olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ – 10η Ιουνίου 1944: Καθοριστική καμπή στην ιστορική διαδρομή του Διστόμου η αποφράς εκείνη ημέρα.

Posted by netakias.com στο Ιουνίου 10, 2017

Για τη σφαγή του Διστόμου γράφτηκαν αρκετά βιβλία και θα γραφτούν ακόμα πολλά.

Η προσέγγισή μας θα ήταν ελλειπής αν στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποιο ή σε κάποια από αυτά. Προτιμήσαμε την αφηγηματική, παραστατική και συνάμα βασισμένη στα κεντρικά γεγονότα, προσέγγιση του παρακάτω υλικού που είναι αποσπάσματα από το κείμενο που συνέγραψε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς, με την ευκαιρία κυκλοφορίας τριπτύχου για τα πενηντάχρονα της σφαγής του Διστόμου, το 1994.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣάββατο 10 Ιουνίου 1944.Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά.
Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πρίν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπονιας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.

«Ένας Γερμανός σκοτωμένος – πενήντα Ελληνες, δέκα Γερμανοί – ένα χωριό»


Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή. Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωϊνό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με γερμανούς στρατιώτες (2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες – Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.

Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν.»

Τα ιστορικά δρώμενα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διασταυρωμένες πληροφορίες έχουν ως εξής:

Στη διασταύρωση Διστόμου – Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανους στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.

Μπαίνουν στο Δίστομο αφολυ ανταλάσουν και διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής των Γερμανών, δε δέχεται τη συνάντηση που ζητούν ο Πρόεδρος της κοινότητας, Χαράλαμπος Κίνιας και ο παπάς τον χωριού Σωτήρης Ζήσης από τους οποίους και παλιότερα ζητούσε πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή αλλά δεν μπορούσε να αποσπάσει πληροφορίες.

Στη συνέχεια τοποθετούνται στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό ενώ ανακοινώνουν ότι όποιος δεν κλειστεί στα σπίτι του και φύγει θα θεωρηθεί αντάρτης και θα εκτελείται επί τόπου.

Κατορθώνουν με διάφορους εκφοβισμούς και τους πράκτορές τους και συγκεντρώνουν πληροφορίες ότι στο κοντινό Στείρι κινούνται οι αντάρτες της περιοχής και ένα τμήμα της αυτοκινητοπομπής μαζί με τους «μαυραγορίτες» ξεκινά για το Στείρι. Λίγο πρίν από το Στείρι πέφτουν σε ενέδρα των ανταρτών που στρατοπέδευαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για την έλευση των Ναζιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ακολουθεί μάχη και σκοτώνονται ο Έλληνας οδηγός του προπορευόμενου πολιτικού οχήματος και τραυματίζεται ο βαθμοφόρος Τεο. Μετά από σχετικά σύντομη μάχη με ακαθόριστες απώλειες εκατέρωθεν, η πομπή επιστρέφει στο Δίστομο και εκεί ο Τεό αποβιώνει. Έξαλλος ο επικεφαλής λοχαγός Λάουτενμπαχ, αναλαμβάνει την επιχείρηση αντιποίνων και σύσσωμη η δύναμη των Ναζιτικών δυνάμεων επιπίπτει επί των αμάχων κατοίκων του χωριού, εκτελώντας την διαταγή της πλήρους εξόντωσης.

Σφαγή

Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου.

Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.
Τους έρημους δρόμους του χωριου διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ’ όπλου λόγχη.
Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν ότι βρίσκουν στο διάβα τους. Γέροι, γριές, γυναίκες ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά. Γίδια, πρόβατα, άλογα, σκυλιά… ότι ζωντανό κινείται, εξολοθρεύεται.

«Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχούν. Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.»

επιγραμμα

  Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει

» Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν.
Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα. Μα σιγά – σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων.
Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.

 Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. ‘Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;»

     
   

 Από το βιβλίο του Γιάννη Μπασδέκη «ΔΙΣΤΟΜΟ», απ’ όπου και οι 4 παραπάνω φωτογραφίες, μεταφέρουμε εν συντομία τις κάτωθι πληροφορίες:

 «Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιάς 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους».

 Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει:

 «Αποτελεί κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και που κατέδειξε ότι ο μέχρι σήμερα πολιτισμός καμμιά εν γένει επίδραση δεν είχε στις εγκληματικές ψυχές τους» (Νυρεμβέργη).

Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών, ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του Διστόμου Χάνς Ζάμπελ συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε απο την Κυβέρνηση της τοτε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ’ αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος.»

ΔΙΣΤΟΜΟ 1994


 Φωτογραφικό οδοιπορικό (υλικό Μουσείου Μπενάκη)

 «Ακούγεται «Το ατελείωτο μοιρολόϊ» τοπικών δημιουργών, στίχοι: Στάθης Σταθάς, μοιρολόϊ: Λουκάς Τζιτζώκος

 Η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός των γεγονότων και των στοιχείων της σφαγής είναι υπόθεση της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη. Ήδη διάφοροι ερευνητές και ιδιαίτερα Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Ντίτερ Μπέγκεμαν, Dieter Begemann, κυκλοφορούν νέα στοιχεία για την σφαγή του Διστόμου.

Σύμφωνα με αυτά, η μονάδα που ανέλαβε την απάνθρωπη αυτή επιχείρηση ήταν η 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων(PANZER) Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των S.S. O Tεό που αναφέρεται ως αξιωματικός, πιθανότατα ήταν ο διερμηνέας τους και διερευνάται και η Ελληνική καταγωγή του.

Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των συμπατριωτών μας, ήταν ο εικονιζόμενος Φριτς Λάουτενμπαχ που τον παρουσιάσαμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, στις 15/5/2001, καθώς η είδηση αυτή ήρθε τότε στην κατοχή μας.

Αναμένοντας σχετικές επιβεβαιώσεις και σχόλια, διαβάσαμε σχετικό άρθρο από την αρθρογράφο Δέσποινα Κωνσταντινάκου του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, σε έκδοση της 29/1/2003, που επιβεβαιώνει το γεγονός.

 Παράλληλα για τους μελετητές της ιστορίας παραπέμπουμε σε βιβλία που εκδόθηκαν με βάση τα γεγονότα του Διστόμου.

Η σφαγή του Διστόμου – Τάκης Λάππας – Έκδοση Δήμου Διστόμου 1944

 Η σφαγή του Διστόμου – Γεώργιος Δ. Νικολάου Έκδοση ΑΜΦΙΣΣΑ 1978

 • Δίστομο – Γιάννης Μπασδέκης – Έκδοση Αρχέτυπο 1994

 Αναμνήσεις & Μαρτυρίες πενηντάχρονες ή άχρονες – Καίτη Μανωλοπούλου – έκδοση Δήμου Διστόμου – 1994

 Να ζεστάνουμε τις πέτρες στις πλαγιές του Διστόμου – Καίτη Μανωλοπούλου – Εκδόσεις Βεργίνα -Χορηγία Δήμου Διστόμου – 2004 (Λαογραφικό – Ειδικό κεφάλαιο Μαρτυριών Σφαγής )

 • Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού «ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ τεύχος 21-22, Ιούνιος 1995 – Άσπρα Σπίτια, έκτακτη έκδοση (2009) εκτός σειράς, του περιοδικού «ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, με δημοσιεύσεις του τύπου της εποχής

 Ακολουθεί η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου, όταν δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό LIFE, αρ. τ. 10 στις 27-11-1944

Η Μαρία Παντίσκα – Μίχα, απεβίωσε στις 12/3/2009 σε ηλικία 84 ετών. Ετάφη στο Δίστομο σε μια σεμνή τελετή που τίποτα δε μαρτυρούσε τη τεράστια συμβολική σημασία της σεπτής αυτής μορφής που απεικόνισε σε μια φωτογραφία τον απίστευτο πόνο που πέρασε η περιοχή μας, με τον αινιγματικό λυγμό που δεν έφυγε ποτέ από τα χείλη της.

 • To 1946 από βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ιδρύεται στο New Jersey η πόλη Δίστομο προς τιμήν των ηρωικών Διστομιτών.

Σύγχρονο έργο αναπαράστασης της σφαγής ,  http://www.daa.gov.gr

http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2012/06/10-1944.html

26 Σχόλια to “ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ – 10η Ιουνίου 1944: Καθοριστική καμπή στην ιστορική διαδρομή του Διστόμου η αποφράς εκείνη ημέρα.”

 1. rizes said

  » Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ « | vgiannelakis
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/01/17/%ce%b7-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%83/

  Μου αρέσει!

 2. Ευριπίδης Μπίλλης said

  ΔΙΣΤΟΜΟ 11
  ΔΙΣΤΟΜΟ 12
  ΔΙΣΤΟΜΟ 1
  ΔΙΣΤΟΜΟ 2
  ΔΙΣΤΟΜΟ 3

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. topakas said

  Reblogged στις topakas.

  Μου αρέσει!

 4. Τάσος said

  Τα ινδάλματα των χρυσαυγητών σφάγιασαν τους Έλληνες και εμείς τους βάλαμε στην βουλή!
  Ο φασισμός κρύβονταν για χρόνια μέσα στην ακροδεξιά ν.δ και τώρα αφού τον ανάθρεψαν πήρε το δρόμο του!
  Η αριστερά θα είναι πάντα εδώ να χώσει τα φίδια πίσω στις τρύπες τους!

  Μου αρέσει!

  • ΖΟΥΓΚ said

   Μου αρέσει!

  • Μέτων said

   Ρε Τάσσου ή όπως αλλοιώς λέγεσαι, εσείς οι κομμουνισταί είσασθε προδότες εξ ιδεολογίας, κολασμένα πλάσματα, δημιουργήματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

   Η διήγησις ανωτέρω σαφής. Ένας Γερμανός φονευμένος, πενήντα Ελληνες εκτελεσμένοι. Οι ένοπλες συμμορίες του ΚΚΕ εφόνευαν εδώ και ΄κει μεμονωμένους Γερμανούς στρατιώτες, επίτηδες για να εξοντώνονται Έλληνες κυρίως της υπαίθρου, ώστε να αναγκάζωνται να «ανεβαίνουν στο βουνό» και να ενισχύουν τον κομμουνιστικό ΕΛΑΣ.
   Από τακτικής πλευράς και περισσότερο από στρατηγικής σκοπιμότητος σε τίποτε δεν εξυπηρετούσε. Απλώς οι κουκουεδες ήθελαν να εξοντώνονται πατριώτες από τον εχθρό για έχουν εύκολο δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας για την εγκαθίδρυση στυγνού ανθελληνικού καθεστώτος.
   Οι ελασίτες ενόμιζαν ότι είχαν στήσει ενέδρα τελικώς οι Γερμανοί καίτοι εκτεθειμένοι ήσαν αυτοί που είχαν την πρωτοβουλία με αποτέλεσμα 14 ελασίτες νεκροί έναντι 6 Γερμανών και ένος Έλληνος, του ιδιοκτήτη οδηγού του ενός φορτηγού.

   Το καίριο ερώτημα: Γιατί δεν επροστεύσαν το Δίστομο, αφού γνώριζαν τι θα επακολουθούσε; Η δύναμις τους ήτο κατά πολύ μεγαλυτέρα των Γερμανών.

   Μήν λησμονήσουμε τους 22 Διστομίτες σφαγιασμένους από τους προδότες κομμουνιστές.

   Αρέσει σε 2 άτομα

   • Τό ΚΚΕ ποτέ δέν ζήτησε συγνώμη γιά τόν συμμοριτοπόλεμο πού κήρυξε εναντίον τής Ελλάδος.
    Ποτέ δέν ζήτησε συγνώμη γιά τό παιδομάζωμα καί τήν βίαιη στρατολόγηση Ελλήνων.
    Ποτέ δέν ζήτησε συγνώμη γιά τίς χιλιάδες δολοφονίες αθώων Ελλήνων.
    Συνεχίζει μέ θράσος νά υποστηρίζη τήν προδοτική του στάση κατά τήν διάρκεια τών 100 χρόνων ύπαρξής του καί συνεχίζει τήν αντεθνική του δράση.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα said

    Μήμπως ζητήσατε συγνώμη εσείς κυρά μου για τις τόσες εκτελέσεις αμάχων και αθώων Ελλήνων ;

    Κι εσείς ίδια σκαφτά σαν και δαύτους είσαστε.
    Χωρίς εσάς τους δυό η Ελλάδα θα είχε μεγαλουργήσει !

    Το μόνο καλό που μπορείτε να κάνετε σ’ αυτόν τον τόπο, είναι να φύγετε αμφότεροι και να μας αφήσετε ήσυχους !

    Μου αρέσει!

  • Ευριπίδης Μπίλλης said

   Δεν έχω καμία σχέση με την Χρυσή αυγή ούτε τα άλλα κόμματα που σήμερα πειθήνια στους νεοναζί εξοντώνουν τον Ελληνισμό. Το να πολιτικολογείτε όμως σήμερα χρησιμοποιώντας, όπως δείχνουν τα γραφόμενα σας, τη μνήμη των σφαγιασθέντων του Διστόμου, προσβάλλει τη μνήμη τους.

   Αρέσει σε 1 άτομο

  • Π Α Ρ Α Κ Λ Η Σ Ι Σ !!! said

   ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ
   ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΘΕΙΤΕ

   ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ
   ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ
   ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ !

   Μου αρέσει!

 5. Μανώλης said

  Οι γερμανικές αποζημιωσεις πότε θα εγραφούν στον προυπολόγισμό όπως έλεγε ο Καμμένος;
  Αχαχαχα

  Μου αρέσει!

 6. ΖΟΥΓΚ said

  Μου αρέσει!

 7. Η συμφωνία ΚΚΕ-Γερμανών (photos)

  Oι Γερμανοί ναζί εμπιστευόντουσαν περισσότερο τους ΕΛΑΣίτες από τα Τάγματα Ασφαλείας!!!

  Γι’ αυτό και προτίμησαν να παραδώσουν την Θεσσαλονίκη στους κομμουνιστές και όχι στα Τάγματα!
  Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι

  1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος Ε.Λ.Α.Σ. ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ. με εξουσιοδότηση του Μεράρχου XI Μεραρχίας Λασάνη και 2) Ταγματάρχης Έρριχ Φένσκε Διοικητής της μονάδος 31756 Βασιλικών, ως εκπρόσωπος των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς του Αιγαίου, συνελθόντες σήμερα την 1η Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφερείας Θεσσαλονίκης, συμφωνήσαμε τα εξής.

  1- Ό Ε.ΛΑ.Σ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη εμπόδιση την υποχώρηση του γερμανικού στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ., εισερχόμενος σε κάθε εκκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.

  2- Παράλληλα ή Γερμανική Α.Σ.Δ.Μ.Α. υποχρεούται να διάταξη την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλη της Θεσ/νίκης, την οποία και θα παραδώσει στον Εφεδρικό Ε.ΛΑ.Σ. και στην Πολιτική Οργάνωση του Ε.Α.Μ. σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο πού τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Μ.Μ.-Ε.Α.Μ. και Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α.) θα καθορίσουν.

  3- Ό Ε.ΛΑ.Σ. εγγυάται για τη ζωή των Γερμανών στρατιωτών, πού
  προσχώρησαν ή θα προσχωρήσουν στις τάξεις του, φτάνει να υποσχεθούν πώς θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια σε οποιοδήποτε εχθρό του Λαϊκού Στρατού.

  4- Ό Ε.ΛΑ.Σ. δεν φέρει καμιά ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά γερμανικών δυνάμεων.

  5- Ή Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α. θα παραχώρηση στον Ε.ΛΑ.Σ. βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των ως άνω ομάδων.

  6- Ό Ε.ΛΑ.Σ. με όρους αυτούς και με συνεργασία των βουλγαρικών και αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαϊκών ανταρτικών ομάδων.

  Το σύμφωνο αυτό γράφτηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το παρέλαβε ο Ταγ/ρχης Έρριχ Φένσκε και το δεύτερο στη γερμανική και το παρέλαβε ο καπετάν Κίτσος.
  Λειβάδι 1-9-1944

  Ό αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ. Για την Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α.
  (Υπογραφή) (Υπογραφή)
  Σφραγίς

  Το πρωτότυπο του εν λόγω μυστικού συμφώνου ΕΑΜ – Γερμανικού Στρατηγείου Θεσσαλονίκης κατατέθηκε από τον Εθνικό Σύνδεσμο ΕΛΑΣιτών Μακεδονίας – Θράκης στην εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ στην Θεσσαλονίκη.

  Το πρωτότυπο του ανωτέρω εγγράφου εκτέθηκε στην Έκθεση πειστηρίων, σε φωτοτυπία, μαζί με το πρωτότυπο της πρόσκλησης που απεύθυνε ο Καπετάν Κίτσος προς τον Γερμανό αξιωματικό για την υπογραφή του συμφώνου.

  Το επίσημο όργανο του ΚΚΕ Νέος Κόσμος (Τεύχος 9ον Σεπτεμβρίου 1950) παραδέχεται ότι το κομμουνιστικό σύνταγμα Χαλκιδικής υπέγραψε συμφωνίες με τους Γερμανούς).

  Αρέσει σε 1 άτομο

 8. ΕΛΕΝΗ

  Μου αρέσει!

  • Όταν οι κομμουνιστές έκαναν επεισόδια και απειλούσαν με βόμβες σε κινηματογράφους για την ταινία «Η Ελένη»!!!! (Περίεργο πράγμα αυτή η «ελευθερία της έκφρασης»…)

   Η ταινία «Ελένη» (1985), βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου, όταν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος ζούσε -παιδί ακόμα- στο χωριό του, τον Λια Θεσπρωτίας.

   Τα γεγονότα και τα πρόσωπα της «Ελένης» είναι πραγματικά και εξιστορούν το παιδομάζωμα που επέβαλλαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στα χωριά που καταλάμβαναν.

   Η Ελένη Γκατζογιάννη, μητέρα του Νίκου Γκατζογιάννη, θα πληρώσει με την ζωή της, την προσπάθειά της να γλυτώσει τα παιδιά της, βοηθώντας τα να δραπετεύσουν για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών.

   Ο Νίκος Γκατζογιάννης, θα επιστρέψει, χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς και θα προσπαθήσει ν’ αναζητήσει τους υπαίτιους του θανάτου της μητέρας του.

   Η ταινία, ουσιαστικά τελεί υπό καθεστώς (ημι)απαγόρευσης προβολής στην Ελλάδα. Δεν έχει προβληθεί ποτέ από κρατικό ή δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό (διατίθεται μόνο σε βιντεοκλάμπς).

   Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αρνηθεί να γίνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα και τους αυθεντικούς χώρους (η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία), ενώ η προβολή της στους ελληνικούς κινηματογράφους διακόπηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από το ΚΚΕ και οπαδοί του προπηλάκιζαν τους θεατές που πήγαιναν να την δουν.

   Μου αρέσει!

  • Συνέντευξη – χαστούκι παραχώρησε ο γνωστός αριστερός Τάκης Λαζαρίδης στην εκπομπή «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου στο 98,9 για τις ευθύνες που είχε το ΚΚΕ και γενικώς η αριστερά στις προπαρασκευαστικές ενέργειες πρακτορίστικου χαρακτήρα για τον λεγόμενο εμφύλιο πόλεμο, ενώ κατήγγειλε τη συστηματική προπαγάνδα των διαφόρων στρατευμένων στελεχών της, ινστρούχτορων και ιδεολογικών της ταγών, δια της οποίας διεστρεβλώθη όλη η μετέπειτα ιστορία.

   Η παραδοχή αυτή καταμαρτυρεί την πολιτική εντιμότητα του άνδρα αυτού, ενώ έρχεται να εντείνει τη δυσφορία και τον «πονοκέφαλο» των επαγγελματιών αριστερών αλλά και σύσσωμου του ξενόδουλου συστήματος εξουσίας μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τον χαρακτήρα και τα πεπραγμένα της αριστεράς.

   Έπειτα ο κ. Λαζαρίδης προέβη σε μια παραδοχή καθοριστικής σημασίας, ακριβώς διότι αυτή εκστομίζεται από έναν έγκριτο μαχητή της αριστεράς. Αντιληπτό το βάρος της «ομολογίας» από τον κ. Λαζαρίδη, ο οποίος και ανέφερε: «Η αριστερά έστησε μια επιχείρηση διαστρεβλώσεως των ιστορικών γεγονότων που επακολούθησαν τόσο μετά τα Δεκεμβριανά, και τον εμφύλιο όσο και μετά την επταετία. Μέσω ενός πανίσχυρου μηχανισμού προπαγάνδας έριξε τις ευθύνες της στους άλλους.»

   Μου αρέσει!

 9. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said said

  Τέρατα ήσαν προηγουμένως (Α΄ παγκ. πόλεμο),
  τέρατα την εποχή του Διστόμου,
  τέρατα παραμένουν και έως σήμερα.
  Αυτός είναι ο γερμανός, το γουρούνι.
  Οι γονείς του ήσαν & παραμένουν Ούννοι.

  Μου αρέσει!

  • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

   Φίλε, έχω αντίθετη γνώμη από σένα, ο Γερμανικος λαός είναι ο ευγενικότερος της Ευρώπης, πειθαρχικός,
   έντιμος παραγωγικός, που γνωρίζει, σέβεται και υποκλίνεται στην Ελληνική «διαοηση» και πολιτισμό.

   Όλες οι ανόητες κτητικές που ακούω είναι το τι έγινε στον πόλεμο,
   λες και άλλοι λαοί ρίχνουν γαρύφαλλα στους εχθρούς τους.

   Έναν λαό και ένα πολίτευμα το κρίνουμε στον καιρό της ειρήνης,
   όχι του πολεμου που ο σιωνισμός θέλει να μας επιβάλει να σκεφτόμαστε!

   Μου αρέσει!

   • Ζαγκλάραs Στέργιοs said

    -διανόηση-

    Μου αρέσει!

   • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. said said

    Εεεε, αφού είναι τόσο ευγενικός πώς τότε γαμεί και δέρνει;
    Για πες μας σε παρακαλώ;
    Μήπως εν ειρήνη είναι έτσι όπως τους περιγράφεις κι άμα τους ανέβει ο εθνικισμός,
    η ηδονή της κυριαρχίας στο κενόν περιεχομένου κεφάλι του,
    τότε,
    ξεχνά τρόπους,
    ξεχνά ειρήνες,
    ξεχνά συνθήκες, συμφωνίες, καταστατικά,
    ποδοπατεί (ευγενικά;) όποιον του αντισταθεί είτε κάνει/βγάλει -κιχ-;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: