olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΤτΕ: Μεγαλύτερη του στόχου η μείωση κόκκινων δανείων

Posted by netakias.com στο Σεπτεμβρίου 6, 2017

ebc21146dcaed96b82c64b1b68db596b-696x405

 • Χαμηλότερα κατά 1,6 δισεκατομμύρια τα κόκκινα δάνεια τον Ιούνιο του 2017
 • Το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2%
  Μεγαλύτερη του στόχου ήταν η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που ήταν 103,4 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα αφορούν τα κόκκινα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) καθώς και εκείνα που κρίνονται αβέβαιης είσπραξης.

Με στοιχεία του Ιουνίου 2017, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% , αγγίζοντας τα 102,9 δισ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχή περίοδο το στόχο που είχε τεθεί.

Συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ έναντι 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί.

Έτσι δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τέλος του έτους οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα ΜΕΑ στα 98,2 δισ. ευρώ (από 101,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου) ή κατά 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον, ενώ τα ΜΕΔ θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 6,9 δισ. ευρώ στα 65,9 δισ. ευρώ. Εντός του 2018 η μείωση των ΜΕΔ θα πρέπει να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 83,3 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ – δείκτης ΜΕΑ: 59,8%).

7 Σχόλια to “ΤτΕ: Μεγαλύτερη του στόχου η μείωση κόκκινων δανείων”

 1. begar2 said

  Μια και τυχαίνει να ασχολούμαι με το θέμα:

  Η μείωση των κόκκινων δανείων, κατά το τελευταίο έτος, είναι εικονική, για να μπορέσουν οι τράπεζες να περάσουν τον επερχόμενο έλεγχο.

  Δίνω ένα παράδειγμα.

  Έστω κάποιος που χρωστάει 5000 σε μια πιστωτική κάρτα, που έχει ακυρωθεί και δεν έχει πληρώσει τα τελευταία 2 χρόνια , δεκάρα τσακιστή.

  Τα 5000, μαζί με τόκους, έχουν γίνει π.χ 5500 και η ελάχιστη μηνιαία δόση έχει φτάσει π.χ. τα 800 ευρώ.

  Τι κάνει η τράπεζα, χωρίς τη συμμετοχή του οφειλέτη.

  Εκδίδει κάποιο μήνα λογαριασμό, όπου έχει κουρέψει τους τόκους και ξεκινάει από την αρχή ζητώντας ελάχιστη δόση π.χ. 150 ευρώ για συνολική οφειλή 5.000. Δηλ μηδενίζει το κοντέρ και εμφανίζει την οφειλή ως ρυθμισμένη.

  Αυτομάτως, η συγκεκριμένη οφειλή, στα χαρτιά εμφανίζεται ως πράσινη, ενώ ο οφειλέτης ουδέποτε πάτησε πόδι στην τράπεζα, ουδέποτε μίλησε με κάποιον υπάλληλο. Εννοείται ότι ο οφειλέτης συνεχίζει να μην πληρώνει δεκάρα τσακιστή, αλλά από τη στιγμή έκδοσης του συγκεκριμένου λογαριασμού και για διάστημα έως 90 μέρες, η οφειλή εμφανίζεται στα βιβλία ως «πράσινη».
  Μετά από 10-12 μήνες, η τράπεζα επαναλαμβάνει τη διαδικασία και, ενώ στην ουσία ο οφειλέτης ΠΟΤΕ δεν πληρώνει, το δάνειο πρασινίζει, κοκκινίζει, ξαναπρασινίζει, ξανακοκκινίζει κλπ κλπ

  Ένα άλλο φαινόμενο, κατά τους τελευταίους 6 μήνες, είναι το παρακάτω:
  Έστω οφειλέτης στεγαστικού, με μηνιαία δόση 700 ευρώ, που δεν έχει πληρώσει δεκάρα επί 1 χρόνο.
  Τον καλεί η τράπεζα για ρύθμιση και του προτείνει μείωση της δόσης στα 200 ευρώ. Ο οφειλέτης αναφέρει ότι δεν εχει τη δυνατότητα να πληρώνει. Ο υπάλληλος του απαντάει «υπόγραψε εσύ να φανεί ότι πρασίνισε το δάνειο και μη δίνεις δεκάρα»

  *Τα παραπάνω προέρχονται από μαρτυρίες οφειλετών.

  =================

  Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί από καμία κυβέρνηση, αφού η μόνη λύση είναι η επαναφορά της οικονομικής ευρωστίας των οφειλετών, στην προμνημονιακή κατάσταση, κάτι που θα πάρει 30 χρόνια.
  Όλες οι άλλες, κατά καιρούς, προτεινόμενες λύσεις, είναι απλά λόγια και ανεδαφικά σχέδια επί χάρτου.

  Μου αρέσει!

  • Πύκτης said

   Τώρα όμως που τα συριζανελλια μαζί με τους υπόλοιπους στο 3ο μνημόνιο παρέδωσαν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια θα λυθεί το πρόβλημα ….κάνενα σπίτι στα χέρια Ελληνα ιδιοκτήτη να γράψει το κοντέρ τους 0.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • begar2 said

    Όσο και αν σου φανεί περίεργο, τα δάνεια στα χέρια των κορακιών, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους οφειλέτες.
    Και εξηγώ.

    Έστω ότι χρωστάω 10.000 στην τράπεζα.
    Η τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να μου κάνει κούρεμα, μόνο ρύθμιση. Πάντα θα ζητάει όλο το ποσό.Λόγω της φύσης της λειτουργίας της.

    Έρχεται το κοράκι και αγοράζει το δάνειο στο 5-7% της αξίας του.
    Ας πούμε 7%. Δηλ 700 ευρώ. Στη συνέχεια πάει στον οφειλέτη και του λέει ότι αν δώσει 1400 ευρώ ντούκου, ξοφλάει ΟΛΟ το δάνειο. Ενδεχομένως να του κάνει και λίγες δόσεις, ανεβάζοντας την οφειλή στα 1500 ευρώ..
    Ο οφειλέτης, θα προσπαθήσει με νύχια και δόντια να εξοφλήσει, αφού στην ουσία του κάνουν κούρεμα 80% και βάλε.

    Παράλληλα, το κοράκι έχει βγάλει άμεσα κέρδος 100%, αφού αγόρασε το δάνειο για 700 ευρώ και εισέπραξε 1400 (1500 με δόσεις).

    Μου αρέσει!

   • begar2 said

    Αυτό ήδη έγινε με τα δάνεια της Citibank, όταν αυτή αποχώρησε από την Ελλάδα.
    Η Citibank εισέπραξε με διαταγές πληρωμής όλες τις καθυστερημένες οφειλές, άνω των 1500 ευρώ.
    Τις υπόλοιπες τις πούλησε «άτυπα» σε ντόπια κοράκια, τα οποία αντί δικαστικών εξόδων, προτίμησαν να προσφέρουν κούρεμα 80%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σχεδόν ΟΛΟΙ, για μικροοφειλές, π.χ. του χιλιάρικου, να σπεύσουν να δώσουν 200 ευρώ και να κλείσει το θέμα.

    Μου αρέσει!

   • Πύκτης said

    Ναι το γνωρίζω πως λειτουργεί , αλλά είσαι σίγουρος ότι θα έχει ο οφειλέτης να πληρώσει το κοράκι ;;
    Σε ένα μεγαλύτερο ποσό κόκκινου δανείου , οι δόσεις θα είναι μεγαλύτερες και η προς τα κάτω οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη θεωρείται δεδομένη σήμερα .
    Εξάλλου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και 50 ευρώ δόση.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • begar2 said

    Έχεις δίκιο κατά 50%.

    Παράδειγμα.
    Κάποιος χρωστάει 10.000. Δεν τα έχει, δεν μπορεί να τα βρει, δεν πληρώνει.
    Έρχεται το κοράκι και του λέει ότι με 1500 ευρώ ξοφλάει.
    Υπάρχει μια πιθανότητα να δανειστεί 1500 ευρώ από μάνα, πατέρα, αδελφό, κουνιάδο κλπ, ενώ είναι μάλλον απίθανο οι ίδιοι να του δάνειζαν 10.000.

    Όπως και να έχει αλλιώς ψάχνεις να βρεις 1500 ευρώ και αλλιώς (ΔΕΝ)ψάχνεις να βρεις 10.000.

    Πάνω κάτω τα ίδια θα ισχύσουν για τα στεγαστικά, αλλά με πολύ μικρό κούρεμα, τέτοιο, ώστε η αξία της οφειλής να μην υπερβαίνει την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου.

    Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έρθει το κοράκι να ζητήσει το 100% της οφειλής και να πάρει τα @@ του. Η διεθνής σκηνή έχει δείξει ότι μάλλον θα ισχύσει το 1ο μοντέλο, που περιέγραψα στα προηγούμενα σχόλια.

    Υπενθυμίζω ότι οι τράπεζες ΔΕΝ μπορούν να κάνουν κουρέματα, διότι κινδυνεύουν οι υπάλληλοι τους να διωχθούν για απιστία.
    Διαφορετικά θα έκαναν οι ίδιες κουρέματα και αντί για 7%, θα εισέπρατταν ένα 20-25% από τα μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια.

    Μου αρέσει!

 2. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: