olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ. ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.

Posted by olympiada στο Ιουνίου 20, 2017

ΣΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ

Στις 20 Ιουνίου 1824, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κατέλαβε τα Ψαρά και προχώρησε σε ολοκληρωτική σφαγη των κατοίκων τους.

«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
πούχαν μείνει στην έρημη γη»

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.

Οι Τουρκοαιγύπτιοι έδιδαν πρωταρχική σημασία στις κατά θάλασσα επιχειρήσεις, γιατί αν δεν καταστρεφόταν ο ελληνικός στόλος και δεν εξουδετερώνονταν οι ναυτικές βάσεις των Ελλήνων, δεν θα ήταν δυνατό να ευδοκιμήσουν οι κατά ξηρά προσπάθειές τους. Αποφασίσθηκε, λοιπόν, ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον περιβόητο Χουσεΐν να προσβάλλει την Κάσο και ο τουρκικός υπό τον Χοσρέφ Πασά τα Ψαρά.

Τα Ψαρά, ένα μικρό νησί στα βορειοδυτικά της Χίου, είχε σπουδαία θαλασσινή παράδοση και ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, με ονομαστούς πυρπολητές, όπως ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Πιπίνος. Ο Χοσρέφ είχε εντολή από τον σουλτάνο να εξαφανίσει από προσώπου γης τα Ψαρά, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στον δυσκίνητο τουρκικό στόλο.

Το πρωί της 20ης Ιουνίου ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά. Απετελείτο από 176 πλοία (πολεμικά και φορτηγά) και 12 χιλιάδες άνδρες (τούρκους και τουρκαλβανούς). Η τουρκική αρμάδα έφθασε στον αβαθή ορμίσκο Κάναλος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Τη στιγμή εκείνη, άρχισε μία εκ των πλέον δραματικών δοκιμασιών του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Έπειτα από ισχυρό κανιοβολισμό, οι Τούρκοι πέτυχαν την απόβαση των αγημάτων τους.

Οι κάτοικοι του νησιού ανέρχονταν σε 30.000, οι 7.000 ντόπιοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από τη Χίο και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το υπερασπίζονταν 1.300 Ψαριανοί, 700 πάροικοι και 1027 μισθοφόροι από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι μαχητές των Ψαρών υπέπεσαν σε ένα σοβαρό λάθος, καθώς αποφάσισαν να περιορισθεί ο αγώνας στην άμυνα της νήσου. Έτσι, έθεσαν σε απραξία τον στόλο και δεν χρησιμοποίησαν καθόλου τα πυρπολικά. Μάλιστα, αφαίρεσαν τα πηδάλια των πλοίων. Ακόμη, διασκόρπισαν τις δυνάμεις τους στην ξηρά και δεν έδιωξαν τα γυναικόπαιδα.

Οι αποβιβασθέντες Τούρκοι του Χοσρέφ κατέβαλαν με σχετική ευκολία τους αμυνομένους και μέσα σε δύο μέρες είχαν καταλάβει το νησί. Επακολούθησε η φοβερή καταστροφή. Το πλήθος έσπευσε να σωθεί στα λίγα πλοία, από τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί τα πηδάλια. Λίγοι τα κατέφεραν, καθώς ο στόλος του Χοσρέφ είχε περικυκλώσει το νησί.

Μόνη εστία αντίστασης παρέμεινε το Παλαιόκαστρο, η οχυρή θέση που δεσπόζει της Χώρας. Οι υπερασπιστές του, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, αμύνθηκαν σθεναρά εναντίον 6.000 Τούρκων που τους πολιορκούσαν. Όταν η αμυντική γραμμή τους έσπασε και το φρούριο πλημμύρισε από Τούρκους, ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριταδοποθήκη για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων.

Η καταστροφή και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε τρομερή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι. Την εικόνα της καταστροφής δίνει με τον πιο παραστατικό τρόπο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο περίφημο επίγραμμά του:

«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
πούχαν μείνει στην έρημη γη»

Από τα περίπου 100 πλοία των Ψαριανών, μόνο 16 διασώθηκαν, καθώς και 7 πυρπολικά με τον Κανάρη. Όσοι από τους κατοίκους των Ψαρών γλίτωσαν από το γιαταγάνι των Οθωμανών εγκαταστάθηκαν στη Μονεμβασιά και μετά την απελευθέρωση στην Αρχαία Ερέτρια, που πήρε την ονομασία Νέα Ψαρά.

Η Καταστροφή των Ψαρών υπήρξε δεινό πλήγμα για την Επανάσταση. Χάθηκε μία από τις σημαντικές βάσεις του ελληνικού ναυτικού, ενώ διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο οι υπόλοιποι. Η άμεση κινητοποίηση και η αντίδραση των υπόλοιπων δυνάμεων της μαχόμενης Ελλάδας έσωσε την κατάσταση.

Το ολοκαύτωμα των Ψαρών συγκλόνισε την επαναστατημένη Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά, που απειλούνταν πλέον άμεσα από τον οθωμανικό στόλο. Όμως, ο Χοσρέφ Πασάς, αντί να επιτεθεί στη Σάμο, όπως ήταν σχεδιασμένο, προτίμησε να επιστρέψει στη Λέσβο για να γιορτάσει το μπαϊράμι. Με πρωτοβουλία τότε του υδραίου Λάζαρου Κουντουριώτη συγκροτήθηκε στόλος υπό τους Σαχτούρη και Μιαούλη, προκειμένου να ανακαταλάβει το μαρτυρικό νησί και να εκδικηθεί τους Οθωμανούς για τη μεγάλη σφαγή.

Οι ναυτικές μοίρες των δύο ναυάρχων συναντήθηκαν στο ακρωτήρι Λιμνιονάρι των Ψαρών τα ξημερώματα της 3ης Ιουλίου 1824. Σε σύσκεψη, που ακολούθησε, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί άμεση απόβαση στο νησί. Το ελληνικό αποβατικό σώμα αριθμούσε 1500 άνδρες, ενώ τα Ψαρά υπερασπίζονταν 600 Τουρκαλβανοί. Οι Έλληνες κατέβαλαν δια περιπάτου τους υπερασπιστές του νησιού, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέφυγαν στα τουρκικά πλοία, που ναυλοχούσαν στο λιμάνι των Ψαρών. Γύρω στους 150 δεν μπόρεσαν να φθάσουν στα πλοία και ταμπουρώθηκαν στα σπίτια των Ψαρών, προσπαθώντας να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους Έλληνες, που είχαν καταλάβει όλες τις οχυρωματικές θέσεις, μεταξύ αυτών και το Παλαιόκαστρο.

Τα πληρώματα των 25 εχθρικών πλοίων, προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά όταν πληροφορήθηκαν από τους πανικόβλητους τουρκαλβανούς, ότι οι έλληνες ήταν κύριοι σχεδόν όλου του νησιού, έλυσαν τους κάβους και προσπάθησαν να διαφύγουν στην Λέσβο. Ο Μιαούλης τους κατεδίωξε και στ’ ανοιχτά της Χίου συνήφθη ναυμαχία, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες, με νικηφόρο αποτέλεσμα για τους έλληνες. Μόνο 5 από τα 20 τουρκικά σκάφη έφθασαν σώα στον προορισμό τους, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές του Μιαούλη οι απώλειές τους ξεπέρασαν τους 1000 άνδρες. Οι έλληνες είχαν μόνο ένα νεκρό και έξι τραυματίες.

Μετά τη νικηφόρα ναυμαχία, ο Μιαούλης και τα πλοία του επέστρεψαν στα Ψαρά. Αντί, όμως, οι ελληνικές δυνάμεις να φροντίσουν να διώξουν τους λίγους τουρκαλβανούς που παρέμειναν οχυρωμένοι στα σπίτια και να γίνουν κύριοι του νησιού, άρχισαν το πλιάτσικο. Ναύτες και πλοίαρχοι επιδόθηκαν σε αρπαγή κανονιών, τροφίμων και εμπορευμάτων, όσων είχαν απομείνει στο νησί, για να τα μεταφέρουν ο καθένας στα πλοία του. Τα περισσότερα κανόνια ήταν λάφυρα των Οθωμανών από την καταστροφή του ψαριανού στόλου, ενώ τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα τα είχαν αρπάξει οι τουρκαλβανοί από τα σπίτια πλουσίων Ψαριανών, μετά το Ολοκαύτωμα.

Η διαταγή του ναυάρχου Μιαούλη να θεωρηθούν τα κανόνια περιουσία του ελληνικού κράτους δεν εκτελέσθηκε ποτέ. Η διαμάχη για τη μοιρασιά της λείας παρέλυσε την πειθαρχία του στόλου. Με επιστολή του στους προκρίτους της Ύδρας, στις 6 Ιουλίου, ο Μιαούλης διεκτραγωδούσε την κατάσταση: «…Σας αφήνω να στοχασθήτε οποία ακαταστασία, ασυμφωνία και ιδιοτέλεια βασιλεύει εις τον στόλο μας και αν εις τοιαύτην κατάστασιν ευρισκομένου του στόλου εμπορούμεν να βάλωμεν βάσιν και να ελπίζομεν εις αυτόν…».

Προφητική διαπίστωση, που θα επαληθευθεί μια μέρα αργότερα. Στις 7 Ιουλίου, η γολέτα του Τομπάζη, που έπλεε μεταξύ Χίου και Ψαρών, ειδοποίησε ότι μοίρα του οθωμανικού στόλου κατευθυνόταν προς τα Ψαρά. Ο Μιαούλης διέταξε τον στόλο να τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα. Από τα 51 ελληνικά πλοία μόνο τα 14 πειθάρχησαν. Ο τουρκικός στόλος κατόρθωσε να επιβιβάσει ενισχύσεις στο νησί, που ενώθηκαν με τους ολίγους πολιορκούμενους τουρκαλβανούς. Στις 10 Ιουλίου 1824 ο Μιαούλης βλέποντας την κακή κατάσταση του στόλου έλυσε την πολιορκία και εγκατέλειψε την περιοχή με τα πλοία του. Κατέφυγε στο Σούνιο, όπου περίμενε διαταγές από την Ύδρα, ενώ τα υπόλοιπα ελληνικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Κάβο-Ντόρο.

Έτσι, η εκστρατεία του ελληνικού στόλου για την ανακατάληψη των Ψαρών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, εκτός από την καταστροφή της τουρκικής ναυτικής μοίρας. Το νησί θα παραμείνει υπό οθωμανική κυριαρχία ως το 1912, οπότε θα ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

23 Σχόλια to “Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ. ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.”

 1. Anaconda said

  ΔΕ ΞΕΧΝΩ ότι ο Πάνος Καμμένος καπηλεύτηκε την εθνική προσπάθεια 3 πατριωτών και την αγάπη για την πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων για να στήσει το μεγαλύτερο πολιτικό φιάσκο στην ιστορία της Ελλάδας, αμιγώς για ίδιον όφελος, με δόλο.

  Αρέσει σε 2 άτομα

  • Anaconda said

   ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • Μέτων said

    Στο θέμα μας. Τα Ψαρά εκυρεύθησαν από Αλβανούς και Αιγυπτίους του Αλβανού πασά Μωχάμεντ Άλη και του υιού του Ιμπραήμ γεννηθέντος στην Δράμα το 1789. Οικογένεια φορεισπρακτώρων με καταγωγή την Κορυτσά.
    Ο Μωχάμεντ Άλη εστάλη με σώμα Αλβανών υπό του σουλτάνου το 1801 για να καταστείλη την εξέγερση των μαμελούκων.
    Εκεί παρέμεινε, αναδεικνυόμενος σε πασά ή χεδίβη της Αιγύπτου, όπως ο Αλή πασάς στα Ιωάννινα.
    Η σφαγή της Κάσου έγινε επίσης από Αιγυπτίους. Τότε η Αίγυπτος είχε πληθυσμό 4,5 εκατ. με μουσουλμάνους 3,6εκατ., οι δε Αλβανοί ήσαν ολιγότεροι του ενός εκατ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι Αλβανοί και οι Αιγύπτιοι, που έχουν κατακλύσει την Χώρα μας είναι κατά το πλείστον άμεσοι βιολογικοί απόγονοι αυτών που έσφαζαν επί δεκαετίες τους Έλληνες, όντες ο στρατός της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Μου αρέσει!

   • Anaconda said

    Το θέμα μας είναι ένα: κάποιοι πούλησαν τους πατριώτες.

    Ποιοί;

    Ο Πάνος Καμμένος και όσοι συνέχισαν μαζί του στο δρόμο του μνημονιακού δούρειου ίππου.

    Οι αρρώστιες ορισμένων θα βγουν με κάθε λεπτομέρεια στη φόρα, μην ανησυχείς.

    Αν ήταν υπ. ενέργειας ή ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ θα πήγαινε εκτελεστικό απόσπασμα ως εθνικός προδότης για ενεργειακά αργύρια.

    Αν ήταν υπ. δικαιοσύνης ή ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕ, ομοίως.

    Αλλά τίποτα από αυτά τα δύο -και πολλά άλλα- δεν είναι δυνατό συμβαίνει (με αδιάσειστες αποδείξεις και πλειάδα μαρτυριών), θέλω να ελπίζω…

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ακέλας said

    Συμφωνώ μόνο με Αnaconda(λήθη σημαίνει επανάληψη!)Αντί να πάρουμε μάθημα από τους Κωλέτιδες και Σια,μέχρι σήμερα από τύχη και μόνο αναδείξαμε κα’νά δυό το πολύ κυβερνήσεις που πραγματικά εργασθηκαν για το καλό της Χώρας!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  • Polis said

   Για «την εθνική προσπάθεια 3 πατριωτών και την αγάπη για την πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων » σου βάζω 10′. Να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η προσπάθεια και η ακεραιότητα αυτών των πατριωτών.
   Προσωπικά βάζω και την Ολυμπιάδα με δυό συνεργάτες της. Τα υπόλοιπα τα είπες εσύ.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • Anaconda said

    Δεν είμαι αγνώμων ούτε αχάριστος ούτε άδικος.
    Προφανώς και η Ολυμπιάδα είχε βοηθήσει πατριωτικά τότε.
    Και στο twitter υπήρχαν πατριώτες που έκαναν αγώνα χωρίς προσωπικό όφελος.
    Όσοι όμως έμειναν μαζί του, απέδειξαν ότι το έκαναν για άλλους λόγους, όχι για την πατρίδα.
    Ούτε βγήκαν να πουν ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι προσπάθησαν να κάνουν κάτι πατριωτικό. αλλά δεν τους άφησε, ότι δεν τα κατάφεραν.
    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

    +

    Μου αρέσει!

   • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said

    + υπήρχαν πατριώτες που έκαναν αγώνα χωρίς προσωπικό όφελος ….
    οι οποίο και τώρα και εδώ και παντού εξακολουθούν να το κάνουν πάσει δυνάμει.
    Για την ΕΛΛΑΔΑ ρε γαμώτο !

    Μου αρέσει!

 2. αληθειες said

  Ὑπάρχουμε μόνον γιατί μᾶς …δανείζουν;
  19 Ἰουνίου 2017 ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη

  Οἱ #μενουμευρώπηδες μᾶς λὲν ὅτι εἴμαστε ἕνα κράτος, ποὺ ζεῖ μὲ δανεικὰ ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς ἐπαναστάσεως. Μάλιστα (λὲν πώς) ὅ,τι δανεισήήκαμε, τὰ …..φάγαμε.

  Αὐτὸ ποὺ δὲν σοῦ λὲν οἱ σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες καὶ Φαναριῶτες εἶναι τὰ ἑξῆς:

  Τὸ πρῶτο δάνειο, στὶς 9 Φεβρουαρίου τοῦ 1824, ἦταν 800 χιλιάδες βρεταννικὲς λίρες, ἀπὸ τὶς ὁποῖες ἔφθασαν ἐδῶ μόνομ 348 χιλιάδες. Τὸ ποσὸν ποὺ παρεκρατήθη ἦταν τὰ ἔξοδα καὶ οἱ προμήθειες τοῦ δανείου, οἱ …τόκοι δύ ἐτῶν(80 χιλιάδες) καὶ ἄλλα …ἔξοδα τῶν δανειστῶν.
  Πράγματι τὸ ὑπόλοιπο ποσὸν ἀνελώθη στοὺς ἐμφυλίους πολέμους καὶ σὲ δωροδοκίες.
  Τὸ δεύτερο δάνειο, στὶς 7 Φεβρουαρίου τοῦ 1825, ἦταν 2.000.000 βρεταννικὲς λίρες, ἀπὸ τὶς ὁποῖες ἔφθασαν μόνον 816 χιλιάδες.
  Τὸ ποσὸν ποὺ παρεκρατήθη ἦταν τὰ ἔξοδα καὶ οἱ προμήθειες τοῦ δανείου οἱ …τόκοι δύο ἐτῶν(200 χιλιάδες) καὶ ἄλλα …ἔξοδα τῶν δανειστῶν.
  Τὰ ὑπόλοιπα χρήματα πῆγαν σὲ ἀστόχους ἐξοπλισμοὺς καὶ προμήθειες, ἐνῶ 200 χιλιάδες λίρες πῆγαν σὲ ἀποπληρωμὲς τοῦ …πρώτου δανείου.
  Ἐγγυήσεις γιὰ τὰ δάνεια, ἦσαν τὰ….ἐθνικὰ κτήματα.
  Ἡ Ἑλλὰς …ἀπεκλείσθη ἀπὸ τὸν διεθνὴ δανεισμό, ὅταν ἐκήρυξε στάση πληρωμὼν τὸ ….1827.

  Κάπως ἔτσι ἐξεκίνησε ἡ μόνιμος ὑπερχρέωσις τοῦ Ἑλληνικοῦ κράτους, ὅπου μεγάλη εὐθύνη για τοὺς δυσμενεῖς ὅρους συνάψεως τοῦ πρώτου δανείου εἶχαν καὶ οἱ δύο διαπραγματευτές, ὁ Γιαννιώτης πολιτικὸς Ἀνδρέας Λουριώτης καὶ ὁ Σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ἰωάννης Ὀρλάνδος, οἱ ὁποῖοι ἐσπατάλησαν μεγάλα ποσὰ στὸ Λονδίνο, ζῶντας πολυτελῶς, σὲ ἀντίθεση μὲ τοὺς ἀγωνιστές, ποὺ πολεμοῦσαν μὲ μεγάλες στερήσεις καὶ για τὸ δεύτερο οἱ ….Ἄγγλοι τραπεζῖτες καὶ στρατιωτικοί.

  Τσουκαλᾶς Παναγιώτης

  Σημειώσεις

  Ὁ Ὀρλάνδος ἦτο γαμβρὸς τοῦ Κουντουριώτου Ἀνδρέα (πατρὸς Λαζάρου καὶ Γεωργίου. Συνολικῶς εἶχε ἕξι παιδιά.). Ἡ ἑτέρα θυγάτηρ του, μὲ τὸ ἐπίθετον Βώκου, προφανῶς εἰσῆλθε στὴν οἰκογένεια Μιαούλη Βώκου. Λεπτομέρειες γιὰ τὸ ποιὰ ἦταν ἡ σύζυγος Μιαούλη-Βώκου, ποὺ διέπραξε τὸ ἐθνικὸ ἔγκλημα καύσεως τοῦ στόλου μας, ἀπὸ τὶς ἐπίσημες πηγὲς δὲν δίδονται. (Θὰ ἐπανέλθουμε ὅμως!).
  Ἡ ἀπόλυτος ἀσυλία τοῦ Ὀρλάνδου δικαιολογεῖται.

  Ὁ Λουριώτης ἔλαβε ὡς σύζυγο θυγατέρα τῶν Κομνηνῶν, ἦτο «κολλητός» τοῦ Μαυροκορδάτου καὶ σαφῶς ἔλαβε καὶ τὴν ἀνάλογο ἀσυλία.

  Στὸ πρῶτο δάνειον γραμματεὺς ἦτο ὁ Ἀναστάσιος Πολυζωΐδης.

  Ὁ Ἰωάννης Ζαΐμης, ποὺ δὲν ἀναφέρεται παραπάνω, ἦταν ὁ τρῖτος τῆς παρέας γιὰ τὸ δεύτερον δάνειον. Ἡ οἰκογένεια τῶν ζαΐημηδων, ἐκτὸς πολλῶν ἄλλων, μᾶς «προσέφερε» καὶ τὸν Ἀλέξανδρο Ζαΐμη, τραπεζίτη καὶ ἕξι (!!!) φορὲς πρωθυπουργό!!!
  Τὸ «τὶ Μπραΐμης τὶ Ζαΐμης» τὸ βιώνουμε, ἀκόμη καὶ σήμερα, στὸ …«πετσί» μας!

  Φιλονόη

  Μου αρέσει!

  • Μέτων said

   Tα τρία δάνεια της Επαναστάσεως τα λάβαμε από τρεις τραπεζιτικούς οίκους, του Λόχαν και των Ιουδαίων Ρόθσιλντ και Ρικάρντο. Ο Νάθαν Ρόθσιλντ ήτο ο πρώτος του κλάδου Αγγλίας εγκατασταθείς το 1798. Οι Ρικάρντο ανήκαν σε οικογένεια σεφαραδιτών από Άμστερνταμ.
   Το πρώτο δάνειο ως de jure ανεξάρτητο κράτος το ελάβαμε το 1833 από τον εν Παρισίοις οίκο των Ρόθσιλντ, που διηύθυνε ο νεώτερος αδελφός Τζαίημς.

   Μου αρέσει!

 3. delta said

  ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΜΑΜΗΘΕΙΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Κ*ΛΟΔΕΞΙΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΡΕΣ ΤΟΥΣ Κ*ΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΑΛΗΤΗΣΟ ΣΑΜΑΡΑΣ
  ΜΑΖΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΝ Κ*ΛΟΓΚΑΝΤΕΜΗ ΓΕΡΟΜΙΖΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ
  ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΟΥΣ.
  ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΣ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΖΟΤΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΓΕΡΟ ΚΛΕΦΤΗΣ ,ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ,ΜΙΖΑΔΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΕΘΑΨΑΝ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  ΚΡΑΤΟΥΣ.
  ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΟΙ ΤΩΝ ΜΙΖΟΤΑΚΗΔΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΕΡΡΙΚΟ ΝΤΥΝΑΝ.
  ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΟΙ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  Μου αρέσει!

 4. ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  Οι λαθρολάγνοι καί ισλαμολάτρες εθνομηδενιστές άνοιξαν τίς Κερκόπορτες στίς σύγχρονες ορδές τού ισλάμ.
  Απάτριδες ανθέλληνες καί μισέλληνες παραδίδουν τήν χώρα στό σκοτάδι τού ισλάμ.

  Μου αρέσει!

 5. ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  Είχαμε γράψει για την απαράδεκτη περιοδεία που επετράπη να διεξάγει στην Θράκη μας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, την οποία χαιρέτισε το τουρκοκόμμα, κάνοντας λόγο για τον «πρωθυπουργό της Μητέρας Πατρίδας».

  Αυτό που δεν μπορούσαμε αρχικώς να φανταστούμε είναι ότι η συγκεκριμένη περιοδεία θα γινόταν παρουσία συριζαίων! Ναι, δεν πρόκειται περί κάποιου αστείου ή κάποιας παρανοήσεως.

  Ο Γιλντιρίμ επισκέφτηκε την Θράκη και τους τουρκόφρονες, που έσπευσαν να διοργανώσουν υποδοχή, συνοδεία στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών! Επιπλέον αυτού, η σύζυγος του Γιλντιρίμ επισκέφτηκε παράνομες οργανώσεις τουρκοφρόνων, σε ένα «παράλληλο» πρόγραμμα επισκέψεων, εξαιρετικά προκλητικό.

  Οι συριζαίοι με την παρουσία τους νομιμοποίησαν τις επεκτατικές βλέψεις της τουρκίας στην Θράκη και όλο αυτό αφότου ο Γιλντιρίμ ξεφτίλισε τον Τσίπρα λέγοντας ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Πατρίδος μας είναι «πανανθρώπινη κληρονομιά» και ότι «παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν».

  Μου αρέσει!

 6. Ενώ, η αρχαία Αθήνα θεωρείται στις μέρες μας το λίκνο και απαρχή όποιων δημοκρατικών ιδεωδών, λίγοι γνωρίζουν πως οι αρχαίοι φιλόσοφοι και ειδικά ο Σωκράτης διακατέχονταν
  από μια αποστροφή, όσον αφορά την δημοκρατία αυτή καθεαυτή.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Athenaios said

  «ΛΗΘΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ»

  Τότε γιατί εκεί στό Ολυμπία υποστηρίζετε την κυβέρνηση που καταργεί από την διδακτέα ύλη στα σχολεία μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας και προάγει επί σκοπού την λήθη;

  Μου αρέσει!

 8. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  ειχε και η ελλαδα ολοκαυτωμα?

  ρε τι..μαθαινω…..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: