olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Εορτάζοντες την 18ην του μηνός Νοεμβρίου

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 18, 2017


Ο ΑΓΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΠΙΟ

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ από την Παλαιστίνη

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΖΑΚΧΑΙΟΣ ο Διάκονος και ΑΛΦΑΙΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά της Ηπείρου

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ
Ήταν από την Άγκυρα και έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ. Χ. Αγαθή ψυχή ο Πλάτων, εργαζόταν αδιάκοπα για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης. Ανακούφιζε τους φτωχούς και τους ασθενείς με γενναίες αγαθοεργίες, διότι ήταν πολύ πλούσιος. Καταγγέλθηκε στον έπαρχο Αγριππίνο και ομολόγησε ότι πράγματι πιστεύει στον Χριστό και ότι γι’ Αυτόν ζει και εργάζεται. Ο Αγριππίνος, βλέποντας ότι ο Πλάτων ήταν ωραίος και πλούσιος, θέλησε να τον παρασύρει με διάφορα δελεαστικά τεχνάσματα. Του παρουσίασε, μάλιστα, και την όμορφη ανεψιά του, και του είπε ότι, αν εγκατέλειπε τη χριστιανική πίστη, θα του την έδινε σύζυγο. Ο Πλάτων αμέσως αρνήθηκε, διότι δεν αγαπούσε τις πρόσκαιρες απολαύσεις και στο μυαλό του κυριαρχούσε ο θεόπνευστος λόγος της Αγίας Γραφής: «Εαυτούς εν αγάπη Θεού τηρήσατε, προσδεχόμενοι το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χρίστου, εις ζωήν αϊώνιον»1, που σημαίνει, φυλάξτε και διατηρήστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χρίστου, για να πετύχουμε δι’ Αυτού την αιώνια ζωή. Τότε ο Αγριππίνος μαστίγωσε ανελέητα τον Πλάτωνα. Έπειτα, με πυρωμένα ραβδιά έκαψε τις σάρκες του και στο τέλος τον αποκεφάλισε (306 μ. Χ.).
1. Επιστολή Ιούδα, 21.

Απολυτίκιο. Ήχος α’. Χορός Αγγελικός.
Δυάς η ευκλεής, των κλεινών Αθλοφόρων, εδόξασε λαμπρώς, την Αγίαν Τριάδα, ο Πλάτων ο ένδοξος, Ρωμανός τε ο ένθεος, εναθλήσαντες, και τον εχθρόν καθελόντες, όθεν πάντοτε, υπέρ ημών δυσωπούσι, τον μόνον Φιλάνθρωπον.

Κοντάκιον. Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.

Η αγία μνήμη σου, την οικουμένην ευφραίνει, συγκαλούσα άπαντας, εν τω πανσέπτω ναώ σου, ένθα νυν, μετ’ ευφροσύνης συναθροισθέντες, άσμασι, σάς αριστείας Πλάτων υμνούμεν, και εν πίστει εκβοώμεν, Βαρβάρων ρύσαι την πόλιν σου Άγιε.

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
Έζησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ. Χ. Επειδή ο έπαρχος Αντιοχείας Ασκληπιάδης φώναζε και βλασφημούσε κατά του Ιησού Χριστού, η πιστή καρδιά του Ρωμανού πήρε φωτιά από Ιερή αγανάκτηση εναντίον του. Και κάποια μέρα, καιροφυλάκτησε τη στιγμή που ο έπαρχος θα έμπαινε στο ναό των ειδώλων, και του είπε κατά πρόσωπο: «τα είδωλα δεν είναι θεοί». ‘Οργισμένος ο ειδωλολάτρης άρχοντας, διέταξε και έκοψαν τη γλώσσα του Ρωμανού. Αλλά ο Θεός με θαύμα, διατήρησε τη λαλιά στο Ρωμανό και χωρίς τη γλώσσα του. Έτσι όταν τον έκλεισαν στη φυλακή κήρυττε τον Χριστό στους δεσμοφύλακες. Οι ειδωλολάτρες, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν σ’ αυτά τα θαύματα, έπνιξαν τον γενναίο μάρτυρα (το 304 μ. Χ.). Αλλά η αλήθεια δεν πνίγεται. Αντίθετα οι διωγμοί επιταχύνουν το θρίαμβό της. Και δεν πέρασαν πολλοί αιώνες και τα είδωλα έπεσαν σ’ όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κατά τον αληθινό λόγο του Ρωμανού, που φωνάζει και στην εποχή των σύγχρονων ειδώλων, ότι «τα είδωλα δεν είναι θεοί».

Απολυτίκιο. Ήχος α’. Χορός Αγγελικός.
Δυάς η ευκλεής, των κλεινών Αθλοφόρων, εδόξασε λαμπρώς, την Αγίαν Τριάδα, ο Πλάτων ο ένδοξος, Ρωμανός τε ο ένθεος, εναθλήσαντες, και τον εχθρόν καθελόντες, όθεν πάντοτε, υπέρ ημών δυσωπούσι, τον μόνον Φιλάνθρωπον.

Κοντάκιον. Ήχος δ’. Επεφάνης σήμερον.

Ως αστέρα μέγιστον, η Εκκλησία, Ρωμανέ πανεύφημε, σε κεκτημένη αληθώς, φωταγωγείται τοις άθλοις σου, την φωτοφόρον δοξάζουσα μνήμην σου

ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΠΙΟ
Το άγιο αυτό νήπιο, ρωτήθηκε από τον έπαρχο ποιο Θεό πιστεύει και απάντησε θαυματουργικά με καθαρή φωνητική άρθρωση, τον Χριστό. Τότε αμέσως αποκεφαλίστηκε. (Αυτό συνέβη όταν ο Άγιος Ρωμανός είπε στον ηγεμόνα Ασκληπιάδη ότι και τα παιδιά ακόμα γνωρίζουν ότι τα είδωλα δεν είναι θεοί).

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ από την Παλαιστίνη
Ήταν Διάκονος της Εκκλησίας στην Καισαρεία της Παλαιστίνης και μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού το 298 στην Αντιόχεια. Αυτός λοιπόν ενθάρρυνε τους Χριστιανούς κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου να ομολογούν τον Χριστό. Τότε αμέσως συλλήφθηκε και καταδικάστηκε να καεί ζωντανός. Ο Διοκλητιανός όμως, διέταξε να του κόψουν τη γλώσσα. Αλλά ο Άγιος, δια θαύματος μιλούσε και ενθάρρυνε τους χριστιανούς ακόμα εντονότερα. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, τον φυλάκισαν και μέσα στη φυλακή τον έπνιξαν, τυλίγοντας σφιχτά στον λαιμό του ένα σχοινί και έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου. (Διαπιστώνουμε εδώ, ότι το μαρτύριο του Αγίου αυτού συγχέεται με αυτό του προηγουμένου, κατά την ήμερα αυτή, Αγ. Ρωμανού και πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο).

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΖΑΚΧΑΙΟΣ ο Διάκονος και ΑΛΦΑΙΟΣ
Ο Ζακχαίος, που ήταν Διάκονος της Εκκλησίας των Γαδείρων (μικρό νησί της Ισπανίας, που βρίσκεται στον Ατλαντικό και πολύ κοντά στη στεριά της Ισπανίας), σύρθηκε αλυσοδεμένος στο κριτήριο των ειδωλολατρών και ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό. Τότε βασανίστηκε σκληρά και ρίχτηκε στη φυλακή, τοποθετημένος για τέσσερα ημερονύκτια πάνω σε ειδικό βασανιστικό ξύλο. Κατόπιν έφεραν στο κριτήριο τον Αλφαίο, που ήταν γεμάτος Πνεύματος Αγίου και του ξέσχισαν τις πλευρές. Έπειτα έκαψαν τις πληγές του και τον έριξαν στη φυλακή, όπως και τον συναγωνιστή του Ζακχαίο. Την επομένη τους αποκεφάλισαν (307 μ. Χ.) και έτσι οι άγιες ψυχές τους πέταξαν στον θρόνο του Θεού.

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Τη μνήμη του βρίσκουμε μόνο στον Παρισινό Κώδικα 1578 χωρίς κάποια άλλη προσθήκη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά της Ηπείρου
Καταγόταν από την Παραμυθιά της Ηπείρου. Κατά την εποχή του θέρους, βρισκόταν μαζί με την αδελφή του καθώς και με άλλους χριστιανούς στους αγρούς. Εκεί λοιπόν, ήλθε σε συμπλοκή με κάποιους Τούρκους, που επιτέθηκαν με κακό σκοπό στην αδελφή του. Τότε οι Τούρκοι, προσβληθέντες από τη συμπλοκή αυτή, συκοφάντησαν τον Αναστάσιο στον πασά, ότι δήθεν έδωσε λόγο να αλλάξει την πίστη του. Ο πασάς τον συνέλαβε και τον πίεζε να αλλαξοπιστήσει. Στις προτάσεις του πασά ο Αναστάσιος απάντησε: «Ποτέ δεν έδωσε τέτοιο λόγο. Χριστιανός γεννήθηκα, χριστιανός και θα πεθάνω με τη βοήθεια του Χριστού μου. Όσο για τα αγαθά που μου υπόσχεσαι δεν ενδιαφέρομαι καθόλου, διότι έχω πολλά αγαθά αιώνια, που βρίσκονται στους ουρανούς και δεν έχουν καμιά σύγκριση με τα παρόντα». Με τα λόγια αυτά ο Αναστάσιος, κατόρθωσε και έκανε χριστιανό τον γιο του πασά, Μούσα ονομαζόμενο (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετονομάστηκε Δημήτριος και μάλιστα μαρτύρησε για τον Χριστό). Ο Άγιος, αφού βασανίστηκε μέσα στη φυλακή με τον πιο φρικτό τρόπο, τελικά αποκεφαλίστηκε έξω από την Παραμυθιά κοντά σ’ ένα Μοναστήρι στις 18 Νοεμβρίου 1750. Το Ιερό λείψανό του ενταφίασαν με τιμές οι μοναχοί του Μοναστηριού αυτού.

21 Σχόλια to “Εορτάζοντες την 18ην του μηνός Νοεμβρίου”

 1. Αγνωστικιστης said

  Η Βιβλος ειναι ενα παραμυθι με κανονες, που κανουν πλυση εγκεφαλου σε εκατομμυρια. Προφανως χρησιμοποιηθηκε για να δημιουργει τον πολεμο, τους σκοτωμους, το μισος, την κριση και τις διακρισεις!

  Μου αρέσει!

 2. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Όπως προφανως χρησιμοποιείσαι και συ για να δημιουργείς σύγχιση εξ αλαζονείας, αλαλάζωντας μάλιστα.
  Η Βίβλος είναι/αποτΕΛείται από δύο βιβλία:.
  Από την ¨»παλαιά» και την ¨Καινή» Διαθήκη.
  Σε ποιάν ακριβώς αναφέρεσαι;
  Παίζει να «χρησιμοποιηθηκε για να δημιουργει πολεμο, σκοτωμους, μισος, κριση, διακρισεις κτλ όχι όμως για κάτι άλλο παρά για να επικρατήσει.
  Εδώ ένα Ισλάμ το ίδιο δεν κάνει σήμερα ;
  Ή μήπως ξεχάσαμε τους Σταυροφόρους;
  Ποιανών οι σκοποί ήσαν κάτι διαφορετικό από την επικράτηση;

  Μου αρέσει!

 3. Panos Diakos said

  ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΟΛΛΑ…

  Μια μάνα είχε τρία παιδάκια.
  Το ένα πίσω απ’ τα’ άλλο.
  Τριών χρονών, τεσσάρων χρονών, πέντε χρονών.

  Τα δύο πεθαίνουν από λευχαιμία.
  Αρρωσταίνει και το τρίτο με λευχαιμία.
  Και το πάνε στο νοσοκομείο.
  Το πάει, η μάνα, χήρα ήταν, είχε χάσει και τον άντρα της.

  Δραματική η κατάσταση, ένα βράδυ απ’ αυτά όπου το παιδάκι χαροπάλευε.
  Πέρασε ένας γιατρός όλως εκτάκτως, ο διευθυντής του τμήματος, γιατί κάποια οικογένεια τον είχε παρακαλέσει, τον είχε πληρώσει, δεν ξέρω τι είχε κάμει, και έτσι ήρθε να δει κάποιο παιδάκι.
  Εκείνος κάτω από μια ώθηση, – του Θεού ασφαλώς – , πέρασε και απ’ τα’ άλλα παιδιά, και είδε και το παιδάκι αυτής της χήρας γυναικός.

  Της λέει «πονεμένη μάνα, πάρε το παιδάκι σου και φύγε τώρα τουλάχιστον να πεθάνει στην αγκαλιά σου και στο σπίτι σου. Δεν πρόκειται να ζήσει παραπάνω από μία ώρα. Είναι, είναι μία ώρα η ζωή του, ή δεν είναι. Αυτοί όπως καταλάβατε θα σας δώσουν εξιτήριο τώρα, να μη σε σταματήσει έξω ο φύλακας του νοσοκομείου …;».

  Πράγματι λοιπόν, το δώσαν.
  Αυτή τάχε χάσει εν τω μεταξύ, ήδη τάχε χαμένα, αρπάει το παιδί της στην αγκαλιά και …
  βγαίνει έξω στους δρόμους.
  Ήταν τρείς η ώρα τη νύχτα.
  Τρείς, τρεισήμισι.
  Κανείς στους δρόμους, ερημιά, παντελή.
  Και τσίριζε και φώναζε.

  Και σε μια στροφή του δρόμου βλέπει ξαφνικά μπροστά της μια γυναίκα, μια νεαρή σχετικά γυναίκα, τριάντα ετών, πόσο ήταν.
  Μόλις είχε τελειώσει τη δουλειά της.
  Ποια δουλειά;
  Ήταν πόρνη!
  Και είχε τελειώσει την νυχτερινή της βάρδια της αμαρτίας.

  Μόλις έφτασε μπροστά της τρέχοντας με το μωρό στην αγκαλιά, το πέταξε στην αγκαλιά αυτής της γυναίκας.

  Έπεσε στα πόδια της και φώναξε : «Σώσε το παιδί μου, σώσε το παιδί μου, σώσε το παιδί μου».

  Τάχασε αυτή.
  Πόρνη ήταν, αμαρτωλή ήταν, γεμάτο βρωμιά και δυσωδία, μόλις είχε τελειώσει και κλείσει την πόρτα της αμαρτίας.

  Τι να κάνει.
  Στα πόδια της μια μάνα.
  Στα χέρια της ένα παιδί που έσβηνε.
  Το είδε ο Θεός.

  Σήκωσε τα μάτια της στον ουρανό και φώναξε, είπε: «Θεέ μου, εγώ είμαι αμαρτωλή, είμαι πόρνη, τώρα μόλις τελείωσα. Αν δεν μ’ ακούς εμένα, και δεν θα μ’ ακούσεις βέβαια γιατί είμαι αμαρτωλή, άκουσε τουλάχιστον αυτήν την πονεμένη μάνα».
  Αυτά είπε.

  Και κείνη τη στιγμή έγινε το θαύμα!

  Το παιδί άνοιξε τα μάτια του και είπε «μανούλα», και αγκάλιασε με τα χεράκια της την πόρνη.

  Της τόδωσε και το θαύμα έγινε.

  Ο Θεός άκουσε την προσευχή μιας αμαρτωλής.

  Όχι της μάνας.

  Μιας αμαρτωλής, μιας πόρνης.

  ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ,ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ.

  Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΟΛΟΥΣ,ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

  Μου αρέσει!

  • Panos Diakos said

   Μου αρέσει!

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

   + ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ.

   Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

   Μου αρέσει!

  • Ακαδημία Αθηνών said

   Δικό σου το μυθιστόρημα;
   Καλό για σενάριο ασπρόμαυρης ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου. Και ένα Νόμπελ λογοτεχνίας οπωσδήποτε!

   Μου αρέσει!

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

   Μια μάνα είχε τρία παιδάκια.
   Το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο.
   Τριών, τεσσάρων και πέντε χρονών.
   Τα δύο πεθαίνουν από λευχαιμία.
   Αρρωσταίνει και το τρίτο με λευχαιμία.
   Το πηγαινουν στο νοσοκομείο.
   Το πάει, η μάνα, χήρα ήταν, είχε χάσει και τον άντρα της.
   Δραματική η κατάσταση, ένα βράδυ απ’ αυτά όπου το παιδάκι χαροπάλευε…..

   Μεταξύ μας τώρα, δεν είναι δα να την φέρνεις σπίτι σου παραμονή Πρωτοχρονιάς να σου σπάσει το ρόδι ή να μπει με το δεξί!
   Έτσι;

   Μου αρέσει!

 4. Denniss Dennisson [[baphomet] said

  Μου αρέσει!

 5. Panos Diakos said

  Ήταν αδελφός δίδυμος του οσίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Ιεροσολυμίτου (+1979).

  To μαρτύριο του αδελφού του που δολοφονηθηκε με τσεκουρι στα Ιεροσόλυμα, στο φρεαρ του Ιακωβ, κατά θαυμαστό τρόπο το βίωνε στην αθωνική του Καλύβη την ιδια ωρα, ως να ήτο παρών.

  http://www.pemptousia.gr/2015/11/ieromonachos-elpidios-neoskitiotis-1913-18-noemvriou-1983/

  Μου αρέσει!

 6. Denniss Dennisson [[ancient Greek]] said

  Μου αρέσει!

 7. Panos Diakos said

  Το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 1979, ημέρα της μνήμης του Αγ. Μάρτυρος Φιλουμένου, φανατικοί Εβραίοι μπήκαν στο χώρο του Φρέατος του Ιακώβ κι ενώ ο Άγιος τελούσε τον Εσπερινό, του επιτέθηκαν με τσεκούρι, τον κακοποίησαν και τέλος τον σκότωσαν. Το μαρτύριό του ήταν φρικτό, γιατί οι δήμιοί του τον χτύπησαν αλύπητα στο πρόσωπο και του έκοψαν τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Στη συνέχεια βεβήλωσαν την Εκκλησία και το Σταυρό κι έριξαν μια χειροβομβίδα καταστρέφοντας τον χώρο. Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία του π. Σωφρονίου που παρέλαβε το τίμιο λείψανο του μάρτυρα για να το ντύσει και να το ετοιμάσει για την ταφή, ότι παρέμεινε 5 μέρες μετά το μαρτύριό του ζεστό και εύκαμπτο και «βοήθησε» το Γέροντα Σωφρόνιο για να τον ντύσει. Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία του κατά σάρκα αδελφού του π. Ελπιδίου, που αν και μίλια μακρυά, άκουσε τη φωνή του π. Φιλουμένου να του λέγει: «Αδελφέ μου με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτήσεις».

  Η Εκκλησία τον τιμά ως άγιο στις 29 Νοεμβρίου και το ευωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμά του βρίσκεται εντός του νέου τρισυπόστατου μεγαλοπρεπούς ιερού ναού που χτίστηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ, επ’ ονόματι της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, του Αγίου Φιλουμένου και του αγίου Ιουστίνου. Κτίτωρ του νέου αυτού ναού είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος

  http://www.freemonks.gr/index.php?page=news_info&lang=1&id=123

  Μου αρέσει!

 8. Panos Diakos said

  ΑΦΘΑΡΤΑ ΣΚΗΝΩΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ
  22 Νοεμβρίου μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail
  Εδώ οι νόμοι της βιολογίας καταργούνται πανηγυρικά.
  Εκτός από την αφθαρσία των αγίων σκηνωμάτων, παρατηρήται και ευχαμψία των μελών, ανάδοσις εξαιρετικής ευωδίας και επιτέλεσις θεραπειών σε ασθενείς.

  Άγιος Ιωάννης Ρώσος (Εύβοια)
  Άγιος Χριστόδουλος (Πάτμος)
  Άγιος Διονύσιος ( Ζάκυνθος)
  Άγιος Σπυρίδωνας (Κέρκυρα)
  Όσιος Πατάπιος ( Λουτράκι)
  Αγίου Σάββα εν Καλύμνω (Κάλυμνος)
  Αγία Θεοδώρας Αυγούστα(Κέρκυρα)
  Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης (Αθήνα)
  Άγιος Γεράσιμος ( Κεφαλλονιά)
  Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (όχι ολόκληρο, Καβάλα)
  Γέροντας Βησσαρίων ( Λαμία)

  https://pneymatiko.wordpress.com/2011/02/07/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%AC%CF%86%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B9/

  Μου αρέσει!

  • Panos Diakos said

   Ένα άλλο «υπέρ φύσιν» ιδιαίτερο «ιδίωμα» (β) των ιερών λειψάνων των αγίων της Εκκλησίας μας είναι και αυτό της «μυροβλυσίας» (έκβλυση μύρου), αλλά και της «ευωδίας» τους. Και πάλι η επιλογή του αγίου προσώπου στο οποίο εμφανίζεται τούτο το «θεϊκό σημείο», που είναι «υπέρ φύσιν» φαινόμενο, ανήκει αποκλειστικώς και μόνον στον Τριαδικό Θεό.
   Αίρονται και πάλι οι φυσικοί νόμοι κατά τρόπο ανεξήγητο και θαυμαστό, οπότε έχουμε το «σημείο» της «μυροβλυσίας» και της «ευωδίας», είτε από άφθαρτα και ακέραια λείψανα, είτε από τα οστά (άνευ σάρκας) των αγίων, όπως συμβαίνει με το μυρόβλυτο λείψανο (εκ των οστών) του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι έχουμε το «σημείο» της «μυροβλυσίας» ακόμη και από τον τάφο, στον οποίο είχε ταφεί ο Άγιος και μάρτυρας της Εκκλησίας Δημήτριος.
   Όλοι οι άγιοι, άνδρες και γυναίκες, που μυροβλύζουν, ονομάζονται «μυροβλύτες» και οι πλέον γνωστοί είναι οι Άγιοι: Δημήτριος, Νείλος, Συμεών Νεμάνια, Νεομάρτυρας Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης, όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ κ.ά.

   επισης πολλα αφθαρτα λειψανα υπαρχουν στην Κωνσταντινουπολη

   http://vardavas.blogspot.gr/2009/11/blog-post_28.html

   Στο σημείο τούτο πρέπει με έμφαση να υπογραμμίσουμε ότι, όπως τις εικόνες των αγίων, έτσι και τα ιερά λείψανα δεν τα λατρεύουμε, αφού η λατρεία ανήκει αποκλειστικά στον Τριαδικό Θεό, αλλά τα τιμούμε και τα προσκυνούμε. Η δε τιμή και προσκύνηση, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό «διαβαίνει επί το πρωτότυπον», που είναι αυτός καθ’ εαυτός ο συγκεκριμένος κάθε φορά άγιος ή μάρτυρας, το ιερό πρόσωπο του Αγίου.
   https://dosambr.wordpress.com/2009/03/05/%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CE%BD/

   Μου αρέσει!

   • Λείψανα - θαύματα και σωτηρία Α.Ε. said

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5447177/ta-leipsana-oi-mpiznes-kai-osoi-pistoi-proseyxesthe/#1

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Ωραια η παραπομπη σου απο «ΤΑ ΝΕΑ »

    Ενα πολύ μεγάλο σουπερμάρκετ, ένα τεράστιο πολυκατάστημα με οικιακά είδη κι εργαλεία. Μερικά σπίτια, μικρές μονοκατοικίες, ένα δυο από αυτά μοιάζουν με αυθαίρετα στο Πέραμα πριν από τριάντα χρόνια. Μέχρι να φτάσεις στην εκκλησία βλέπεις αυλές, καθαρές, περιποιημένες, με γκαζόν και μπάρμπεκιου αλλά και κάποιες άλλες γεμάτες παλιά και σκουριασμένα ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες, έτοιμα για τον Καιάδα των ηλεκτρικών συσκευών

    Το σκήνωμα είναι στη θέση του, ντυμένο με τα ρούχα για τα οποία πολύς λόγος (και χρήμα) έρευσαν.

    Και οι αστυνομικοί, που μέσα στη βάρδια εκτελούν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όχι μόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά έχουν και παραγγελίες του τύπου «άναψε ένα κεράκι και για μένα».

    οι πιστοί και οι άνθρωποι της Διακονίας που έχουν το… sales management

    φυλαχτά, άλλη τιμή για τα «διαβασμένα», άλλη για τα «αδιάβαστα»

    αν πρόκειται πράγματι για την Αγία Ελένη

    Δωρεάν διατίθεται μόνο ο αγιασμός από ένα μεγάλο «καζάνι» με μια μικρή κάνουλα, σαν αυτά του τσίπουρου

    . Μεσολαβεί και η εορτή του γιου της, του Αγίου Κωνσταντίνου, και όσο να ‘ναι η κίνηση θα κορυφωθεί. Ακολουθεί και του Αγίου Πνεύματος, κάτι που μπορεί να αυξήσει την κίνηση. Και τον τζίρο, βεβαίως.

    απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεις είναι να έχεις κέρματα και κινητό. Το πρώτο για το κερί – για τη λαμπάδα ο άγραφος κανόνας θέλει χαρτονόμισμα –, το δεύτερο για την απαραίτητη selfie με το σκήνωμα. «Ξέρετε πόσα likes θα μαζέψω μόλις την ποστάρω;» θα πει μια κοπέλα

    Πώς το λέγαμε εκείνο το παλιό; «Και ο Θεός έχει ανάγκη από διαφήμιση, αλλιώς δεν θα υπήρχαν οι καμπάνες».

    Ο ΣΥΓΓΡΑΨΑΣ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Α.Ε.said, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ .

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Καταλαβαινεις για ποιους ισχυουν οι ζορικοι τιτλοι λοιπον , τραβηχτικοι και για τα φραγκα βεβαια , τα κλικ και τους τζιρους που λεγαμε , γιατι απο περιεχομενο ουτε να σε πληρωνουν δεν καθεσαι να το γραψεις.. ,

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    υπαρχει και αλλος τροπος να δει κανεις τα πραγματα

    http://www.zougla.gr/greece/article/venetia-zontana-i-teleti-paradosis-tou-i-lipsanou-tis-agias-elenis-stin-eklisia-tis-elados

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Ἀπολυτίκιον
    Ἦχος πλ. δ’.
    Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.

    Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
    Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
    Πρῶτος πέφηνας, ἐν Βασιλεῦσι, θεῖον ἕδρασμα, τῆς εὐσεβείας, ἀπ’ οὐρανοῦ δεδεγμένος τὸ χάρισμα· ὅθεν Χριστοῦ τὸν Σταυρὸν ἐφανέρωσας, καὶ τὴν Ὀρθόδοξον πίστιν ἐφήπλωσας. Κωνσταντῖνε Ἰσαπόστολε, σὺν Μητρὶ Ἑλένῃ τῇ θεόφρονι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

    Κοντάκιον
    Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
    Κωνσταντῖνος σήμερον, σὺν τῇ μητρὶ τῇ Ἑλένη, τὸν Σταυρὸν ἐμφαίνουσι, τὸ πανσεβάσμιον ξύλον, πάντων μὲν τῶν Ἰουδαίων αἰσχύνην ὄντα, ὅπλον δὲ πιστῶν, ἀνάκτων κατ᾽ ἐναντίων, δι᾽ ἡμᾶς γὰρ ἀνεδείχθη, σημεῖον μέγα, καὶ ἐν πολέμοις φρικτόν.

    Μεγαλυνάριον
    Τους της ευσέβειας θείους πυρσούς, και των Αποστόλων, θιασώτας και μιμητός, συν τω Κωνσταντίνω, Ελένην την Αγίαν, ως βασιλέων δόξαν, ανευφημήσωμεν.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Δεν ειναι πολυ μακρυα ο καιρος που ολα τα αγια λειψανα θα επανελθουν στην ορθοδοξια στην οποια και ανηκουν.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    …ισως δεν χρειαστει ουτε να ταξιδεψουν !

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: