olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ξενοδόχος στην Θάσο δηλητηρίασε 111 μελίσσια (βίντεο)

Posted by olympiada στο Ιουλίου 30, 2017

Ο συνάδελφος Αχιλλέας Γιαννακόπουλος από την Πέλλα είδε τα μελίσσια του να πνίγονται από τις πλημμύρες της Άρτας το 2015.
Με κόπο και μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσε να ξαναφτιάξει το κοπάδι του.
Έτσι φέτος 2017 πήρε το μελισσοκομείο του και το πήγε στην Θάσο στα πεύκα ώστε να παράγει το φημισμένο πευκόμελο Θάσου.
Μόνο που η μοίρα, ή καλύτερα μια ξενοδόχος του επιφύλασσαν μια ακόμα πολύ δύσκολη στιγμή.
Μια ξενοδόχος του νησιού πήρε αεροζόλ πήγε στο μελισσοκομείο και του δηλητηρίασε ΟΛΑ τα μελίσσια.
Μετά την πράξη της είχε το θράσος να τον ειδοποιήσει κιόλας ότι στα φαρμάκωσα και έλα να τα μαζέψεις.

 http://www.melissocosmos.com/2017/07/111.html

Σκεφτείτε την ζημιά.
Ο άνθρωπος ουσιαστικά δεν έχασε μόνο τα μελίσσια, αλλά έχασε και το μέλι και τις κηρήθρες που υπήρχαν σε αυτά αφού δηλητηριάστηκαν και είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση ή χρήση.
Ο συνάδελφος με το που έφτιαξε τα μελίσσια του μετά την καταστροφή της Άρτας, δέχτηκε ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, αυτή την φορά από ανθρώπινο χέρι.
Και νομίζω ως μελισσοκομικός κλάδος που είμαστε, ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Αχιλλέας έκανε φυσικά μήνυση στην ξενοδόχο.
Η μήνυση θα εκδικαστεί σε 3 χρόνια περίπου.
Η ξενοδόχος λογικά θα καταδικαστεί σύμφωνα με τον νόμο…

Νόμος υπ’ αριθ. 1300/82 ΦΕΚ/129/Τ.Α./13-10-1982 του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Άρθρο 1
1. (Ζωοκλοπή). Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 20.000 έως 1.000.000 δραχμών τιμωρείται η κλοπή ίππων, ημιόνων, βοοειδών, βουβαλοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και κυψελών μελισσών ή του περιεχομένου τους.
2. (Ζωοκτονία). Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται η θανάτωση, με πρόθεση, ζώων της προηγούμενης παραγράφου καθώς και η καταστροφή η βλάβη κυψελών μελισσών ή του περιεχομένου τους.
3. αν η πράξη της ζωοκλοπής ή της ζωοκτονίας έχει ως αντικείμενο ζώα που βρίσκονται στον περίβολο ή σε στεγασμένο χώρο της οικίας του ιδιοκτήτη τους ή σε ειδικό για τη φύλαξη αυτών περιφραγμένο χώρο ή αν τα ζώα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη τους επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
Άρθρο 2
Αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η ζωοκλοπή ή η ζωοκτονία τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 1.000.000 δραχμών στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα, από κοινού.
β) Αν κατά τη τέλεση της πράξης χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή έγινε χρήση των μέσων αυτών για τη διατήρηση της κατοχής των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων.
γ) Αν ο δράστης ( αυτουργός ή συμμέτοχος) οπλοφορούσε.
δ) Αν ο δράστης είναι κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και δημοσίων γενικά κέντρων ή άλλος επαγγελματίας συναφών με τα παραπάνω επαγγελμάτων.

Άρθρο 4
1. Το αρμόδιο για την εκδίκαση της ζωοκλοπής ή ζωοκτονίας Δικαστήριο, αποφασίζει υποχρεωτικά και για την αποζημίωση του παθόντα λόγω κλοπής ή θανάτωσης των ζώων του, χωρίς οποιαδήποτε προδικασία ακόμα και αν ο παθών δε δήλωσε ότι παρίσταται ως πολιτικός ενάγων.
2. Το ίδιο δικαστήριο αποφασίζει υποχρεωτικά για τη χρηματική ικανοποίηση του παθόντα λόγω ηθικής βλάβης. Το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης δε μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο της αξίας του κλεμμένου ή θανατωμένου ζώου.

Είναι γνωστό όμως ότι στην Ελλάδα τα δικαστήρια εκδικάζουν μετά από 3 έως 5 ή και παραπάνω χρόνια.
Αν ο δράστης δηλώσει αδυναμία πληρωμής θα του επιβληθεί ποινή κράτησης με ανασταλτικό χαρακτήρα εφόσον έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Ο μελισσοκόμος όμως τι θα γίνει;
Πως θα ζήσει;
Από τον ΕΛΓΑ ή το κράτος δεν δικαιούται αποζημίωση καθώς πρόκειται για καταστροφή από άνθρωπο.

Ο MELISSOCOSMOS προτείνει τα αυτονόητα.
Η ΟΜΣΕ να δημιουργήσει λογαριασμό και να τον κοινοποιήσει τόσο στα μελισσοκομικά περιοδικά όσο και στο διαδίκτυο ώστε οι μελισσοκόμοι της χώρας που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τον οβολό τους και να παει ως βοήθημα στον συνάδελφο.
Οι μελισσοκόμοι αν δεν έχουν χρήματα να μπορούν να προσφέρουν λίγο μέλι ή μια παραφυάδα ώστε να στηριχθεί ο συνάδελφος.

Πιστεύω ότι ήδη θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί υποστήριξης.
Στο εξωτερικό οι μελισσοκομικοί Σύλλογοι χαρίζουν σε κάθε νέο μελισσοκόμο που θέλει να ξεκινήσει 3 ΔΩΡΕΑΝ μελίσσια.
Εμείς στην Ελλάδα του πολιτισμού και του φωτός δεν πρέπει να δημιουργήσουμε τουλάχιστον μηχανισμούς στήριξης εμπρησμών;
Δεν μιλάω για φυσικές καταστροφές καθώς τότε αναλαμβάνει η πολιτεία, αλλά για ανθρώπινες καταστροφές που δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοια.

Επίσης προτείνω, ο Αχιλλέας να μιλήσει με τον δικηγόρο του και να μας γνωστοποιήσει την επωνυμία του ξενοδοχείου που διατηρεί η δράστης, ώστε μέσω του διαδικτύου να ενημερωθεί ο κόσμος και να μην ξαναπατήσει κανείς εκεί, έτσι ώστε να κοπεί η διάθεση και άλλων ξενοδόχων που ίσως επικροτούν τέτοιες ενέργειες.
Γιατί πιστεύω ότι κανένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα ήθελε να διανυκτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο που ο ιδιοκτήτης του πατάει επί πτωμάτων, και καταστρέφει την φύση και την περιουσία μεροκαματιάρηδων ανθρώπων.

Τέλος θεωρώ επιτακτική την ανάγκη θέσπισης Συνήγορου του Μελισσοκόμου.
Η ΟΜΣΕ οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι, οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί η ΠΑΣΕΓΕΣκαι άλλοι φορείς να διαθέτουν ένα μικρο πόσο από τα ταμεία τους κάθε χρόνο σε ένα δικηγορικό γραφείο, όπου σε αυτό που θα είναι εξειδικευμένο για μελισσοκομικές υποθέσεις να μπορεί να απευθύνεται ΔΩΡΕΑΝ ο κάθε μελισσοκόμος που έπεσε θύμα κλοπής ή εμπρησμού ή άλλων υποθέσεων που δεν χρηματοδοτεί το κράτος.

Μέσα από το κακό αυτό, ξεπρόβαλε μια θαυμάσια ευκαιρία, να δείξει η μελισσοκομική μας κοινότητα ενωμένη το ανθρώπινο πρόσωπο της, να δείξει αλληλεγγύη και επιτέλους να δημιουργήσει μηχανισμούς υποστήριξης των μελισσοκόμων.

Επιπλέον νομίζω ότι και ο σύνδεσμος ξενοδόχων Ελλάδος πρέπει να καταδικάσει την ενέργεια του μέλους του και να στηρίξει τον μελισσοκόμο που καταστράφηκε.

Αυτά είχα να προτείνω, και θα στείλω τις προτάσεις αυτές στην ΟΜΣΕ, και σε όλους τους σημαντικούς φορείς της χώρας.

Το τηλέφωνο του Αχιλλέα Γιαννακόπουλου είναι το 6937363439

 

5 Σχόλια to “Ξενοδόχος στην Θάσο δηλητηρίασε 111 μελίσσια (βίντεο)”

 1. Agis said

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ.
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ……
  Το Σημαντικότερο…..

  Μου αρέσει!

 2. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 3. ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΝΑΟΥΜ said

  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΕΟΟΟΟΟΟΟΟ;;;;;;
  Μια ανακοίνωση του ονόματος στη Green Peace, και τα διάφορα Ταξιδιωτικά sites να δει η κυρία τι γεύση έχει το αεροζόλ.

  ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣΣΣΣΣΣΣΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Μου αρέσει!

 4. dosilhthos said

  επι επαρατης δεξιας βλεπε χουντα…η κυρια εκτος απο αποζημιωση θα πηγαινε και εκτοπιση 600 χιλιομετραω μακρια απο την θασο…και ας γινοτανε το δικαστηριο μετα απο 3 χρονια…την αλητισσα…πες τε το ξενοδοχίο βρε…ονομα δεν εχει?

  Μου αρέσει!

 5. Alexadros said

  Θα πρέπει να δημοσιευθεί η περιοχή και το όνομα του ξενοδοχείου .

  Επειδή και προσωπικά είχα μία άσχημη εμπειρία από μελίσσια ,το 2015 , όπου την παραμονή των εκλογών του Σεπτεμβρίου κάποιος έφερε και τοποθέτησε πάνω από 100 κυψέλες σε απόσταση ~150 μέτρων από το σπίτι μου, στο χωριό .

  Για λόγους ασφαλείας , έχω μερικά βαρέλια με νερό στο σπίτι και ανήμερα των εκλογών όταν πήγαμε να ψηφίσουμε , οι μέλισσες ήταν σύννεφο στα βαρέλια με το νερό.

  Είχαν αρχίσει να ωριμάζουν και τα σταφύλια και είχαν αρχίσει να τρώνε οι σφήκες μερικές ρώγες , πέσανε και οι μέλισσες και δεν άφησαν κανένα σταφύλι ,σε όσα κλήματα ήταν στο σπίτι και κοντά στο χωριό (και όχι μόνο τα δικά μου) , με αποτέλεσμα να μην φτιάξω καθόλου δικό μου κρασί.

  Έναν μελισσοκόμο που του ζήτησα πληροφορίες , μου είπε να πάω την νύκτα με φακό , πάνω σε κάθε κυψέλη υπάρχει ένας αριθμός , που μέσω του Υπουργείου Γεωργίας μπορώ να μάθω τον ιδιοκτήτη και να του πω να πάρει τα μελίσσια του!!!

  Φυσικά δεν σκέφτηκα να κάνω ζημιά στα μελίσσια του.

  Πέρυσι έφεραν από 1η Αυγούστου στην ίδια περιοχή 100 κυψέλες και αργότερα άλλα 200 περίπου και πλέον.

  Κάλυψα με νάϋλον τα βαρέλια με το νερό , τα σταφύλια δεν είχαν αρχίσει να ωριμάζουν (δεν είχαν αρχίσει να τα τρώνε οι σφήκες) και δεν τα πείραξαν , οι μέλισσες ήταν ελάχιστες μπροστά στο σπίτι μου , ενώ στο σπίτι του γείτονα ήταν σύννεφο , πήρε τηλέφωνο το Δασαρχείο χωρίς αποτέλεσμα.

  Τον Σεπτέμβρη τα πήραν , αλλά έφεραν αλλοι , άλλα και μάλιστα περισσότερα .

  Πληροφορήθηκα ότι την περίοδο αυτή συλλέγουν μελιτώματα από πεύκα.

  Πέρυσι δεν έπαθα καμία ζημιά , απότι κατάλαβα οι μέλισσες όταν βγουν από τη κυψέλη , μετά από μεταφορά , θέλουν να βρουν όσο το δυνατόν πιο κοντά νερό , δεν πειράζουν –επιτίθενται στον άνθρωπο και δεν τρώνε τα σταφύλια αν δεν έχουν αρχίσει να τα τρώνε οι σφήκες.

  Εψαξα το θέμα για την ελάχιστη απόσταση των κυψελών από σπίτια (μία αναζήτηση στο INTERNET μπορείς να βρεις στοιχεία) .

  Ο νόμος προβλέπει : ΦΕΚ B 1501 – 30.07.2008

  Άρθρο 5

  Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.

  Στην ανωτέρω περίπτωση (αν είναι αληθινή) , ο νομοθέτης δεν πρόβλεψε ότι οι μέλισσες θα πάνε σύννεφο στη πισίνα του ξενοδοχείου και οι πελάτες δεν μπορούν να κολυμπούν με τις μέλισσες????

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: