olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ Από την ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος.

Posted by olympiada στο Ιουνίου 30, 2017

Χαρακτηρίστηκε ώς μια από τις πιο δύσκολες διασώσεις βουνού στην Ελλάδα. Η κλήση έγινε στις 10.30 το βράδυ της 25ης Ιουλίου μετά από επικοινωνία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου.
Ορειβάτης Σκοπιανής υπηκοότητας (ΠΓΔΜ) εγκλωβίστηκε σε βραχώδη σημείο στην περιοχή Στεφάνι του Ολύμπου.
“Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν για άτομο που στην προσπάθεια του να αναρριχηθεί έφτασε σε σημείο από όπου δεν μπορούσε να συνεχίσει και εγκλωβίστηκε εκεί.” αναφέρει ο Διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα η 2η (Θεσσαλονίκη) και η 8η (Λάρισα) ΕΜΑΚ καθώς και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Λιτοχώρου και Κατερίνης.
Η προσέγγιση στο συγκεκριμένο σημείο απαιτεί αρκετές ώρες πεζοπορία είτε προσεγγίζειι κάποιος από την πλευρά του Λιτοχώρου είτε από την πλευρά της Ελασσόνας. Τα μέλη της 8ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό έφτασαν μέσω ΚΕΟΑΧ – διασελο- σκολιο- ζωνάρια στο σημείο του συμβάντος. Η οκταμελής ομάδα της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, με 250 κιλά αναρριχητικό εξοπλισμό, σχοινιά και φορείο περπάτησε την νύχτα για να βρίσκεται στην βάση της κορυφής “Στεφάνι” με το πρώτο φώς της ημέρας έτσι ώστε να ξεκινήσουν την αναρρίχηση.
Το γεγονός πως η κλήση δόθηκε το βράδυ, απέκλειε την προσέγγιση των μελών της ομάδας της ΕΜΑΚ αλλά και οποιασδήποτε άλλης ομάδας, στον ορειβάτη μέχρι να ξημερώσει. Στην βάση του “Στεφανιού’ βρίσκονταν και δύο φίλοι του εγκλωβισμένου που τον απασχολούσαν και τον κρατούσαν ξύπνιο.
Πέντε αναρριχητές – διασώστες της 8ηςΕΜΑΚ ξεκίνησαν την αναρρίχηση για προσέγγιση του σε ύψος 2.850 μέτρων.
Η κορυφή του Ολύμπου “Στεφάνι” είναι γνωστή αναρριχητική πίστα, και ο ορειβάτης βρίσκονταν κοντά στην διαδρομή “Αχλάδι”.

“Στήσαμε επιχείρηση διάσωσης σκαρφαλώνοντας προς το σημείο που βρισκόταν ο εγκλωβισμένος, κοντά στην αναρριχητική διαδρομή που λέγεται “Αχλάδι”. – δηλώνει ο Πασχάλης Δρουμπούρας ο άνδρας της ΕΜΑΚ που έφτασε πρώτος στον εγκλωβισμένο, ανοίγωντας καινούργια διαδρομή. “Μετά από πληροφορίες του ιδιοκτήτη του καταφυγίου “Αποστολίδης” και αναρριχητή Λάζαρο Μποτέλη, επιλέξαμε την συγκεκριμένη διαδρομή διότι ήταν αυτή που πλησίαζε πιο κοντά στον εγκλωβισμένο και στην οποία υπήρχαν κάποια παλιά βύσματα στον βράχο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
Οι φίλοι του εγκλωβισμένου καθώς και άλλοι ορειβάτες, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αναρρίχηση των διασωστών της Πυροσβεστικής, στον βράχο που η μεγαλύτερη του επιφάνεια είναι σαθρή.
“Βρήκα μόνο ενα ρελέ στην βάση , ένα καρφί στην μέση που κουνιόταν, και ένα ρελέ στην τρίτη σχοινιά, στο ύψος του εγκλωβισμένου, δηλαδή στα 80 μέτρα από το σημείο που ξεκίνησα την αναρρίχηση” μας λέει ο Πασχάλης Δρουμπούρας μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης. “Μας πήρε 4 περίπου ώρες να φτάσουμε κοντά του γιατί χρειάστηκε να τοποθετώ σε όλη την διαδρομή, “καρυδάκια” και “έκεντρα” και με το τρυπάνι να δημιουργώ σταθερά σημεία με πλακέτες. Ο βράχος της διαδρομής δεν ήταν συμπαγής, τα περισσότερα σημεία που πιάναμε ή πατούσαμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους που συμμετείχαν στην αναρρίχηση, ήταν ασταθή, και πολύ δύσκολα βρίσκαμε σημεία να τοποθετήσουμε τα βύσματα.

Ο εγκλωβισμένος παρέμεινε στον βράχο όλη την νύχτα, κουρασμένος πολύ φοβισμένος αλλά ψύχραιμος στο μεγαλύτερο βαθμό αφού κατάφερε να παραμείνει στον κάθετο βράχο ακίνητος για τόσες ώρες.
“Μόλις τον προσσεγγίσαμε από τα αριστερά του στα 20 μέτρα ήταν γενικά σε καλή κατάσταση, όμως παραλίγο να κάνει το δεύτερο λάθος. Μετά το πρώτο λάθος που σκαρφάλωσε εκεί χωρίς σκοινιά σηκώθηκε και προσπάθησε να μας προσεγγίσει αυτός με άμεσο κίνδυνο να σκοτωθεί. Τον πλησιάσαμε του φορέσαμε κράνος και ζώνη αναρριχητική, και ξεκινήσαμε την διαδικασία απομάκρυνσής του πάνω στα φιξαρισμένα σχοινιά.

“Η ασφάλιση της διαδρομής η προσέγγιση και διάσωση ολοκληρώθηκε περί 14.00. με επιτυχία. Στην επιχείρηση της αναρρίχησης συμμετείχε και διασωστης της 2ης ΕΜΑΚ. Το σημαντικότερο πρόβλημα της όλης επιχείρησης υπήρξε η έλλειψη σταθερότητας της ορθοπλαγιές και ο κίνδυνος κακοκαιρίας τις μεσημεριανές ώρες Ο Διασωθείς μεταφέρθηκε στο καταφύγιο Αποστολίδης και από κει στο Λιτόχωρο”
Λάμπρος Κίτσιος Διοικητής 8ης ΕΜΑΚ

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και απέδειξε πως οι εντατικές και συνεχείς εκπαιδεύσεις καθόλη την διάρκεια του χρόνου αποτελούν το βασικό παράγοντα επιτυχίας αντιμετώπισης τόσο δύσκολων συμβάντων που απαιτούν ιδιαίτερη εξιδείκευση και γνώση

The Team of Ellopia Media Group
Kaufman Astoria Studios
22-63 26th street Astoria NY 11105
(718) 312-8590
http://www.ellopiatv.com
info@ellopiatv.com
Youtube/ellopia
Facebook: Ellopia Media group

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: