olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Θα φορολογηθούν ακόμα και αναδρομικά οι εικονικές επιχειρήσεις και τα αυτοκίνητα σε Βουλγαρία και Κύπρο

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 4, 2017

IMG_0283Διαθέτουν μόνο ΑΦΜ χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα
Εταιρείες-σφραγίδες από Ελλάδα σε Βουλγαρία και Κύπρο
Φαντάσματα είναι 8 στις 10 ελληνικές εταιρίες που ιδρύθηκαν σε Βουλγαρία και Κύπρο, καθώς έχουν μόνο ΑΦΜ, δεν έχουν προσωπικό και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα.

Όπως είναι κοινό μυστικό ότι τους φορολογικούς παραδείσους διαφημίσουν και προωθούν δικηγόροι και φοροτεχνικοί που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Τ φαινόμενο των εικονικών επιχειρήσεων έχει πάρει διαστάσεις και όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Ούτε καν εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν στην Ελλάδα. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός ανέφερε και ποιοι βρίσκονται πίσω από τη σύσταση εικονικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες. Όπως είπε την πρακτική αυτή διαφημίζουν και διαδίδουν ένας μεγάλος αριθμός δικηγορικών και φοροτεχνικών γραφείων ώστε να αποκομίσουν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες τους.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ιστοσελίδες που διαφημίζουν τα μεγάλα οφέλη που προσφέρει στους Έλληνες φορολογούμενους η σύσταση μιας επιχείρησης στις γειτονικές χώρες λόγω του πολύ χαμηλού φορολογικού συντελεστή που προσφέρουν.

Βουλγαρία και Κύπρος είναι ορισμένες από τις χώρες που διαφημίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι και αποτελούν τον «απλό και εύκολο» τρόπο για να πληρώνει ένας Έλληνας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας λιγότερους φόρους και να γλιτώνει τη φορολογική επίθεση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά του.

Βέβαια όπως υπογραμμίζει η κα Παπανάτσιου οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικοί που διαφημίζουν τις γειτονικές χώρες ως φορολογικούς παραδείσους δεν παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα και συνήθως αφήνουν τους φορολογούμενους να πιστεύουν ότι αυτό είναι νομότυπο ενώ είναι παράνομο.

Σύμφωνα με την υφυπουργό:

Μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες.
Ακόμα και αν μια εταιρεία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα σε άλλη χώρα, το ελληνικό κράτος μπορεί να την θεωρήσει φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και να απαιτήσει την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματός της. Το κριτήριο είναι αν η άσκηση της πραγματικής διοίκησης της εταιρείας γίνεται στην Ελλάδα.
Το κύμα της εικονικής μετακόμισης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες απασχολεί έντονα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διαπιστώνει ότι τα έσοδα που χάνονται είναι σημαντικά. Για να ανακόψει το κύμα εικονικών ενάρξεων και μεταφοράς έδρας στις γειτονικές χώρες η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει ειδικό ελεγκτικό σχέδιο με διασταυρώσεις, συνεργασία με τις φορολογικές αρχές των γειτονικών χωρών και ανταλλαγή πληροφοριών με τα άλλα κράτη.

Οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη συλλέξει στοιχεία, έχουν προχωρήσει έλεγχοι σε επιχειρήσεις ενώ τις επόμενες ημέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία όπου θα όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλείς των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών.

Πληροφορίες από Newsbeast.gr

Ένα Σχόλιο to “Θα φορολογηθούν ακόμα και αναδρομικά οι εικονικές επιχειρήσεις και τα αυτοκίνητα σε Βουλγαρία και Κύπρο”

 1. begar2 said

  Κάτι τέτοια έλεγε και ο Γιωργάκης, ο Παπανδρέου, ότι θα κυνηγήσει τις εξωχώριες εταιρίες.

  Τρίχες.

  Απλά να το ακούσουν όσοι ακόμα δεν μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και να φοβηθούν. Γιατί στο τέλος δεν θα μείνει κανένας εδώ.

  Από τη στιγμή που η Βουλγαρία ανήκει στην ΕΕ, το ελληνικό κράτος ΔΕΝ μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ.

  Ο μόνος τρόπος είναι να μειωθεί η φορολογία, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φυγής.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: