olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Εορτάζοντες την 13ην του μηνός Οκτωβρίου

Posted by Polemistis στο Οκτώβριος 12, 2017


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΡΠΟΣ, ΠΑΠΥΛΟΣ, ΑΓΑΘΟΔΩΡΟΣ και ΑΓΑΘΟΝΙΚΗ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΟΧΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΣΚΟΡΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ο Ομολογητής και Πατρίκιος

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ο Διάκονος, Ιερομάρτυρας που μαρτύρησε στην Περσία

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ

ΤΑ ΑΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ

Η ΑΓΙΑ ΧΡΥΣΗ, η Νεομάρτυς

Αναλυτικά

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΡΠΟΣ, ΠΑΠΥΛΟΣ, ΑΓΑΘΟΔΩΡΟΣ και ΑΓΑΘΟΝΙΚΗ
Μαρτύρησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249-251), σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Όλοι είχαν πατρίδα τους την Πέργαμο. Ο Καρπός, με άρτια γραμματική μόρφωση, ευσεβέστατος και με πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, έγινε επίσκοπος Θυατείρων. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική και πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, έγινε διάκονος και άμεσος συνεργάτης του Καρπού. Ο Αγαθόδωρος, ψυχή εκλεκτή και πιστή, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν και τους τρεις συνέλαβε ο ανθύπατος Ουαλέριος, ομολόγησαν μπροστά του με παρρησία τον Χριστό. Τότε ο Ουαλέριος τους είπε: «Οι χριστιανοί είναι δεισιδαίμονες, ανίκανοι, χωρίς ανώτερα αισθήματα. Εσείς, σαν μορφωμένοι άνθρωποι, αμέσως πρέπει να τους αρνηθείτε». Στην κατηγορία αυτή, απάντησε ο Επίσκοπος Καρπός με τα λόγια του Απ. Παύλου. Μια απάντηση που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στους αιώνες για το φρόνημα των συνειδητών χριστιανών. Είπε λοιπόν: «Κοπιώμεν εργαζόμενοι ταις ίδίαις χερσί λοιδορούμενοι εύλογούμεν, διωκόμενοι άνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν»1, που σημαίνει, εμείς οι χριστιανοί, βασιλιά, κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Έπειτα, την ώρα που οι άπιστοι στο Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια γλυκά και παρακλητικά. Εκνευρισμένος ο Ουαλέριος από την απάντηση, αφού τους βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Παπύλου Αγαθονίκη, τους αποκεφάλισε όλους .
1. Α’ προς Κορινθίους, δ’ 12-13.

Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Βίον ένθεον, διαδραμόντες, Χριστού ώφθητε, συγκληρονόμοι, δι’ αθλήσεως εχθρόν τροπωσάμενοι, Καρπέ σοφέ και κλεινέ Αγαθόδωρε, Αγαθονίκη και Πάπυλε ένδοξε. Θείοι Μάρτυρες, Χριστώ τω Θεώ πρεσβεύσατε, δωρήσασθαι ήμιν το μέγα έλεος.

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΟΣ
Τον διέκριναν χαρακτηριστική ψυχραιμία και θάρρος, ακόμα και όταν η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Ο άγιος Φλωρέντιος ζούσε στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και καταγόταν. Με τη μεγάλη πίστη και το θείο ζήλο του για το φωτισμό και τη σωτηρία των ψυχών, αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Καταγγέλθηκε γι’ αυτό στον τότε ειδωλολάτρη ηγεμόνα της Θεσσαλονίκης, και με θάρρος ομολόγησε μπροστά του την πίστη του στον Χριστό. Δεν δίστασε μάλιστα, να συστήσει και στον ίδιο τον ηγεμόνα να ασπαστεί τη χριστιανική πίστη, σπάζοντας έτσι τα δίκτυα της ειδωλολατρικής πλάνης. Ο ηγεμόνας ξαφνιασμένος στην αρχή, εξοργισμένος κατόπιν, διέταξε να τον βασανίσουν σκληρά. Τον έδειραν λοιπόν και του έσχισαν τις σάρκες. Στη συνέχεια τον έριξαν μέσα στη φωτιά, όπου κάηκε το σώμα του, αλλά μέσα απ’ αυτό βγήκε για ν’ ανέβει λαμπρότερη από κάθε φλόγα, η ευσεβής και ηρωική ψυχή του.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΟΧΟΣ
Άγνωστος στους Συναξαριστές. Στον Πατμιακό Κώδικα 266 η μνήμη του αναφέρεται με τον πιο πάνω Φλωρεντία. Ίσως να είναι ο ίδιος με τον νοτάριο Άγιο Μαρτύριο (+ 25 Οκτ.).

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΣΚΟΡΟΣ
Μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού το έτος 288. Καταγόταν από τους ονομαζόμενους Σκηνοπολίτες και στο αξίωμα ήταν βουλευτής. Πέταξε στα σκουπίδια όλα τα κατά κόσμον αξιώματα και τιμές και παρουσιάστηκε μπροστά στον άρχοντα Λουκιανό και τον ήλεγξε δριμύτατα για τις διώξεις του εναντίον των Χριστιανών. Εμβρόντητος ο άρχοντας για τη στάση του Διόσκορου, προσπάθησε με κολακείες και απειλές να μεταστρέψει τη γνώμη του. Επειδή όμως δεν τα κατάφερε, βασάνισε τον Άγιο σκληρά και στο τέλος τον αποκεφάλισε.

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ο Ομολογητής και Πατρίκιος
Καταγόταν από την Παφλαγονία και γεννήθηκε το έτος 763 από ευσεβείς γονείς, τον Γρηγόριο και την Άννα, οι όποιοι τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Ιδιαίτερη αγάπη προς τον Άγιο είχε η συγγένισσά του, βασίλισσα Ειρήνη (άλλοι αναφέρουν Θεοδώρα). Προσλήφθηκε στα ανάκτορα και ανέβηκε με την αρετή και την ικανότητα του στο αξίωμα του πατρικίου και στρατηγού της Σικελίας. Έχοντας όμως κλίση στην ήρεμη ζωή, έγινε μοναχός. Αλλά καταδιώχτηκε από τους εικονομάχους βασιλείς Λέοντα και Θεόφιλο και εξορίστηκε πολλές φορές. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, σε ηλικία 75 χρονών απεβίωσε ειρηνικά το έτος 838.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ, ο Διάκονος, Ιερομάρτυρας που μαρτύρησε στην Περσία
Έζησε στις αρχές του 5ου αιώνα, επί βασιλέων Περσίας Ισδιγέργη και Κων/πολης Θεοδοσίου του Μικρού. Μάλλον καταγόταν από την Περσία και ήταν Διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Κήρυττε με θερμότητα ζήλου και δύναμη λόγου τις αλήθειες του Ευαγγελίου και έτσι είλκυε πολλούς ειδωλολάτρες. Για τη δράση του αυτή καταγγέλθηκε στον βασιλιά Ισδιγέργη και υποβλήθηκε σε φρικτά μαρτύρια, μέσα στα όποια παρέδωσε την εκλεκτή ψυχή του. (Η μνήμη του περιττά επαναλαμβάνεται από ορισμένους Συναξαριστές και την 31η Μαρτίου).

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ
Μαρτύρησε δια πυρός.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ
Άγνωστος στους Συναξαριστές. Συναντάται στον Λαυριωτικό Κώδικα Δ 23 μαζί με τον Φλωρεντία, όπου και η κοινή Ακολουθία τους.

ΤΑ ΑΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ
Μαρτύρησαν δια πυρός που άναψαν στο έδαφος και τα εξανάγκασαν να τρέχουν μέσα σ’ αυτή.

Η ΑΓΙΑ ΧΡΥΣΗ, η Νεομάρτυς
Γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στη ψυχή. Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις». Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας». Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 ‘Οκτωβρίου 1795, κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Νυμφίο Χριστό.

34 Σχόλια to “Εορτάζοντες την 13ην του μηνός Οκτωβρίου”

 1. Κρίμα said

  Ολυμπια κριμα για αυτη την καταντια στο site. Παλια διαβαζαμε μια καποια αποψη με επιχειρημα εστω και αν διαφωνουσαμε μαζι της. Γινοταν ενας διαλογος και εστω οταν ξεφευγε η κατασταση υπηρχε χιουμορ αλλα και επιχειρηματολογια. Τωρα εφτασες σε σημειο να φιλοξενεις ναζιστικα καθαρματα που υμνουν καθημερινα τα ες ες τις χουντες το μισος τον ρατσισμο και τωρα βλεπω να δινεις βημα σε ακροδεξιους χουντικους ψυχοπαθεις οπως αυτος ο polemistis που στο site του ανεβαζει καθημερινα αρλουμπες της ελευθερης ωρας και αρθρα τρομολαγνειας ψυχοπαθων και παλαιοημερολογιτων. Επιτελους δωσε λιγη απο την αιγλη που ειχες παλια και διωξε αυτα τα αρρωστα καθικια που μαζευτηκαν εδω δηθεν στο ονομα της ελευθερης αποψης.

  Μου αρέσει!

  • DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

   ΌΤΑΝΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΤΕ ΑΑΓΕΛΗΔΔΌΝΝ,
   ΤΟΝΕ ΠΆΣΑ ΈΝΑΝΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΉΝΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΉΝΝ
   ΚΚΕ ΚΑΘΥΒΡΊΖΖΑΤΕ ΤΟΥς ΈΛΛΗΝΕς, ΤΟΎς,
   ΜΕ ΚΑΘΑΡΉΝΕ ΤΗΝΕ ΚΡΊΣΗΝΝ, ΝΑΊ,
   ΤΌΤΕς ΉΤΟ ΚΑΛΌ ΤΟ ΟΛΥΜΠΊΑ.ΓΡ. ……

   …ΤΡΑΒΕΣΤΌΝΙΑ … .. ..

   …ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΣΑς ΓΆΜΗΣΕ ΈΝΑς ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙς ΖΆΓΚΛΟς
   ΚΚΈ ΚΑΝΑ ΔΥΌ ΆΛΛΟΙ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΈς-ΠΟΛΕΜΙΣΤΈς ΈΛΛΗΝΕςς,
   ΑΑΡΧΊΣΑΤΕ ΤΗΝΕ ΜΆΡΘΑΝ ΚΛΆΨΨΨΑΝΝ, ΈΤΣΙ ΠΟΥΣΤΑΡΆΚΙΕ ? … .. ..

   Αρέσει σε 1 άτομο

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

   Εσύ πού ανήκεις,
   πού καταττάσσεις εαυτόν,
   γαλιάντρα κιρκηραία ;
   Στους άρρωστους, στα καθίκια ή στους σχολιαστές πΕΛάτες (πρώτο τραπέζι πίστα);

   Μου αρέσει!

  • The_Mad_Dober_Man said

   Ρε τρισάθλιε κόκκινε φασίστα, δηλαδή εσύ ρε έκτρωμα θα πεις τι είναι η «ελεύθερη σκέψη»?
   Δηλαδή ο πατριωτισμός, η άμυνα υπέρ πατρίδας είναι απαγορευμένη για σας τους προδότες του Έθνους?

   Δεν βρίσκω λόγια να σε χαρακτηρίσω, βρίζεις χυδαία τον Ελληνικό λαό, την οποια τέλος πάντων
   δημοκρατία και στραγγαλίζεις την έννοια της ελευθείας του λόγου!

   Με θυμίζεις ένα φιλαράκι που έλεγε «είναι τόσο πούστης, που όσο και να τον σκοτώνεις, δεν χορταίνεις!»

   Μονο ο κερκυραίος έχει αυτή την λέπρα στο κεφάλι του.
   Σε ενοχλεί η πατριωτική αντίδραση, δεν τον μπορείς τον διάλογο, άλλωστε τι να πεις?
   Το μονο που σας έμεινε είναι να βάζετε την ετικέτα του Ναζιστή σε οποιον αμύνεται υπέρ πατρίδος !

   Αλήτη

   Μου αρέσει!

   • Ντροπή said

    Σε είπανε ναζιστή;
    Ντροπή τους, ε;
    Σκέτο πατριώτη σε ξέρουν όλοι.

    Μου αρέσει!

   • The_Mad_Dober_Man said

    Εάν με το «Ναζιστής» εννοείς «NationalsoZialist»,
    ναι είμαι υπερήφανος Εθνικοσοσιαλιστής και είναι τιμή μου να με λες Ναζιστή.

    Η ντροπή πάει σε σένα τον διεθνιστή που αρνείσαι την πατρίδα σου (αν είσαι Έλληνας)
    και καλοδέχεσαι όλη την λέπρα του κόσμου να μας έρθει, εγώ είμαι πατριώτης Εθνικιστής,
    αγαπώ και σέβομαι όλους τους ανθρώπους, αλλα δεν τους θέλω στην χωρα μου την Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

   • Ντροπή said

    Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί …

    Μου αρέσει!

   • The_Mad_Dober_Man said

    Που το είδες το κρύβεται μωρή κατινίτσα, ε?
    Και Πουτάνα είναι η αλβανίδα μάνα σου, κίναιδε.

    Κάποιος εδώ στο blog που σε γνωρίζει καλά στα έβγαλε τα άπλυτα σου
    στη φορα, ανεπρόκοπε, στελνεις την γυναικα σου να κάνει βίζιτες να
    σε ζήσει, λιγδιάρη και έχεις μούτρα να κρίνεις πατριώτες, κοπριά.

    Μου αρέσει!

  • The_Mad_Dober_Man said

   Και κάτι άλλο μισογύνη και μισάνθρωπε ανθέλληνα, η Olympia στα αρχίδια της, μάλλον στο
   μνί της για το τι λέγεται στο blog, άλλωστε ΔΕΝ έχει ιδεολογία παρα μίσος για την
   Ελλάδα σαν κομμούνι που είναι, αλλά, το όποιο μισος εξαγοράζεται με τα
   τάλαντα από τον εθνικόφρονα του κώλου (και τι κώλου!) καμένου.

   Βρίστε ότι θέλετε, πέστε ότι θέλετε, τα κλίκ και τα φράγκα
   μονο να πέφτουν, είναι σαν αυτό που λέει ο λαός:
   Ότι φάτε ότι πιείτε κι’ότι αρπάξει ο πάτος σας!

   Μου αρέσει!

 2. ΗΡΟΔΟΤΟΣ said

  Τα αυτια πιστευουν πιο δυσκολα, απο τα ματια!

  Μου αρέσει!

  • Η καρδια ειναι ομως αυτη που δεχεται τα μηνυματα τους και μας πληροφορει, ακομη κι οταν την κραταμε καπακωμενη.

   Μου αρέσει!

   • Ανατομία said

    Αυτό πρέπει να ειναι επιστήμη των βιβλικών χρόνων.
    Αυτιά και μάτια απευθύνονται στον εγκέφαλο για πληροφορίες.
    Αν … διαθέτει κενείς!

    Μου αρέσει!

   • Ολοι εσεις που δεν καταλαβατε ποτε τι θα πει καρδια του ανθρωπου ειναι αναμενομενο να παριστανετε παντα οτι δεν καταλαβαινετε και οποιον αναφερεται σ αυτην .

    . Δεν την καπακωνετε μονο αλλα αγωνιζεστε να τη διαγραψετε. Αυτο που λεει ομως η καρδια , δηλαδη η αληθεια του εσω ανθρωπου , δε σβηνει οσες πατσαβουρες και να ριξτε απανω της για να μην ακουγεται.

    Την αγαπη στο αγαθο και τη συνειδηση του ειναι που σου εδωσε ο Θεος για να εισαι ανθρωπος-προσωπο-αδερφος δεν μπορεις να τα κανεις μαθημα ανατομιας ουτε τσιπακι υποδουλωσης.

    Μου αρέσει!

   • Ανατομία said

    Θεωρίες άνευ χρήσεως του εγκεφάλου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ο ορος θεωρια υπαρχει μονο για την επιστημη που την εκανες Θεο .

    Μην την προσκυνας τυφλα, συνεχως αυτοαναιρειται και καλα κανει.

    Δεν ειμαστε θεοι , ας το παραδεχτουμε να λιγοστεψουν και τα απιστευτα λαθη της βαρεμενης απο αυτοκαταστροφη εποχης μας.

    Μου αρέσει!

   • Ανατομία said

    Σωστά, για εσάς υπάρχει ΔΟΓΜΑ.
    Πιό έγκυρο από την θεωρία.

    Μου αρέσει!

   • Αν δεν υπηρχε αυτη η λεξη τι αξια θα ειχε η πιστη σε οτι ειπε ο Χριστος και αρα η αποδοχη οσων διδασκει ; Που θα βρισκονταν το υπερλογο και η ε λ ε υ θ ε ρ η αποδοχη του με αιτια την αγαπη Του ; η αγαπη αυτη που θα ηταν ; στην αριθμητικη ;

    Μου αρέσει!

   • Τα εχεις ακουσει πολλες φορες και χοροπηδας παλι απο θεμα σε θεμα. Αστο να παει μωρε…

    Μου αρέσει!

   • Ανατομία said

    Και πάλι πολύ σωστά.
    Το δόγμα θέλει ανεπιφύλακτη άκριτη πλήρη αποδοχή με μόνο εφόδιο την τυφλή πίστη.
    Πρέπει να είναι και το σκαρί σου όμως τέτοιο για να λειτουργείς με ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ.
    Και η τυφλή πίστη σε δόγματα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει όλους.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    το ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ειναι δικο σου , αλλα δε θα τα χαλασουμε , θες και συ να πεις κατι..

    Μου αρέσει!

 3. Friedrich Nietzsche said

  Δεν μπορω να πιστευψω σε ενα Θεο που θελει να τον υμνουν ολη την ωρα!
  Ποιο απο τα δυο: Εναι ο ανθρωπος μια απο τις γκαφες του Θεου, η ο Θεος μια απο τις γκαφες του ανθρωπου!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

  ΠΩ ΡΕ ΚΑΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΜΈΝΕς ΜΑΛΑΚΊΕς

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: