olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Το πολίτευμα των πραγματικών «Αρίστων»: Δημοκρατία ίσον κλήρωση. Η Αρχαία Ελλάδα έχει ήδη αποφανθεί, πολύ πριν το ΣτΕ.

Posted by olympiada στο Αύγουστος 7, 2017

 
Θα πρέπει να γίνει κάποτε συνείδηση ότι δημοκρατία είναι μία και μόνο μία. Αυτή που εφεύραν και βίωσαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Και δεν έχει καμία σχέση με τη ρωμαϊκή «ρεπούμπλικα» (res publica). Μία και χωρίς επίθετα. Κι όσοι κατά καιρούς έχουνε προσάψει στη δημοκρατία κάποιο επίθετο -την είπαν βασιλευομένη ή βασιλευόμενη, προεδρευόμενη, προεδρική, άμεση, έμμεση, αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική, χριστιανική, λαϊκή, σοσιαλιστική, οικονομική, περιεκτική και άλλα πολλά ίσως- είναι είτε 1) γιατί δεν έχουν διαβάσει τα δύο βασικά κείμενα που μιλάνε για τη Δημοκρατία, τα Πολιτικά και την Αθηναίων Πολιτεία και τα δύο του Αριστοτέλη είτε 2) γιατί, αν τα διάβασαν δεν τα κατανόησαν είτε 3) γιατί, αν τα διάβασαν και τα κατανόησαν, τα αγνόησαν, νομίζοντας ότι βρήκαν τους «αιώνιους» νόμους που διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η Δημοκρατία είναι μία και μόνο μία και χωρίς επίθετα.         
 Λέει ο Αριστοτέλης (Αριστ. Πολ. Ε, 1310α 12-22) ότι σε κάθε πολίτευμα (και σε κάθε πολιτικό κίνημα, θα συμπληρώναμε) αντιστοιχεί η ανάλογη παιδεία. ’λλη είναι η οικονομία των μη δημοκρατικών πολιτευμάτων και κινημάτων και άλλη η δημοκρατική οικονομία. ’λλη είναι η πολεοδομία των μη δημοκρατικών πολιτευμάτων και κινημάτων και άλλη η δημοκρατική πολεοδομία. Και να υπενθυμίσουμε βέβαια πως ακολουθούμε στην κατηγοριοποίηση των πολιτευμάτων την αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη. Κατ' αυτή τα πολιτεύματα είναι, όλα κι όλα, τρία. Κάθε πολίτευμα λοιπόν, ανεξάρτητα από το πώς αυτό το ίδιο αυτοαποκαλείται, είναι στην πραγματικότητα ή Mοναρχία ή Oλιγαρχία ή Δημοκρατία.
          Η ειδοποιός διαφορά των τριών, όλων κι όλων, πολιτευμάτων είναι ο κυρίαρχος τρόπος ανάδειξης των αρχόντων. Έτσι η Μοναρχία αποκτά νέο άρχοντα με βάση το κληρονομικό δικαίωμα, όταν εκλείψει ο μονάρχης από φυσικό θάνατο ή δολοφονία, η Ολιγαρχία ανανεώνει τους άρχοντές της με εκλογή και τέλος η Δημοκρατία έχει σαν κυρίαρχο τρόπο αλλαγής των αρχόντων της την κλήρωση. Να επισημάνουμε πως στην αρχαία Αθήνα τα 99,14% των αρχόντων της αναδείχνονταν με κλήρωση! Να τονίσουμε και πάλι πως η μοναρχία αποκτά κάποιο καινούργιο άρχοντα με βάση το κληρονομικό δίκαιο και η ολιγαρχία λέει ότι ανανεώνει τους άρχοντές της, αλλά στην πραγματικότητα επανεκλέγει τους περισσότερους και λίγους αλλάζει με καινούργιους. Αντίθετα η δημοκρατία, μονάχα αυτή, αλλάζει πάντα όλους τους κληρωτούς της άρχοντες και στη θέση τους κληρώνονται καινούργιοι. Γι' αυτό στη δημοκρατία οι πολίτες δε χωρίζονται σε άρχοντες και αρχόμενους. Όλοι θα περάσουν αναπότρεπτα από την εξουσία και κανείς δε θα καθίσει σ' αυτή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Η δημοκρατία δεν έχει επαγγελματίες πολιτικούς και δικαστές.
          Να μην παραλείψουμε να επισημάνουμε πως και τα τρία πολιτεύματα χρησιμοποιούν και το διορισμό για την ανάδειξη κάποιων αρχόντων. Βέβαια η μοναρχία τον χρησιμοποιεί κατά κόρο, η ολιγαρχία πάρα πολύ, ενώ στη δημοκρατία οι διορισμένοι είναι ελάχιστοι και απλά βοηθητικοί και εξαρτώνται από τους ενιαύσιους κληρωτούς άρχοντες που τους διόρισαν και είχαν και την ευθύνη γι’ αυτούς.
          Έτσι, για παράδειγμα, θα πούμε ότι ο Κοινοβουλευτισμός είναι ολιγαρχική πολιτειακή παραλλαγή, είναι μια Φιλελεύθερη Ολιγαρχία, αφού χρησιμοποιεί την εκλογή για ανάδειξη των αρχόντων του, αλλά παρέχει και κάποιες ελευθερίες. Αντίθετα ο Φασισμός, ο Ναζισμός και ο Κομμουνισμός είναι Ολοκληρωτικές Ολιγαρχίες, μια και χρησιμοποιούν την εκλογή για την ανάδειξη των αρχόντων αλλά δεν παρέχουν τις ελευθερίες που παρέχει ο Κοινοβουλευτισμός.
Και εδώ χρωστάμε ίσως κάποια εξήγηση σαφέστερη, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Το πολίτευμα στο οποίο ζούμε είναι ο Κοινοβουλευτισμός. Είναι πολίτευμα αγγλικής προέλευσης, προέρχεται από την προσπάθεια να περιορισθεί η Μοναρχία, είναι δηλαδή συρρικμωμένη Μοναρχία· έχει βέβαια μιμηθεί επιφανειακά πολλούς θεσμούς από την αρχαία ελληνική Δημοκρατία κι έχει σφετερισθεί και το όνομά της. Ο Κοινοβουλευτισμός όμως δεν είναι Δημοκρατία αλλά μια ολιγαρχική πολιτειακή παραλλαγή: οι Αρχαίοι Έλληνες και ο Αριστοτέλης θα τον κατέτασσαν σαφώς στην Ολιγαρχία, μια και χρησιμοποιεί την εκλογή κυρίως σαν τρόπο ανάδειξης και εναλλαγής των αρχόντων. Ο Κοινοβουλευτισμός είναι Φιλελεύθερη Ολιγαρχία θα λέγαμε κι εμείς, υιοθετώντας την ονομασία που έδωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στο πολίτευμα αυτό. Και δεν είναι καν σαν την αρχαιοελληνική Ολιγαρχία, που ήταν συρρικνωμένη Δημοκρατία.
          Για άλλα πολιτεύματα, όπως ο Φασισμός, ο Ναζισμός και ο Κομμουνισμός, θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο Ολοκληρωτικές Ολιγαρχίες, μια και χρησιμοποιούν  ή -καλύτερα- ψευτοχρησιμοποιούν και την εκλογή  σαν τρόπο ανάδειξης και εναλλαγής των αρχόντων. Πάντως ο Κοινοβουλευτισμός, επειδή είναι το περισσότερο απομακρυσμένο από τη Μοναρχία πολίτευμα και είναι το καλύτερο από τα υπάρχοντα. ’λλη φορά θα κάνουμε μια λεπτομερή σύγκριση της Δημοκρατίας με τον Κοινοβουλευτισμό για να γίνουν καταφανείς οι διαφορές τους. Πάντως αν θέλαμε να παρουσιάσουμε σχηματικά πάνω σε μια ευθεία τα πολιτεύματα θα έδιναν την ακόλουθη γραφική παράσταση:
 
Δ      ΑΕΟ        Κ                  (ΦΟ)             ΟΟς  Μ
 
          Όπου: Δ=Δημοκρατία, ΑΕΟ=Αρχαιο-Ελληνική Ολιγαρχία, Κ=Κοινοβουλευτισμός (Φιλελεύθερη Ολιγαρχία), ΟΟς=Ολοκληρωτικές Ολιγαρχίες, Μ=Μοναρχία.
 
 
 
A. KONTOΣ
φιλόλογος-γλωσσολόγος, νομικός, κοινωνιολόγος.

28 Σχόλια to “Το πολίτευμα των πραγματικών «Αρίστων»: Δημοκρατία ίσον κλήρωση. Η Αρχαία Ελλάδα έχει ήδη αποφανθεί, πολύ πριν το ΣτΕ.”

 1. Πύκτης said

  Να δεις η πείνα με πλειστηριασμούς τι πολίτευμα είναι ….μου θες και κλήρωση , ενώ βγαζει ο ένας το μάτι του άλλου για να πιάσει την καρέκλα ….έτσι κι αλλιώς η κλήρωση γινόταν στους αποδεκτούς άριστους , πράγμα που δεν το δέχετε η αριστερή σας ιδεολογία , μήπως το δέχετε η αριστερή με ολίγον ψεκασμένο ιδεολογία να γίνει με κλήρωση η ανάθεση του ΥΠΕΘΑ ;;;……ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧ

  Μου αρέσει!

  • Ακέλας said

   ΑΝ μιλάμε για την Δημοκρατία του Εφιάλτη,δια κλήρου είχε δικαιώμα στην διακυβέρνηση της πόλης ο ΚΑΘΕ Αθηναίος πολίτης φτάνει να τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις:- Και οι δυό γονείς του Αθηναίοι πολίτες,Νομικά»καθαρός»και να μη χρωστάει στο δημόσιο!…ΑΝ κληρωνόταν έπρεπε να δώσει τα πλήρη περιουσιακά του στοιχεία (μέχρι κορδονιών σανδάλων) και όταν έληγε η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ θητεία του έπρεπε να έχει την ίδια ακριβώς γιατί γι’αυτό φρόντιζε η πολιτεία!…Βάρδα να μην είχε πάρα πάνω όμως!

   Μου αρέσει!

  • Επόπτης Γραμμών said

   δεν το δέχετε [ται]
   μήπως το δέχετε [ται]
   με ολίγον [η] ψεκασμένο [η]

   Μου αρέσει!

 2. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Μου αρέσει!

 3. ο Γιωργος said

  Μου αρέσει!

 4. Μέτων said

  Δεν τα λέτε καθόλου καλά. Δημοκρατία ήτο το πολίτευμα πόλεως-κράτους καθ΄ ό οι πόλιται-οπλίται επέλεγον τους άρχοντες της πόλεως. Ουδεμία σχέση με αυτό που οι Δυτικοί αποκαλούν σήμερα δημοκρατία.
  Κατά τον Αριστοτέλη τριών ειδών πολιτεύματα δύνανται να υπάρχουν: Η Μοναρχία με παρέκβαση την τυραννίδα, η Αριστοκρατία με παρέκβαση την ολιγαρχία και η Πολιτεία με παρέκβαση την δημοκρατία.Ο Αριστοτέλης ήδη χρησιμοποιεί την λέξη με την έννοια της οχλοκρατίας. Η Πολιτεία σύγκειται από δύο παρεκβάσεις, την ολιγαρχία και την δημοκρατία!
  Το κάθε πολίτευμα νομιμοποιεί την ύπαρξη όταν υπηρετεί το γενικό καλό.

  Η λέξις «πολιτεία» ως σημαίνον έχει τρία σημαινόμενα α) πολιτεία=κράτος π.χ Ιόνιος Πολιτεία. β) πολιτεία=γενικώς όλα τα πολιτεύματα και γ) πολιτεία=το πολίτευμα που έχει βάση τις δύο παρεκβάσεις :Ολιγαρχία και δημοκρατία=οχλοκρατία.

  Στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν και κληρωτά αξιώματα ήτοι μη αιρετά. Το αριστοκρατικό ιδεώδες προβάλλει την ανάγκη να ανέρχονται στα ανώτατα αξιώματα οι άριστοι άνδρες, ώστε το κράτος να λειτουργή καλύτερα και να επιτυγχάνη τους στόχους του.
  Ο Αριστοτέλης όπως και όλοι μεγάλοι φιλόσοφοι ήσαν αριστοκρατικοί!

  Η «δημοκρατία» είναι το πολίτευμα των δημαγωγών και του όχλου.

  Μου αρέσει!

  • Να τα λέμε όλα! said

   Όπου «αριστοκρατικοί» διάβαζε κληρονομικοί γαιοκτήμονες στην πράξη.
   Δεν είναι τυχαίο ότι ο φεουδαρχικός μεσαίωνας επικαλούταν ακριβώς τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα ως ιδεολογικούς του γκουρού.

   Μου αρέσει!

   • Μέτων said

    Εσύ ποιον επικαλείσε τον Ντιτερό, τον Βολταίρο ή τον Χιουμ.
    Και στους βαρβάρους υπάρχουν οι «άριστοι» με τα σχετικά κριτήρια.
    Και στους πρωτογόνους υπάρχουν «άριστοι» με τα ίδια κριτήρια.

    Προφανώς είσαι εραστής της κάλπης. Δοστε μου ψηφοφορίες και πάρτε μου τη ψυχή. Ως ψηφοφόρος αισθάνομαι άρχοντας κι ας αποκαλούν ηλίθιο πρόβατο.

    Μου αρέσει!

   • Να τα λέμε όλα! said

    Το αρχοντολόϊ είχε πάντα τους κολαούζους του.
    Να μην έχει και κάποια ζόμπι σήμερα;

    Μου αρέσει!

  • Επόπτης Γραμμών said

   την ύπαρξη > [ιν]
   όταν [αυτή] υπηρετεί
   Εσύ ποιον επικαλείσε > [σαι]
   κι ας [σε] αποκαλούν ηλίθιο πρόβατο

   Overall : not bad
   «practice makes perfect»

   Μου αρέσει!

 5. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Μου αρέσει!

  • Πύκτης said

   Νίκησα
   Ψήφισα ναι έγινε ναι!

   Μου αρέσει!

   • ΜΑΙΡΗ said

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Μου αρέσει!

   • Τασος said

    ++++++++++++++++++++++++

    Μου αρέσει!

   • Περικλης said

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Μου αρέσει!

 6. […] […]

  Μου αρέσει!

 7. Dimitris said

  ΣΤΟΝ ΚΑΜΕΝΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΑΥΤΑ?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: