olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Φτιάχνοντας συμμάχους παντού: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα προωθούν τις διμερείς σχέσεις

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 12, 2017


Τα ΗΑΕ και η Ελλάδα συζήτησαν τρόπους προώθησης των διμερών οικονομικών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, τα logistics, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις υποδομές, τον τουρισμό, τη γεωργία, την ενέργεια και τις επενδύσεις σε τρόφιμα.

Αυτό συνέβη σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας των ΗΑΕ, Σουλτάνου Μπιν Σάιντ Αλ Μανσούρι και του Γιώργου Κατρούγαλου, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο περιθώριο της συμμετοχής των ΗΑΕ στη 2η Ευρωαραβική Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα αναπτύσσονται διαρκώς και κατά την προηγούμενη περίοδο και οι δύο χώρες αντάλλαξαν επίσημες επισκέψεις για την περαιτέρω αναβάθμιση των σημερινών δεσμών συνεργασίας σε υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε ο Αλ Μανσουρί.

Οι μη-πετρελαϊκές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία τρία χρόνια, χτυπώντας περισσότερα από 2δισ. AED (το νόμισμα των ΗΑΕ) το 2016, δήλωσε ο Άραβας υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον κλάδο να επεκτείνει τους δεσμούς για το υψηλότερο καλό των δύο λαών.

«Στο πλαίσιο του Vision 2021 των ΗΑΕ, τα Εμιράτα επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία που θα βασίζεται σε ικανά εθνικά στελέχη ικανά να αναπτύξουν ένα ευκίνητο και ευέλικτο οικονομικό μοντέλο, ικανό να αντέξει τις παγκόσμιες προκλήσεις και πιέσεις» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε οικονομικά πεδία, Επαίνεσε τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα των ΗΑΕ και την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στο επίπεδο της υποδομής της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Υπογράμμισε τη σημασία διπλασιασμού των προσπαθειών για την επιτάχυνση των οικονομικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη διερεύνηση των επενδυτικών προοπτικών σύμφωνα με τις αναπτυξιακές προσπάθειες των δύο χωρών.

Ένα Σχόλιο to “Φτιάχνοντας συμμάχους παντού: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα προωθούν τις διμερείς σχέσεις”

 1. Koυδουνια said

  Πόσο πουλάμε τη σιωπή μας για την Υεμένη
  12/11/2017

  «Λυπάμαι που πρέπει να υπενθυμίσω στην επιτροπή ότι οποιαδήποτε κριτική προς τη Σαουδική Αραβία δεν είναι καθόλου εποικοδομητική», είπε ο ομιλητής και ίσιωσε τα χαρτιά που κρατούσε στα χέρια του. Στο βήμα βρισκόταν ο Βρετανός πρώην υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, ο οποίος θα εξηγούσε στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου τους όρους της νέας συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
  Αυτό που πραγματικά έκανε όμως, ήταν να αποκαλύψει και έναν άγραφο όρο του συμβολαίου: η πώληση όπλων στο Ριάντ συνοδεύεται από ολοκληρωτική σιωπή για τα εγκλήματα που πραγματοποιεί ο οίκος των Σαούντ στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε γειτονικά κράτη.
  Λίγους μήνες αργότερα, καθώς ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης απειλεί να προκαλέσει τον μεγαλύτερο λιμό, αλλά και τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι εύκολο να εντοπίσεις τις χώρες που «δεσμεύονται» από την άγραφη ρήτρα της σιωπής.
  Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι δύο βασικοί προμηθευτές των οπλικών συστημάτων με τα οποία η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει εδώ και χρόνια σχολεία, νοσοκομεία και υπαίθριες αγορές, σφύριζαν αδιάφορα καθώς διεθνείς οργανώσεις αποκάλυπταν τα φρικιαστικά εγκλήματα του οίκου των Σαούντ. Μαζί με τους συνήθεις ύποπτους όμως η «ομερτά» των εμπόρων όπλων άρχισε να δεσμεύει και αρκετές ακόμη χώρες –κυρίως στο εσωτερικό της Ε.Ε.
  Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Υεμένη οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία τριπλασιάστηκαν, γεγονός που άλλαξε την αγορά οπλικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, μόνο το 2016 η Σαουδική Αραβία αγόρασε από τουλάχιστον δέκα χώρες της Ε.Ε. οπλικά συστήματα αξίας σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ.
  Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των κοινών κανόνων που υιοθέτησε η Ε.Ε. το 2008 για «τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού» (Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου), αλλά και σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μερικές αποφάσεις της Ε.Ε. όμως, φαίνεται ότι δεν έχουν την παραμικρή ισχύ εάν απειλούν τα συμφέροντα της βιομηχανίας όπλων.
  Αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι χορηγίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποίησαν στην προεκλογική εκστρατεία βιομηχανίες όπλων όπως η Lockheed Martin, η Raytheon και η Boeing, εξασφάλισαν την ανοχή Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης.

  Η ανήθικη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία… βοηθά και υποκινεί φρικτά εγκλήματα
  – Τζέιμς Λιντς, Διεθνής Αμνηστία
  Χάρη σε αυτή τη διακομματική σιωπή, η Lockheed Martin ανακοίνωσε το Μάιο συνεργασία ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, η Boeing «έσπρωξε» 48 στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και άγνωστο αριθμό κατασκοπευτικών αεροσκαφών P-8, ενώ η Raytheon υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.
  Η εξαγορά της σιωπής είναι προσφιλής τακτική των καθεστώτων του Περσικού Κόλπου εδώ και δεκαετίες. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία έφτασαν να έχουν περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από πιλότους. Την ίδια στιγμή οι πιλότοι του μικροσκοπικού Μπαχρέιν συνειδητοποιούσαν ότι δεν έχουν επαρκή εναέριο χώρο για να πετάξουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά, που ξέφευγαν από τα σύνορα της χώρας μερικά δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή τους.
  Με τον πόλεμο που εξαπέλυσε όμως η Σαουδική Αραβία η κατάσταση άλλαξε. Τα οπλικά συστήματα δεν προλάβαιναν να βγουν από τις συσκευασίες τους πριν χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν κάποια περιοχή αμάχων στην Υεμένη. Η ρήτρα της σιωπής ήταν πλέον πολυτιμότερη από ποτέ και οι έμποροι όπλων φρόντιζαν να την επιβάλλουν στη χώρα τους.
  Παρ’ όλα αυτά, τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά η Σαουδική Αραβία για την αγορά οπλικών συστημάτων δεν καταφέρνουν πάντα να κλείσουν όλα τα στόματα. Ακόμη και μέσα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στην αμερικανική Γερουσία υπήρξαν άνθρωποι που καταδίκασαν το εμπόριο όπλων σε ένα καθεστώς που κατηγορείται για γενοκτονία.
  Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν μόνο για τους όρους της συναλλαγής. Ίσως για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι συμφώνησαν σε κάτι: η Ελλάδα έπρεπε να γίνει συνένοχος σε ένα έγκλημα που πλέον απειλεί τις ζωές 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.
  INFO
  Διαβάστε:
  «Yemen Endures»
  Η πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος Τζίνι Χιλ αποκαλύπτει το ανθρωπιστικό και γεωπολιτικό παρασκήνιο του πολέμου στην Υεμένη.

  https://info-war.gr/poso-poulame-ti-siopi-mas-gia-tin-yemeni/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: