olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Μοσκοβισί: Θα βρεθεί μια δίκαιη λύση για το ελληνικό χρέος

Posted by netakias.com στο Ιουνίου 14, 2017

EU Commissioner-designate for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre MoscoviciΑισιόδοξος για τις συζητήσεις στο Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στον όμιλο γερμανικών εφημερίδων «Funke».
«Εκτιμώ πως θα βρεθεί μια δίκαιη λύση για το χρέος. Κανένας δεν θέλει πια περικοπή του χρέους. (Το θέμα τώρα) είναι ελάφρυνση του χρέους

– για παράδειγμα, μεγαλύτερη προθεσμία αποπληρωμής», είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο ίδιος τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να επιβραβευθεί για το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η Βουλή, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου».
«Τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μοσκοβισί.

5 Σχόλια to “Μοσκοβισί: Θα βρεθεί μια δίκαιη λύση για το ελληνικό χρέος”

 1. Πέτρος Μ. said

  Θα εξηγήσω (αναγράφοντας και τα ΦΕΚ) για ποιο λόγο μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια και πως προέκυψε αυτό το υπέρογκο δήθεν χρέος μας:
  Έδωσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες, σε δυόμιση χρόνια. Είτε άμεσα με την αγορά μετοχών, είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Είτε κάναμε δηλαδή «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών όπως έγινε στην Ισλανδία, είτε δώσαμε τα χρήματα ως «κρατικές εγγυήσεις».
  Αυτά τα δις προστέθηκαν στο «χρέος» μας, το 70% του εθνικού μας χρέους προέκυψε λοιπόν από τα χρήματα που πήγαν για «κρατικές εγγυήσεις» και «ανακεφαλαιοποιήσεις» των ιδιωτικών μας τραπεζών, δηλαδή για «χρηματοδότηση» του τραπεζικού συστήματος που διαχειρίζεται Ευρώ.
  Παπανδρέου και Σαμαράς έδωσαν:
  ΦΕΚ 65, 6 Μαΐου 2010 – 15 δις
  ΦΕΚ 148, 3 Σεπτεμβρίου 2010 – 25 δις
  ΦΕΚ 113, 18 Μαΐου 2011 – 30 δις
  ΦΕΚ 203, 14 Σεπτεμβρίου 2011 – 30 δις
  ΦΕΚ 256, 9 Δεκεμβρίου 2011 – 60 δις
  ΦΕΚ 52, 12 Μαρτίου 2012 – 30 δις Το ποσό εγγύησης από προ εξαμήνου, αυξάνεται κατά 50%, από 30 στα 60 δις
  ΦΕΚ 180, 20 Σεπτεμβρίου 2012 – 40 δις Τα 10 δις έγιναν 50 δις ευρώ!!!…

  Οι τράπεζες πήραν λοιπόν 230 δις, περισσότερα ακόμα και από τις καταθέσεις μας, σε δυόμιση χρόνια…
  Και αυτά προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας.
  230 δισεκατομμύρια Ευρώ σε δυόμιση χρόνια!!!
  Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η ίδια η χώρα εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει το χρήμα.
  Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος…
  Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα. Θα έπρεπε…

  Και αν δε δίναμε αυτά τα 230 δις και φαλίριζαν οι τράπεζες, κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του, όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.

  Και όλοι μας …κοιμόμαστε και φοβόμαστε μη τυχόν και μας βγάλουν από το Ευρώ… Μη τυχόν και χρειάζεται να ανταλλάσσουμε στα αεροδρόμια του εξωτερικού, το εθνικό μας νόμισμα με Ευρώ, στα ταξίδια που πλέον δεν κάνουμε…
  Και μας έπεισαν πως το χρέος δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις.

  Και όλοι μας …κοιμόμαστε και περιμένουμε τώρα να μας σώσει ο …Κούλης.

  Μου αρέσει!

 2. καποιος said

  Δικαιη λυση.Οχι περικοπη χρεους.Βεβαιως περικοπη συνταξεων για αναπτυξη.Τα γερμανοπουλα δεν επιβαρυνονται απο τους φονους των πατεραδων τους στην ελλαδα,τα ελληνοπουλα θα πληρωνουν χοντρα τα ανυπαρκτα χρεη των ηλιθιων πατεραδων τους στους εκτελεστες(αριστερος Γλεζος με τα συγχαρητηρια του προδοτη Παυλοπουλου).Πανω απ’ολα δικαιοσυνη και φυσικα δημοκρατια.Εχετε αντιρρηση?

  Μου αρέσει!

 3. το χρεος παραμενει χρεος said

  Την Τετάρτη 31 Μάη, η Κομισιόν δημοσίευσε ένα «έγγραφο προβληματισμού για την εμβάθυνση της ΟΝΕ». Βασικό νέο στοιχείο είναι η παροχή μιας καινοτόμας «εναλλακτικής στα ευρωομόλογα» που να θελήσει να αποδεχθεί η Γερμανία.
  Δεδομένης της γερμανικής άρνησης σε κάθε αμοιβαιοποίηση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία «εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων» (sovereign bond-backed securities – SBBS). Οι χρηματοπιστωτικοί αυτοί τίτλοι δε θα εκδίδονται – λέει η Κομισιόν – με μια κοινή πράξη των 19 κρατών της Ευρωζώνης που θα παράγει ποιοτικά νέες εγγυητικές υποχρεώσεις για το κάθε κράτος αλλά θα βασίζονται σε μια αλχημεία δανεισμένη από τις πρακτικές των τραπεζών με τα στεγαστικά δάνεια που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση του 2008:
  H EE θα αγοράζει ομόλογα των κρατών μελών τα οποία στη συνέχεια θα εντάσσει μέσα σε τιτλοποιημένα παράγωγα μαζί με πολλούς άλλους τίτλους και δείκτες και θα τα πουλά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
  Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστεί να διευκολύνει τον δανεισμό όλων των κρατών της Ευρωζώνης και να κρατήσει χαμηλά τα περιβόητα spreads που την έχουν φέρει τόσες φορές στο χείλος της διάλυσης.
  Προς ένα νέο γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό;
  To πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η ανακοίνωση αυτή είναι η εκλογή Μακρόν για την οποία η γερμανική ελίτ πανηγυρίζει περισσότερο από κάθε άλλη, αφού τον στήριξε αναμειγνυόμενη για νιοστή φορά στα εσωτερικά άλλου κράτους. Μετά την ανακούφιση, όμως – κυρίως απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αριστερής έκπληξης – πρέπει να περάσουν στο δια ταύτα. Κι εδώ είναι που οι προγραμματικές διαφορές όσο αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης ανάμεσα στο «κίνημα» του Μακρόν και τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα είναι πασιφανείς όσο και αναμενόμενες αφού εκφράζουν τις διαφορές δύο εθνικών αρχουσών τάξεων που η θέση τους στο συσχετισμό δυνάμεων έχει αλλάξει.
  Η μεν γαλλική συνεχίζει να χρειάζεται την ΕΕ για να ξεφορτωθεί τις εργατικές κατακτήσεις στο εσωτερικό της που θεωρεί ότι την κρατάνε πίσω. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι ικανοποιημένη από την παρούσα λειτουργία της Ευρωζώνης που την οδηγεί σε σχετική απώλεια αγορών και πολιτικής επιρροής. Εξ ου και η θέση του Μακρόν υπέρ των ευρωομολόγων.
  Η δε γερμανική είναι απόλυτα βολεμένη με την παρούσα κατάσταση που συνεχίζει να την ισχυροποιεί μέρα με τη μέρα. Αυτό που φοβάται είναι ότι κάθε κίνηση προς αμοιβαιοποίηση των χρεών θα μειώσει τα κίνητρα των άλλων εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόζουν την εξοντωτική λιτότητα. Κυριαρχείται δε από το υπαρξιακό άγχος της του (ανύπαρκτου) πληθωρισμού και ζητά – προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα – τη λήξη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τον τερματισμό των έκτακτων αγορών κρατικών ομολόγων, των χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης.

  Μια ερμηνεία της νέας πρότασης της Κομισιόν θα μπορούσε να είναι ότι δημιουργεί τη δυνατότητα ενός πιθανού συμβιβασμού: σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής με αντάλλαγμα τη συμφωνία της Γερμανίας στην τιτλοποίηση των κρατικών ομολόγων.

  http://www.erensep.org/index.php/el/2016-03-20-13-17-12/2016-03-20-13-17-40/329-diadromoi-vryksellon-i-komision-sozei-evro-kai-trapezes

  Μου αρέσει!

 4. το χρεος παραμενει χρεος said

  Η άρνηση πληρωμής δημόσιου χρέους είναι έννομη πράξη, κατά το διεθνές δίκαιο, ενώ αρκετές χώρες, κατά τη διάρκεια των 200 τελευταίων περίπου ετών, έχουν προσφύγει σε αυτή, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης που έχει κηρύξει ήδη τέσσερις επίσημες πτωχεύσεις. Πρόσφατες χαρακτηριστικές περιπτώσεις χωρών, με αντιφατικές εμπειρίες, πού αρνήθηκαν στην πορεία την «βοήθεια» του ΔΝΤ ή και διέγραψαν μεγάλο ποσοστό του δημόσιου χρέους τους για να αναδειχθούν τα προβλήματα εφαρμογής των «προγραμμάτων αρωγής» καθώς και οι υπάρχουσες δυνατότητες στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, είναι αυτές της Αργεντινής και του Ισημερινού-Εκουαδόρ. Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση της Γερμανίας που, σύμφωνα με τη συνθήκη του Λονδίνου του 1953, διέγραψε το 63% του δημόσιου χρέους της επιτρέποντας τη γρήγορη ανάκαμψή της από τις στάχτες του παγκόσμιου πολέμου, που προκάλεσε-επέβαλε η ίδια, και την μεταπολεμική πανευρωπαϊκή κυριαρχία της.

  http://www.erensep.org/index.php/el/2016-03-20-13-17-12/2016-03-20-13-17-40/326-charaktiristikes-periptoseis-diagrafis-dimosiou-chreous

  Μου αρέσει!

  • το χρεος παραμενει χρεος said

   Η Ελληνική Τραγωδία
   Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο έχουν επιβάλει ένα πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που επικάθεται σε όλο το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι, προκαλώντας στην Ελλάδα μια ύφεση που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι μια υπερβολική, βίαιη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσεις στη φορολογία, συνολική απορύθμιση των όποιων συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε εξευτελισμένες τιμές και βαριές περικοπές για το ήδη υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας. Αυτές οι αποπληθωριστικές πολιτικές έχουν ενισχυθεί πρόσφατα με μια πολιτική, που είναι ακόμη πιο εξωφρενική όταν εφαρμόζεται σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, δηλαδή την απαίτηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, τουτέστιν την επίτευξη δημοσίων εσόδων πλέον των δημοσίων δαπανών προ πληρωμής τόκων για το δημόσιο χρέος. Καθώς αυτό το πλεόνασμα προορίζεται για να πληρωθούν οι πιστώτριες χώρες, θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα προκαλέσει μια περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών, πέρα από αυτή που προκάλεσε η προαναφερόμενη βιαιοπραγία των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης.

   http://www.erensep.org/index.php/el/2016-03-20-13-17-12/2016-03-20-13-17-40/295-elliniki-tragodia-3

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: