olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Σφίξαν οι ζέστες.ΝΔ και Βαρόνοι των ΜΜΕ γράφουν «αποτυχία η έξοδος Τσίπρα στις αγορές-επιτυχία του Σαμαρά (με μεγαλύτερο επιτόκιο)

Posted by netakias.com στο Ιουλίου 29, 2017

* του Γιώργου Χριστοφορίδη

Το επιτόκιο 4,625% που πέτυχε το 5ετές ελληνικό ομόλογο κατά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της κυβέρνησης Τσίπρα στις αγορές προσφέρεται για ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

Συμπέρασμα πρώτο: Η Ελλάδα δεν καταστρέφεται. Όλος ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και πανηγυρικά συνομολόγησε ότι αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Γιατί, πλέον, υπάρχουν αφενός οι δυνατότητες, αφετέρου οι δεσμεύσεις των εταίρων. Άρα, όντως η Ελλάδα δεν καταστρέφεται, παρά τα όσα μας λένε τα κανάλια. Επιστρέφει στην κανονικότητα, όπως λέει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι αγορές έδειξαν ποια κυβέρνηση εμπιστεύονται ότι μπορεί πραγματικά να βγάλει τη χώρα της από την κρίση. Και το κατέστησαν απολύτως σαφές με το χαμηλότερο επιτόκιο που έδωσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι το 2014 του success story, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε πετύχει επιτόκιο δανεισμού 4,95%.

Συμπέρασμα τρίτο: Αποδείχθηκε περίτρανα ότι, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και κόντρα σε όλες τις εγχώριες μιντιακές καταστροφολογικές αναλύσεις, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου αποτελεί την οριστική λύση για την Ελλάδα. Και, φυσικά, στο πλαίσιο της οριστικής λύσης εντάσσεται -δεσπόζει, για την ακρίβεια- το θέμα του χρέους. Για την οριστική ρύθμιση του οποίου, από ό,τι αποδείχθηκε, οι αγορές -και πάλι σε αντίθεση με το εγχώριο μιντιακό σύστημα- θεωρούν ότι όντως υπάρχει συμφωνία, την οποία φαίνεται να εμπιστεύονται κιόλας! Αλλιώς, αν θεωρούσαν ότι το θέμα του χρέους δεν έχει λυθεί, δεν θα έδιναν μικρότερο επιτόκιο από ό,τι στον Σαμαρά, έτσι δεν είναι;

Συμπέρασμα τέταρτο: Η αντιπολίτευση και τα εγχώρια συστημικά μίντια, είτε ζαλίστηκαν από τον καύσωνα, είτε βρίσκονται σε βέρτιγκο. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η προσπάθειά τους να πείσουν τον Έλληνα πολίτη πως η δοκιμαστική έξοδος του Τσίπρα απέτυχε, ενώ εκείνη του Σαμαρά το 2014 -με το μεγαλύτερο επιτόκιο- ήταν πετυχημένη. Να θυμίσουμε μόνο ότι, μετά από εκείνη την πρώτη έξοδο του Σαμαρά, δεν ξαναβγήκαμε ποτέ στις αγορές. Τόσο πετυχημένη ήταν! Που δεν μπορέσαμε να ξαναβγούμε όλο το 2014! Αντίθετα, μετά την έξοδο του Τσίπρα ακολουθούν άλλες δύο δοκιμαστικές έξοδοι πριν την οριστική, του χρόνου τέτοιον καιρό. Δηλαδή, όχι μόνο δεν κατέστη απαγορευτική μια δεύτερη έξοδος, αλλά εξαγγέλθηκε κιόλας! Άρα, στα σοβαρά, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι απέτυχε ο Τσίπρας;

Συμπέρασμα πέμπτο: Κάηκε το «γαλάζιο» χαρτί του QE. Η αντιπολιτευτική στρατηγική είχε βασιστεί πολύ πάνω σε αυτό, μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όταν -κατά τη «γαλάζια» ανάλυση- η ελληνική πλευρά έχασε το QE, την ένταξη δηλαδή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό -κατά τη «γαλάζια» ανάλυση, πάντα- καθιστούσε αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές. Και, τελικά, τι ζήσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες; Η χώρα βγήκε στις αγορές χωρίς το QE! Και πήρε επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του Σαμαρά! Αλήθεια, αν είχαμε ήδη και το QE, πόσο χαμηλότερο θα ήταν το επιτόκιο; Θα το μάθουμε και αυτό στο μέλλον.
(Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι η υπόθεση του QE καθόλου δεν χάθηκε, απλώς πήρε αναβολή για μετά τις γερμανικές εκλογές, σε 2-3 μήνες δηλαδή. Το QE θα το πάρει η ελληνική πλευρά, μόλις ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν για το χρέος. Απλώς, η αντιπολίτευση επενδύει και πάλι στο εφήμερο).

Συμπέρασμα έκτο: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και την κοινωνία όρθια. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά. Γεγονός, που θα αποφέρει δημοσιονομικά διαθέσιμα προκειμένου να οδηγηθούν στην κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχονται φορο-ελαφρύνσεις, από του χρόνου τέτοιον καιρό. (Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑLPHA). Γιατί πλέον αποδεικνύεται -ειδικά μετά την πρώτη πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές- ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μόνη της. Άρα, χωρίς επιτροπεία. Ασφαλώς και θα πρέπει να πιάνουμε τους στόχους. Όμως, αυτούς τους νέους χαμηλότερους στόχους της διαπραγμάτευσης Τσίπρα θα τους πιάνουμε. Το έχουμε αποδείξει. Και θα περισσεύουν χρήματα, που θα επιστρέφουν στο λαό, γιατί αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Συμπέρασμα έβδομο: Ολη αυτή η μίζερη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ετών, που παραποιεί την πραγματικότητα και παραπλανά τους πολίτες, οδηγείται οριστικά στο γκρεμό, που είναι πλέον ορατός μπροστά στους καταστροφορολόγους. Όσο ορατή είναι η δεύτερη -ακόμη πιο πετυχημένη- έξοδος στις αγορές που ακολουθεί και έχει ήδη εξαγγελθεί. Οσο ορατή είναι η οριστική άρση των capital controls, που είναι απλά θέμα σύντομου χρόνου. Οσο ορατή είναι, τέλος, η οριστική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Του χρόνου τέτοιον καιρό. Αλήθεια -και τότε- η αντιπολίτευση θα λέει ότι καταστρεφόμαστε; Πλάκα θα έχει…

* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ειδήσεις και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

6 Σχόλια to “Σφίξαν οι ζέστες.ΝΔ και Βαρόνοι των ΜΜΕ γράφουν «αποτυχία η έξοδος Τσίπρα στις αγορές-επιτυχία του Σαμαρά (με μεγαλύτερο επιτόκιο)”

 1. begar2 said

  Μονο που η σύγκριση των δυο ομολόγων γίνεται με σύγκριση των αντίστοιχων spread επιτοκιων και όχι των απόλυτων τιμών.

  Μου αρέσει!

 2. Πύκτης said

  Mην τρώτε το σανό των άλλων , εδώ είναι το καλό σανό χωνί φερέφωνο φιλαράκια συριζανελλακια με μαλακισμένα συμπερασματάκια …γιατί το ξανάβαλες ρε σούργελο ;;;

  Μου αρέσει!

 3. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  Εεεεεεεε οταν απο εκδοτης γινεσαι ειδικος συμβουλος……….ολα τα σφαζεις ολα τα μαχαιρωνεις

  Μου αρέσει!

 4. ΟΥΤΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ said

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

  καταφέρουν να ξανακάνουν κουμάντο στη χώρα οι καναλάρχες και η ολιγαρχία της διαπλοκής ή τους τελειώσει οριστικά ο λαός, τώρα που έχει τη χρυσή ευκαιρία. Και έτσι να γυρίσει πραγματικά σελίδα στην Ιστορία του, μετά από 40 χρόνια κατηφόρας.Το σύστημα (που φυσικά γνωρίζει ότι δίνει μάχη επιβίωσης και κάνει τα πάντα για να νοθεύσει την επιλογή σου) σού προωθεί τον «αμόλυντο» Σταύρο Θεοδωράκη. Αναμφισβήτητα, αυτός θα προταθεί από τους άλλους. Οι Γερμανοί τον έχουν ήδη ζητήσει δημόσια, εξάλλου.Και από την άλλη, υπάρχει ως κυβερνητική πρόταση η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Που αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων και έφερε μια συμφωνία με 20 δισ. λιγότερα μέτρα λιτότητας την επόμενη 4ετία.

  «Μνημόνιο» λέει πάνω το έγγραφο, ναι.

  Αλλά με 20 δισ. ΛΙΓΟΤΕΡΑ μέτρα λιτότητας

  √ + Ρύθμιση του χρέους
  √ + αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ.
  √ Και φυσικά χωρίς να παραιτηθεί η χώρα από καμία ασυλία της.
  √ Και φυσικά έφυγε και το αγγλικό δίκαιο.

  Τι σχέση έχει αυτή η συμφωνία με τα προηγούμενα μνημόνια; Καμία απολύτως. Ασχετα με το τι λένε καθημερινά τα γαλαζοπράσινα στελέχη. Αναφορικά δε με το δείγμα γραφής, κατά την7μηνη περίοδο διακυβέρνησης, η εικόνα είναι ακόμη εντυπωσιακότερη!

  Πριν από τα capital controls, που επέβαλαν οι δανειστές, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε! Είχαμε μέση ανάπτυξη 6μήνου 1,1%!

  0,6% το πρώτο τρίμηνο και 1,6% το δεύτερο! Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και σε κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία ανάσανε. Ήρθε η ανάπτυξη. Και ας μην σου το είπαν τα κανάλια.

  Επιπλέον, το πρώτο 7μηνο του έτους, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα… 700 εκατομμύρια ευρώ ΠΑΝΩ από το στόχο! Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τις αναλύσεις. Και παρά τη μεγάλη υστέρηση εσόδων, που κατά βάση προέκυψε από την παράταση που έδωσε η συγκυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ και στις δηλώσεις. Για φιλολαϊκούς λόγους, δηλαδή. Ασχετα που κανείς δεν θα σου τα πει ούτε αυτά.

  Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θέλησα να επικοινωνήσω μαζί σου. Γιατί προσπαθώ να βρω κάθε τρόπο να πω στους Ελληνες ότι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ την αλήθεια.

  Ότι τα νούμερα λένε άλλα. Και ότι μέχρι τα capital controls, η κυβέρνηση τα πήγαινε περίφημα στην οικονομία. Με τη ρύθμιση τω 100 δόσεων και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

  Ετσι κυβερνήσανε αυτοί οι δύο, Τσίπρας και Καμμένος. Οπότε, αυτοί είναι η ΛΥΣΗ. Και το ξέρεις.

  Σε καλώ, λοιπόν, την Κυριακή των εκλογών, να σκεφτείς καταρχάς ποιος θέλεις να κυβερνήσει τον τόπο. Και με βάση αυτό το κριτήριο να ψηφίσεις. Γιατί αυτή σου η απόφαση θα επηρεάσει τη ζωή των πολλών. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, με φιλολαϊκή πολιτική, που θα αξιοποιήσει τα πλούσια ανταλλάγματα της συμφωνίας, για να τελειώσει μια και καλή με την κρίση λιτότητας, που ταλανίζει τη χώρα.

  Και αυτή τη βασική και πρωταρχική ανάγκη την καλύπτει πλήρως η ψήφος στουςΑνεξάρτητους Ελληνες, που αποδεδειγμένα αποτελεί τον ιδανικό κυβερνητικό συμπαραστάτη, και τη ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ,προκειμένου η εκλογική νίκη να μετουσιωθεί μετέπειτα σε… τσουνάμι κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και τώρα ήρθε πραγματικά η ώρα για την κάθαρση στον τόπο. Που κατά την άποψή μου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναγέννηση και την αναδημιουργία. Η οριστική νίκη είναι ΤΟΣΟ κοντά! (Αυτό να θυμάστε…)

  Γιώργος Χρηστοφορίδης, υποψήφιος βουλευτής ΑΝΕΛ Α Πειραιά.

  http://www.gchristoforidis.gr/

  Μου αρέσει!

 5. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 6. ΚΟΥΛΗ,ΣΟΥ ΦΕΞΕ!ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ …ΣΤΗ ΝΔ!ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΑΣΙΜΟ ΑΠ ΤΟΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΑΡΚΑ,ΤΟΝ ΠΟΡΔΟΨΑΛΤΕ,ΚΑΙ…ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΛΑΣΤΙΧΟ,ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ…!!!ΧΑ ΧΑ ΧΑ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: