olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Οκτωβρίου

Posted by Polemistis στο Οκτώβριος 11, 2017


ΟΙ ΑΓΙΟΙ 70 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΣ, επίσκοπος Εφέσου

Η ΑΓΙΑ ΜΑΛΦΕΘΑ

Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΙΑ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΟΥΒΕΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΞΙΜΟΣ (ή Μαξιμίνος)

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΣΩΝ, επίσκοπος Δαμασκού

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΔΡΟΜΑΧΟΣ & ΔΙΟΔΟΡΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, ο Νέος Θεολόγος

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΣΕΒΙΟΣ, ο Αρσινοΐτης

Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΓΙΩΝ

Ο ΑΓΙΟΣ WILFRID (Άγγλος)

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΒΑΛΑΝΤΙΟΣ, ΒΑΡΛΑΑΜ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ ο μοναχός, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ο επίσκοπος, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Βαβατσινιώτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο επιτηδειώτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο περαχωρίτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Σαλαμάνης, ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ ο επίσκοπος, ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ή Αρνιακός, ΕΛΠΙΔΙΟΣ, ΕΠΑΦΡΟΔΙΤΟΣ και ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ.

Αναλυτικά

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΒΟΣ, ΤΑΡΑΧΟΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Μαρτύρησαν στο διωγμό κατά της Εκκλησίας επί Διοκλητιανού (284-304) και Φλαβιανού ηγεμόνα Κιλικίας. Ο Πρόβος ήταν από την Παμφυλία, ο Ανδρόνικος από την Έφεσο και ο Τάραχος από την Ιλλυρία. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες, πραγματικά ευσεβέστατοι και άρτια καταρτισμένοι στην Αγία Γραφή. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού Μαξέντιο, τον καιρό που βρίσκονταν στην έρημο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκαν μπροστά του και οι τρεις θαρραλέοι στρατιώτες Χριστού, έδωσαν γενναίες απαντήσεις. Πρώτος ο γέρων Τάραχος είπε: «Μη βλέπεις, βασιλιά, τα γηρατειά μου. Οι σωματικές μου δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν, αλλά η ακμή της ψυχής παραμένει ακέραια. Γι’ αυτό, όλα τα βάσανα και μύριοι θάνατοι δε θα καταισχύνουν και τον πιο μικρό στρατιώτη του Χριστού». Έπειτα, με τη σειρά του ο Πρόβος, είπε και αυτός: «Χριστιανός είμαι και τίποτα δε με τραβά τόσο, όσο να πάθω για τον Χριστό μύρια βάσανα και να χύσω το αίμα μου γι’ Αυτόν». Τέλος, γενναία ήταν και η απάντηση του Ανδρόνικου: «Μεταχειρισθείτε, είπε, όσα μαρτύρια θέλετε. Το αίμα μου όλο μπορεί να φύγει, αλλά η καρτερία απ’ τον Ανδρόνικο δε θα λείψει, έστω και αν κοβόταν μύρια τεμάχια». Κεραυνοβολημένος από τις απαντήσεις ο Μαξέντιος διέταξε να γδάρουν το κεφάλι του Τάραχου και να βγάλουν τα μάτια των άλλων δύο. Τέλος, μη ανεχόμενος τέτοια ταπείνωση, τους αποκεφάλισε.

Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Ίσχύν την άμαχον, περιζωσάμενοι, κατεπαλαίσατε, εχθρών τας φάλαγγας, και εδοξάσατε Χριστόν, αθλήσεως τοις αγώσι, Πρόβε παναοίδιμε, ο πρόβας προς τα κρείττονα, ένδοξε Ανδρόνικε, Εκκλησίας εκνίκημα, και Τάραχε πιστών ή γαλήνη’ ο τρισαυγής Μαρτύρων δήμος.

Η ΑΓΙΑ ΔΟΜΝΙΝΑ
Δεν λογάριασε καθόλου το σώμα και την επίγεια ζωή της, προκειμένου να κατακτήσει την αιώνια. Η αγία Δομνίνα αξιώθηκε το μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού (286 μ. Χ.) Τη συνέλαβε ο έπαρχος Λυσίας και την απείλησε άγρια, με την ιδέα ότι η γυναικεία της φύση δεν θα τολμήσει να εκτεθεί στα μαρτυρία. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού έπασχε και από χρόνια βαριά αρρώστια. Αλλά έπεσε πολύ έξω Η Δομνίνα επέδειξε τη μεγαλύτερη ηρωική γενναιότητα. Έμεινε με σταθερότητα στην ομολογία του Χρίστου και καταφρόνησε τα μαστίγια, με τα οποία κτύπησαν σκληρά και άγρια τη σάρκα της. Κατόπιν της έσπασαν τα κόκαλα και τις αρθρώσεις και έτσι παρέδωσε την άγια ψυχή της στο Θεό.

Η ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, η Παρθένος
Υπήρξε στα χρόνια των βασιλέων Δεκίου και Βαλεριανοϋ (250). Καταγόταν από τη Ρώμη και μόναζε σ’ ένα Μοναστήρι μαζί με άλλες παρθένες. Αυτή λοιπόν καταγγέλθηκε ότι είναι χριστιανή και οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα με σιδερένια αλυσίδα και χτυπήθηκε άγρια στο πρόσωπο. Κατόπιν, αφού τη γύμνωσαν, με μαρτυρικό τρόπο την έκαιγαν, ενώ στη φωτιά έχυναν πίσσα, λάδι και θείο. Έπειτα την κρέμασαν σ’ ένα ξύλο και έκοψαν τους μαστούς της. Στη συνέχεια έβγαλαν από τη ρίζα τα νύχια της, έκαψαν τα χέρια και τα πόδια της, ξερίζωσαν τα δόντια της και στο τέλος την αποκεφάλισαν, παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του Μαρτυρίου. (Ίσως να είναι η ίδια μ’ αυτή της 29ης Οκτωβρίου. Οι βιογραφίες τους είναι σχεδόν όμοιες).

ΟΙ ΑΓΙΟΙ 70 ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Μαρτύρησαν δια ξίφους. (Μάλλον πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες της 30ής Σεπτεμβρίου).

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΣ, επίσκοπος Εφέσου
Απεβίωσε ειρηνικά.

Η ΑΓΙΑ ΜΑΛΦΕΘΑ
Μαρτύρησε, αφού τη θανάτωσαν με τοξευόμενα βέλη.

Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΙΑ
Μαρτύρησε, αφού βρήκε μαρτυρικό θάνατο μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΟΥΒΕΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΞΙΜΟΣ (ή Μαξιμίνος)
Ό Ιερός Χρυσόστομος πλέκει ιδιαίτερο εγκώμιο στους δύο αυτούς μάρτυρες. Υπήρξαν επί Ιουλιανού του Παραβάτου (361). Κάποτε έτυχε να βρίσκονται σ’ ένα συμπόσιο στρατιωτών (ίσως διότι και αυτοί ήταν στρατιώτες) και κατά τη συζήτηση, οι Άγιοι αυτοί, διαμαρτύρονταν για τα κακά που ο βασιλιάς διέπραττε εναντίον των χριστιανών. Αυτό όμως, το «κάρφωσε» κάποιος στο βασιλιά Ιουλιανό τον Παραβάτη, με αποτέλεσμα αυτός να δημεύσει την περιουσία των δύο Αγίων και να τους κλείσει φυλακή. Επειδή όμως η φυλακή είχε γίνει εκκλησία από τις συχνές και ομαδικές επισκέψεις των χριστιανών, για ν’ ακούσουν τα λόγια των δύο Αγίων και να διδαχθούν, ο Ιουλιανός έδωσε διαταγή και τη νύχτα, κρυφά, στρατιώτες πήγαν και τους αποκεφάλισαν. Τα σώματά τους τα πήραν οι χριστιανοί και τα έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΣΩΝ, επίσκοπος Δαμασκού
Απεβίωσε ειρηνικά.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΔΡΟΜΑΧΟΣ & ΔΙΟΔΟΡΟΣ
Μαρτύρησαν δια πυρός.

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, ο Νέος Θεολόγος
Βλέπε βιογραφικό του σημείωμα την 12η Μαρτίου. Ή μνήμη του μετατίθεται εδώ, διότι την 12η Μαρτίου συμπίπτει με τις ήμερες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείαν έλλαμψιν, Συμεών Πάτερ, εισδεξάμενος, εν τη ψυχή σου, φωστήρ εν κόσμω εδείχθης λαμπρότατος, διασκεδάζων αυτού την σκοτόμαιναν, και πάντας πείθων ζητείν, ην απώλεσαν, χάριν Πνεύματος. Αυτόν εκτενώς ικέτευε, δωρήσασθαι ημιν το μέγα έλεος.

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΣΕΒΙΟΣ, ο Αρσινοΐτης
Γεννήθηκε στην Αρσινόη, που βρίσκεται κοντά στην Παφία της Μαιλάνδρας της Κύπρου, από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Μιχαήλ και την Άννα. Είχε αδελφό τον όσιο Αρκάδιο, τον μετέπειτα επίσκοπο Αρσινόης (+ 29 Αυγούστου). Αν και ο αδελφός του πήγε στην Κων/πολη για να σπουδάσει, αυτός έμεινε κοντά στους γονείς του βόσκοντας πρόβατα και διαπρέποντας στην αρετή και την ευσέβεια. Παντρεύτηκε με κάποια κοπέλα από το χωριό Φιλούσες, την οποία έπεισε να περάσουν τη ζωή τους με παρθενία σαν αδέλφια. Πράγματι, έτσι ασκητικά και οσιακά αφού έζησε, κάνοντας πολλές ελεημοσύνες, απεβίωσε ειρηνικά. Τον έθαψαν στη σπηλιά όπου πήγαινε και ασκήτευε. Ο τόπος εκείνος έγινε αιτία, δια του Αγίου, πολλών θαυμάτων.

Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΓΙΩΝ

Ο ΑΓΙΟΣ WILFRID (Άγγλος)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο «Οι Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων», του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσοϋ, Αθήνα,ι 1985.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΒΑΛΑΝΤΙΟΣ, ΒΑΡΛΑΑΜ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ ο μοναχός, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ο επίσκοπος, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Βαβατσινιώτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο επιτηδειώτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο περαχωρίτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Σαλαμάνης, ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ ο επίσκοπος, ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ή Αρνιακός, ΕΛΠΙΔΙΟΣ, ΕΠΑΦΡΟΔΙΤΟΣ και ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ.
Βλέπε βιογραφία τους Α.Χ.Ε.Χ. 300 Άγιοι Αλαμανοί Κύπριοι.

21 Σχόλια to “Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Οκτωβρίου”

 1. DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

  ΕΙς ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΌς ΚΑΊ ΤΟΎ ΥΙΟΎ ΚΑΊ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟς,

  ΆΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΎ, ΠΡΕΣΒΈΥΣΑΤΕ ΥΠΈΡ ΗΜΏΝ .

  Μου αρέσει!

 2. Friedrich Nietzsche said

  Πιστη ειναι το να μην θελεις να γνωριζεις την αληθεια!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

   ΦΡΕΙΔΕΡΊΚΚΕ ΕΊΣΕΝΕ ΜΑΛΆΚΑς,
   ΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΉΝ ΤΗΝ ΈΝΝΟΙΑΝ,
   ΕΆΝ ΜΕ ΕΝΝΟΕΊςς, ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΆΣΤΙΕ, ΚΚΈ ΆΣΟΦφΕ ΦφΦΙΛΌΣΟΦΈ,

   ,,ΓΑΜΏ ΤΗΝΝΕ ΓΕΡΜΑΝΊΑΝΝ ΣΟΥ,
   ΚΚΈ ΤΗΝΕ ΦφΦΥΛΕΤΙΚΉΝ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΑΣΥΝΈΧΧχΕΙΑΝΝ .

   Μου αρέσει!

   • Αυτό είναι φιλοσοφία said

    Τον έσβησες τον Νίτσε μεγάλε νιόνιο!
    Στην κλανιά και το σκατό του αστοιχείωτου βλάκα..

    Μου αρέσει!

   • DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

    ΕΣΈΝΑΝΕ ΣΕ ΤΟ ΕΊΠΑ ΕΠΑΝΗΛΕΙΜΜΈΝΩςς, ΚΚΈ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΑΜΠΑΡΙΆΖΖΕΙςς ….

    …ΤΟΝΝ ΝΊΤΣΕ ΣΟΥ, ΜΑ ΚΚΈ ΌΟΛΑ ΤΑ ΝΙΤΣΕΟΕΙΔΔΉ ΣΟΥ ΡΕ ΜΠΑΚΑΚΟΚΙΟφΦΤΈ,
    ΤΟΝ ΕΓΑΜΆΩ ΣΕ ΤΑ ΌΡΘΙΑ ΡΕ ΒΛΉΤΟ, ΚΚΈ ΑΓΟΥΡΟΛΆΠΑΤΟΝΝ,
    ΚΚΈ ΜΑΖΖΊ ΚΚΈ ΟΛΗΝ ΤΟΥς ΤΗΝ ΒΡΩΜΟΡΆΤΣΑΝΝ,
    ΚΚΈ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΠΛΆΣΤΩΝΝ ΚΚΈ ΕΝΤΈΦΦΦΘΕΝΝ,
    ΠΑΛΙΟΜΑΛΆΚΑ, ΝΑΊ, ΚΚΈ ΑΑΣΤΟΙΧΕΊΩΤΕ ΜΠΙΝΈ ……

    …ΑΑΜΉΠΩς ΘΙΈςς ΚΚΈ ΠΕΡΕΤΑΊΡΩ ΚΑΑΚΑΤΆΡΤΗΣΙΝΝ ? .. ……..

    Μου αρέσει!

   • Αυτό είναι φιλοσοφία said

    Στις φιλοσοφικές σχολές θα διδάσκεται ο μαλάκας Νιόνιος.

    Μου αρέσει!

   • DENNiSS DENNiSSONN [[[16ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ1912]]] said

    Ο ΝΙΟΝΙΟς, ΑΑΡΕ ΠΙΠΊΤΟΥΡΟΝΝ,
    ΕΊΝΕΝΕ ΣΧΟΛΉ ΑΑΠΟ ΜΌΝΟςςς ΤΟΥ,
    ,,, ΑΑΩΡΕ ΤΡΎΠΙΕ ΓΚΎΡΙΖΖΕ … .. …..

    Μου αρέσει!

  • Panos Diakos said

   τοσο χαζουτσικος ηταν αυτος ο μανιακος ?

   Δνωστης πασης αληθειας ?

   Λεει πουθενα επιστημονικα τι ειναι ψυχη ? Καποιος αλλος μηπως εχει βρεθει που να το λεει ?

   Αν δεν ξερουμε ουτε αυτο οπως και χιλιαδες αλλα απο τα εκατομυρια ερωτηματα που δεν τα γνωριζε τοτε ουτε ως ερωτηματα
   μηπως ηταν μπουμπουνακος που νομιζε οτι απαντησεις δινει μονον η φιλοσοφια ?

   Ηξερε καναν φιλοσοφο που να συμφωνει με αλλον ? Ολοι ψεμματα λεγανε η ολοι ηταν μακρυα απ αυτο που ονομαζει αληθεια ? Αν εγραψε αυτη τη μπουρδα οπως την κοτσαρισες εσυ που εισαι παντογνωστης επισης, αλλα προτιμας την αφανεια τρομαρα σου..

   Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    Ακομη και αν λεχθει η σαχλαμαρα αυτη σε ενα εξεταζομενο καθημερινο ασημαντο γεγονος, παλι δε στεκει, εκτος αν αγνοουμε πως ξεκινουσε την ερευνα ακομα και η επιστημη τουλαχιστον στην εποχη του. Γιατι αν μιλαμε μονο για στοχασμους και αποψεις ας τ αφησουμε τελειως το θεμα.

    Μου αρέσει!

   • The_Mad_Dober_Man said

    Σχετικά με τους άσοφους Έλληνες φιλοσόφους.
    ————————–
    Μερικά δείγματα από τους απολογητές του Χριστιανισμού, απ’ όπου διαβάζουμε:

    • «Οι Έλληνες δεν δημιούργησαν τίποτε δικό τους, αλλά όλα τα παρέλαβαν από τους βαρβάρους»
    • «(Ο Πλάτων ήταν) κοιλιόδουλος»
    • «(Ο Αριστοτέλης ήταν) κόλαξ» του Μ. Αλεξάνδρου.
    • «(Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν) μειράκιον μανιακόν».
    • «(Ο Ηράκλειτος ήταν) αμαθής» (
    • «(Η φιλοσοφία του Ηρακλείτου ήταν) Ηρακλείτου σκότος».
    • «(Ο Εμπεδοκλής ήταν) αλαζών».
    • «(Ο Δημόκριτος ήταν) αβδηρολόγος»
    • «Οι ποιηταί ψευδολόγοι και δια σχημάτων εξαπατώντες τους ακρο-ωμένους»
    • «Δεν ρίπτετε εις τον βόθρον τα υπομνήματα της κακίας μαζί με τον ποιήσαντα Πυθαγόρα;…
    ————————–
    Σοφοί φιλόσοφοι και γνώστες των πάντων ήταν οι πρωτοχριστιανοί που έκραζαν
    η γη είναι επίπεδη και τα αστέρια καρφωμένα στον Ουρανό και οποιος τολμούσε
    να εκφέρει τις γελοιότητες περί στρογγυλής γης, στην πυρά!

    Μου αρέσει!

   • Άπιστος said

    Γνώστες πάσης αληθείας δηλώνετε εσείς και μόνον. Της ΑΠΟΛΥΤΗΣ αλήθειας μάλιστα.
    Εσείς ξέρετε τί είναι ψυχή; Με επιστημονικό ή όποιον άλλο τρόπο; Πώς και πού την εξετάσατε;
    Το ότι παπαγαλίζετε όλοι ακριβώς τα ίδια σημαίνει ότι εσείς ξέρετε και συμφωνάτε;
    Ο Νϊτσε έπρεπε να το διατυπώσει καλύτερα. Πίστη είναι η απόλυτη άκριτη αποδοχή καθε αυθαιρεσίας κάποιων που αυτοαποκαλούνται φωτισμένοι παντογνώστες που σου έχουν πασάρει την «αλήθεια» ώστε να «γνωρίζεις» αυτά που δεν γνωρίζει κανένας.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Panos Diakos said

    ναι, ναι κουνα τωρα το κεφαλι σου αφου καταλαβες οτι δεν ειπες τιποτε απολυτως.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    «Γνώστες πάσης αληθείας δηλώνετε εσείς και μόνον.»

    Γνώστες ! ! !

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    μας εστειλες σοφωτατε !

    Μου αρέσει!

   • Άπιστος said

    Το παραλήρημα σου μαρτυράει μόνο την αμηχανία σου.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    αν δεν μπορουμε να καταλαβαινουμε τι ακουμε , ας καταλαβαινουμε τουλαχιστον καπως τι λεμε.

    Μου αρέσει!

   • Άπιστος said

    Και εννοείται ότι κάθε ανόητος θεούσος παπαγάλος θεωρεί τον εαυτό του σοφότερο από τον Νίτσε και όποιον άλλο φιλόσοφο.
    Από ηλίθια αυταρέσκεια άλλο τίποτε.

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    κοιτα, εχει μια αναρτηση για αλφα Κενταυρου , δεν πας να παιξεις ? αντε μπραβο !

    Μου αρέσει!

   • The_Mad_Dober_Man said

    Ρώτησα ένα φιλαράκι μου χριστιανόπουλο παλιά, «ρε συ, που ζει ο θεός?» και με είπε
    «είναι αραχτουλης απάνω σε μια ξέρα στον Ήλιο», αλλα δεν με είπε σε ποιον Ήλιο!

    Είναι αλήθεια αυτό ρε πάνσοφε διάκε?

    Άμα δεν το ξέρεις, κανε μια δέηση στον παστίτσιο που είναι διπλα στους άλλους αγίους να σε πει
    και επανελα, η ερώτηση είναι απλή, αλλα δεκτη και μια πολύπλοκη δυσνόητη απάντηση, προσπαθα.

    Μου αρέσει!

 3. Panos Diakos said

  Το θέμα το δικό μου είναι απέραντο. Πρόκειται για μια διακονία σαράντα χρόνων. Και μάλιστα σε μια μικρή κοινωνία της πατρίδος μας και των άλλων χωρών του κόσμου. Μια απαξιωμένη κοινωνία που είναι η κοινωνία των κρατουμένων, ή όπως αλλιώς συνηθίσαμε να τους λέμε «φυλακισμένων».

  Τα παραδείγματα Μετανοίας είναι, δε θα ήτανε υπερβολή να έλεγα άπειρα. Σκέφτομαι μόνο στις 16.100 αποφυλακίσεις, οι άνθρωποι αυτοί όταν έπαιρναν στα χέρια το αποφυλακιστήριο με μια δική μας, προσωπική, επιστολή που τους εξηγούσαμε ποιοι είμαστε, γιατί το κάνουμε αυτό και που αποβλέπουμε. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους άγγιξε η Αγάπη του Χριστού όπως την κυρήτταμε επανειλημμένα σαράντα χρόνια, δεν είναι δυνατόν παρά να μην άλλαξαν ζωή. Να μην πέρασαν από το αδίκημα, που σε μας είναι η αμαρτία, στη Μετάνοια. Αρκεί να σας πω ότι κάθε φορά, σε κάθε εκδήλωση, αρχίζαμε με την ομιλία του ομιλητού. Μετά την ομιλία και πριν προχωρήσουμε την προσφορά δώρων, πλουσίων δώρων, είκοσι ειδών, βάρους έξι με εφτά κιλά το κάθε δέμα, βλέπαμε ζωντανά μπροστά μας τα παραδείγματα Μετανοίας.

  Σε μια φυλακή της Κρήτης, μόλις τελείωσε η ομιλία, έπρεπε να περάσει μπροστά μας, να πάρει το κόκκινο αυγό, Πάσχα ήταν, να τσουγκρίσουμε το αυγό, να πουμε τις ευχές «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς Ανέστη» και να πάρει το δέμα ο άνθρωπος αφού φιλήσει το χέρι του ιερέα. Ένας δεν πέρασε. Πήγε σε μια άκρη και έκλαιγε με λυγμούς. Μια κυρία, από τις επισκέπτριες, προερχόμενη από την Μακεδονία, όπως όλοι μας, πήγε και του έδειξε μια συμπάθεια και του είπε: «Μα γιατί δεν φιλήσατε το χέρι του ιερέα; Γιατί δεν πήρατε το κόκκινο αυγό; Πάσχα έχουμε. Γιατί δεν πήρατε το δέμα;» Και εκείνος μες στους λυγμούς απαντάει και λέει: «Αχ, κυρά μου! Εγώ δεν είμαι άξιος να φιλήσω το χέρι του ιερέα. Εγώ έκανα έγκλημα. Σκότωσα τη γυναίκα μου.»

  Το ίδιο το είδαμε και σε μια φυλακή άλλη, της Αργολίδος, στο Ναύπλιο. Την ώρα που τελείωσε η ομιλία κάθισε δίπλα στην Εκκλησία και άρχισε να κλαίει. Δεν τον πλησίασε κανείς. Γιατί έκλαιγε; Έπρεπε να χαρεί. Πήγαμε να τον επισκεφτούμε. Να του δώσουμε δώρα. Του μιλήσαμε για τον Θεό για την Αγάπη του Θεού που μας εμπνέει στη ζωή μας. Το μυστικό το είχε μέσα στην καρδιά του.

  Δύο Μουσουλμάνοι, όταν είδαν ότι η Αγάπη μας, ημών των Ορθοδόξων, δεν αποβλέπει μονάχα στους Ορθοδόξους αλλά, η Αγάπη απλώνεται και αγκαλιάζει και τους Μωαμεθανούς και τους Βουδιστάς και τους Κομφουκιανούς και δεν ξέρω τι άλλο υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, τόσο πολύ συγκινήθηκαν που είπαν: «Εμείς αυτή τη θρησκεία θα ασπαστούμε.». Ζήτησαν από τον ιερέα που πηγαίνει Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο ή και άλλη Κυριακή που λειτουργεί στη φυλακή που κάνει κατηχητικές συνάξεις τη μερίμνη του οικείου Μητροπολίτου Μακαριστού π. Ιακώβου. Βαπτίσθηκαν και πήραν Χριστιανικά ονόματα. Δε σας λέω τι ονόματα πήραν. Αυτό το αποκάλυψε ο καθηγητής Κοινωνικής Θεολογίας, εδώ του δικού μας πανεπιστημίου. Είναι κάτι σπουδαίο. Δεν αλλάζει ζωή. Αλλάζει θρησκεία. Είναι κάτι το πολύ μεγάλο.

  Σε μία από τις φυλακές που επισκεπτώμεθα, της μακρινής Ρωσίας, πήγαμε μια μέρα σε μια μακρινή φυλακή στο δρόμο προς τη Σιβηρία. Επισκεφθήκαμε μια φυλακή γυναικών και μια ανηλίκων. Είχαμε τα δώρα. Στους νέους είχαμε καινούρια μπουφάν. Για τη θερμοκρασία της ημέρας που επισκεφθήκαμε εκείνη τη φυλακή ήταν 34 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ανάμεσα στους επισήμους ήταν και ένας τμηματάρχης, παράγοντας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ούτε που το γνώριζα. Ήταν παρών αλλά, δεν μας έδωσε γνωριμία. Μάθαμε εκ των υστέρων, ότι αυτός αμέσως την επομένη Κυριακή βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Ήταν με πολιτικό βάπτισμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Και εδήλωσε: «Όλα τα εγγόνια μου θα τα κατηχήσω στην Ορθόδοξη πίστη. Στην πίστη των Αγίων πατέρων μας.».

  Όλα αυτά μας φτερουγίζουν, πνευματικά, για να γυρίζουμε από φυλακή σε φυλακή, στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα, μέχρι και τα μικρά κρατίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό, και να μιλάμε για τον Χριστό και να μιλάμε για την Αγάπη που εμπνέει ο Χριστός. Όχι, για την αγάπη του κόσμου τούτου. Η αγάπη του κόσμου τούτου είναι ψευτιά. Η Αγάπη που εμπνέει ο Χριστός δεν εκπίπτει ποτέ, κατά τον Απόστολο Παύλο. Η Αγάπη του Χριστού διατηρείται και στη ζωή και στον θάνατο και στην αιωνιότητα.

  Κάθε ομιλία, δεν είναι μια ομιλία χωρίς αυτό το ευχάριστο το συγκλονιστικό θέαμα. Όταν μιλούσα, άντρες που δεν κλαίνε εύκολα, οι γυναίκες κλαίνε εύκολα ο άντρας κλαίει δύσκολα, κι όμως άντρες που έκαναν εγκλήματα, που έκαναν μεγάλα αδικήματα έτρεχε το δάκρυ από τα μάτια. Σαν το νερό που τρέχει και δεν έχουμε ομπρέλα. Ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό. Ποιος μας λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μετανόησαν και δεν άλλαξαν ζωή;

  π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος

  Πηγή: ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr , imkoudouma.blogspot.gr

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: