olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα 14 Ιουνίου 1928

Posted by netakias.com στο Ιουνίου 14, 2017

Che Guevara and Fidel Castro on a fishing trip, 1960. Photograph by Alberto Korda.«Εάν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφος μου». Τα λόγια ανήκουν στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, το αιώνιο σύμβολο της επανάστασης, της αυτοθυσίας. Τον άνθρωπο που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει χιλιάδες γενιές και κυρίως όσους έχουν μάθει να αγωνίζονται για το κάθε τι στη ζωή τους και να μην τα παρατούν ποτέ.

Ήταν 14 Ιουνίου του 1928 όταν ο «Τσε» ήρθε στη ζωή στην κωμόπολη Ροσάριο της Αργεντινής. Γόνος μιας μεσοαστικής αργεντίνικης οικογένειας με ισπανικές, βασκικές και ιρλανδικές ρίζες ο μικρός «Τσε» ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Από μικρή ηλικία φάνηκε να έχει ιδιαίτερη κλίση προς τον αθλητισμό, στην ποίηση αλλά και τη φιλοσοφία.

che guevara

Το 1948 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Μπουένος Άιρες και ειδικεύτηκε στη λεπρολογία. Ανήσυχος καθώς ήταν άνθρωπος, ταξίδεψε αρκετά κατά την διάρκεια των σπουδών του σε διάφορα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Εκεί φαίνεται ότι «μπολιάστηκε» με το μικρόβιο του επαναστάτη αν και από ότι φαίνεται, ο ίδιος ήταν γεννημένος επαναστάτης. Ο νεαρός Τσε είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα όσα βίωναν οι φτωχοί κάτοικοι των χωρών μελών της Λατινικής Αμερικής. Φτώχεια, εκμετάλλευση, αδικία, δυσκολίες, βιώματα κοινά για όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Το 1954 ο Τσε βρισκόταν στην Γουατεμάλα, απόφοιτος πλέον της Ιατρικής Σχολής, όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιάκομπο Άρμπενς ανατράπηκε έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα, υποστηριζόμενο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Γκεβάρα κατέφυγε στο Μεξικό. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους κουβανούς επαναστάτες. Οι τελευταίοι σχεδίαζαν την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Η γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο

Τον Ιούλιο το 1955 ο «Τσε» γνωρίζεται με τον Φιντέλ Κάστρο με πρωτοβουλία του αδερφού του Ραούλ. Λίγους μήνες μετά στις 26 Νοεμβρίου 1956 μαζί με ακόμη 81 αντάρτες κατέφυγε στην Κούβα. Ο Τσε θα πρόσφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στους αντάρτες, οι οποίοι θα πολεμούσαν για την ανατροπή του Μπατίστα στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα. Από νωρίς ξεδίπλωσε τις στρατηγικές του αρετές. Γρήγορα αναβαθμίστηκε σε πρώτο διοικητή του Επαναστατικού Στρατού Ωστόσο δεν σταμάτησε να προσφέρει και τις ιατρικές του γνώσεις.

guevara

O Τσε Γκεβάρα αριστερά και στη μέση ο Φιντέλ Κάστρο

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης γνωρίζει την μέλλουσα σύζυγό του Αλέιδα Μαρτς. Η επανάσταση στέφονταν με επιτυχία. Οι αντάρτες κέρδιζαν συνεχώς έδαφος. Τον Ιανουάριο του 1959 ήρθε και η πτώση του καθεστώτος Μπατίστα. Ο Τσε Γκεβάρα ανέλαβε κορυφαίο πόστο στην νέα κυβέρνηση. Αρχικά τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Μεταρρύθμισης και αργότερα διορίστηκε από τον Φιντέλ Κάστρο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 1961 ανέλαβε υπουργός Βιομηχανίας. Παράλληλα ανέλαβε και μια σειρά από επαφές για λογαριασμό της κουβανικής κυβέρνησης όπου και συνάντησε τους κυριότερους σοσιαλιστές ηγέτες της εποχής.

Το 1965 εγκατέλειψε την Κούβα, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο Κάστρο. Οι δηλώσεις του ότι όλες οι σοβιετικές κυβερνήσεις παγκοσμίως πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες που λάμβαναν χώρα σε Ασία και Αφρική δυσαρέστησαν το σοβιετικό μπλοκ. Ορισμένοι ιστορικοί μάλιστα αποδίδουν εν μέρει τη ρήξη του με τον πρόεδρο Κάστρο. Αμέσως μετά την Κούβα μετέβη στον Κονγκό.

Ο Τσε ανέλαβε να ηγηθεί ομάδας ανταρτών, ωστόσο το κίνημα του Κονγκό δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το Δεκέμβριο του 1965 επέστρεψε στην Κούβα και από εκεί πήγε στη Βολιβία. Στόχος η ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος και η μετάδοση της επαναστατικής φλόγας σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το τέλος του Τσε στη Βολιβία

Τα πράγματα στην Βολιβία όμως αποδείχθηκαν διαφορετικά από ότι περίμενε ο ίδιος. Οι ντόπιοι κάτοικοι και κυρίως οι χωρικοί δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους αντάρτες απέναντι στο καθεστώς, ενώ το επίσημο κομμουνιστικό κόμμα της χώρας αρνήθηκε να συνδράμει τον Τσε και τους επαναστάτες.

che guevara

O Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία φωτογραφίζεται αγκαλιά με έναν χωρικό και δύο μωρά

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, μια ομάδα ανταρτών υπό τον Τσε περικυκλώθηκε από βολιβιανές στρατιωτικές δυνάμεις. Στην ανταλλαγή των πυρών που ακολούθησε ο «Τσε» τραυματίστηκε στο πόδι. Μαζί με άλλους οκτώ συντρόφους του συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1967, έχοντας δώσει μάχη με τους 17 αντάρτες που του είχαν απομείνει. Με εντολή του στρατιωτικού δικτάτορα της χώρας Ρενέ Μπεριέντος ο Τσε δολοφονήθηκε, από τον λοχία Μάριο Τεράν. Ο λοχίας μάλιστα έδωσε μάχη με τους συναδέλφους του για το ποιος θα έχει την τιμή να σκοτώσει τον διακεκριμένο αιχμάλωτο.

Ήταν το τέλος του «Τσε» και η αρχή της εξάπλωσης του μύθου του. Μισό αιώνα σχεδόν μετά το θάνατο του, η ζωή και η στάση του εξακολουθούν να εμπνέουν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ο γιατρός της αργεντίνικης μεσοαστικής οικογένειας έγινε σύμβολο των φτωχών, των αδικημένων και των καταπιεσμένων.

(Με πληροφορίες από το Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα)

 

4 Σχόλια to “Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα 14 Ιουνίου 1928”

 1. ΜΟΛΟΣΣΟΣ said

  Μου αρέσει!

 2. ARIS said

  ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον Τσε Γκεβάρα. Αποτελεί τον «μύθο» και το «επαναστατικό άλλοθι» του κάθε βαριεστημένου μεγαλοαστού, ο οποίος στα 18 «οργίζεται», προκειμένου να εκτονώσει τις εφηβικές ορμές του και στα 30 ασχολείται με τις επιχειρήσεις του μεγαλοκαπιταλιστή μπαμπά του (ένα ενδεικτικό μελλοντικό παράδειγμα είναι ο γιόκας της Γιάννας Αγγελοπούλου). Ειδικά οι κνίτες έχουν αναγάγει τον Τσε ως πρότυπο κομμουνιστή, άσχετα φυσικά αν ο ίδιος δεν γούσταρε ποτέ το «νταβατζιλίκι» της Μόσχας στα κομμουνιστικά κινήματα και αποφάσισε να αφήσει σύξυλο τον Κάστρο και το υπουργείο που του είχε προσφέρει, όταν διαπίστωσε ότι η Κούβα και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο είχε δεθεί για τα καλά στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης. Γι’ αυτό, άλλωστε όταν ο Γκεβάρα βρισκόταν κυνηγημένος στα βουνά της Βολιβίας, το καθοδηγητικό κέντρο της Μόσχας είχε δώσει εντολή στο τοπικό παράρτημα της Βολιβίας να μην δώσουν καμιά βοήθεια προς το πρόσωπο του.

  Ο περισσότερος κόσμος, όμως, δεν γνωρίζει και κάποιες άλλες σκέψεις και απόψεις του Αργεντίνου επαναστάτη, τις οποίες οι καπηλευτές των αγώνων του (ασχέτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τα όσα ενστερνιζόταν, αγωνίστηκε για τα όσα πίστευε και το πλήρωσε με την ζωή του) αποκρύπτουν επιμελώς. Δεν γνωρίζει π.χ. ότι είχε εντελώς αρνητική άποψη για τους ομοφυλόφιλους και υποστήριξε χωρίς την παραμικρή ένσταση τα στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» που είχε στήσει γι’ αυτούς ο Κάστρο. Όπως, επίσης, δεν γνωρίζει τις αρνητικές και απαξιωτικές αναφορές προς του μαύρους. Ας δούμε, επί παραδείγματι, την άποψη του για τους αφρικανούς, όπως καταγράφηκε στο ημερολόγιο του:

  “Ο νέγρος είναι νωχελικός και ευφάνταστος, ξοδεύει τα χρήματά του για ελαφρότητες και ποτό. Ο ευρωπαίος προέρχεται από μια παράδοση εργασίας και σωτηρίας που τον ακολουθεί σε αυτή τη γωνιά της Αμερικής και τον οδηγεί να προχωρήσει μπροστά.”

  Ο Τσε Γκεβάρα, όμως, δεν σταματά εκεί. Θεωρεί ότι η μαύρη φυλή είναι ένας αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης και τους θεωρεί ως τους πλέον ακατάλληλους για να πολεμήσουν. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι “Με δεδομένη την επικρατούσα έλλειψη πειθαρχίας, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε Κονγκολέζους με αυτόματα για να υπερασπιστούν τη βάση από επιθέσεις από τον αέρα: δεν ξέρουν πώς να χειρίζονται τα όπλα τους και δεν θέλουν να μάθουν.”

  Μου αρέσει!

 4. remali said

  ΧΕΣΤΗΚΑ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: