olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Οι γερμανικές οφειλές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επιμένει

Posted by spitha80 στο Ιουνίου 14, 2017

Στην καρδιά της Γερμανίας και μπροστά σε γερμανικό ακροατήριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία σπάνια πολιτικά κίνηση, έβαλε το θέμα των οφειλών του Βερολίνου στην χώρα μας από την περίοδο του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πει ότι εμείς θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις που έχουμε για τα θέματα της Κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παυλόπουλος βάζει δημόσια το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στις 12 Ιανουαρίου 2015, όταν ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, είχε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας», ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είχε απαντήσει με ενα τεκμηριωμένο άρθρο, που έβαζε το ζήτημα στις ορθές νομικές βάσεις.

Γιατί οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες

Το περίφημο εκείνο άρθρο, με το οποίο θεμελιώνεται η νομική βάση των ελληνικών διεκδικήσεων, έχει ως εξής:

«Οι σημερινοί ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τις απαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, είναι προδήλως –αλλά και προκλητικώς- εσφαλμένοι. Όχι μόνον δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προηγούμενης ρύθμισης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σόιμπλε, αλλά όλως αντιθέτως οι ως άνω ελληνικές απαιτήσεις είναι πλήρως ενεργές από νομική άποψη, όπως άλλωστε είχα επισημάνει ήδη από το 2013 (π.χ. συνέντευξη στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα», στις 15.4.2013). Τότε είχα τονίσει:

«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.

Α. Σ’ αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.

Β. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρότερη, όσο ήδη από την κατοχική περίοδο είχε αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά καιρούς.

ΙΙ. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.

Α. Επισημαίνω πριν απ’ όλα ότι το 1946, στη Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.
Β. Κυρίως δε τονίζω με έμφαση ότι το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται. Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου) «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu) σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.

1. Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.

2. Γίνεται δε σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στη βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, όπως ήδη τόνισα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γ. Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.

Δ. Η από ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου. Κατά τις διατάξεις αυτές «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τα πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στη Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946.

1. Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως το 1965 ο τότε Καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ.

2. Ο ίδιος δε είχε τότε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.

ΙΙΙ. Η σχετικώς πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία απορρίφθηκε ιταλικό αίτημα –υπήρχε και παρέμβαση Ελλήνων διαδίκων- για πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας, ουδόλως αλλάζει τα προαναφερόμενα νομικά δεδομένα και επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο διότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ιδιωτών. Τώρα γίνεται λόγος για απαιτήσεις του Ελληνικού Κράτους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο για εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των «πεπραγμένων» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Α. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ελάχιστο των κατά τα προαμνημονευόμενα ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας είναι σήμερα, περίπου, 60 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο και 110 δισ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων. Ήτοι σύνολο, περίπου, 170 δισ. ευρώ. Αλλ’ αυτό είναι θέμα ειδικότερου υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει με την επιμέλεια των αρμόδιων ελληνικών κρατικών αρχών.

Β. Και κάτι τελευταίο: Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται και από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους- επιβάλλει και την επίλυση των μεταξύ των χωρών αυτών κάθε είδους συναφών διαφορών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

27 Σχόλια to “Οι γερμανικές οφειλές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επιμένει”

 1. δεςτοκαλα said

  Βαρυ υπερσυγχρονο πυροβολικο ευστοχα εγκατεστημενο στο καταλληλο σημειο την αριστη στιγμη του εθνικου αγωνος με ακρως στρατηγικες κινησεις ειδικου.
  Ο πατριωτης Ελληνας και προικισμενος στρατηγος στην πρωτη γραμμη με το υπατο αξιωμα υπηρετωντας σοφα την Πατριδα !

  Μου αρέσει!

 2. Πώς συνδέεται το Γερμανικό Κεκτημένο της Γερμανικής Ευρώπης με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις;;;
  Πολύ απλά… Οι ΟΥΝΝΟΙ ΞΕΡΟΥΝ , ΌΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ…
  Δεν βάζουμε ΜΠΡΟΣΤΑ το ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ/ΦΕΣΙ;;;
  Επειδή τα ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ…
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ…. ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑΒΑΝΙ…
  ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ;;;
  ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΝΣ…
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ…
  Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΨΕ ΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ…
  Θα είναι και ευγνώμονες οι ΣΚΛΑΒΟΙ μας… Θα φροντίσει ο ΠΡΟΕΔΡΑΣ γι΄αυτό…
  ΣΑΤΑΝΙΚΟ;;;;
  ΟΧΙ…
  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ.-

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΗΜΑΡΤΟΝ…
   ΟΧΙΘ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ…

   Μου αρέσει!

  • Σκουπισε απο την αρχη τις επεμβατικες χειρουργικες ομιλιες του Ελληνα Προεδρου και αν εισαι συστηματικα ερευνητικος θα τρομαξεις περισσοτερο απ τους γερμαναραδες με την αψογη στρατηγικη του που μονο μελετητες της συγχονης διπλωματιας μπορουν να σταθμισουν τη σημασια της !

   Μου αρέσει!

   • Φωνή της λογικης said

    Ακριβώς αυτό.
    Ο Παυλοπουλος είναι πολιτικός που στηρίζεται στην τακτική. Αν μελετήσει κανείς τις παρεμβάσεις του είναι παντα στοχευμένες και καλα μελετημένες.
    Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως συχνά καθορίζουν και τη γενικότερη κυβερνητική τακτική σε διαφορα θέματα στρατηγικής και διπλωματίας (βλ. Κυπριακό, γερμανικές αποζημιώσεις, χρέος, σχέσεις στην Αν.Μεσογειο κλπ), χωρίς να υπονοώ οτι επεμβαίνει σε αυτές.

    Μου αρέσει!

   • Φωνή της λογικης said

    Σπάνια μαγιά πολιτικού.

    Μου αρέσει!

 3. ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ…ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΄΄ΕΘΝΑΡΧΗ΄΄΄… ΠΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ… ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ…

  ΑΧ ΕΥΡΩΠΗ – ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

  Μου αρέσει!

 4. κανενας said

  Δηλαδη συμφωνουν μαζι σου ολοι οι προεδροι των κομματων του κυνοβουλιου,προδοτακο?Και ο αριστερος Γλεζος?Ειναι ολοι μαζι σου και φωναζουν μαζι σου?Ε τοτε μπραβο.Την πατησανε οι γερμανοι και θα πληρωσουν.Μονο το νομισμα προσεξε,οχι σφαλιαρες.Και εγω ο ηλιθιος μια λαμπαδα στο μποι σου.Ταπεινα συγνωμη ζητω!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΣΤΟΜΟ said

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΣΤΟΜΟ said

  ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΖΩΗ

  Μου αρέσει!

 7. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΣΤΟΜΟ said

  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ

  Αρέσει σε 1 άτομο

 8. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΣΤΟΜΟ said

  341 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝ.ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-

  ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΝΑ ΣΤΕΙΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ.

  ΤΟ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ-
  ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΙ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ-
  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΦΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΝΗΟΝΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΤΣΙ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Αρκετά με την κοροϊδία… Γεμίσαμε ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ και ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ…
   ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ…ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑΚΙΑ…
   ΕΥΓΕ και ΠΑΛΙ ΕΥΓΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ…
   ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ…
   ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΗΡΩΑ ΝΑ ΣΠΙΛΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ…

   Μου αρέσει!

 9. Spartacus said

  Ρε Ολυμπία, πως γίνεται όλοι οι ψυχοπαθείς που γράφουν εδώ μέσα και όλοι οι υπάλληλοι του πρεζέμπορα, να θέλουν πρόεδρο την κωσταντοπούλου;

  Μου αρέσει!

  • Σωστη η ζωη said

   Eκει κόλλησες εσύ ?
   Αν προκηρυχτούν εκλογές για Πρόεδρο Δημοκρατίας και βάλει η Ζωή εγώ την ψηφίζω με χέρια και πόδια.
   Άντε χτύπα παλαμάκια στον δικό σου τώρα και πληρωνε μνημονια που τα υπογραφει ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΟΥ..

   Εχει μουτρα και μιλαει κιολας.
   Μηπως μας περασε για προβατα ?

   Μου αρέσει!

   • Spartacus said

    Εσύ είσαι για το Δρομοκαΐτειο. Υπάρχουν όμως και άλλοι όμοιοι σου που δεν είναι τρελλοί. Μήπως ξέρεις να μας πεις ποιος ανέλαβε δικηγόρος στον πρεζέμποροι του Νουρ1;

    Μου αρέσει!

 10. Βαγγελης κουζινης said

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η θα είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων η δεν θα είναι .
  Δεν μπορεί να προσυπογράφει τα μνημόνια που του πάνε για να εκτελούν τον Ελληνικό λαό.
  Δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα ούτε λόγος του πέφτει σαν Πρόεδρος δημοκρατίας να λέει ότι η Ελλάδα θα είναι στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ .

  Το που θα είναι η Ελλάδα αυτό δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καλά θα κάνει να μην φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν.

  Το που θα είναι η Ελλάδα αυτό αφορά ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ Ελληνικό λαό.

  Ο Λαός απήντησε τι δεν θέλει με το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και δανειστές.
  Δεν είδαμε τις δημοκρατικές ευαισθησίες του Προέδρου.. εχει προσυπογράψει 2 μνημόνια.

  Κάνε δημοψήφισμα να δεις τι λέει ο λαός και τότε θα μιλάς εξ ονόματος του για το συγκεκριμένο θέμα της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.
  Αν είναι να πληρώνουμε τους γερμανούς εμείς τότε Κε Πρόεδρε υπέβαλε την παραίτηση σου και πήγαινε στην Νέα δημοκρατία να βγάζεις λόγους.
  Εκεί θα μιλάς εκπροσωπώντας το κόμμα σου μόνο ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: