olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Αγία Παρασκευή Γιατί θεωρείται η προστάτιδα των ματιών;

Posted by kalinda στο Ιουλίου 26, 2017

IMG_6462Η αγιωσύνη είναι μαρτυρία Ιησού Χριστού. Οι άγιοι δηλαδή, με το βίο τους και με το θάνατο τους, μιμούνται, μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν το θείο πρόσωπο και το απολυτρωτικό έργο του Ιησού Χριστού, που είναι η διδασκαλία του, τα θαύματά του, το Πάθος και η Ανάστασή του.

Αύτη η μαρτυρία, καθώς γράφει ο Απόστολος, γίνεται «είτε διά ζωής είτε διά θανάτου». Το ίδιο δηλαδή μάρτυρες είναι και εκείνοι που «ξίφει τελειούνται» και εκείνοι που «εν ειρήνη τελειούνται». Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός την μαρτυρία των οσίων ασκητών την ονομάζει «χρονιώτερον και επιπονώτερον μαρτύρων». Αυτό, παράλληλα προς το μαρτύριο του αίματος, είναι το μαρτύριο της συνειδήσεως.

Aλλά στη χορεία των Αγίων της Εκκλησίας είναι πολλοί όχι μόνο όσιοι ασκητές, αλλά και καλλίνικοι μάρτυρες. Αυτοί είναι και λέγονται οσιομάρτυρες. Και τέτοια είναι η αγία οσιομάρτυς Παρασκευή, της όποιας σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη. Η αγία Παρασκευή ήταν από τα περίχωρα της Ρώμης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου, δηλαδή στα 138 έως 161. Ο πατέρας της λεγότανε Αγάθων και η μητέρα της Πολιτεία, ήσαν δε και οι δύο ευσεβείς χριστιανοί. Αλλά δεν είχαν παιδιά, γι’ αυτό και προσεύχονταν και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει ένα παιδί. Ο Θεός άκουσε την προσευχή των ευσεβών γονέων και γέννησαν ένα κορίτσι. Ήμερα Παρασκευή γεννήθηκε το παιδί και Παρασκευή το είπαν.

 

Με την προσευχή των γονέων της γεννήθηκε η Παρασκευή και με την προσευχή και τη θεοσέβεια τους ανατράφηκε. Όταν ήλθε σε ηλικία, η Παρασκευή ήταν μια ωραιότατη νέα, πίστευε όμως πως η αληθινή ομορφιά της χριστιανής γυναίκας είναι «ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος», όπως διάβαζε στην πρώτη επιστολή του αποστόλου Πέτρου. Όταν πέθαναν οι γονείς της, η Παρασκευή μοίρασε την περιουσία της και αφιέρωσε τον εαυτό της στο έργο της ιεραποστολής. Οι Εβραίοι τότε την κατηγόρησαν ότι κηρύττει το Χριστό και ότι προσελκύει πολλούς στην Εκκλησία. Οι Εβραίοι πάντα στάθηκαν και μέχρι σήμερα είναι οι πρώτοι εχθροί της Εκκλησίας· δεν μπόρεσαν ακόμα να καταλάβουν ότι πλανήθηκαν στο πρόσωπο του Μεσσία.

Ο ίδιος ο αυτοκράτορας θέλησε να ανακρίνει την αγία Παρασκευή. Βλέποντας την ωραιότητά της και τη σύνεση, της είπε· «Αν θυσιάσεις στους θεούς, θα κερδίσεις πολλά· αλλιώς θα βασανισθεις». Εκείνη σεμνά και σταθερά του απάντησε- «Δεν θα αρνηθώ ποτέ το Χριστό. Οι θεοί σας είναι είδωλα. Ένας είναι ο αληθινός Θεός, εκείνος που δημιούργησε τον ουρανό και τη γη». Όταν οι ισχυροί βλέπουν την αδυναμία τους να μεταπείσουν τους ομολογητές, τότε χρησιμοποιούν τη βία κι αρχίζουν τα βασανιστήρια. Φόρεσαν λοιπόν στην κεφαλή της Αγίας πυρωμένη σιδερένια περικεφαλαία, αλλά δεν έπαθε τίποτε. Την έρριξαν σε βρασμένη πίσσα, αλλά και πάλι δεν έπαθε κακό. Κάποιες σταγόνες πίσσας έπεσαν στα μάτια του βασιλιά και τον τύφλωσαν, αλλά η αγία Παρασκευή τον θεράπευσε.

