Πώς προστατεύονται όσοι συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 55 – Όλες οι προϋποθέσεις για τη εθνική σύνταξη

IMG_9690

Εθνική σύνταξη από 16,80 ευρώ προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για όσους έχουν εργαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δηλαδή ομογενείς, αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες μετανάστες. Σε άλλο σημείο καθορίζεται το ύψος της εθνικής σύνταξης (345- 384 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από το 55ο έτος ηλικίας.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η διευκρινιστική εγκύκλιος έχει θετική επίδραση σε περίπου 20.000 ασφαλισμένους, κυρίως γονείς ανηλίκων από το Δημόσιο. Εφεξής αυτή η ομάδα ασφαλισμένων δεν κινδυνεύει να υποστεί περικοπές στην εθνική σύνταξη εξαιτίας του γεγονότος ότι επιλέγουν να βγουν στη σύνταξη πριν γίνουν 55 χρόνων, ούτε επειδή δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 40 έτη από το 15ο, μέχρι εκείνο που συνταξιοδοτούνται. Έτσι η εγκύκλιος βάζει όριο στο τελικό ποσό εθνικής σύνταξης που θα λαμβάνουν και δεν θα υποστούν μείωση αυτής κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών που προαναφέρθηκαν.

Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν και χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, η εγκύκλιος ορίζει έντεκα δικαιολογητικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επίσης, τονίζεται η υποχρέωση για 15 έτη νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα από 15 χρόνων έως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή βέβαια ισχύει η μείωση κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται της 40αετίας από 15 ετών μέχρι τη χορήγηση της σύνταξης. Γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο, σύμφωνα με τα παραδείγματα που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έχει εντάξει στην εγκύκλιο, να προκύπτει εθνική σύνταξη 16,80 ευρώ, μόλις…

Οι προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι:

Χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Χρόνος ασφάλισης ή κατοικίας σε άλλο κράτος.
Βεβαίωση της αρμόδιας δημοτικής αρχής για τη μόνιμη κατοικία
Αντίγραφα των εντύπων Ε1 ή θεωρημένα εκκαθαριστικά.
Άδειες παραμονής.
Πιστοποιητικά μετοικεσίας.
Αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας.
Μισθωτήριο συμβόλαιο κατατεθειμένο στην ΔΥΟ.
Βεβαίωση ΟΑΕΔ για εφάπαξ ομογενών ή επιδόματος ανεργίας.
Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει τη μόνιμη διαμονή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για να συμπληρωθεί η 15αετία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί η περίοδος ασφάλισης τόσο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και σε χώρες που έχουν συνάψει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα.

Αργυρώ Μαυρούλη

5 thoughts on “Πώς προστατεύονται όσοι συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 55 – Όλες οι προϋποθέσεις για τη εθνική σύνταξη”

  1. Καλά με τις συντάξεις γίνεται της πουτάνας.
    Τέτοιο σφαγείο ούτε που φανταζόταν κανένας, από μια «αριστερή, με κοινωνικές ευαισθησίες, κυβέρνηση»

    Like

    1. Τελικά το πρόβλημα δεν είναι ΤΙ σύνταξη θα πάρεις,αλλά πόση θα σου μείνει στα χέρια,μετά τα συνεχή ψαλιδίσματα,τιμάριθμο,πληθωρισμό(μην απορείτε υπάρχει ΚΑΙ επί ευρώ τέτοιος),και τις συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών ΤΟΥΣ(όχι μας)!…Εσείς λαλάκες με τα λεφτά που είχαν-έχουν πάρει, μια χαρά ΘΑ περνούσατε!

      Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s