olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Απάντηση του Λιμενικού, στους δημοσιογραφικούς κηφήνες που εκαναν κριτική απο τον καναπέ «Αυτά κάναμε για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το Αγ. Ζώνη ΙΙ»

Posted by netakias.com στο Σεπτεμβρίου 17, 2017

99DE3456-03EC-494C-AAD1-5B15BE4836A4-5375-0000053CF414B7D6Απάντηση του Λιμενικού: Αυτά κάναμε για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το Αγ. Ζώνη ΙΙ

 

Με αφορμή επικριτικά σχόλια που αποτυπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή, περί μη εφαρμογής σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, ΝΠ 11763, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εκδόθηκε ανακοίνωση όπου καταγράφονται όλες οι σχετικές ενέργειες που ανέλαβε, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου δράσης σε περιστατικά ρύπανσης, όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 11/2002 “Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες»:

1. Κινητοποίηση και συμμετοχή αντιρρυπαντικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από έτερες Λιμενικές Αρχές (Πάτρα, Σύρο, Λαύριο, Ελευσίνα, Χανιά) πέραν του αντιρρυπαντικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Κ.Λ.ΠΕΙΡΑΙΑ στις εργασίες απορρύπανσης.

2. Ανάληψη καθηκόντων Εθνικού Συντονιστή από Ανώτατο Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

3. Συνεχής επιτήρηση ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής με Πλωτά Περιπολικά Λιμενικού Σώματος.

4. Πραγματοποίηση ημερησίως και σε τακτική βάση περιπολιών αεροσκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ρύπανσης και τον συντονισμό ενεργειών απορρύπανσης.

5. Αποστολή κλιμακίου ΜΥΑ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για διενέργεια υποβρύχιας επιθεώρησης στο ναυάγιο.

6. Συνεχής ενίσχυση Λιμενικών Αρχών Πειραιά και Σαρωνικού με υλικά απορρύπανσης (πλωτά φράγματα, απορροφητικά υλικά) πέραν των ήδη υπαρχόντων σε αυτές, από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επιπρόσθετα, με εντολή του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. όλο το στελεχιακό δυναμικό των Λιμενικών Αρχών Πειραιά και Σαρωνικού έχει κινητοποιηθεί και συνδράμει τα συνεργεία καθαρισμού από ξηράς, προκειμένου για τη συντομότερη δυνατή απορρύπανση των πληγεισών ακτών.

7. Ενημέρωση του European Response Coordination Centre (ERCC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency – EMSA) και του Περιφερειακού Κέντρου Άμεσης Επέμβασης για την Αντιμετώπιση της Ρύπανσης της Μεσογείου Θαλάσσης (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea – REMPEC).

8. Αίτηση συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενεργοποίηση αντιρρυπαντικού σκάφους “AKTAIA ORSV” του EMSA, πρωινές ώρες της 13/09/2017, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε έτερη επιχείρηση στην οποία ήταν δεσμευμένο.

9. Χρήση δορυφορικών δεδομένων από εφαρμογή CleanSeaNet του EMSA.

10. Λήψη τακτικών μετεωρολογικών προγνώσεων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

11. Συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Αττικής/Δ/νση Αλιείας, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., Δήμοι).

12. Ενεργοποίηση του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. για την παρακολούθηση των επιπτώσεων του περιστατικού και την ποιότητα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Β) Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 55/98, ΦΕΚ 58 Α΄), οι υπαίτιοι πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης υποχρεούνται να λαμβάνουν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης. Σε περίπτωση που αυτοί αδυνατούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, υποχρεούνται να αναθέτουν αμέσως τις εργασίες αυτές σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης ρύπανσης, πράγμα το οποίο και έγινε.

6 Σχόλια to “Απάντηση του Λιμενικού, στους δημοσιογραφικούς κηφήνες που εκαναν κριτική απο τον καναπέ «Αυτά κάναμε για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το Αγ. Ζώνη ΙΙ»”

 1. Μ.Φ-Αρμονία said

  Το ΑΚΤΕΑ έπρεπε να το καλέσετε μέσω Ε.Ε. μετά από 3 μέρες; γιατί δεν το καλέσατε αμέσως το πρωί μετά το γεγονός;

  Μου αρέσει!

 2. rizes said

  Άκου δημοσιογραφάκο | vgiannelakis
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/11/15/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%bf/

  Μου αρέσει!

 3. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Το αποτελεσμα ποιο ειναι !!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 4. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Μου αρέσει!

 5. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: