Σοβαρή προειδοποίηση της Europol: Μπορεί να μοιράζεστε την ίδια διεύθυνση IP με τρομοκράτες, ή παιδόφιλους!


Η Europol παρότρυνε τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τον «εξαναγκασμό» αθώων να μοιράζονται τις διευθύνσεις IP με παιδεραστές και τρομοκράτες.

Ο καθηγητής David Stupples, διευθυντής έρευνας ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε στο Sputnik ότι χρειάζονται νέοι νόμοι από την ΕΕ για να αναγκάσουν τις εταιρείες να αναλάβουν δράση.

Η Europol παρότρυνε τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους για να «επιλύσουν» το ζήτημα της κοινής χρήσης των διευθύνσεων IP μεταξύ πολλών συνδρομητών.

Η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδρεύει στη Χάγη, αναφέρει ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διερεύνησης της τρομοκρατίας, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της διακίνησης ναρκωτικών, της online σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, διευκόλυνσης της λαθρομετανάστευσης, της δολοφονίας και της απάτης.

Ο καθηγητής David Stupples δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκρίνουν νομοθεσία η οποία θα αναγκάσει τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Τα ποσοστά ανίχνευσης εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου πιθανόν να επιδεινωθούν, αλλά η πραγματική ανησυχία είναι η τρομοκρατία. Θα επιδεινωθεί; Πιθανότατα. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, είναι πολύ σοβαρό», είπε ο καθηγητής Stupples στο Sputnik.

Περιορισμένος αριθμός διευθύνσεων IP

Κάθε συσκευή – είτε πρόκειται για υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet, ή φορητό υπολογιστή – χρειάζεται μια διεύθυνση IP για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Internet Protocol Version 4 (IPv4), το οποίο περιορίζεται σε 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP και δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την έκρηξη ζήτησης για νέες διευθύνσεις ως αποτέλεσμα της έκρηξης των πωλήσεων smart phones και tablet.

Μια νέα έκδοση, η IPv6 – μπορεί να παρέχει 34 undecillion (δηλαδή 34.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000) – διευθύνσεις IP.

Ωστόσο, η μετάβαση από το IPv4 στο IPv6 απαιτεί από τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο και τους παρόχους περιεχομένου να ενημερώνουν το λογισμικό και το υλικό τους, κάτι που είναι ακριβό.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες CGN (Carrier Grade Translation Network), οι οποίες επιτρέπουν σε χιλιάδες άτομα και επιχειρήσεις να μοιράζονται διευθύνσεις IP στο IPv4.

Υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή λύση, αλλά η Europol ανέφερε ότι ορισμένοι πάροχοι την χρησιμοποίησαν ως υποκατάστατο της μετάβασης στο IPv6.

Η Europol εκτιμά ότι το 90% των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και το 50% των συσκευών σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν το CGN, αντί να υιοθετήσουν το νέο πρότυπο.

Ο καθηγητής Stupples είπε ότι η μετάβαση στο IPv6 ήταν πολύ αργή και εκτιμά ότι μέχρι το 2025, περίπου το 30% των πελατών θα μοιράζονταν διευθύνσεις IP με ξένους, οι οποίοι μπορεί να είναι τρομοκράτες, ή παιδόφιλοι.

«Δεν είναι καλή ιστορία. Το IPv6 είναι διαθέσιμο εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά είναι μια επιχειρηματική απόφαση στο τέλος της ημέρας. Χρειαζόμαστε νομοθεσία. Χρειαζόμαστε την ΕΕ να λέει ότι όλοι θα βρεθούν στο IPv6 μέχρι το 2021. Αυτό θα δώσει την ώθηση να απομακρυνθούμε από την ανταλλαγή διευθύνσεων IP», δήλωσε ο καθηγητής Stupples.

«Θα ήταν ακόμα καλύτερο να συγκεντρωθούν οι Κίνα, Ρωσία, ΕΕ και ΗΠΑ και να επιμείνουν στο IPv6. Αν παραμείνει στην ελεύθερη βούληση, δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

«Όλον αυτόν τον καιρό αφήνουμε τις εγκληματικές οργανώσεις και τους τρομοκράτες να έχουν ένα βαθμό ανωνυμίας. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τις διευθύνσεις IP με το άτομο ή με έναν οργανισμό», είπε ακόμη ο καθηγητής Stupples.

Σημείωσε ότι αποτελεί εμπόδιο για τους ανακριτές που προσπαθούν να εντοπίσουν δίκτυα τρομοκρατών και παιδεραστών. «Είναι πολύ χρονοβόρο και χάνουμε χρόνο και αυξάνουμε την αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

«Η τεχνολογία CGN δημιούργησε ένα σοβαρό online χάσμα δυνατοτήτων στις προσπάθειες επιβολής του νόμου για διερεύνηση και εξακρίβωση του εγκλήματος», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Europol, Rob Wainwright.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και να διευκολύνουν εγκληματικές δραστηριότητες, δεν μπορούν να εντοπιστούν, επειδή το 90% των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο έχουν υιοθετήσει μια τεχνολογία που τους εμποδίζει να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις να εντοπίζουν μεμονωμένους συνδρομητές», είπε ακόμα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές θα αναγκαστούν να διερευνήσουν όλα τα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια διεύθυνση IP για να καθορίσουν ποιος είναι ο ύποπτος. Αυτό δεν είναι μόνο σπατάλη πόρων για την επιβολή του νόμου, αλλά και περιττή καταπάτηση του ιδιωτικού ατομικού απορρήτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Europol, Jan Op Gen Oorth στο Sputnik.

«Υπάρχει πολύ περιθώριο για τους ISPs να παρέχουν συνδεσιμότητα IPv6 στους πελάτες τους, αλλά αυτό έχει κόστος και ορισμένοι δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα της νεωτερικότητας εάν μπορούν να βασίζονται σε παλαιά τεχνολογία, ακόμη και αν είναι επιζήμια για τη δημόσια ασφάλεια και ιδιωτικότητα», πρόσθεσε.

«Η τεχνολογία CGN έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το σκοτεινό διαδίκτυο σε ποινικές έρευνες: ανωνυμία για παραβάτες και έλλειψη λογοδοσίας», δήλωσε ο κ. Op Gen Oorth.

«Η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών της ΕΕ σχετικά με την επιβολή του νόμου και η σύλληψη των υπευθύνων είναι μία από τις βασικές λειτουργίες της Europol. Πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν το CGN, και συγκεκριμένα η μη αναγνώριση κακόβουλων ομάδων και ατόμων», δήλωσε ο Steven Wilson, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο της Europol.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s