Ο Αντωνίνος ή Μάρκος Αυρήλιος, καθώς μαρτυρεί και η ιστορία, ήταν κατά τα άλλα αγαθός άνθρωπος, γι’ αυτό, όταν είδε το θαύμα, αφήκεν ελεύθερη την Αγία. Έφυγε λοιπόν η Παρασκευή σε άλλη πόλη κι εκεί συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο. Αλλά την συνέλαβαν κι εκεί και την οδήγησαν στο Διοικητή. Όταν εκείνος της πρότεινε να αρνηθεί την πίστη της, εκείνη έκαμε το σταυρό της και με θάρρος ομολόγησε το Χριστό. Έξω από την πόλη σε μια σπηλιά κρυβότανε ανήμερο θηρίο. Εκεί λοιπόν έρριξαν την αγία Παρασκευή, αλλ’ όταν το θηρίο πήγε φυσομανώντας να πέσει επάνω της, εκείνη φύσηξε επάνω του και το θηρίο έμεινε νεκρό. Βλέποντας το θαύμα, ο Διοικητής και οι δήμιοι πίστεψαν, κι αφήκαν πάλι ελεύθερη την αγία Παρασκευή.

 

Ο Ιησούς Χριστός δεν παρέλειψε να πει για τους Αγίους, που στέλνει να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και οι άνθρωποι τους διώκουν «από πόλεως εις πόλιν». Αυτό πραγματοποιήθηκε και στην αγία Παρασκευή. Σε άλλη πόλη που έφυγε κι εκεί την έπιασαν και πάλι την ανέκριναν και πάλι εκείνη με παρρησία ομολόγησε το Χριστό. Όταν είδαν πως δεν την έπειθαν για να αρνηθεί το Χριστό, την βασάνισαν πάλι και στο τέλος την αποκεφάλισαν. Στην ορθόδοξη εικονογραφία η αγία Παρασκευή, όπως και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εικονίζεται να κρατάει σ’ ένα πιάτο τη σφαγμένη κεφαλή της. Και σε μια του ομιλία ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει πως οι άγιοι Μάρτυρες έτσι πρεσβεύουν για μας στο Χριστό, κρατώντας στις παλάμες των τις σφαγμένες κεφαλές των. Αμήν.

 

15 Σχόλια to “Αγία Παρασκευή Γιατί θεωρείται η προστάτιδα των ματιών;”

 1. Απο τις μεγαλυτερες αγιες της Ευρωπης, ισως απο τη Σικελια , εξαιρετικα ωραια και πλουσια , δωρισε τα παντα και αφιερωθηκε στο Χριστο και τα θαυματα της εφεραν στην αγαπη Του πολλους αξιωματουχους και λαο ανυποψιαστο σε Ιταλια Ηπειρο Μακεδονια οπου τιμαται ιδιαιτερα.

  Μου αρέσει!

 2. Μου αρέσει!

 3. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

  Ευλογημενο το Ονομα Της.
  Ευλημενη η Χαρη Της.

  Μου αρέσει!

 4. EKSOTHEN said

  Θυμαμαι πριν μετικα χρονακια οπου σε κειμενα πολιτικου περιεχωμενου, στον ιδτοτοπο εδω, σχεδον ΠΑΝΤΑ «στολιζε» την σρχη πανω πανω του αρθρου μια επεξεργασμενη εικονα της Παναγιας με ενα ματωμενο μπαστουνι του baseball και να το κρατει στα δυο χερια η εικονα της Παναγιας.

  Εχοντας συτα στον νου μου.

  Αναρωτιεμαι, ποτε αρχισε να παριστανει το Θεοσεβουμενο ιστοτοπο η «olympiaDOTgr», χμμ;;

  Μου αρέσει!

 5. ΕΛΛΗΝΑΣ said

  Οι ραγιάδες εβραιοχριστιανοί ,προσκυνάνε όποιον έχει κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα ,κατά των Ελλήνων και κατά του Ελληνικού πολιτισμού.
  Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσαν να παραβούν αυτόν τον κανόνα στην περίπτωση της Παρασκευής ,η οποία υπήρξε υβρίστρια των Ελλήνων
  και σαφώς όπως όλοι οι «μεγάλοι » άγιοι «της εβραιοχριστιανοσύνης ,κατέστρεψε Ελληνικά αγάλματα και ναούς ,επειδή…δεν της άρεσαν !
  Συγκεκριμένα ,όπως λέγει ο μέγας Συναξαριστής της ορθοδοξίας ,επί της βασιλείας του Ταρασίου , απεκρίθει στον βασιλέα ,λέγοντας του » τα δε είδωλα ,τα κωφά και αναίσθητα ,τα οποία προσκυνάτε εσείς οι ΑΦΡΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,εγώ μυκτηρίζω και ΚΑΤΑΠΑΤΩ ,διότι τίποτε άλλο δεν είναι ειμή μόνον ΞΥΛΑ ΑΨΥΧΑ και ΛΙΘΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ » ( Λόγια αγίων…) Αλλά η «αγία» ,δεν αρκέστηκε σ ‘αυτό και αφού κορόιδεψε τον βασιλέα για να την πάει στον Ναό να προσκυνήσει ,αυτή συνέτριψε τα αγάλματα ( δια της…προσευχής).
  Παρέρχομαι βέβαια τα παραμύθια για τα φρικτά βασανιστήρια ,με πυρωμένες περικεφαλαίες ,δράκους και βρασμένα έλαια ,από τα οποία…
  ω ! του θαύματος ,δεν έπαθε απολύτως τίποτα !!!!! Ωραία παραμύθια για τους εβραιόπληκτους ΑΘΟ ( Ανιστόρητους -Θρησκόληπτους-Οπισθοδρομικούς ).
  Βοήθεια μας και καλά μυαλά…..

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Mad Dog said

   Όλοι οι άγιοι και άγιες ανεξαιρέτως, εκτος από κανέναν χαβαλέ της πλάκας,
   όλοι τους ήταν δολοφόνοι και μισητές του Ελληνισμού, οι μεγάλοι
   δολοφόνοι δε, ονομάσθηκαν και «μέγας»!!!

   Το να τους δοξάζουμε και προσκυνάμε, είναι σαν οι τούρκοι να προσκυνάνε
   και δοξάζουν τον Κολοκοτρώνη και τους λοιπούς Ήρωες του 21.

   Μου αρέσει!

   • Mad Dog said

    Τόσο μα τόoooσο καθυστερημένος λαός είμαστε, αυτά
    που παθαίνουμε μας αξίζουνε και ακόμη χειρότερα,
    αλλά, εντάξει μωρέ, θα μας βοηθήσει η παναγιά!

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Φίλε και συνέλληνα Mad Dog ,σε χαιρετώ. Παρατηρώ ότι κανένας ρωμιός εβραιοχριστιανός ,δεν βγήκε να υπερασπιστεί την » αγία «….
    Ξέρουν ίσως πως έχω να τους «σούρω» και άλλα….

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Mad Dog said

    Δεν θέλει άλλο, αρκεί η υπενθύμιση ότι
    στο blog υπάρχουν και απροσκύνητοι Έλληνες!

    Μου αρέσει!

  • Επειδη αναφερεσαι σε καλα μυαλα.

   Τους ξεγελασε λοιπον για να τους γκρεμισει τ’αγαλματα ε ; χωρις να νοιαζεται τι θα γινει μετα ε;

   Καλα κι αυτοι την αφησαν να φερει συνεργειο, να δεσει σχοινια και να τραβολογαει τ αγαλματα το ενα πισω απ τ αλλο και να γκρεμιζονται ;
   Και καθονταν και κοιταζαν αρχοντες και ιερεις με τις πλουμιστες στολες τους μια γυναικα να γκρεμιζει τα παντα γυρω της ;
   Και μια τελευταια ερωτηση. Αλλαξες χαπια ;

   Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Καλά εσύ στο χαβά σου ,πιστεύεις στ’ αλήθεια ωρέ ,πως η Παρασκευή ,φύσηξε και διέλυσε τον δράκο ;;; Πιστεύεις στ’ αλήθεια ωρέ ,ότι η Παρασκευή μπήκε σ’ ένα λέβητα με βραστό λάδι και <άγγελος ..κυρίου, την δρόσιζε ;;; Πιστεύεις στ' αλήθεια ωρέ ,ότι της φορέσανε σιδερένια μάσκα στους 200 βαθμούς ,κι αυτή νόμιζε πως βρισκότανε στο σεσουάρ της κομμώτριας ;;;;Ξύπνα πανύβλακα εβραιοχριστιανέ ,ούτε ο Μινχάουζεν δεν γράφει τέτοια παραμύθια….Εσύ πάντως τα πιστεύεις…Τι μπορεί κανείς να περιμένει από ένα ξεφωνημένο ΑΘΟ ( Ανιστόρητο-Θρησκόληπτο-Οπισθοδρομικό ) ,σαν και εσένα.
    Και επί τη ευκαιρία ,τις καταστροφές ,τις δικαιολόγησες ( κατά την γκλάβα σου ) . Για τις ΥΒΡΕΙΣ σε βάρος των ΕΛΛΗΝΩΝ ,τι έχεις να μας πείς εβραιοχριστιανέ ;;;;;

    Μου αρέσει!

   • Mad Dog said

    Βεβαίως και τα πιστεύει!
    Επισκέφθηκα πριν χρονια ένα blog δεν θυμάμαι το όνομα του, βασικά καλό,
    είχε καλές αναλύσεις, κωνσταντίνος λεγόταν ο διευθυντής του.

    Και μπαίνω σε μια συζήτηση όπου αφηγούνται πως ένας άγιος νομίζω εκείνος ο πανίβλακας
    «γεώργιος» τον έσφαξαν σε τέσσερα κομμάτια, ένα άλλος άγιος τα κόλλησε και έγινε καλά!

    Χα..ha..χα.. ρώτησα, μα τι είδους κολλα χρησιμοποίησε και μου την έπεσαν όλοι, ασφαλώς επήραν αυτό
    που τους άξιζε, αλλα ο κωνσταντίνος με ζήτησε συγγνώμη και με έκανε ban για να κρατήσει τα γίδια του στο μαντρί!

    Ξέρεις όλα αυτά τα θαύματα, πριν ακόμη και 50-80 χρονια οι άνθρωποι τα πίστευαν, σήμερα πιάνουμε τα αρχίδια μας!

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Φίλε ετοιμάζω βιβλίο για όλα αυτά. Δουλεύω πάνω σ’ αυτό περίπου 3 χρόνια. Αν διαβάσεις τι όργια έχουν πεί και έχουν κάνει ,θα εκπλαγείς.
    Τα παραμύθια τους έχουν φθάσει στο σημείο να λένε ότι όσιος είχε εξημερώσει αγέλη λιονταριών ,τα έμαθε να μιλούν και τα έστελνε στην πόλη για να του ψωνίζουν….όι κοκορόμυαλοι ρωμιοί όλα αυτά τα πιστεύουν !

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: