olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Γιώργος Χριστοφοριδης «Τι πραγματικά σημαίνει το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου»

Posted by netakias.com στο Ιουλίου 28, 2017

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

* του Γιώργου Χριστοφορίδη

Το επιτόκιο 4,625% που πέτυχε το 5ετές ελληνικό ομόλογο κατά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της κυβέρνησης Τσίπρα στις αγορές προσφέρεται για ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

Συμπέρασμα πρώτο: Η Ελλάδα δεν καταστρέφεται. Όλος ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και πανηγυρικά συνομολόγησε ότι αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Γιατί, πλέον, υπάρχουν αφενός οι δυνατότητες, αφετέρου οι δεσμεύσεις των εταίρων. Άρα, όντως η Ελλάδα δεν καταστρέφεται, παρά τα όσα μας λένε τα κανάλια. Επιστρέφει στην κανονικότητα, όπως λέει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι αγορές έδειξαν ποια κυβέρνηση εμπιστεύονται ότι μπορεί πραγματικά να βγάλει τη χώρα της από την κρίση. Και το κατέστησαν απολύτως σαφές με το χαμηλότερο επιτόκιο που έδωσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι το 2014 του success story, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε πετύχει επιτόκιο δανεισμού 4,95%.

Συμπέρασμα τρίτο: Αποδείχθηκε περίτρανα ότι, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και κόντρα σε όλες τις εγχώριες μιντιακές καταστροφολογικές αναλύσεις, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου αποτελεί την οριστική λύση για την Ελλάδα. Και, φυσικά, στο πλαίσιο της οριστικής λύσης εντάσσεται -δεσπόζει, για την ακρίβεια- το θέμα του χρέους. Για την οριστική ρύθμιση του οποίου, από ό,τι αποδείχθηκε, οι αγορές -και πάλι σε αντίθεση με το εγχώριο μιντιακό σύστημα- θεωρούν ότι όντως υπάρχει συμφωνία, την οποία φαίνεται να εμπιστεύονται κιόλας! Αλλιώς, αν θεωρούσαν ότι το θέμα του χρέους δεν έχει λυθεί, δεν θα έδιναν μικρότερο επιτόκιο από ό,τι στον Σαμαρά, έτσι δεν είναι;

Συμπέρασμα τέταρτο: Η αντιπολίτευση και τα εγχώρια συστημικά μίντια, είτε ζαλίστηκαν από τον καύσωνα, είτε βρίσκονται σε βέρτιγκο. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η προσπάθειά τους να πείσουν τον Έλληνα πολίτη πως η δοκιμαστική έξοδος του Τσίπρα απέτυχε, ενώ εκείνη του Σαμαρά το 2014 -με το μεγαλύτερο επιτόκιο- ήταν πετυχημένη. Να θυμίσουμε μόνο ότι, μετά από εκείνη την πρώτη έξοδο του Σαμαρά, δεν ξαναβγήκαμε ποτέ στις αγορές. Τόσο πετυχημένη ήταν! Που δεν μπορέσαμε να ξαναβγούμε όλο το 2014! Αντίθετα, μετά την έξοδο του Τσίπρα ακολουθούν άλλες δύο δοκιμαστικές έξοδοι πριν την οριστική, του χρόνου τέτοιον καιρό. Δηλαδή, όχι μόνο δεν κατέστη απαγορευτική μια δεύτερη έξοδος, αλλά εξαγγέλθηκε κιόλας! Άρα, στα σοβαρά, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι απέτυχε ο Τσίπρας;

Συμπέρασμα πέμπτο: Κάηκε το «γαλάζιο» χαρτί του QE. Η αντιπολιτευτική στρατηγική είχε βασιστεί πολύ πάνω σε αυτό, μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όταν -κατά τη «γαλάζια» ανάλυση- η ελληνική πλευρά έχασε το QE, την ένταξη δηλαδή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό -κατά τη «γαλάζια» ανάλυση, πάντα- καθιστούσε αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές. Και, τελικά, τι ζήσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες; Η χώρα βγήκε στις αγορές χωρίς το QE! Και πήρε επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του Σαμαρά! Αλήθεια, αν είχαμε ήδη και το QE, πόσο χαμηλότερο θα ήταν το επιτόκιο; Θα το μάθουμε και αυτό στο μέλλον.
(Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι η υπόθεση του QE καθόλου δεν χάθηκε, απλώς πήρε αναβολή για μετά τις γερμανικές εκλογές, σε 2-3 μήνες δηλαδή. Το QE θα το πάρει η ελληνική πλευρά, μόλις ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν για το χρέος. Απλώς, η αντιπολίτευση επενδύει και πάλι στο εφήμερο).

Συμπέρασμα έκτο: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και την κοινωνία όρθια. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά. Γεγονός, που θα αποφέρει δημοσιονομικά διαθέσιμα προκειμένου να οδηγηθούν στην κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχονται φορο-ελαφρύνσεις, από του χρόνου τέτοιον καιρό. (Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑLPHA). Γιατί πλέον αποδεικνύεται -ειδικά μετά την πρώτη πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές- ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μόνη της. Άρα, χωρίς επιτροπεία. Ασφαλώς και θα πρέπει να πιάνουμε τους στόχους. Όμως, αυτούς τους νέους χαμηλότερους στόχους της διαπραγμάτευσης Τσίπρα θα τους πιάνουμε. Το έχουμε αποδείξει. Και θα περισσεύουν χρήματα, που θα επιστρέφουν στο λαό, γιατί αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Συμπέρασμα έβδομο: Ολη αυτή η μίζερη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ετών, που παραποιεί την πραγματικότητα και παραπλανά τους πολίτες, οδηγείται οριστικά στο γκρεμό, που είναι πλέον ορατός μπροστά στους καταστροφορολόγους. Όσο ορατή είναι η δεύτερη -ακόμη πιο πετυχημένη- έξοδος στις αγορές που ακολουθεί και έχει ήδη εξαγγελθεί. Οσο ορατή είναι η οριστική άρση των capital controls, που είναι απλά θέμα σύντομου χρόνου. Οσο ορατή είναι, τέλος, η οριστική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Του χρόνου τέτοιον καιρό. Αλήθεια -και τότε- η αντιπολίτευση θα λέει ότι καταστρεφόμαστε; Πλάκα θα έχει…

* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ειδήσεις και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

7 Σχόλια to “Γιώργος Χριστοφοριδης «Τι πραγματικά σημαίνει το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου»”

 1. Panos Diakos said

  Οταν τα κανεις θαλασσα εδω

  θα τα κανεις θαλασσα παντου οσο ευνοϊκες και να ειναι οι περιστασεις για κατι καλυτερο.

  http://www.antibaro.gr/article/17344

  Μου αρέσει!

 2. Πύκτης said

  Συμπέρασμα 1.
  Η Ελλάδα είναι κατεστραμένη και αποικία της ενωμένης γερμανικής ευρώπης , απόδειξη το υπερταμείο 99 χρόνων απο τους δανειστές όλου του δημόσιου πλούτου προς εκμετάλευση τους . Κανονικότητα δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει εκτός αν ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ οι δανειακές που έχουν υπογραφεί και δεν έχουν ΨΗΦΙΣΤΕΙ από την βουλή.
  Συμπέρασμα 2.
  Οι αγορές μόλις υπογράψουν-ψηφίσουν , οι κυβερνήσεις αυτά που ΑΠΑΙΤΟΥΝ , όλα κυλούν ρολόι….ακριβώς τα ίδια έγιναν με σαμαρα γαπ.
  Συμπέρασμα 3 .
  Οι αγορές ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ εκεί που έχουν την σιγουριά του κέρδους και την είχαν ΚΑΙ με σαμαρα και δάνεισαν …η μικρή διαφορά επιτοκίου ελάχιστη σημασία έχει, αφού αυξομειωνεται ανάλογα της προσφοράς και ζήτησης την χρονική στιγμή
  Συμπέρασμα 4.
  Δεν ενδιαφέρει κανένα απλό πολίτη η ΜΙΚΡΗ διαφορά του επιτοκίου , τα υπόλοιπα είναι γιά εσάς τα κομματόσκυλα .
  Αντίθετα τον ενδιαφέρει ότι τον ΞΑΝΑ χρεώνεται πάλι .
  Συμπέρασμα 5.
  Τι επιτόκιο πες μας ΧΩΝΙ θα είχαμε με το QE οοοεεεοοο ;;;
  Συμπέρασμα 6 .
  Πως θα βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια με τον τσίπρα αφού έχει εκλογές το 2019 και το 4 μνημόνιο μας δεσμεύει μέχρι το 2022 με 3, 5 % πλεονάσματα ;; ; …..μία εξήγηση υπάρχει φερέφωνο , πιστεύεις θα ξαναβγει και θα ξανατάξει πάλι γιά το μέλλον.
  Συμπέρασμα 7.
  Ακου ρε δημοσιοτσάτσε του τσιπροκαμμενου , ο λαός πεινάει και υποφέρει και αυτό δεν είναι καταστροφολογία ρε σούργελο .
  Να τους χέσω τους αριθμούς σας με τόση δυστυχία

  Αρέσει σε 2 άτομα

 3. ο Γιωργος said

  Μεγαλε διανοητη σε ικετευω μεινε στις αναλυσεις της ζαχαρης στον καφε. Αυτο που αντεγραψες ειναι το επικοινωνιακο φυλαδιο των τοκογλυφων.
  Ξαι εσυ παππου αντιστασιακο ειχες, γιατι κοβω να μας πεις μεθαυριο οτι το bit το δινει ο μπασιστας…

  Μου αρέσει!

 4. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 5. ο Γιωργος said

  Βαλτο αυριο το σχολιο να παει 3η σελιδα…Οτι δεν κοβετε το αναγνωριζω αλλα το οτι θαβετε…το χρυσο φτιαρι θα παρετε.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: