τότε Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς είχε πρωτοστατήσει στην απόδοση του σταυρού του μαρτυρίου τουΑποστόλου Ανδρέα στην πόλη και στην εκκλησία των Πατρών.
   Ο ίδιος είχε παρουσιάσει λίγο αργότερα τη μελέτη Ο Σταυρός του Μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου στο Β’ Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών (Πάτρα, 25-31 Μαΐου 1980) που αναδημοσιεύεται εδώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντός της.
   Στη μελέτη αυτή ο συγγραφέας εξετάζει κυρίως α) την ιστορικότητα του σταυρικού μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα επί σταυρού χιαστί σχήματος και β) τη γνησιότητα των αποδοθέντων καταλοίπων της Μασσαλίας.

   Αυτός ο Σταυρός φυλάσσεται στην Πάτρα από το 1980 όπου και ο τάφος του Αποστόλου αλλά και η Τίμια Κάρα Του. (στην παραπάνω φωτο)
   Ο Σταυρός έχει ραδιοχρονολογηθεί και προέρχεται από ξύλο παλαιστινιακής ελιάς και ανάγεται στον πρώτο αιώνα μ.Χ. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ ολόκληρη την Ευρώπη επισκέπτονται την Πάτρα για να δουν και να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα.

   Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Αν δεν αναγνωρίζεις τον Μέγα Συναξαριστή ,της πίστης σου και γράφεις κοροϊδευτικά ,γι αυτόν ,τότε δεν σέβεσαι την αλήθεια των ομολογητών σου και εξ αυτού ,είσαι ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ χριστιανός !

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    τι σε ρωτησα ?

    ειχε τοσο γερη σιδερενια μαγκουρα η κατι αλλο γινοτανε με το σταυρο ? μας λες» …ΑΛΛΟΤΕ
    ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΝΑΟΥΣ» εσυ τι καταλαβαινεις ? εχεις δει αρχαιο ναο ?

    και ηταν τοσο δεινος ρητορας εκει με τους πατρινους ωστε αμεσως αλλαζαν πιστη και ορμουσαν και γκρεμιζαν η ειχαν ηδη σιχαθει την απατη των δηθεν θεων και του ιερατειου των χρονων της καταπτωσης με τους θεους αυτοκρατορες η κατι αλλο ?

    αν θελεις μας λες χωρις υποχρεωση…

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    διαβασε λεξη- λεξη μη μου μπερδευτεις παλι ναι ?

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Ρε Διάκο ,τ’ άχεις χάσει απ’ το πολύ Κύριε ελέησον και έχω αρχίσει να σε λυπάμαι.
    Εγώ γράφω «ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΝΑΟΥΣ» ; ….O Συναξαριστής τα γράφει και κάνε τον κόπο να τον διαβάσεις.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Ουτε τι λες ακους ?

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: