olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Κρατήστε απόσταση από WiFi – Τι λένε οι ειδικοί

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 15, 2017


Κρατήστε αποστάσεις από τις συσκευές και το ασύρματο διαδίκτυο διαμηνύουν οι επιστήμονες δίνοντας 16 σημαντικές συμβουλές στους γονείς οι οποίοι καλούνται να ενημερωθούν για τις σοβαρές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην ανάπτυξη των παιδιών τους.

Τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην υγεία ανέλυσαν το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία πέντε διαπρεπείς επιστήμονες κατά τη διάρκεια ημερίδας η οποία διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο της Αυστρίας και την Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εγκρίθηκε κοινή διακήρυξη, η «Διακήρυξη της Λευκωσίας» η οποία έχει ως αντικείμενο τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπουν όλες οι συσκευές οι οποίες διαθέτουν εφαρμογές ασύρματου διαδικτύου (wi-fi, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, bluetooth κ.λπ.).

Οι συμμετέχοντες, που ήταν όλοι επιστήμονες προερχόμενοι από τον χώρο της ιατρικής και όχι μόνο, επαναβεβαίωσαν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό επαναλαμβάνοντας ευρήματα διεθνών μελετών βάσει των οποίων η μη ιονίζουσα ακτινοβολία, μεταξύ άλλων, είναι πιθανώς καρκινογόνος, ενώ προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, ευθύνεται για αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας και αυξάνει το οξειδωτικό στρες.

Στη διακήρυξή τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι «οι νομοθετικές οδηγίες και κανονισμοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν και ενδυναμωθούν ώστε να είναι συμβατά με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση».

Ταυτόχρονα, «οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 16 θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».
Τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φορητοί υπολογιστές «μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά ως απλές συσκευές σε λειτουργία πτήσης, με απενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις ασύρματου διαδικτύου» και «επιβάλλεται μειωμένη χρήση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πλήρης αποφυγή σε παιδιά κάτω των 2 ετών».

«Η απόσταση είναι ο σύμμαχός σας», το γενικό μήνυμα των επιστημόνων, οι οποίοι στη διακήρυξή τους προτρέπουν:

-Διατηρείτε το κινητό τηλέφωνο σε απόσταση από το σώμα και κεφάλι σας. Χρησιμοποιήστε ανοικτή ακρόαση κατά τις κλήσεις ή φορητά ακουστικά.

-Στους άνδρες υπάρχει ο κίνδυνος επηρεασμού της γονιμότητας όταν το κινητό μεταφέρεται στις τσέπες των παντελονιών.

-Να εργάζεστε όσο το δυνατό εκτός διαδικτύου ή και με ενεργοποιημένη την επιλογή «λειτουργία πτήσης».

-Τα wi-fi routers προκαλούν παθητική έκθεση και σε μη χρήστες. Οι αποστάσεις ασφαλείας είναι τουλάχιστον 4 έως 10 μέτρα, ανάλογα με τη συσκευή, από σημεία όπου παίζουν, κοιμούνται ή περνούν χρόνο τα παιδιά.

Καταλήγοντας η Διακήρυξη της Λευκωσίας τονίζει ότι «η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενσύρματων δικτύων δεν συνεπάγεται εκπομπή ακτινοβολίας. Είναι γρήγορη και ασφαλής».

Ιδιαίτερη προσοχή για έγκυες και βρέφη

Στη Διακήρυξη διατυπώνονται ιδιαίτερες προτροπές όσον αφορά τις εγκυμονούσες: «Προστατέψετε τις έγκυες από την παθητική έκθεση κρατώντας απόσταση ενός μέτρου όταν κάνετε χρήση του κινητού. Συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την κοιλιά της εγκύου ή από γυναίκες οι οποίες κρατούν τα παιδιά τους».

Συστήνεται, επίσης, «προσοχή στις ψηφιακές συσκευές παρακολούθησης βρεφών γιατί υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι μη αναστρέψιμων καταστροφών στον βρεφικό εγκέφαλο».

Μαριλένα Παναγή
philenews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: