olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Προκόπης Παυλόπουλος: Στις ακρότητες της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα είναι η απάντηση!

Posted by olympiada στο Αύγουστος 3, 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ NORTHEASTERN ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ RICHARD KATULA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»
Προεδρικό Μέγαρο, 3 Αυγούστου 2017

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι και πάλι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να συγχαρώ, για μία ακόμη φορά, τους υπευθύνους του προγράμματος και ιδίως τον φίλο και μεγάλο φιλέλληνα αλλά και μεγάλο επιστήμονα, τον Καθηγητή κ.Katula. Μετέχετε σ’ ένα εμβληματικό πραγματικά πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα «Διάλογος των Πολιτισμών», και μετέχετε στο τμήμα του εκείνο που αφορά την «Ελλάδα του χθες και του σήμερα». Είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο ενός μεγάλου Πανεπιστημίου όπως είναι το Πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτάτε, το Northeastern της Βοστώνης. Θέλω να σας τονίσω ότι η παραμονή σας στην Ελλάδα σας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσετε από κοντά τα δεδομένα του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά να σκεφτείτε -και να σκεφτούμε όλοι μαζί- την αξία του Ελληνικού Πολιτισμού, το τι εκπέμπει αυτός ο Πολιτισμός, πώς μας διδάσκει το ποιες είναι οι ρίζες μας και, ταυτοχρόνως, τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξουμε όλοι σήμερα για να υπερασπισθούμε αυτόν τον κοινό μας Πολιτισμό: τον Δυτικό Πολιτισμό και τον Πυρήνα του που είναι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Ο Δυτικός Πολιτισμός στηρίζεται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η Αρχαία Ελλάδα μέσα από το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, το Πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι το Πνεύμα εκείνο που επινόησε την Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως όμως μέσα από την Ελευθερία, την οποία καλλιέργησε, κατέστησε δυνατή την δημιουργία της Επιστήμης, το «ξεμάγεμα» -να το πω έτσι- του κόσμου. Την απαλλαγή του κόσμου από το δόγμα και από τον μύθο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πυλώνας της Αρχαίας Ρώμης, ο οποίος μας κληροδότησε τους θεσμούς, τον νόμο, και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον και το Κράτος Δικαίου. Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της Χριστιανικής διδασκαλίας, εκείνος ο οποίος μας έδωσε την έννοια της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι δυο αξίες μέσα από τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε όλους εκείνους τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε σήμερα, και οι οποίοι οδηγούν σε περιπέτειες την κοινωνική μας συνοχή. Μην υποτιμάμε αυτόν τον τρίτο πυλώνα, γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ τον έχουμε ανάγκη.

Εδώ στην Ελλάδα, λοιπόν, μπορούμε να αναλογιστούμε μαζί ποιοι είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι υπονομεύουν τις ρίζες του Πολιτισμού μας. Γιατί, όπως φαίνεται -το γνωρίζετε όλοι- ο Πολιτισμός μας κινδυνεύει από τη μια πλευρά εξαιτίας του ότι η ίδια η Ελευθερία και η Δημοκρατία κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από ποικίλους κινδύνους, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι σήμερα η τρομοκρατία. Κινδυνεύει το ίδιο το Κράτος Δικαίου, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό, πολλές φορές οι παραβιάσεις του νόμου και των δημοκρατικών ελευθεριών είναι μπροστά μας. Κινδυνεύει η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη μέσα από μια αλόγιστη διεύρυνση των ανισοτήτων, μέσα από τις ακρότητες ορισμένων μορφών της παγκοσμιοποίησης. Η Ελλάδα είναι ο Τόπος ο οποίος μπορεί να μας εμπνεύσει να αντιληφθούμε αυτούς τους κινδύνους, να τους αντιμετωπίσουμε, να υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας. Άρα, με αφετηρία την Ελλάδα, με αφετηρία την επίσκεψή σας στις ρίζες του Πολιτισμού μας, είναι καιρός γυρνώντας στις ΗΠΑ και συνεχίζοντας τις σπουδές σας, να γίνετε κήρυκες, φορείς, αυτής της μεγάλης αποστολής η οποία συνίσταται, όπως είπα πριν, στο να υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας.

Εύχομαι, αυτή η παραμονή να σας φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Και με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε τους επόμενους. Εκείνους που θα σας διαδεχθούν σ’ αυτό το ίδιο το πρόγραμμα. Και ελπίζω να είναι πάλι μαζί μας ο κ. Katula. ΄Εχει πει ότι ίσως εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, εμείς εδώ οι Έλληνες κι εγώ προσωπικά τον προτρέπουμε να μην την εγκαταλείψει, να την συνεχίσει, να φτιάξει τους διαδόχους του και μαζί με αυτούς να συνεχίσουν αυτή την σημαντική παράδοση, που γνωρίζετε ότι έχει μεγάλη αξία και για μας τους Έλληνες.

Και πάλι καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ.-

24 Σχόλια to “Προκόπης Παυλόπουλος: Στις ακρότητες της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα είναι η απάντηση!”

 1. ο Γιωργος said

  Ο ιδιος ο προφεσορας σου εγραψε το λογο; Τι σας μαθαινει; Πως να πουλατε καθρεπτακια και χαντρες στους ιθαγενεις; Ο ιδιος βλεπει οτι τους Ινδιανους τους τελειωσες εσυ και η συμμορια σου. Δεν εχει πια ψωμι για το «εργο» του η Ελλαδα.

  Μου αρέσει!

 2. .. said

  http://redskywarning.blogspot.gr/2017/07/blog-post_26.html

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Μεγάλες μορφές του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών έχουν αναφερθεί σε αυτό που ο Πρόεδρος αποκάλεσε βασικό πυλώνα του δυτικού πολιτισμού, δηλαδή το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, που έδωσε στο σύγχρονο ακρογωνιαίους λίθους όπως αυτούς τη δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσυνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου.

  Μου αρέσει!

  • ο Γιωργος said

   Οτι πεις. Αλαξε το τωρα και πισω στα αλλα ποστ.

   Professor Katula’s scholarly interests have focused on classical rhetoric and applications of rhetorical theory to public discourse in American society.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • Panos Diakos said

    τι ηταν αυτο που σε ζορισε ?

    Μου αρέσει!

   • ο Γιωργος said

    Τι να με ζορισει. Με εκνευρισαν τα φρου φρου κι αρωματα για ενα επικοινωνιολογο που κουβαληθηκε με την ταξη του. Οπου βρει γλυφει.
    Το κερασακι ηταν να μιλαει για Ελευθερια, Δημοκρατια και κρατος δικαιου ανθρωπος που τα καταργησε με τις υπογραφες του. Εκτος αν θεωρεις οτι ετσι ειναι τα πραγματα. Οποτε δεις Παυλοπουλο εδω μεσα , απο πισω κλουθαει και η παραπανω «σπατουλα». Δεν αντεχω τους γλυωδεις τυπους και τους γλυφτες.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  • Democratia DELENDA EST - eksothen said

   χεχεχεχε καλο το.ποιηματακι…

   Μου αρέσει!

 4. Ακέλας said

  …Το πείραμα είναι Κύριε Πρόεδρε,και η πορεία της Ανθρωπότητας εξαρτάται από το αν πετύχει ή όχι!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ακέλας said

   …και δυστυχώς Κύριε Πρόεδρε,με ΑΥΤΟΥΣ τους «πολιτικούς»άνδρες,και «ΑΥΤΗΝ»την δικαιοσύνη η επιτυχία του πειράματος είναι εξασφαλισμένη!

   Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο βιασμος της δημοκρατιας ομως εγινε με την ψηφο μας το 2009 που εμπιστευθηκαμε το ΕΘΝΟΣ σε καποιον που δεν ενοιωθε να ανηκει σ αυτο .
   Γιατι βιασμος ; γιατι μας υπεβαλαν αλλοι εξω απο δω (εξαποδω) ποιον επρεπε να εμπιστευομαστε. Και τους υπακουσαμε με τον ενθουσιασμο του ηλιθιου ενω τους ξ ε ρ α μ ε κι αυτους κι αυτον που δε γνωριζε επαρκως ουτε τη γλωσσα!

   Μου αρέσει!

 5. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. Φωνη της λογικης said

  Πολύ σωστός ο πρόεδρος. Οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία είναι μεγάλοι και δύσκολο να καταπολεμηθούν γιατί έχουν ισχυρά μέσα.
  Η επιστροφή σε βασικές θεμελιώδεις αξίες αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, κοινωνικής ισότητας και δικαιοσυνης είναι αναγκαία για να καταπολεμηθούν οι εχθροί της δημοκρατίας.

  Μου αρέσει!

 7. Democratia DELENDA EST - eksothen said

  Φιλελευθερες διεθνιστικες ΜΛΚΙΕΣ. Απο εναν ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ.

  Προς Που τ Δου.

  Αντε χασου ρε ανθελληνα !!

  ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

  Μου αρέσει!

 8. Democratia DELENDA EST - eksothen said

  Μερικες ΑΛΗΘΕΙΕΣ για την ΑΝΤΙ ΕΘΝΙΚΗ κι ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ δημοκρστια ΣΑΣ !!

  Ειπαμε:
  Democratia DELENDA EST
  – (η δημοκρστια πρεπει να κσταστραφει)

  Εθνοκτονια μεσω δημοκρατιας:
  «..Ποιος ελέγχει τον λαθροεξουσιαστή σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, αλλά και σε κάθε αυθαιρεσία ή προδοσία του;

  Ο «κυρίαρχος» λαός δεν έχει καμία δυνατότητα, διότι, «δημοκρατικά» ευνουχισμένος και αποχαυνωμένος, δεν εφαρμόζει την παρ. 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος. Εξ’ άλλου η «δημοκρατία», μετά την απομάκρυνση εκ του «ταμείου» ουδέν λάθος αναγνωρίζει.

  Ποιος προστατεύει τον πλανηθέντα λαό και το αποδομούμενο Έθνος από κάτι τέτοιους τιποτένιους καταληψίες της Εξουσίας;

  Το Σύνταγμα; Χαιρέτα μου τον πλάτανο… Κάποια από τις «διακεκριμένες» … εξουσίες;

  Αυτή η «διάκριση» απαντάται μόνο στις σελίδες του Συνταγματικού Δικαίου και απασχολεί μόνο αργόσχολους συνταγματολογούντες.

  Στη «δημοκρατική» πολιτική πρακτική, η μεν Νομοθετική νομοθετεί τα όποια σχέδια νόμου φέρει προς ψήφισιν η Εκτελεστική, ως διαθέτουσα την κοινοβουλευτική πλειονοψηφία, οπότε δεν εξουσιάζει, αλλά απλώς προσυπογράφει, η δε Δικαστική, έχουσα προϊστάμενο υπουργό της Εκτελεστικής, λειτουργεί υπό περιορισμόν και υπό τον φόβο των πάσης φύσεως κυβερνητικών ή μη… ιουδαίων. Ατομικές εξαιρέσεις δικαστικών λειτουργών, ασκούντων ευόρκως και εις το ακέραιον την εξουσία τους, υπάρχουν, αλλά δεν αρκούν, για να εκμηδενίσουν τον κανόνα.

  Στα «δημοκρατικά» καθεστώτα λειτουργεί και η κατ’ ευφημισμόν καλούμενη 4η εξουσία (ο Τύπος), η οποία – με ελάχιστες εξαιρέσεις – ασκεί πολιτική μαστροπεία εις βάρος του λαού και βυσσοδομεί κατά του Έθνους.

  Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα και τα διδάγματα της Ιστορίας, καταλήγω στον ακόλουθο ορισμό της «δημοκρατίας»:

  «Δημοκρατία» είναι το κοινό πολιτικό ψευδώνυμο των χειρόνων αντιλαϊκών και αντεθνικών καθεστώτων. Κραταιό και ελεύθερο λαό, και ανεξάρτητο και κυρίαρχο, έθνος μόνο ο Εθνικισμός έχει την πίστη, τη θέληση και τη δύναμη να δημιουργήσει.


  Όχι πλέον άλλη ευκαιρία στα τρωκτικά της «δημοκρατίας», γιατί τότε θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα λυτρώσεως του Γένους μας.

  Το δις πολιτικώς εξαμαρτείν προδίδει έλλειψη σοφίας. Το συνεχώς όμως εξαμαρτείν είναι ίδιον αυτοκτονικής πολιτικής βλακείας.

  Μιχαήλ Αρβανίτης.»

  Μου αρέσει!

  • Σ αυτο το «νεο» πολιτικο συστημα που προτεινεις δε θα επιλεγουμε κυβερνησεις ετσι ;
   Μπορει να ειναι καλυτερα, αλλα πες το μας.

   Μου αρέσει!

   • Democratia DELENDA EST - eksothen said

    Αντιθετως.

    Ο δημος θα εχει ποιο αμεση επαφη με του υπαλληλους του Λσου πιυ θα ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ το κρατος.
    Επιπλεον, οι Θεσμοι θα εινσι δεσμιοι του Συνταγματικου νομου κι οχι του καθε νομοθετη ‘η βουλευτη.

    Οι διαμορφωτες του Συνταγματος των Ηνωμενων Πολιτειων της Αμερικης ειχσν πιασει το νοημα κι ηταν αρκετα ευστοχοι στον σκοπο υους που ηταν η διαμορφωση ενος πολιτειακου καθεστως διακυβερνησης οπου ο πολιτης ειναι ο sovereign, ο κυριαρχος. Οπως ΑΚΡΙΒΩΣ γραφει κι το Ελληνικο Συνταγμα, περι κυριαρχιας.

    Υπαρχει υπαρξιακος λογος που ο Πλατων, ο Αριστοτελης, ο Σωκρατης, ο Λυκουργος ο Σολων χιλιαδες μετα Σωκρατικοι φιλισοφοι, οπως βεβαια κι οι ιδρυτες του Αμερικανικου Συνταγματος , ΠΙΣΤΕΥΑΝ στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ, ΦΘΟΡΑΣ-κοινωνικης, ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ κλπ, της δημοκρατιας.

    Ενα πολιτευμα η δημοκρστια, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ διαχρονικα σε μυριαδες εφαρμογες της σε δεκσδες διαφορους Λαους κι κρατη, ποσο ευκολα μετατρεπεται σε συστημα-φυλακη για την κοινωνια. Ποσο ευκολα μετατρεπεται σε εργαλειο κοινονικοπολιτικης διαφθορας, παρανομιας κι η κρυψωνα το φυτοριο καθε ειδος υποκοσμου.

    Εαν ειναι να ζησει ο Ελληνικος Λαος να συνεχισει την πορεια του ΩΣ Ελληνικος Λαος κι ΟΧΙ ως ενα μιγμα τουρκοβαλκανικου οχλου.

    Τοτε η δημοκρατια σε ΟΛΕΣ τις τις μορφες εντος Ελληνικης κοινωνιας, κρατικου μηχανισμου οπως κι στην Εκτελεστικη αρχη κι κυριως στο ΠΙΟ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – δικαιοσυνη.
    Πρεπει λοιπον, να αναιρεθει οτι εχει σχεση με το καθεστως αυτο, ΠΛΗΡΕΣ. απο το Ελληνικο Εθνος.

    Και νεο κοινωνικο «συμβολαιο» να χαραχτει.
    Ενα που θα καθοριζει ΡΗΤΑ τα δικαιωματα του Ελληνα ως Φυλη, θα καθοριστουν οι λειτουργιες κι οι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ των θεσμων στο Ελληνικο Συνταγμα οπου νομοθετης ΔΕΝ θα εχει το δικαιωμα να αλαξει.
    Ενα ειδος Χαρτας αλα, USA Bill of Rights, να ταυτοποιει την ιστορικη σξια κι πανω απ’ολα, την συνεχεια του Ελληνικου Γενους.

    Ολος ο κοσμος κι οι φυλες εχουν δικσιωματα.
    Σεβαστα κι θεμιτα για συτους.


    Στο σπιτι, στη ιερα γη του Ελληνα κυριαρχος κι βσσιλιας ειναι ΜΟΝΟ ο ιδιος, κι κανενος αλλος !

    Μου αρέσει!

   • Panos Diakos said

    «Ενα πολιτευμα η δημοκρστια, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ , ποσο ευκολα μετατρεπεται σε συστημα-φυλακη για την κοινωνια. Ποσο ευκολα μετατρεπεται σε εργαλειο κοινονικοπολιτικης διαφθορας, παρανομιας κι η κρυψωνα το φυτοριο καθε ειδος υποκοσμου.»

    γαντι ταιριαζει στις ΗΠΑ .

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Panos Diakos said

    δεν απαντησες αλλα και δεν προλαβαινες να το σκεφτεις , δεν ειναι ?

    Μου αρέσει!

  • Αυτον τον εθνικισμο που νομιζεις οτι τον εκφραζεις μονον εσυ , με ποια διαδικασια θα τον επιλεξουμε ;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: