ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ! 92 χρόνια από τη γέννηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Μίκη Θεοδωράκη

Η λέξη ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ φαντάζει φτωχή μπροστά στο μεγαλείο της προσωπικότητας και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Ο σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας, από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας γεννήθηκε σαν σήμερα
το 1925 στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα.

Οι γονείς του συναντήθηκαν στην Μικρά Ασία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. από όπου αποφοιτεί το 1950 με δίπλωμα στην αρμονία.

Την περίοδο του εμφυλίου συλλαμβάνεται λόγω των προοδευτικών του ιδεών και στέλνεται εξορία στην αρχή στην Ικαρία και στη συνέχεια στο επονομαζόμενο στρατόπεδο θανάτου, τη Μακρόνησο.

Το 1953 νυμφεύται τη γιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου (το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα) και το 1954 μεταβαίνει με υποτροφία στο Παρίσι οπου δραστηριοποιείται στο χώρο της ευρωπαικής μουσικής και παραμένει έως το 1960.

Το 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά αρχίζει και, σχεδόν, τελειώνει το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης γράφει τη μουσική για τα «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Μαουτχάουζεν», «Επιφάνεια», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη , καθώς και για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς» (1964).

Την 21η Απριλίου του 1967 περνά στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Όλο αυτό το διάστημα συνθέτει συνεχώς.

Το 1972 επισκέπτεται το Ισραήλ για συναυλίες και μεταφέρει μήνυμα του τότε αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Αλόν στον Γιάσερ Αραφάτ, παίζοντας από τότε πολλές φορές τον άτυπο πρεσβευτή μεταξύ των δύο πλευρών.

Το 1974 με την πτώση της Δικτατορίας γυρίζει στην Ελλάδα. Δίνει πολλές συναυλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη.

Δύο φορές, το 1981 και το 1985 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Το 1990, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εκλέγεται ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και διατελεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.

Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση στο εξωτερικο. Το 1986 δημιουργεί επιτροπή ελληνοτουρκικής φιλίας στην Ελλάδα με πρόεδρο τον ίδιο και στην Τουρκία με τη συμμετοχή γνωστών πνευματικών ανθρώπων όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζυλφύ Λιβανελί. Το 1990 δίνει 36 συναυλίες σ’ όλη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Παράλληλα παίρνει δυναμικά θέση σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής (ελληνοτουρκική φιλία, σεισμοί, βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, Υπόθεση Οτσαλάν, πόλεμος στο Αφγανιστάν, πόλεμος στο Ιράκ κτλ.).

Στην 60χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια, μετασυμφωνικά έργα.

 

infiltr8or

84 thoughts on “ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ! 92 χρόνια από τη γέννηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Μίκη Θεοδωράκη”

  1. Ο πατέρας του Μίκη μακεδονομάχος, μεταξύ των εκατοντάδων Κρητών, από τα δεκαεπτά του, απόφοιτος της Νομικής, μετέπειτα υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείον Εσωτερικών. Από το καθεστώς της 4ης Αυγολυστου διορίζεται γεν. διευθυντής στην Νομαρχία Αχαῒας και αμέσως μετά νομάρχης Αρκαδίας, λόγω του εθνικιστικού του φρονήματος. Εκεί ευρίσκει ο πόλεμος τον δεκαπενταέτη Μίκη, άρτι μέλους της Ε.Ο.Ν (Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας),τότε γραφει τους γνωστούς στοίχους επ΄ευκαιρια των γενεθλίων του εθνικού κυβερνήτου Ιωάννου Μεταξά.
   Εγαλουγήθη στα εθνικά ιδεώδη από τους γονείς, αλλά, φευ, προσεχώρησε στο προδοτικό εβραιοκομμουνισμό κατά την διάρκειαν της κατοχής.
   Έτυχε ευνοϊκής μεταχειρήσεως λόγω του πατρός του κατά την διάρκειαν της στρατιωτικής θητείας του στην Μακρόνησο, όπου έγραψε το γνωστό μουσικό σήμα του σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδρυθέντος το 1948 για να υποστήριξη τον αγώνα του Έθνους κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών.

   Liked by 3 people

  1. Infiltr8or μαζί με τους χαιρετισμούς μου εδώ έχουμε με μιά ΣΟΒΑΡΗ καταγγΕΛία:

   https://olympia.gr/2017/07/28/%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%8A-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC/

   Ο καταγγΕΛων Stergdoc said Ιουλίου 29, 2017 στις 1:38 μμ ισχυρίζεται ότι το άρθρο: «Συκοφαντούν την Μπεττυ Μπαζιάνα όπως συκοφαντούσαν την Νατάσα Καραμανλή: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ εργάζεται στο Αιγινήτειο η σύντροφος του πρωθυπουργού!»…
   …με καποιανού την εντολη αποσυρθηκε και ότι αυτό θα οφείλεται στο ότι σιγουρα θα πονεσαν σε καποιους τα αναλυτικα σχολιά του

   Είναι έτσι;

   Ενώ προσθέτει τα ακόλουθα:

   —” Η Ολυμπια νομιζει οτι απευθυνεται σε παμπουινους? Μηπως? Η καταλαβε το λαθος της οτι αλλη Μπαζιανα ειναι εθΕΛοντρια και απλα την συνωνυμια δεν βολευε στην γυναικα του τσιπρα για να διαχευσει η ιδια οτι δεν ειναι αυτη η εθΕΛοντρια.Και μολις αποκαλυφθηκε η πλαστοπροσωπεια δοθηκε η εντολη αποσυρσης του αναρτημενου αρθρου. Για αυτο γραφουμε ,για να εχωμε και ενα αποτελεσμα και εδω ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ”.

   Είναι έτσι;

   Like

   1. Χρήστο την καλησπέρα μου.

    Δεν είμαι ο συντάκτης του άρθρου και δυστυχώς δεν γνωρίζω για να σου απαντήσω.

    Like

   2. + Infiltr8or
    Σ΄ ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση απάντησή σου.

    Μήπως γνωρίζεις να μας πεις σε παρακαλώ πού να αποτανθούμε μιας και το άρθρο (όπως λέει ο doc, προσωπικά δεν το έψαξα, αρκέστηκα στα λεγόμενά του)
    κατέβηκε και άρα δεν υπάρχει πρόσβαση στον αρθογράφο του; ;

    Like

   3. Δεν γνωρίζω το συντάκτη δυστυχώς. Ενδεχομένως να δει τα σχόλια. Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να μη διαβάσουμε η να καθυστερήσουμε να δούμε τα σχόλια.

    Like

 1. Πραγματικα η λέξη ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ δεν αρκεί. Ανήσυχο πνεύμα μέχρι τα 92. Το τελευταίο βίντεο συνοψίζει τον άνθρωπο Μίκη.

  Like

 2. Ενώ ήταν εξόριστος στο εξωτερικό μόλις επεσε η χούντα ήρθε να εγκατασταθεί στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη το οποίο στο μεταξυ (η μονοκατοικια) οσο εκείνος απουσίαζε εξόριστος προφανώς ανατέθηκε σε κάποιον εργολάβο και έγινε πολυώροφο 5 ή 6 όροφοι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Η τύχη τα έφερε ετσι ώστε να μένω ακριβώς απέναντι του.
  Θυμαμαι την πρώτη φορά και την πρωτη συνάντηση που είχα μαζι του (πιτσιρικας εγω) οταν τον ειδα απο το μπαλκόνι κατω στο δρομο στο σπιτι του μπροστα κι έσπευσα όλος χαρά να τον χαιρετήσω, να τον ακουμπησω από κοντά, θεόρατος στο υψος. Στα χέρια μου κρατούσα, κατά καλή μου τύχη, ένα αντίγραφο απο ενα βιβλίο που το ειχε γράψει ο ίδιος οσο ηταν στο εξωτερικό το οποιο ομως ακόμη δεν είχε προλάβει να κάνει επίσημη είσοδο στα βιβλιοπωλεία αλλά όμως να που το είχα στα χέρια μου (το ειχαμε φέρει απο πριν οταν είχανε πάει στο εξωτερικό συγγενείς μου, τον ειχαν συναντησει και μάλιστα εκείνους τους το έδωσε δωρεάν εννοείται). Αυτό το βιβλίο λοιπόν που λεγόταν “το χρεος” ήταν εκείνο που κρατούσε στα χέρια μου όταν τον συνάντησα προκειμένου να μου γράψει αφιέρωση, όπως λέμε αυτόγραφο. Αυτό ήταν. Έκτοτε η πόρτα του σπιτιού του ηταν ανοικτή για εμένα. Τα παιδιά του ο Γιώργος και η Μαργαρίτα έγιναν με τα παιδιά της γειτονιάς που παιζαμε τα φιλαρακια μου μια παρέα για ένα διάστημα ώσπου χαθήκαμε αφου άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη.

  Like

   1. Όχι πολλά για τον άνθρωπο Μίκη.
    Όσα περίπου γνωρίζει ο μέσος ΕΛΛΗΝΑΣ, μάλιστα ίσως λιγότερα,
    αν και είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά (αλλά όχι και προσωπικά).
    Υπήρχε μεγάλη ηλικιακή απόσταση/απόκλιση μεταξύ μας,
    δεν θα μπορούσα λοιπόν πολλά,
    ενώ με τα παιδιά του που συναντιόμασταν στην ίδια γειτονιά στη Νέα Σμύρνη ήταν λιγομίλητα και κουμπωμένα κάπως μαζί μας.

    Τον θαυμάζω απλά.

    Έχει πει πολύ ωραία πράγματα με σθένος και αντριλίκι.

    Ούτε μπορώ να πω ότι πέραν ορισμένων, ΕΛαχίστων εξαιρέσεων, η μουσική του με συνέπαιρνε ή με έφτιαχνε.
    Με τα εμβατήρια, που κατά κανόνα απαρτίζονταν το έργο του, δεν τα πάω καλά.

    Έμαθα πάντως από γνώστες του έργου του αλλά και έργων άλλων Δημιουργών,
    ώσπου άκουσα με τα αυτιά μου παρακαλώ την επιβεβαίωση,
    αφού έγινε παραλληλισμός όπου παιζόταν από κοινού, ταυτόχρονα το ίδιο κομμάτι αφ ενός του Μίκη και αφ ετέρου του αλλουνού.
    Μιά γνωστότατη λοιπόν μελωδία πολύ καλή, πολύ γλυκειά,
    ένα πασίγνωστο “κομμάτι του Μίκη”
    (δεν θυμάμαι δυστυχώς ποιό ακριβώς)
    το οποίο μπαμ με την μία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό τον ανέδειξε δεν ήταν δικό του και
    ότι “υπεξαιρέθηκε” από τον Μίκη (στα πρώτα του χρόνια) από γνωστό Κρητικό λυράρη κείνα τα χρόνια.

    Κάτι ανάλογο δηλαδή όπως έγινε και με ένα άλλο κομμάτι ένεκα του οποίου παρέλαβε/κέρδισε όσκαρ μουσικής ο ΒαγγΕΛης Παπαθανασίου στην ταινία “Οι δρόμοι της φωτιάς” του οποίου η πατρότητα ανήκε στον Σταύρο Λογαρίδη (των POLL).
    Τον Σ.Λ. έτυχε επίσης κάποτε να γνωρίσω όταν είχε ένα στούντιο κάπου σε έναν λόφο στο Νέο κόσμο/Δάφνη και να ακούσω από πρώτο χέρι την περιπέτεια για το οποίο κομμάτι μετά από πολυετείς δικαστικούς αγώνες νομίζω ότι,
    αφού δικαιώθηκε ο δεύτερος (ο πραγματικός Δημιουργός του κομματιού δηλαδή),
    πήρε κάτι φραγκοδίφραγκα στο χέρι ενώ ο μέγας Βαγ. Παπ χέστηκε στο τάληρο !!!
    Περισσότερα γι αυτά μπορεί ίσως να μας πει ο ΑκΕΛας που απ ότι έχω καταλάβει “κατέει” τα θέματα πιό πολύ.

    Liked by 1 person

 3. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση: Στην Αθήνα τοτε (νεα σμυρνη) έμενε στενος συγγενης μου με την δικη του οικογενεια. Ετυχε να ΈΛθω εκεινο το καλοκαίρι που λεμε κάνοντας τις διακοπές μου (αφου ηταν τα σχολεια κλειστα) οταν έγινε η συνάντηση μου με τον Μικη.

  Like

  1. ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ARCATA REDWOOD CITY CALLIFORNIA .TO ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ JENNIFER LAWRENCE.KAI ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ …….

   Liked by 1 person

   1. Καλώς να ορίσεις.
    Άμα μπορείς (και σε παίρνει) φέρε μαζί σου κι αυτήν την πώς τη είπες την γειτόνισσα να μας την γνωρίσεις.
    Έχουμε καθαρές τουαλέτες εδώ πες της.

    Liked by 1 person

   2. Όταν πάψεις τις χαζομάρες σου τότε έχεις ΕΛπίδα μπας και με προσεγγίσεις.
    Μέχρι τότε χέρι Θεού να καθοδηγεί τις αρλούμπες που ΕΣΥ κατά κατεβατά σεντονάτα (συνήθως κόπιες) γράφεις/αραδιάζεις/κατεβάζεις!
    Πολύ κακό για το τίποτε, δηλαδή !

    Liked by 1 person

 4. 92 ΧΡΟΝΩΝ,Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΕΧΡΙΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ,ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ,ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ Σ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ!ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…!

  Like

  1. Θα ηθελα να ακουσω ενα απο
   τα ποιηματα του μικη στα Κινεζικα.

   Νσ δω κι εγω την ομορφια της “παγκοσμιοτητας” του “μεγαλου συτου ελληνα”.

   Μηπως ξερεις που μπορω να προμηθευτω την Κινεζικη ερμηνεια στο ποιημα, του, ” αγνωστε ποιητη, σε σε κραζω” ;;

   Liked by 1 person

   1. Σε μετακυλίω προς τον doc ο οποίος αφού διαβάσει όσα παραληρηματικά γράφεις να μου πει και εμένα μπας και καταλάβω τι θα ήθΕΛες να μας πεις αφού βρίσκει πως εμείς οι δύο συμφωνούμε ! Πιθανόν, λέμε τώρα.

    Υ.γ. Δεν το θέτω πολιτικά περί του τι πιστεύεις εσύ ή εγώ.
    Καθόλου μάλιστα για να μην παρεξηγηθούμε.
    Ποιοτική είναι η διαφορά μας.
    Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες !
    Ούτε πεθαμένος…
    ….δεν θα έκανα στην ίδια κάσα μαζί σου !

    Liked by 1 person

   2. Doc…..;oχι αυτό !
    Το άλλο σχόλιο διάβασε (παραπάνω- παρακάτω) βρες το εκείνο που απευθύνω προς τον εκλεκτό Infiltr8or και έχει σχέση με το άρθρο που λες ότι κόπηκε !!!!

    Like

   3. Τον γνωρίζω από παλιά doc τον “έξωθεν”.
    Από τότε ακόμη που έγραφε στον αστοιΧΙΟτο με το στοιΧΙΟμένο μακΕΛειό του.
    Αρλούμπες.
    Μεταξύ κάποιων καλών σχολίων του αμόλαγε και μια ντουζίνα άρες- μάρες- κουκουνάρες.
    Τώρα θα τον μάθω !

    Like

   4. Εκτός….
    Εκτός εάν πρόκειται περί συνωνυμίας και υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι με το ίδιο εξωτικό όνομα.
    Εκεί τι να κάνω;
    Σηκώνω τα χέρια ψηλά (όπως λέει και η ιατρική επιστήμη) εάν έκανα λάθος !

    Like

   5. ενταξει ,αναφερομαι στον σημερινο “εξωθεν” και θεωρω οτι γραφει καλα αλλα και “εντιμα” με την ευρεια εννοια.

    Like

    1. Χα..χα.. η γυναικα μου όλα τα υπομένει με τον τρελό χαρακτήρα μου,
     αλλά δεν με αντέχει στον ύπνο γιατί λέει ροχαλίζω!

     Liked by 1 person

 5. Ααα, εδω μιλαμε για μεγαλο “ελληνα”, τι να σου πω.
  Κι ΚΑΘΟΛΟΥ συστημικο.

  Ποτε δεν εγινε ενα με την εξουσια. Ποτε !

  Αυτη εινσι ηθικη κι φυλετικη καταντια.
  Προσωπα οπως ο μικυς, να σποκαλουνται “μεγαλοι ελληνες”.

  Ρητορικη ερωτηση:

  μικυ, ΠΩΣ χαιρετουσες, (εσυ μαζι με τον αλλο τσαρλατανο τον γλεζο), στην ΕΟΝ ;;

  υ.γ.
  Ψσστ, αρθρογραφε μην ξεχασεις κι τον ζαχαριαδη…..

  Μην τυχων κι αδικησουμε κανενα κομουνιστο-συμμοριτη !

  Liked by 1 person

   1. Εαν η αληθεια ποναει τα αυτα σου. Τοτε ΚΟΨΕ τα συτια σου.
    ( Παραλαγη απο την παραδοσιακη τουρκικη παροιμια.
    “Ποναει κεφαλι – κοψε κεφαλι”)

    Συγνωμη που σε ταρακουνα η πραγματικοτητα.
    Αλλα για να το εχεις υποψιν σου.
    Οι ιερες αγελαδες της ματαπολιτευσης ΣΑΣ, θα καταρευσουν με την βοηθεια των Ελληνων. (Αυτο το λεω απ’το 2012, που εγραφα για πρωτη φορα εδω).

    υ.γ.
    Προμηθευσου μπολικα χαρτομσντηλα.

    Like

   2. Τις φασιτοπορδιές σου αλλού για παλληκαριές
    Γιατί θα μας κλάσεις τ’ αρχίδια (ελληνοπρεπέστατη παροιμία)

    Like

   3. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ. ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΚΛΠ.ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ …ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ.ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ .ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΡΧΙΑ…….ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…..ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

    Liked by 1 person

   4. Οταν γινει κανεις συνειδητος κομμουνιστης παυει να ειναι Ελληνας.
    Στρατης Μυριβηλης

    Liked by 2 people

  1. Εντάξει, όπως λες να το δεχτώ.
   Άντε, ας πούμε ότι δεν είναι μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ ο Μίκης.
   Πες μου τότε ένα (ή περισσότερα) παράδειγμα ζώντων (μη βάλεις δα και όλους τους πεθαμένους) κάποιου τον οποίον έχεις υπόδειγμα μεγάλου.
   Μπας και καταλάβω το κριτήριό σου.

   Like

  2. Για τον EKSOTHEN το σχόλιο:
   (γιατί με ξενικά γραμμένο μεγάλε, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ δεν σε καλύπτει;)
   —-
   Εντάξει, όπως λες να το δεχτώ.
   Άντε, ας πούμε ότι δεν είναι μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ ο Μίκης.
   Πες μου τότε ένα (ή περισσότερα) παράδειγμα ζώντων (μη βάλεις δα και όλους τους πεθαμένους) κάποιου τον οποίον έχεις υπόδειγμα μεγάλου.
   Μπας και καταλάβω το κριτήριό σου.

   Like

   1. Stergdoc διάβασες εκείνο το σχόλιο προς το οποίο σε παρέπεμψα;
    Εάν ναι πες μου γιατί μου απαντάς μεν αλλά όχι για εκείνο που σε παρακαλώ να διαβάσεις !!!!

    Like

   2. τα δικα μου να διαβαζεις που με συμπαθεια απευθυνονται σε εσενα και επιδιωκουν να σε σενιαρουν για εναν ….ζηλευτο σχολιαστη…

    Like

   3. +++ Stergdoc said Ιουλίου 29, 2017 στις 8:18 μμ

    Τώρα με έφτιαξες !
    Σ ευχαριστώ ιδιαίτερα.
    Υ.γ. Ποιός σου είπε ότι δεν σε διαβάζω….Σε παραδιαβάζω μάλιστα.
    Απλά δεν είμαι πάντα στο κομπιούτερ, λείπω, τρέχω, έχω να βγάλω κι ένα ψωμί doc !

    Like

   4. Το θεμα δεν ειναι τι ειναιβστην πρισωπικη του ζωη ο μικης κι ο καθε μικγς.

    Το θεμα ειναι πως παρουσιαζετσι ως τιμητης αγωνιστου του Λαου κιβαντιεξουσιαστης.

    Ενω η πραγματικοτητα κι τα αρχεια αποδεικνυουν πως ειναι ακριβως το αντιθετο!

    Αρα, ειναι τουλαχιστον υποκριτης.

    Προσωπικα πιστευω πως ειναι βαλμενος απο το ιδιο συστημα που μας δειναστευει σημερα.

    Αρα, στο διαολο ο μικης κι ο καθε μικης αφου αποδεικνυεται πως εργαζεται κι συνομωτει υπουλα πισω απο την πλατη του Ελληνικου Λαου, σε βαρος του.

    Καταλαβες τωρα γιατι πρεπει να πεσουν ολες οι ιερες αγελαδες τγς μετσπολιτευσης;;

    Like

  3. Άρε έξωθεν, τυχερός που είσαι!
   Κοίτα που στο τΕΛος θα σε συμπαθήσω χάριν του κοινού μας φίλου doc που έχει πάντοτε έναν καλό, υπομονετικό και συναινετικό λόγο να πει για όλους μας.
   Να μην ξεχάσω: Κι ο Στελάρας το ίδιο, το Ζαγκλιβεράκι μας, με… κάποιες εξαιρέσεις αυτός!

   Like

 6. Οταν επεσε η κακη δικτατορια της 21ης Απριλιου.

  Τι ηθελε ο μικη θεοδωρακης στην Αμερικη;;
  Ποιος ηταν ο λογος που πηγε;;

  Μα, μας εξηγει ο ΙΔΙΟΣ.

  Μίκης Θεοδωράκης: “Το 1974 όταν με κάλεσαν στην Ουάσιγκτον για να μεσολαβήσω…”

  υ.γ.
  Πατριωταρα κι.μη συστημικως ο μικυ μαους !!!!!!!!

  Liked by 1 person

 7. Πολύς λιβανωτός γία τον Θεοδωράκη. Καλός μουσικός, αλλά όχι και ο μέγιστος!!!
  Προφανώς είναι μασώνος, γι’ αυτό και οι τεμενάδες από τούς άλλους μασώνους.
  Όσο γιά την ηθική του, άστα να πάνε.
  Εξ’ αιτίας του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ο γιός του, όταν τον έπιασε να πηδιέται με την μέλλουσα γυναίκα του. Εχει μείνει με φοβερά σημάδια στο σώμα του από την φωτιά να τού θυμίζουν τον φρικτό του πατέρα..
  Επίσης ο ίδιος ο “μέγιστος” είπε στην συνέντευξη που του πήραν μετά την χουντα,, ότι τού είναι αναγκαίο να βρίσκεται στην επικαιρότητα και ότι κάνει ο,τιδήποτε προκειμένου να εξασφαλίζει την διασημότητα.
  Μέχρι που πολιτεύτηκε, με την συμμορία τού γερο=μητσοτάκη γιά να γράφουν για την φάτσα του τα ΜΜΕ!

  Περισσότερα εδώ:

  http://oladeka.com/2017/02/%CE%BC%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B6/

  Liked by 2 people

  1. Καλά τον τΕΛείωσες, τον ισοπέδωσες !
   Ένα καλό δεν του βρήκες ώστε να γράψεις γι αυτόν.
   Πως ήταν η ΕΛπίδα ήταν στα χρόνια της δικτατορίας, ας πούμε.

   Like

   1. Η Ελπίδα δεν ειναι τα τραγούδια τών ανθρώπων, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αγώνες τους γιά την Ελευθερία πού ακόμα την ψάχνουμε.

    Liked by 2 people

   2. ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ.ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΣΙΜΠΛΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ………….ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΜΙΛΑΣ …….ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;;;;;;ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΟΓΕΝΝΗΣ ΤΟ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΕΞΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ.

    Liked by 1 person

  2. + Άψογος. Περί Μ.Θ.. said Ιουλίου 29, 2017 στις 4:47 μμ
   όμως επιμένω… ήταν η ΕΛπίδα ήταν στα χρόνια της δικτατορίας όχι λόγω τραγουδιών αλλά και εκτοπίσματος.
   Ο Μίκης είχε και πολιτικό εκτόπισμα. Μιλούσε και η φωνή του ακουγόταν παντού.
   Αυτό δεν μπορεί κάποιος εύκολα να του το αναιρέσει, έτσι;

   Like

   1. ΔΙΟΓΕΝΗΣ.
    Ρε G.O.D. τι έγινε, παρανόησες;
    Ξεφρεναριστός τΕΛείως;
    Εξ άλλου τι ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ;
    Την εν εμού κοιμωμένη ή την εν εσού ενεργή ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ :

    Like

   2. Ναι το το *τρικυμια εν κρανιω* το εχω πει (γραψει) επανειλημμενως στον σχολιαστη Πανο Διακο, αλλα σε πληροφορω οτι δεν ειμαι ο σχολιαστης ουτε ο παπους του σχολιαστη SELLAS…HELLAS…ΕΛΛΑΣ=ΦΩΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

    Like

   3. ΑΠ’ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΕΖΗΣΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΣ

    Like

   4. + Ο.κ. φίλε G.O.D.σεβαστό.
    Λυπάμαι εάν σε ενόχλησα.
    Παρεξήγηση.
    Λήξη συναγερμού.

    Like

   5. Δεκτον! σε συγχωρω και να ξερεις οτι δεν ειμαι παπους ακομη.

    Like

   6. Καλησπέρα, αρχηγού παρόντος, πασα φωνή παυσάτω!

    Ο Χρήστος είναι φιλαράκι μου, όπως και ο Διγενής, ο έξωθεν, stergdog,
    Περί Μ.Θ και ΣΕΛΑΣ…HELLAS…-, όλοι είναι πατριώτες Έλληνες, ευγενικοί και μπαίνουν
    με επιχειρήματα, άρα, βάλτε τα σπαθιά στα θηκάρια τους, πιέτε μια ρακί και αδελφωθείτε,
    τίποτα δεν έχετε να χωρίσετε, όλοι σας/μας έχουμε τον ίδιο στόχο, μια ελεύθερη ΕΛΛΑΔΑ!

    Like

   7. SELLAS…HELLAS…ΕΛΛΑΣ=ΦΩΣ-ΕΛΗΝΙΣΜΟΣ said Ιουλίου 29, 2017 στις 5:46 μμ

    Ναι, βέβαια, πώς δεν γνωρίζω, τα πάντα.
    Κοντά παντελονάκια φορούσα !
    Άσε μας ρε παππού !

    Like

   8. + Mad Dog said Ιουλίου 29, 2017 στις 6:46 μμ

    Αρχηγόπουλο σε χαιρετώ.
    Είσαι καλά ;
    Πού είσαι σήμερα;
    Θα μείνεις να κάνουμε παρεάκι, έτσι;

    Like

   9. + Μετά από αυτό…τι να πούμε εμείς.
    Τα είπες όοοοοολα !!!

    ….. αδΕΛφωθείτε, τίποτα δεν έχετε να χωρίσετε, όλοι σας/μας έχουμε τον ίδιο στόχο, μια ελεύθερη ΕΛΛΑΔΑ!

    Εντάξει μπορεί να λέμε και μιά κουβέντα παραπάνω, όμως, η συνέχεια δεικνύει τον άντρα τον σωστό.
    Και δυστυχώς αυτή η συνέχεια κάποιες φορές φοράει … φόρεμα.

    Like

    1. Καλησπέρα Χρήστο, καλησπέρα σε όλη την παρέα.
     Δεν θα συμμετάσχω στις κόντρες σας, ούτε καν θέμα δεν έχετε,
     αλλα έχετε πολύ αδρεναλίνη ρε Άνδρες Έλληνες! χαλαρώστε.

     Χρηστάρα, τώρα μετά τον δείπνο και τον κράσο είμαι σε καλή διάθεση,
     είχαμε μια οικογενειακή έξοδο σήμερα σε ένα νησάκι, υπέροχα!

     Ένα από τα πολλά που ευχαριστιέμαι τα καλοκαιρια, εκτός τον Ήλιο,
     τον κόσμο που γεμίζει τα υπάθρια ρεστοραντ και καφέ, είναι τα χρώματα!
     Το χειμώνα όλοι φοράνε γκρίζα ή μαύρα, το καλοκαίρι χαίρομαι να βλέπω τα χρώματα
     στα ρούχα των ανθρώπων (ειδικά στις νεαρές κοπέλες!) είναι σαν κινούμενοι πίνακες!

     Καλά βεβαια δεν μπορεί να συγκριθούμε με την Ελλάδα, αλλα έχουμε και εμείς τα δικά μας καλά!

     Like

   10. Τι συμβαίνει εδώ;
    Πες μου κάτι ρε φίλε, λύσε μου μιά απορία σε παρακαλώ ;
    Γιατί όταν λείπει ο μπέγκαρ λείπει ταυτόχρονα και ο μαίρης;

    Like

    1. Να σε πω πως το βλέπω εγώ, που μάλλον δεν θα συμφωνήσεις.

     Ο μπεγιάρ κρατά τους τύπους και δεν θέλει να μπει σε μια συζήτηση, έχει αρχές και πειθαρχεία,
     επίσης οι θέσεις του σπανια μπορείς να πεις κάτι, δεν αφήνει περιθώρια και είναι σωστός.
     Ο μονος που τον απαντα και τρώγονται μεταξύ τους, είναι ο μαίρης, ο οποιος
     δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να πει εκτος από σκατουλακια στον ανεμιστήρα,
     ο μπεγιάρ τον ξεκωλιαζει κάθε μέρα, αλλα η μαζόχα εκεί!

     Like

   11. + Mad Dog said Ιουλίου 29, 2017 στις 8:34 μμ

    Μωρέ συμφωνώ κι επαυξάνω !
    Άλλο που εμένα ο μπεγιάρ (όπως τον αποκαλείς εσύ) όχι μόνο δεν μου γεμίζει το μάτι αλλά τον έχω κατατάξει και στους συνήθεις ύποπτους.
    Πες μου σε παρακαλώ τότε με την “βοήθεια” δεν με δούλεψε κανονικά;
    Ξέρεις πόσο θυμό του έχω από εκείνη την φορά;
    Γιατί νιώθω ότι και μας κορόϊδεψε κανονικά αλλά και ότι ΕΛεγε ψέμματα (προς όλους μας έτσι ;).
    Αυτός δεν ήταν που έγραφε ότι δεν είχε (εκτός από δουλειά κτλ, κτλ) ούτε τροφή να αγοράσει;
    Εγώ τα έγραφα;

    Like

   12. Να το βρω (κάπου είναι το σχόλιο γραμμένο) να το ξαναβάλω;
    Όμως το θυμάσαι, έτσι δεν είναι;
    Αφού μετείχες κι εσύ, με πολλά μάλιστα σχόλια, στο ίδιο άρθρο.
    Αυτός απαίτησε από εμένα να του ζητήσω συγνώμη όταν έγραφα για τις τοκογλυφίες.
    Εκείνος μιά συγνώμη δεν ήξερε ότι έπρεπε να ζητήσει;
    Συγνώμη ρε φιλαράκι αν σε κουράζω αλλά αισθάνομαι ότι έχω δίκαιο γαμώτο μου, πώς να το κάνουμε;

    Like

  3. Αυτο το “υπουργος ανευ χαρτοφυλακιου”, που ελαβε με την κυβερνηση του μητσοτσκη, δεν εχω καταλαβει σκομα το βαθυ νοημα αυτου του ρολου.

   Δηλαδη, τι να υποθεσω;;
   Πως ο μικης θεοδωρακης ηταν το “παιδι”, για τις υπογειες δουλειες, της κυβερνησης μητσοτακη;;

   Ενας ρολος, “μεσωλαβητου” οπως το ’74;;

   Και εαν υποθεσουμε πως ανελαβε τον ιδιο ρολο εκεινο το ’89 με τον παλιο ρολο του ’74.

   Πρεπει να αναρωτηθουμε.

   Με ποιους κι με ποιον “μεσωλαβουσε” κι σε ποια θεματα;;

   Η “δημοκρστια” της μεταπολιτευσης ενδεχεται να’ταν μια τεραστια συνομωσια ολιγαρχων, ξενων και επιλεγμενες οικογενειες σε θεση τοποτηρητων.

   Καπως ετσι εξηγειται το σημερα.

   Like

 8. Μασονονος και ο Μικη Μαους, και μετα σας φταιει ο πατερ Κλεομενης;

  Liked by 2 people

  1. Η Δημοκρατία δίνει σε κάθε λαό ακόμη και το δικαίωμα να βγάλει τα μάτια του με όποιο τρόπο θέλει.

   Για κάποια αιτία,
   το μόνο που μας φταίει κάθε φορά εμάς είναι ο τρόπος !

   Like

   1. + Ω Ελλας Ηρωων Χωρα Τι Μασονους Βγαζεις Τωρα said Ιουλίου 29, 2017 στις 7:30 μμ
    Βιάζεσαι !

    Για πες μας κ. Shady Commentator:
    Αφού (όπως γράφεις)
    —” το μόνο που μας φταίει κάθε φορά εμάς είναι ο τρόπος !”
    ποιόν (ή ποιούς) εσύ προτείνεις ασφαλέστερους ώστε να μην πέφτουμε στη φάκα;

    Like

  2. Ασπρο-κωλοι του κερατα.ητε Ροταρυ ητε μασονοι.και να υπενθυμισω και κατι που θα κρινετε εσεις περι της …”φιλοπατριας’ τους.Την 10ετια του ’90 το ροταρυ ελλαδας χωριστηκε στα δυο=στο βορειο ροταρυ που ξεκινα απο τα Τεμπη και παει εως ρουμανια και στο νοτιο ροταρυ που ….παλι ξεκινα απο τα Τεμπη και περιλαμβανει την υπολοιπη νοτια ελλαδα.Τωρα καποιος μασονος η ροταριανος να μας εξηγησει=ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΤΙ ΥΠΟΝΟΕΙ???? Διοτι πριν τις μεγαλες εδαφικες αλλαγες προηγουνται οι ενημερωσεις και αλλαγες στα σκατομυαλα των μασονων και ροταριανων που κατεχουν τις υψηλοτερες θεσεις της κοινωνιας και αρχιζει απο αυτους στομα σε στομα το ψηστηρι του Εφιαλτη που ανοιξε την πορτα.

   Liked by 1 person

   1. Το όριο (όχι το σύνορο) των Τεμπών υπάρχει και στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ Στρατό διότι (θεωρητικά πάντα) εκεί περίπου βρίσκεται η γεωγραφική (όχι εδαφική) χερσαία/ηπειρωτική μέση της χώρας.

    Ρώτα κι εμένα που κάνω Μεταφορές.

    Όλες οι εμπορικές αντιπροσωπείες (ποτών, τροφίμων, υλών, επίπλων, συσκευών, μηχανημάτων. εργαλείων, εμπορευμάτων πάσης φύσεως κτλ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα στο κομμάτι των πωλήσεων εκεί χωρίζουν πάνω- κάτω την ΕΛΛΑΔΑ αφού εκεί είναι περίπου η μέση το θεωρητικό σύνορο,
    η Θεσσαλία πάντοτε που άλλος την τοποθετεί στη Λάρισα, άλλος στα Τέμπη, άλλος στη Ραψάνη κτλ
    ώστε στα θέματα των ποσοστών και της εύρεσης πΕΛατών να μην πλακώνονται αναμεταξύ τους οι αντιπρόσωποί τους (οι πωλητές τους) όταν πηγαίνουν να βρούνε νέους αγοραστές.
    Το κάνουν συνειδητά για μην συγκρούονται τα ποσοστά των πωλήσεων που ο κάθε πωλητής έχει δικαίωμα να αναπτύξει.
    Μην απορείς λοιπόν.

    Liked by 1 person

   2. Χρηστο εδω βρωμαει το θεμα και δεν εχει σχεση με τις μεταφορες που καλοπιστα αναφερεσαι.Ειναι ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ το θεμα και δουλευεται πανω απο 200 χρονια στα τραπεζια των επικυριαρχων.Αν το κλεισιμο των σλαυων εκτος μεσογειου θα γινει με μια πολυεθνικη οθωμανικη αυτοκρατορια ελεγχομενη εκ των εσω , η με αυτην τεμαχισμενη σε κρατη -“εθνη” προκατ και πληρως ελεγχομενα και που θα σταματα το προκατ κρατος-“εθνος” ,στα Τεμπη η εκει που ειναι σημερα.Αυτος ειναι και ο λογος των βαλκανικων πολεμων,στην μοιρασια σε προκατ ελεγχομενα τσαντηρια. Τοτε εγινε αυτη η μοιρασια,τωρα ξαναμοιραζονται.εδω ειναι ο αντεθνικος ρολος αυτης της επανατοποθετησης των ροταρυ που παντα παιρνουν εντολες απο εβραικα σιωνιστικα κεντρα.

    Liked by 1 person

 9. + Stergdoc said Ιουλίου 29, 2017 στις 10:13 μμ

  Μη μασάς, μην πανικοβάλλεσαι και μην τρομάζεις….
  Τίποτε και κανείς απολύτως δεν μπορεί να μας κάνει το παραμικρό.
  Μπόρες, θύΕΛλες και καταιγίδες θα ταράζουν τα “νερά” μέχρι να βάλουμε μυαλόοοοοο !
  Και καλώς θα μας τυχαίνουν μέχρι πλήρωσης του ΝΟΥ και την ΕΛευση της ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ.
  Αν δεν μάθουμε καλά το μάθημα της ΓΝΩΣΗΣ των αντιθέσεων όλο τέτοια θα έχουμε μπροστά μας.
  Εμείς και να θΕΛουμε από μόνοι μας να “αυτοχαλαστούμε” δεν πρόκειται να μας αφήσουν να χαθούμε.
  Κρατάμε το ΦΩΣ !

  Ο άνθρωπος πρέπει κάποτε να πάψει να αποζητά να γίνει καλλιτέχνης.
  Ο άνθρωπος πρέπει κάποτε- ο ίδιος- να γίνει ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ !!

  Like

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ πέπρωται να γίνει (και θα γίνει),
   αφού πρώτα στεφθεί με τις ευλογίες όλων των λαών του πλανήτη,
   ο απόλυτος Πνευματικός Τόπος παγκοσμίως.

   Αν δεν περάσει ο οιοσδήποτε κάτοικος αυτού του πλανήτη,
   έστω μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής του από την ΕΛΛΑΔΑ….
   …. δεν θα θΕΛει την ζωή του !!!

   Όπως γίνεται έως σήμερα με τους μουσουλμάνους και
   με την καλυμμένη πέτρα/μνημείο
   (Καάμπα θαρρώ τη λένε στη γλώσσα τους),
   η οποία βρίσκεται στους Ιερούς τους τόπους Μέκκα & Μεδίνα στην Αραβία.
   Το θεωρούν μέγιστη τιμή και πάνω από όλα σοβαρά διατηρητέα βαθιά υποχρέωση να πάνε να προσκυνήσουν εκεί καθαροί, έστω για μία φορά.

   Έτσι ανάλογα θα συμβεί μια ωραία μέρα κι εδώ με εμάς, οπότε μη σκιάζεσαι.

   Like

   1. Καλά είναι να μείνει περιζήτητος τουριστικός τόπος και μας φτάνει.
    Τί θα πουλήσει σαν Πνευματικός Τόπος;
    Νεοελληνική μαλακία;
    Άσε να πουλεί ήλιο και θάλασσα που αξίζουν.

    Like

   2. Φίλε η χώρα και πατρίδα μας επειδη εκτός απο ήλιο, θαλασσα, κρασί, πραγματα που αξιζουν οπως κι εσύ συμφωνεις, πληρεί την προδιάθεση για πλείστα οσα λειπουν απο τους αλλους λαους. Πρωτα- πρωτα εχουμε τεσσερεις εποχές την ωρα αλλοι εχουν απο καλοκαιρι χειμώνα κσι αντιστροφα. Ειναι ο απόλυτα ενεργειακός τόπος αφού εδω (κυριως επανω απο την Ροδο) ο Ηλιος μεσουρανει. Παραδειγμα; στην αθηνα λιγες ωρες υπνου αρκουν ωστε ολη μερα να σε κρατούν ορθιο και σπιντατο. Γι αυτο εδω μεστωσε η μουσική, ο χορός, ο έρωτας, η φιλοσοφία (μηδε εξαιρουμένης της αμπελοφιλοσοφιας), οι Τέχνες, τα γράμματα, οι αριθμοι, η αστρονομία, ο αθλητισμός, η αρχιτεκτονική, η Ιατρικη με τον Θεο και πατερα της Ασκληπειο και Ιπποκρατη αντιστοιχα, η ναυτοσύνη, η πτηση και πού να τΕΛειώσει η απεραντη λίστα. Πάμε τώρα και στον πνευματικό τομέα. Θρησκεία, η πρώτη γεννηθηκε εδω, αφού ο Όλυμπος ειναι το πρώτο κομμάτι Γης που ξεφύτρωσε από την πανθαλασσα, το γεμάτο ορυκτά, μέταλλα υπέδαφος, σταματω. Λαλισα κι εσύ μου λες τι να ΈΛθουν να κάνουν εδω;

    Like

   3. “Πάμε τώρα και στον πνευματικό τομέα. Θρησκεία, η πρώτη γεννηθηκε εδω, αφού ο Όλυμπος…”
    η θρησκεια και καθε θρησκεια δεν ανοικει στον “Πνευματικο” Τομεα αλλα στον πνευματιστικο-παγανιστικο που βαθμηδον αυτοπεριοριστηκε σε μια …”μορφη” ,αυτην την …ανθρωπινη. .Τον τρομο του αποκεντρωμενου και σχεδον μοναχικου ορθιου πιθηκου απεναντι στα στοιχεια της φυσης (αστραπες/καταιγιδες και αλλες θεομηνιες,νεκρα σωματα κλπ) αναγκασαν τον ορθιο πιθηκο να ομαδοποιηθει και να βιωσει απο κοινου τα “δυσκολα’..Πολυ αργοτερα αυτη η συστημικη ομαδοποιηση μεσω θεων,διαβολων και θρησκειων μετατραπηκε σε ευρυτερη ομαδα ,αυτη του Εθνους, ενω συνεχιζει η ομαδοποιηση που παραγει ασφαλεια υπαρξης και ζωτικου χωρου και σε μικροτερες ομαδες οπως ομαδες μασονικες,ροταρυ,κομματικες,πολιτικες,ποδοσφαιρικες,εθνικες,ομαδες ομοιων σχολιαστων στο ….διαδικτυο,και παντου ομαδες προσφεροντας κανονικη η καμουφλαρισμενη επιβιωση αλλα πολυ καλα συγκαλημμενη και καθολου ορατη.

    Like

  2. Αυτη ηταν κι η θεση των Ελληνων στα αρχαια χρονια. Που ολως τυχαιως συμπιπτει με την Αγια Θεληση. Αυτη Του Θεου.

   Γενεσης
   “.Α’ 26 και είπεν ο Θεός· ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν… “

   Like

 10. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ξεσπαθώνει στο facebook ανήμερα των γενεθλίων του πατέρα της. Την οργή της…
  κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σήμερα γιόρτασε τα 92α γενέθλιά του, προκάλεσε η ματαίωση της προγραμματισμένης για αύριο συναυλίας προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη, στο κάστρο του Αντιρρίου, με τους Πέγκυ Ζήνα και Άκη Δείξιμο. Όπως καταγγέλλει η πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία του αντιδημάρχου Ναυπακτίας, Ανδρέα Κοτσανά, προς όλες τις υπηρεσίες, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Πυροσβεστικής, που με τη σειρά της ζήτησε μελέτη πυρασφάλειας για τον χώρο, η οποία φέρεται να μην υπήρχε.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s